VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Parlicov, ministrul Energiei: Gazprom tolerează datoriile malului stâng, iar noi vom insista ca energia electrică să fie mai ieftină

Vocea Basarabiei: Printre multiplele probleme ale Republicii Moldova e și dosarul energetic. Autoritățile Republicii Moldova spun că au reușit să diversifice importul de resurse energetice, dar, din ceea ce am aflat de la experți, ar trebui, cel puțin, 4-5 ani ca această problemă să fie soluționată definitiv. Dacă e așa sau altfel, o să aflăm de la invitatul nostru, care este ministrul energiei, dl Victor Parlicov. Bine ați ajuns la Vocea Basarabiei și mulțumim pentru disponibilitatea de care dați dovadă. Ministerul Energiei a reluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe. Pentru dvs., începutul începuturilor care este venind în această funcție?

Victor Parlicov: Începutul este să creez ministerul, pentru că abia marți, pe 14 martie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern. Respectiv suntem în plin proces de angajare, am numit secretarii de stat și aceștia sunt practic primii angajați ai ministerului, acum prin transfer de la MIDR preluăm acele 7 persoane care erau angajate în Direcția energie, dar trebuie să rezolvăm întrebările logistice legate de spațiu, unde îi plasăm ș.a.m.d., dar lucrul oricum continuă. Între timp, noi de aici creăm ministerul, pe de altă parte, băieții și fetele muncesc, nu avem întârzieri majore la activitățile planificate, adică încercăm să păstrăm ritmul și după ce mai luăm oameni chiar, să spunem așa, să recuperăm acele mici întârzieri pe care le-am avut până acum.

Vocea Basarabiei: Și totuși, preocuparea numărul 1 e să asigurați Republica Moldova, cetățenii cu resurse energetice, și nu doar cu resurse energetice în cantități suficiente, dar și la prețuri accesibile?

Victor Parlicov: Eu aș spune în felul următor: ministerul cu certitudine este responsabil de partea de securitate, dar până la minister sunt companiile, sunt furnizorii de ultimă opțiune, toate lucrurile trebuie să funcționeze și trebuie să funcționeze la timpul lor. Eu consider că e corect ca pentru fiecare subiect de genul acesta mai întâi să fie în față și să răspundă la întrebări întreprinderile și după aceea să iasă și ministerul. Asta nu înseamnă că noi nu ne implicăm, dar eu cred că asta e corect ca și structură de comunicare. Dacă e să vorbim de securitate și prețuri, da, ne propunem să avem un impact pozitiv asupra prețurilor, în special să renegociem un contract cu Centrala termoelectrică moldovenească, să avem energie electrică la preț mai bun decât avem acum și să avem o perioadă mai lungă, pentru care avem previzibilitate și cu această ocazie să încercăm să aducem vești bune consumatorilor din perspectiva reducerii tarifelor, dar de tarife se ocupă ANRE.

La moment, consumatorii de pe malul drept al Nistrului nu consumă deloc gaze de la Gazprom.

Vocea Basarabiei: Apropo să mai precizăm, dl Victor Parlicov a fost și șeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, așa că dacă sporadic o să vă mai adresez și câteva întrebări ce țin de reglementare, o să răspundeți și la ele, dar pentru că ați spus că sunteți acum preocupat ca să negociați un contract pe termen lung referitor la aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică de la Centrala de Cuciurgan ar trebui să discute Chișinăul cu Tiraspolul și să ajungă la un numitor comun. Ați spus, e mai bine să fie pe o durată de timp mai îndelungată, că atunci probabil s-ar putea obține și cedări din tarif?

Victor Parlicov: Haideți să le luăm pe rând. În primul rând, să explicăm puțin contextul, ca să nu lăsăm loc de multe speculații, oricum vor fi, dar ca să nu lăsăm loc de multe speculații în această zonă, aș vrea să menționez câteva elemente de reper. Primul: la moment, consumatorii de pe malul drept al Nistrului nu consumă deloc gaze de la Gazprom.

Vocea Basarabiei: E de bine, e de rău?

Victor Parlicov: Rolul Gazprom-ului pe piața gazelor naturale din Republica Moldova s-a prăbușit de la dependența de 100% de Gazprom la faptul că iarna care a trecut, noi am trecut-o practic iarna întreagă fără gaz de la Gazprom pe malul drept. Asta nu înseamnă că nu există un rol al gazului rusesc, doar că trebuie să înțelegem că rolul acesta este mai mult pe zona de energie electrică și mai puțin pe piața gazelor naturale. Evident că toată lumea care urmărește și cunoaște ce se întâmplă în sector, cunoaște că toate volumele de gaz de la Gazprom integral se livrează pe malul stâng. Acest gaz rămâne neplătit, de facto, e livrat gratuit în stânga Nistrului și, iată, din acest gaz, pe de o parte, se întreține funcționalitatea infrastructurii, inclusiv sociale din stânga Nistrului și, pe de altă parte, o parte din volumele acestea de gaze servesc pentru producerea energiei electrice, inclusiv pentru consumatorii de pe malul drept. Și aceasta vine la un preț mult mai bun decât noi am fi avut, dacă am fi procurat energia asta electrică din altă parte. Asta nu înseamnă că noi nu diversificăm sursele, noi le diversificăm, apropo, noi avem în orice momente, spre deosebire de situația de acum un an, sau chiar jumătate de an în urmă, astăzi Energocom este capabil să intre imediat și să preia, dacă nu avem un contract cu MGRES-ul, cu oricine, Energocom este capabil să procure energia necesară.

Vocea Basarabiei: Doar că prețul va fi altul.

Victor Parlicov: Exact. Această energie probabil că va veni la cu totul alt preț, ceea ce precis nu va fi pe placul consumatorilor.

Vocea Basarabiei: Să ne explicați până la urmă, că ajungem și la acest aspect, relația cu Gazprom-ul e pusă pe pauză, i s-a spus adio Gazprom-ului, mai poate Republica Moldova să revină să negocieze cu partea rusă ceea ce se întâmplă pe dimensiunea energetică? Există acel contract pe care l-a semnat Modovagaz cu Gazprom-ul, dar el acum în ce proporție este funcțional?

Victor Parlicov: El este funcțional exact în proporția în care părțile îl doresc funcțional, pentru că astăzi, pe de o parte, Gazprom-ul are dreptul, și nu de astăzi, el din luna mai anul trecut are dreptul juridic de a rezilia acest contract, însă nu-l reziliază, pe de altă parte, contractul nu prevede ca Gazprom să limiteze livrarea anumitor volume de gaze, însă Gazprom-ul la fel încalcă acest contract și limitează volumele de gaz. Teoretic, partea moldovenească, Moldovagaz, dacă dorește, poate să inițieze rezilierea acestui contract, însă nici Moldovagaz nu inițiază această reziliere și atunci noi suntem…

Gazprom, de facto, livrează gaz nu atât cât solicită Moldovagaz, dar atât cât crede el de cuviință că trebuie să livreze

Vocea Basarabiei: Deci, interes nu ar exista nici dintr-o parte și nici din alta ca să fie desfăcut acest contract?

Victor Parlicov: Eu cred că la moment există un fel de…, din punctul de vedere al fizicii, acesta se numește echilibru instabil, în care niciuna din părți nu și-a exercitat în deplină măsură obligațiile contractuale, ambele părți au posibilitatea să rezilieze contractul, însă contractul continuă să funcționeze, chiar și în regimul acesta parțial. De ce spun parțial? Pentru că Gazprom, de facto, livrează gaz nu atât cât solicită Moldovagaz, dar atât cât crede el de cuviință că trebuie să livreze. Și atunci, ca să finalizez vorba despre context și după asta să trec la răspunsul la întrebarea de bază, acest gaz care se livrează în stânga Nistrului este utilizat pentru producerea energiei electrice și noi avem un preț mai bun pentru consumatorii noștri de energie electrică, plus avem o regiune transnistreană care, de bine, de rău, e funcțională câtuși de cât și nu necesită o intervenție umanitară pe acest teritoriu. În acest context, da, noi înțelegem că este un context instabil, în orice moment se poate, noi chiar dacă ne-am fi dorit o relație de mai lungă durată și o predictibilitate mai bună atât pe partea dreaptă a Nistrului, cât și pe partea stângă a Nistrului, noi înțelegem că oricum depinde de cât timp mai rămâne în vigoare și în ce volume se mai livrează gaz din partea Gazprom, pentru că nu trebuie să excludem scenariul că la o anumită etapă livrările de gaz din partea Gazprom se vor sista și atunci noi suntem într-o cu totul altă situație.

Vocea Basarabiei: Dar în ce condiții se sistează, când nu se plătesc banii, când interesul politic e mai mare sau când?

Victor Parlicov: Dar oricum acum nu se plătesc bani, tot gazul care ajunge în stânga Nistrului, de facto, e gratuit, fiindcă regiunea transnistreană nu plătește la Moldovagaz, iar Moldovagaz nu plătește la Gazprom.

Teoretic, da, e posibil de reziliat contractul cu Gazprom, dar vor fi niște consecințe pe care va trebui să le absorbim tot pe malul drept.

Vocea Basarabiei: E o situație ciudată, totuși.

Victor Parlicov: Păi, situația este așa cum este. Și din această situație beneficiul consumatorilor noștri este că avem energie electrică la prețuri mai bune decât alternativă și plus, tot trebuie să înțelegem aceste element, pentru că el e esențial, odată ce nu ar fi existat livrările de gaze în stânga Nistrului din partea Gazprom-ului nu ar fi existat nimeni altcineva care gratuit ar livra gaz în această regiune, iar dacă ne uităm cât, de facto, se plătește și cum funcționează regiunea transnistreană, ne dăm seama că un preț corect, un preț de piață la ziua de astăzi pentru gaze această regiune nu și-l poate permite. Și atunci trebuie să luăm în calcul și consecințele rezilierii unui asemenea contract și aici voiam să ajung. Teoretic, da, e posibil de reziliat contractul cu Gazprom, dar vor fi niște consecințe pe care va trebui să le absorbim tot pe malul drept. Oamenii din stânga Nistrului, vreo 250 de mii de oameni sau câți vor fi, majoritatea dintre ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

 Vocea Basarabiei: Și au nevoie de condiții normale de trai.

Victor Parlicov: Exact. Ei nu vor dispărea, nu vor pleca, nu vor zbura la Moscova, ei nu vor fugi în Ucraina, tot noi va trebui să avem grijă de ei. Și atunci când examinăm diferite scenarii, trebuie să luăm în calcul și acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dl ministru, dar când ziceți dvs. că acest gaz se livrează de către gigantul rus Gazprom către regiunea transnistreană gratuit, el e gratuit, dar în expresie bănească oricum el costă bani și, ținând cont că regiunea transnistreană are o datorie de peste 9 miliarde de dolari, asta înseamnă că această datorie va crește?

Victor Parlicov: Știți, eu la tema asta în permanență răspund cu un banc. Este bancul acesta din Odesa: „Moise, tu de ce nu poți dormi?” – „Am împrumutat de la Izea 100 de dolari până mâine și nu am de unde să-i întorc”. Și atunci, Sara bate în perete și întreabă: „Izea, a împrumutat al meu de la tine 100 de dolari până mâine?” – „Da, a împrumutat!” – „El ție n-o să ți-i întoarcă”. Acum lasă el să nu poată dormi…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ziceți că acolo sunt cetățenii Republicii Moldova?

Victor Parlicov: Nu-i chestia de cetățeni, problema este că datoria aceasta, și eu mai spus-o cu mai multe ocazii, eu cred că Federația Rusă, inclusiv Gazprom-ul au devenit captivii propriului lor joc pe care l-au făcut pe parcursul a 30 de ani de zile. Ei au fost cei care au tolerat această acumulare de datorii, i-au deprins pe cetățenii noștri din stânga Nistrului că ei pot să nu plătească pentru gaz, tot modelul, toată așa-numita economie transnistreană și toată iluzia independenței transnistrene, de fapt, atârnă de acest contract cu livrarea, de facto, gratuită a gazului încolo. În situația în care ei taie acest cordon ombilical, acolo colapsează absolut totul. Și problema este că, de pe o parte, da, crește o datorie a Moldovagaz față de Gazprom, pe de altă parte, dacă dvs. sunteți datori la bancă un milion, dar activele dvs. sunt de 10 mii, atunci oricât ar fi acolo mai departe, poate să fie un milion, poate să fie două milioane, poate să fie cinci milioane, banca oricum nu are ce lua de pe dvs. Deci, aceasta este problema Gazprom-ului la moment. Datoria asta de 9 miliarde sau cât o fi acolo, acolo poate să fie cifra ceea de 9 miliarde, poate să fie cifra ceea de 20 de miliarde, dar efectiv, dacă vorbim strict juridic, este o datorie comercială a Moldovagaz față de Gazprom, care nu are nicio acoperire cu active. Deci, e o datorie neacoperită, care se transformă deja din problema celui care este dator în problema celui care a creditat, pentru că el mai departe trebuie să se gândească cum și de unde recuperează el banii aceștia.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.