VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă

După o pauză de patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat vineri, 17 martie. Din cei 425 de judecători care sunt în țară, la Adunare sunt prezenți 330.

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost deschisă de către președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. În calitate de președinte al ședinței a fost ales judecătorul Anatolie Țurcan, iar în calitate de secretar – magistratul Gheorghe Balan.

Forul urmează să aleagă patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătoriilor, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat în martie 2019. Toate reuniunile planificate ulterior au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.

Joi, 16 martie, Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de lege care prevede inclusiv reducerea cvorumului pentru Adunarea Generală a Judecătorilor repetată la 1/3. 

Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență.

În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.