VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Rezina: Scăparea moldovenilor este Europa, iar orice pas înapoi ar însemna un dezastru pentru țară și o victorie pentru corupți

Acum un an, la 23 iunie, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. „Este o etapă în drumul către UE, o etapă care ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene pentru construirea viitorului în cadrul familiei europene. În calea noastră de aderare la Uniunea Europeană au loc cele mai multe transformări și beneficiem de cel mai mare ajutor”, a declarat președinta Maia Sandu. Despre parcursul european al țării și provocările ce trebuie depășite vorbim la acest sfârșit de săptămână. 

* * *

Așadar, șefa statului Maia Sandu a menționat că, „datorită sprijinului acordat de partenerii europeni, se reușește îmbunătățirea condițiilor în școli și grădinițe, modernizarea drumurilor, construirea podurilor, rețelelor de apă și canalizare, renovarea caselor de cultură și întărirea capacității instituțiilor statului de a asigura pacea și securitatea cetățenilor Republicii Moldova. Înțelegem cu toții că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări, dar cu fiecare etapă, an cu an, ne apropiem de momentul în care vom deveni un stat european și vom fi mândri de ce am făcut pentru țară și copiii noștri”, a concluzionat președinta Maia Sandu. Vocea Basarabiei a căutat să afle cum definesc locuitorii din Rezina actuala situație din țara lor.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am venit în vizită aici, la Rezina, să discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul Moldovei. Ce ne puteți spune despre ziua de azi, despre Moldova de peste 10, 20 de ani?

– Totul depinde de noi, doamnă! Dacă vom fi lacomi la banii care ni-i aruncă bandiții, păi, viitorul nostru poate să se ducă de râpă. Ieri am vizionat știrile și, știți, după ce am privit știrile din Ucraina, am spus: „Doamne, cât e de bine că avem totuși o guvernare europeană! Cât e de bine când auzi de „Satul European”, proiectele acestea minunate care se implementează! Și-apoi, Doamne ferește, când vezi ce se întâmplă în alte părți, Doamne, de ce nu prețuim ceea ce avem?”

Vocea Basarabiei: Se luptă binele cu răul și, deocamdată, se crede că răul e cel care reușește să domine binele. De ce?

– De ce? Pentru că mulți dintre noi, cei care avem carte, ne vindem. Mă uit, așa-zisa noastră opoziție, ei luptă pentru propriul interes, propria pungă și nu-i o opoziție constructivă, doamnă. Mulți dintre ai noștri așa-zisi patrioți, oameni cu carte, așteaptă să vină iarăși vremurile când se poate de furat, de amăgit, de luat mită și nu înțeleg oamenii că pentru profitul pe care îl au acum vând viitorul copiilor lor. Iată asta mă doare.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă în justiție vă este clar?

– Mi-e clar…

Vocea Basarabiei: Cine cu cine luptă acolo?

– Cine? E clar, nu se dă justiția noastră reformată, nici nu au interes.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Eu chiar am vorbit cu o persoană care lucrează în procuratură, o credeam persoană mai cinstită, cu atâta ură a vorbit despre guvernare și m-a sfătuit să apelez la ajutorul lui Platon. Cică îl doare sufletul că am primit indexarea aceasta la pensie, ei nu înțeleg că statul totuși nu-i un sac fără fund și uită că anul trecut totuși substanțial, ni s-a dat mult. Oamenii nu prețuiesc ceea ce au. Și i-am spus așa: „Doamnă, cât sunteți dvs. de procuror, niciodată n-o să recurg la ajutorul unui tâlhar, mor de foame, dar lucrul acesta nu-l fac”.

Stanislav Atamanenco, preot, Rezina

Toți vor minuni peste noapte, dar minuni peste noapte nu se întâmplă

Vocea Basarabiei: Dar acum se insistă pe ideea că ar trebui format un DNA în Republica Moldova asemănător celui din România, pentru că sunt neînțelegeri între CNA și Procuratura Anticorupție.

– Conflictele acestea au drept scop ca să lungească starea aceasta de incertitudine, că poate cumva-cumva se întorc vremurile celea, nu-i atât conflict, nu, eu cred că-i ceva minor. Asta-i una, în al doilea rând, eu am fiică în România, am mai stat acolo câte jumătate de an, știu și care-i situația acolo, toți vor minuni peste noapte, dar minuni peste noapte nu se întâmplă. Și în România sunt probleme, lupta merge, e clar, lupta dintre satan, între bine și rău, asta o să meargă mult-mult și bine încă.

Vocea Basarabiei: Dar corupția, cum trebuie de scăpat de acest flagel, din moment ce practic fiecare cetățean zice că nu prea are încredere în justiție?

– Să continue ceea ce au început – reforme…

Vocea Basarabiei: Curățenie?

– Curățenie. Da, nu se face peste noapte, în primul rând, resurse umane nu avem și reformele le facem cu cine a mai rămas în țărișoara noastră. Asta e.

Vocea Basarabiei: Dar nu se acordă prea multă atenție reformei justiției și parcă nu ar mai fi alte domenii unde trebuie făcută reformă?

– Totul începe de aici, dacă e corupție, nimic nu merge. Uitați-vă ce se face în Rusia, la ce a dus corupția și lăcomia, ceea ce ne afectează și pe noi. Nu, de aici! Foarte corect au început, de la corupție.

Interesul Rusiei acum e să facă astfel ca să fie cât mai mare discordie între noi

Vocea Basarabiei: Dar mai este problema transnistreană, iată sunteți ațici în imediata vecinătate a regiunii transnistrene…

– Știți, vreau să vă spun un lucru, eu sunt bătrână, am văzut multe, și problema transnistreană noi oricât de mult am vrea, noi n-o putem rezolva de unii singuri și interesul Rusiei acum e să facă astfel ca să fie cât mai mare discordie între noi și când îi aud pe aceștia de la Platforma DA că vor să facă dreptate, mă umflă râsul. Doamne, nu am cuvinte! Cer scuze.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, vorbim la Rezina despre prezentul și viitorul Republicii Moldova.

– E clar că viitorul Republicii Moldova este totuși Uniunea Europeană, dar eu aș dori foarte mult ca să se facă niște reforme ca să întoarcem toți tinerii înapoi în țară.

Tatiana Negară, locuitoare din Rezina

Vocea Basarabiei: Dar cum ar fi posibil să revină cei plecați?

– Eu am un fecior care-i plecat, unicul copil, și-i plecat peste hotare. 

Vocea Basarabiei: Unde?

– În Anglia. A lucrat la Ministerul Mediului, salariul era mic și a fost nevoit să plece.

Vocea Basarabiei: Și de cât timp îi plecat?

– El se duce, vine, nu-i permanent acolo, dar, știți, ca o mamă îi duc dorul, permanent stau cu frică să nu se întâmple ceva cu el. Și ați atins adineaori problema Transnistriei, noi suntem o familie care trăim și în partea ceea, și în partea asta, la mine soțul e din partea stângă a Nistrului. O să fie problema rezolvată foarte greu, că lumea acolo este zombată, lumea-i zombată și au o ură foarte mare față de noi, de moldoveni. 

Vocea Basarabiei: Dar cum se explică această dușmănie despre care se vorbește acolo referitor la malul drept al Nistrului?

– Tot timpul televiziunile lor le insuflă un singur lucru, că noi trăim aici foarte greu, suntem un popor foarte sărac, îi o sărăcie totală, mizează pe faptul că totuși prețul la noi la gaz și la energia electrică îi mai mare decât la ei, dar să nu uităm un singur lucru, că la ei pensiile și salariile îs foarte mizerabile.

Vocea Basarabiei: Dar regiunea transnistreană are o datorie enormă pentru consumul de gaze, 10 miliarde de dolari?

– Are o datorie enormă. Să vedeți care-i situația, că populația plătește și gazul, și lumina, ieftin cât este, dar se plătește, o rublă de-a lor, adică un leu și ceva.

Ne urăsc, fiindcă li se insuflă această propagandă împotriva Moldovei

Vocea Basarabiei: Dvs. mergeți acolo, discutați, nu le spuneți?

– Noi trăim acolo în sezonul de iarnă, la Râbnița, suntem nevoiți, iarna suntem acolo, vara suntem aici, iarăși ne pun în situație unele probleme. Știți ce-mi pare rău? Că am vecini care au o ură deschisă față de moldoveni, moldoveni pe care, într-adevăr, ne urăsc. Ne urăsc, fiindcă li se insuflă această propagandă împotriva Moldovei.

Vocea Basarabiei: Dar știți că tot de acolo mărfurile se duc pe piața Uniunii Europene?

– Merg toate în Uniunea Europeană, dar să vedeți televiziunea lor, eu mă uit, au ei un plus, la televiziunile noastre se acordă mai mare atenție problemelor omului, dar la dânșii au făcut un drumușor de un metru, pot să vorbească despre asta o săptămână, se arată meritele conducerii Transnistriei.

Vocea Basarabiei: Dar chiar acest război din imediata vecinătate nu le schimbă percepția? Ce spun ei despre război?

– Nu, ei tare susțin Rusia, ei comentează faptul că Ucraina este vinovată. Și-i tot. Putem să le aducem noi o sută și o mie de argumente, ei…

Vocea Basarabiei: Dar în mare parte regiunea transnistreană depinde și de Ucraina?

– Da, depinde și de Ucraina și cel mai dureros este că un procent foarte mare sunt ucraineni, acolo ruși îs mai puțini, merg, cum se numesc ei, moldoveni, ucraineni și pe urmă ruși, dar ei susțin deschis Rusia. 

Alexei Cristovschi, vânzător la piața din Rezina

Vocea Basarabiei: Și dvs. ce credeți, va fi soluționată această problemă? Cum vedeți soluționarea ei?

– Problema o să fie soluționată numai atunci când noi o să facem un pas și o să mergem înainte, să le arătăm că noi trăim mai bine decât ei, ca prin argumente, prin dovezi, prin fapte să le arătăm că noi suntem mai superior decât ei. Numai așa, altfel noi nu avem șanse.

Vocea Basarabiei: Deci, nivelul de trai contează foarte mult, dacă e un nivel de trai ridicat, atunci ei vor accepta să fie această apropiere a celor două maluri?

– Eu lucrez în sistemul de învățământ, slavă Domnului, de 40 de ani, acum activez, acolo un profesor dacă are 2.000 de ruble, este în culmea fericirii, pensiile – 1.000 până 1.500, mai mult nu au, dar prețurile în comparație cu la noi îs aceleași prețuri. Totuși, ei se bazează pe aceea că noi suntem o țară săracă, acesta este argumentul lor. Pentru că, repet încă o dată, ei sunt manipulați de televiziunea lor.

Vocea Basarabiei: Dacă malul drept nu ar cumpăra energia electrică de la Cuciurgan, cine va cumpăra acea energie?

– Nimeni nu o va cumpăra, o să stea cu ea.

Vocea Basarabiei: Și atunci ce va fi?

– Criză umanitară la dânșii va fi, dar ei nu înțeleg faptul acesta, cu gândul că Putin o să vină. Da, Putin le dă lor o dată la jumătate de an câte 150 de ruble pe lună, dar o dată la jumătate de an li se plătește și asta-i tot cu ce argumentează ei.

Orice moment care a avut loc la noi în Moldova ei îl critică, orice s-ar face

Vocea Basarabiei: Vă întrebam pe dvs. – va fi ușor să se găsească o soluție pentru această problemă transnistreană?

– Va fi greu, pentru că lumea acolo nu va înțelege niciodată faptul că a fost totuși o țară unită, ei au fost rupți cu mulți ani în urmă și, așa cum se spune, li s-au șlefuit mințile, le-au spălat mințile cât au putut ei. Televiziunile lor de dimineață până seara târziu numai despre asta vorbesc, despre ce se face în Moldova. Să vedeți, orice moment care a avut loc la noi în Moldova ei îl critică, orice s-ar face.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ne amintim, chiar și la alegerile prezidențiale o parte din cetățenii care au votat din stânga Nistrului au susținut-o pe Maia Sandu?

– Au susținut-o, pentru că eu am foști colegi care lucrează la Liceul român „Evrica”, dna Halus e colega mea de facultate, noi am învățat împreună, și este un contingent foarte mic, care mai sunt profesori, medici care-s de vârsta noastră, 50-60 de ani, generația tânără complet e alta.

Vocea Basarabiei: Cum au votat-o pe Maia Sandu?

– Au votat-o, repet, acei care mai sunt un grup de oameni inteligenți, intelectualitatea aceasta veche, acești noi, nu, noi n-o să le dovedim să facă ceva ei. Dar, uitați-vă, eu lucrez în sistemul de învățământ și chiar observ la noi în școală că copiii sunt manipulați de părinți, eu lupt cu ei foarte mult, ca totuși să le aduc argumente că Maia Sandu este acel om care va schimba țara. Eu lupt foarte mult în acest domeniu și parcă ceva rezultate de-acum se văd, da, este greu, dar mergem înainte.

Patriotismul la noi parcă este lăsat în umbră

Vocea Basarabiei: Cât de mult se pune accent pe patriotism și ce ar însemna patriotismul, vă întreb pe dvs. ca profesoară? 

– Eu, ca profesoară de istorie, întotdeauna pun accentul pe patriotism, dar repet încă o dată, avem o generație care prea puțin înțelege ce-i acesta patriotism. În această direcție avem de muncit foarte mult, o muncă enormă. Eu îmi aduc aminte perioada aceea când eram noi elevi și când am început să activez, eu am început să activez la Râbnița, de aceea am și rămas acolo mai mult, erau ore de patriotism, acum ele în școală nu mai sunt, patriotismul la noi parcă este lăsat în umbră. E o durere națională, copiii noștri nu-și dau seama ce este patrie, că este o conducere, ei nu înțeleg lucrurile acestea pur și simplu.

Vocea Basarabiei: Și cum vedeți viitorul Moldovei? Iată, credeți că până în 2030 e cu șansă această perspectivă europeană? Ce credeți dvs. despre perspectiva țării?

– Totuși, eu sper, o să ajungem noi sau nu, dar totuși o vedem acolo unde trebuie să mergem, în Europa. O să fie foarte greu, pentru că populația la noi are o judecată foarte grea, trebuie să muncim foarte mult ca să-i aducem… Eu de baștină sunt din raionul Orhei și-mi pare foarte rău că toți primarii sunt ai acelui partid. 

Vocea Basarabiei: Dar ce vrea opoziția, vă este clar?

– Opoziția vrea să nu piardă ceea ce au furat și ceea ce au acumulat până acum.

Vocea Basarabiei: Și au șanse să revină la putere?

– Totul depinde de reforma din justiție. Doamne ferește, eu nici nu admit faptul acesta că să se întoarcă înapoi, dacă am făcut un pas înapoi, noi ca țară, ca națiune suntem pierduți. Dacă intelectualitatea va fi capabilă ca să ducă acest lucru în mase, noi avem șanse să mergem înainte, dar deocamdată prea puțin se face în acest domeniu. 

Vocea Basarabiei: Cetățenii știu ce vor?

– Cetățenii vor pensii mari și salarii mari, și nimic să nu facă. Asta-i problema noastră. Noi vrem, dar nimic nu facem. Eu de multe ori le spun la vecinii mei: „Uitați-vă, eu am ajuns la o vârstă, dar eu activez până în prezent, fiindcă eu nu strig în gura mare și spun că vreau, dați-mi, eu știu că trebuie să muncesc”. Ca să am, trebuie să muncesc, nu aștept cineva să-mi dea, eu muncesc singură pentru bunăstarea mea personală și a familiei mele.

Dacă pierdem lupta, suntem pierduți și noi, ca națiune și ca popor suntem pierduți

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere? În societate există politicieni pe care să-i credeți?

– Totuși, să vă spun sincer, atunci eram la Râbnița, când a câștigat Maia Sandu, eu chiar am lăcrimat puțin și cred până acum în dumneaei. Cred, pentru că o văd o doamnă onestă, cu ambiții și știe ce vrea, știe concret care-i scopul nostru. Tare aș dori ca la următoarele alegeri tot dumneaei să câștige, poate că ceea ce a început să fie dus până la capăt, dacă pierdem lupta, suntem pierduți și noi, repet încă o dată, ca națiune și ca popor suntem pierduți.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Rezina, să aflăm de la cetățeni ce cred ei despre prezent, despre viitor, unde e locul Republicii Moldova.

– Eu cred în viitor, că noi vom învinge și Moldova trebuie să meargă în Europa numaidecât.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Pentru că toată scăparea moldovenilor este Europa. În Europa, în primul rând, cultura e înaltă, în Europa legea-i lege, în Europa cam toți respectă legea. Eu am fost în Franța, am fost în Belgia și-i altă lume, cu respect te întâlnesc, oameni îs respectuoși. 

Vocea Basarabiei: Dar de ce acolo se poate, dar aici e mai greu, e mai cu scârț?

– Pe noi ne-au încurcat mult rușii, ei au venit, doar eu văd ce-i și în Râbnița, mă mai duc acolo, că am și nănași acolo, mă duc la Râbnița și văd că oamenii au rămas în urmă cu mult, cu vreo 30 de ani au rămas în urmă. Noi dacă chiar să plecăm în Europa, va fi foarte greu cu dânșii, că la dânșii mentalitatea îi slabă, acolo au fost aduși mulți ruși, îndată le-au dat apartamente, la aceștia din Moldova nu le dau așa, dar lor le-au dat apartamente și ei au știut cred că au să ia pământul acesta, Pridnestrovia (Transnistria) să fie în componența Rusiei și ei au fost pregătiți.

Vocea Basarabiei: Dvs. când mergeți la Râbnița, cum vă simțiți acolo?

– Eu mă simt acolo ca în veacul de apoi și străin mă simt, și numai în limba rusă vorbesc, în limba română nu vorbesc defel.

Vocea Basarabiei: Chiar nici acest război nu le-a schimbat gândirea?

– Nu prea le-a schimbat gândirea, eu văd că vin chiar aici la noi la piață și mentalitatea la dânșii îi slabă, cum a fost cu rușii, așa a și rămas.

Vocea Basarabiei: Credeți că e important și de unde se informează cetățenii?

– Desigur, informație ei au numai din Rusia și programele pe care le privim noi la Vocea Basarabiei, Jurnal TV, TV8, acestea ei nu le au, ei se uită în altă parte, ei ascultă ce spune „regele” lor, că așa-i zic – „Putin e regele nostru”.  

Vocea Basarabiei: Dacă ar trebui și ei să achite gazul exact cum achită și malul drept, același tarif, credeți că vor avea o altă reacție?

– Cred că atunci se vor trezi la viață, când vor vedea că trebuie de plătit, dar nu-i pe degeaba. Asta-i problema. Cred că dacă noi o să trecem în Europa și chiar dacă o să trecem fără ei, ei singuri pe urmă au să vrea să vină încoace și au să se roage, fiindcă, gata, au să fie închiși din toate părțile cu Ucraina, căci cu Rusia nu au hotare, și au să plece și pacificatorii aceștia care-și zic, soldații din armata rusă au să plece, singuri au să plece. 

Vocea Basarabiei: Dvs. vorbiți despre parcursul european al Republicii Moldova, dar ar trebui totuși să se găsească și un consens larg în societate, pentru că dacă cei de la guvernare zic că Moldova merită să ajungă în 2030 în UE, cei din opoziție vedeți că sunt mai rezervați. Dvs. ce părere aveți despre activitatea opoziției?

– Când mă uit la opoziție și îs moldoveni de-ai noștri, eu nu înțeleg pentru ce ei atâta îs cu rușii, ce le dau rușii. Eu înțeleg politica asta, dar ce le dau rușii? Sunt plătiți ca să facă propagandă, ca să destabilizeze.

Dacă vom fi lacomi după banii politicienilor corupți, atunci viitorul nostru se va duce de râpă

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă imaginați, dacă ar veni forțele din opoziție să guverneze Republica Moldova, cum ar arăta țara?

– Eu voi spune, dacă vin forțele din opoziție să guverneze țara, eu am 70 de ani, eu plec din Moldova, mă duc în Europa, fiindcă, dacă vin ei, aici e gata, cred că nu se mai întoarce înapoi nimic. Noi atâta am muncit, atâta ne-am străduit ca să facem schimbările acestea și să ajungem în Europa, și să dăm un pas înapoi, asta de-amu îi un dezastru, un păcat foarte mare. Trebuie să se gândească și opoziția, că sunt și oameni ca lumea și înțeleg ei bine, dar pur și simplu ei îs vânduți, nu degeaba s-a spus că a trădat Dodon patria, așa este, a trădat-o și ei cam toți îs trădători. Ceban e primar la Chișinău și el face acum hod koniom (o mișcare vicleană), cum s-ar spune, se dă proeuropean. El niciodată n-a fost proeuropean și nici n-o să fie, el a fost cu comuniștii, a fost cu socialiștii și acum minciunește lumea.

Vocea Basarabiei: Dar pentru cetățean e greu să știe în cine să aibă încredere astăzi?

– Sunt oleacă de greutăți, fiindcă mulți nu-s prea informați, mai ales, iată, ascultă propaganda socialiștilor, propaganda lui Șor și informație nu au și nici nu vor s-o aibă. Eu cred că ar trebui toate televiziunile acestea rusești de interzis, să fie cum e în Ucraina, lasă să fie televiziune rusească, dar fără propagandă. Eu chiar mă uit și aici la piață că mulți oameni, chiar și în vârstă deja, și-au luat telefoane mobile și intră pe Facebook, se uită și cred că-i chiar așa. 

Vocea Basarabiei: Și cum vedeți Republica Moldova în 2030, membră a Uniunii Europene?

– Eu aș vrea să ajungem nu în 2030, dar chiar în 2029 în Europa. La noi numai cu Europa o să se schimbe mult și o să se schimbe mentalitatea și la ceilalți, fiindcă au să vadă că Europa îi binele nostru. Ei se tem de americani, americanii îs pacificatori, ei nu luptă cu oamenii, ei aduc, fac drumuri, fac construcții, școli, grădinițe, sate, două miliarde de dolari ne-au dat ajutor, dar rusul un cent n-a adus în Moldova. Ne șantajează, asta da, propagandă și șantaj din partea Rusiei.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am venit în vizită la Rezina să aflăm de la omul de la firul ierbii care sunt preocupările cu care trăiește astăzi.

– Oamenii în ziua de azi trăiesc cu frica războiului, frică de aceea că nu-mi place că încă nu s-a hotărât cu Partidul „Șor”. Chiar îmi pare foarte rău, fiindcă și la noi la Rezina sunt oameni care îl ridică în slăvi și îl caută cu bani care sunt murdari și ne bagă pe noi într-un hău urât, pe care noi nu-l aveam.

Vocea Basarabiei: Dar scoaterea în afara legii a acestui partid ce înseamnă?

– E foarte bine, scoaterea lui în afară legii o să fie de învățătură și pentru alții, să nu aducă organizat la alegeri oamenii, să nu-i corupă, iată, să-i ducă la manifestările acestea la Chișinău. Îmi pare foarte rău de chișinăuieni, fiindcă, sărmanii, toată perioada asta de când au început aceștia să-și facă manifestările îs murdăriți, să nu spun gardurile…

Vocea Basarabiei: Dar cum se scapă de această corupere politică, vă este clar?

– Se scapă anume respectând legea. Și de corupție o să scăpăm, și de Partidul „Șor”, fiindcă chiar trebuie scos din lege, că el aduce cele mai rele lucruri și văd și alte partide, aceiași socialiști, comuniști care sunt și mai sunt partide care văd lucrurile acestea și le promovează și ei. 

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu insistă pe crearea unui tribunal anticorupție și această instanță să-i judece pe marii corupți. Vă doriți o asemenea entitate?

– Corect! Vreau, chiar aș dori, dar am auzit, e foarte bine ca să ajungem la justiția pe care o face România și împreunându-ne noi am clarifica toate lucrurile, că acolo se respectă legile și de aceea nu vor Unirea, fiindcă e aceeași limbă, e același popor. 

Vocea Basarabiei: Să-mi fie clar, sunteți pentru Unire sau sunteți pentru integrarea europeană?

– Suntem pentru integrarea europeană, dar țara noastră-i o țară mare și am vrea ca să fim în marea țară în care am fost până la 1918, am vrea să fim în țara mare România.

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova are o multitudine de probleme care trebuie să fie rezolvate, de la justiție până la reintegrarea celor două maluri ale Nistrului, mai este și regiunea din sudul Moldovei, UTA Găgăuzia, unde și acolo se mai încing spiritele cu anumite ocazii. Problemele acestea cine să le rezolve, cum să le rezolve, când să fie rezolvate?

– Mi se pare că s-a făcut un pas greșit și cred că dacă ar vota parlamentul ca să fie anulată legea ceea prin care a fost legiferată UTA Găgăuzia, ar fi foarte bine, fiindcă acolo se fac numai nelegiuiri și ei din ce în ce pun pasul mai mare decât cel care este. Ei nu respectă legea, ei merg după conducerea care vine din Rusia. Ați văzut cum recent s-au făcut alegerile, care om sănătos din partea lor ar fi putut să-l voteze pe Șor? Nimeni. Îi fugar, nu-i în țară, conduce de departe… Spuneți, vă rog, care om mai face așa ceva?

Vocea Basarabiei: Dar soluționarea problemei transnistrene cât timp ar lua?

– O să fie foarte bine și foarte repede, sperăm și cred că Ucraina o să câștige și atunci Transnistria nu are încotro, nu are unde se duce, fiindcă gazul, lumina și celelalte n-au să meargă de-acum din plata Rusiei, au să meargă din plata Moldovei. Și atunci se vor soluționa foarte ușor și foarte repede toate problemele. Când le trebuie ceva, ei vin la Moldova că au nevoie și vor respectarea legilor, când nu, ei merg înapoi la Transnistria și merg cu Rusia. Spuneți, vă rog, dar de ce sunteți cu picioarele într-o luntre și în alta? Și atunci când stai cu picioarele în două luntri, degrabă rămâi fără nimic.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Îmi doresc cel mai mult la vârsta mea să ajung în Europa, lucrurile care le-am avut când eram mai tânără ziceam: „Doamne oare o să-mi revină și la mine, la casa mea să-mi iau pașaportul românesc, părinții mei care au decedat de ani și în gulag, și unde au fost?”. Acum vreau în Europa și vreau ca să fiu cu oamenii civilizați și cu oamenii cumsecade.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, astăzi discutăm cu localnicii de aici, de la Rezina, despre binele și răul din societate. E mai mult bine, e mai mult rău, cum luptă aceste două extreme?

– Eu aș spune că în societate totuși este mai mult bine, dar răul totuși are un procent mare în societate. Cum de luptat cu dânșii? Numai educația și să-și dea fiecare seama, cei 7 ani de acasă sunt toată bogăția omului, dacă a fost educat în familie, trebuie să-și aducă aminte cum îi spunea mămica și tăticul că nu se poate așa de făcut, nu te duce acolo, mergi pe drum, dă-i la un om bună ziua ș.a.m.d.

Fără rezultate în reformarea justiției și în lupta contra corupției există riscul ca opoziția să împiedice aderarea Moldovei la UE

Vocea Basarabiei: Politicienii sunt semănători de bine?

– Îs diferiți politicienii. Dacă aș lua, eu îs de dreapta, și aș lua politicienii de dreapta, poate fac și ei acolo păcate pe care eu nu le știu, dar pe acești de stânga care o fac, știți, conștient, iaca, să zicem, PSRM-ul acesta, el până în timpul prezent nu recunoaște că în Ucraina e război și au năvălit rușii asupra ucrainenilor, distrug acolo, uitați-vă, damba (barajul) asta, dar numai uitați-vă, câte case, câtă lume ucisă, mutată, acum îs undeva vreo 6 milioane de populație, și el spune că acesta nu-i război. D-apoi cum, ce e război? Iaca un exemplu de politician care își face numai mendrele lui – Șor. Șor e din seria aceasta, el e încă și mai, că el are finanțe și, cum se spune, tot răul pentru Moldova îl fac Șor și cu Marina Tauber și aceștilalți care-s acolo alipiți de dânșii, tot răul îl fac ei, fiindcă dacă ar fi a lor poziție pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, păi să deschidă nu parcul acesta de distracție, dar să deschidă o întreprindere, să plătească cât merită muncitorul și să aleagă muncitori calificați. Iaca asta da, dar ce, dacă el a deschis parcul acesta de distracție, iar pe proști, îi duce acolo, îi hrănește, le dă câte o bere și, iaca, îi popularizat și îl votează pentru asta, că Șor…

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că în societate totuși e nevoie de un consens larg ca să se decidă odată drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova, în lipsa acestui consens larg ce se întâmplă?

– Dar eu cred că la moment nu poate să se întâmple nimic pentru Moldova rău, fiindcă totuși partea dreaptă, europenii, îi mai multă populație care-s pentru Europa decât pentru… aceștia-s, golanii aceștia care umblă acolo la Șor la adunările acestea, aceștia îs minimi. 

Vocea Basarabiei: Dar scoaterea în afara legii a Partidului „Șor” ce semnal dă societății?

– Ei să fie lipsiți de dreptul de a forma partide…

Vocea Basarabiei: Lupta împotriva corupției, în opinia dvs., poate da rezultate?

– Slabe!

Vocea Basarabiei: De ce?

– Să vedem ce va mai fi și cu Curtea Anticorupție, să vedem și cu asta, eu vă spun că ei acolo îs toți între dânșii de-o părere, nu-s acolo să fie, iaca cum îs eu, tot să meargă, că eu am fost militar și adică, cum de tu așa te-ai dat patriot, eu de când îs așa patriot, nu-s oameni patrioți care să se gândească dinspre poziția țării noastre pe globul pământesc, populația noastră, dar să mergem că, de-o vorbă, de unde și atâtea tâlhării, să ne educăm unul pe altul, să trăim într-o lume mai liberă. De ce, de-o vorbă, acești europeni, iaca, faceți legile celea, faceți acelea? Pentru că ei vor la hotarele lor să fie lume pașnică, să fie lume înțeleaptă.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Rezina, localitate aflată în Zona de Securitate, în imediata vecinătate e regiunea transnistreană. Să vorbim despre prezentul și viitorul Republicii Moldova, cum ați descrie dvs. situația de moment aici, la Rezina, și în țară?

– Rezina este un oraș din Zona de Securitate, deseori statutul de localitate din Zonă de Securitate ne-a jucat și festa, în sensul că în orașul Rezina nu au venit investitori, să mărim baza fiscală a localității, dar, grație eforturilor pe care le-am făcut în 2018 prin hotărâri de guvern, am obținut statut de Subzonă economică liberă din cadrul Zonei economice libere Bălți, acum avem un rezident în Zona economică liberă, într-o construcție care n-a fost finalizată încă din perioada sovietică și era o problemă…

Vocea Basarabiei: Dle primar, dar aici sunteți între separatism și patriotism sau cum să definesc această situație?

– Noi înșine am depus eforturi ca să definim starea noastră. Grație colaborării cu Asociația „Monumentum”, cu avocatul Iulian Rusanovschi, am umblat puțin în arhivele istorice ale orașului și a fost restabilit bustul regelui Ferdinand în bronz, așa cum a fost inaugurat la 1935 în orașul Rezina, în Grădina publică, a fost restabilită și reinaugurată statuia vulturului cruciat din Valea Nistrului, care a fost inaugurat tot grație implicării Asociației Culturale „Mihai Viteazul” din Prahova cu Asociația „Monumentum”, bustul în bronz al marelui înaintaș al nostru Constantin Stere. Aceste parcă la primă vedere pietre, ele au esența lor și istorică, și un conținut, să zic, patriotic. Am auzit o expresie de la academicianul Mircea Cozma și mi-a plăcut: „Un bust lucrează în timp mai mult decât o divizie militară”.

Simion Tatarov, primarul orașului Rezina

Vocea Basarabiei: Și dacă am vorbit despre aspectul patriotic, nu vreau să trecem cu vederea și faptul că de peste 30 de ani n-a dispărut noțiunea de separatism, sunteți aici în imediata vecinătate a regiunii transnistrene, Râbnița e la o distanță de câțiva kilometri. Câți 2, 3, 5?

– Între orașul Râbnița și Rezina circulă rutierele la fiecare 20 de minute, adică activăm ca o comunitate, numai că suntem separați de administrațiile centrale. Pe dimensiunea economică, Râbnița este foarte prezentă, locuri de muncă în orașul Rezina sunt multe și sunt mai bine plătite ca în Râbnița, protecția socială este tot asigurată de administrațiile publice și centrale, și locale, mai bine decât în Râbnița, dreptul la opinie, la libera exprimare este asigurat în teritoriul de pe malul drept, adică din Rezina… 

Noi rămânem optimiști că într-o bună zi se va renunța la tezele acestea de separatism

Vocea Basarabiei: Și totuși, malul stâng critică malul drept.

– Și cel mai important că prezența, inclusiv asistență financiară a partenerilor de dezvoltare pe malul stâng, adică în Râbnița este, comunitatea europeană a investit foarte mulți bani, dar administrația de la Tiraspol, din Râbnița niciodată nu a recunoscut. Noi am beneficiat de proiecte, iar finanțarea era asigurată, dacă erau proiecte comune cu malul stâng și noi cedam partea noastră, fiind solidari cu locuitorii din Râbnița, ca cetățeni ai Republicii Moldova, dar ei niciodată nu au recunoscut, și nu au recunoscut la nivel de administrație locală. Ne pare rău, dar noi rămânem totuși cu tot izul acesta de separatism, noi rămânem optimiști că într-o bună zi se va renunța la tezele acestea de separatism, la chestiunile acestea de instigare la ură, de a împărți oamenii după limba vorbită, după stilul de abordare și vom trăi normal, vor încerca și vor învăța limba română. Important e ca actorii mari ori marea politică să nu umble cu coada ca să dezbine acest necăjit popor și poporul eu sper că va deveni înțelept în al doisprezecelea ceas și, totodată, contemplând ce se întâmplă în Ucraina, toate ororile acestea care se produc acolo, vor înțelege că nu sunt pentru noi.

Vocea Basarabiei: Și credeți că Moldova în UE cu sau fără Transnistria?

– Sunt convins că în final, indiferent de ce își vor propune unii lideri nerecunoscuți de la Tiraspol, locuitorii din Transnistria vor merge împreună cu Republica Moldova în comunitatea europeană. Și ei înțeleg foarte bine, ei sunt mulți, au pașapoarte românești, adică au cetățenie română, mulți din ei au cetățenie ucraineană, Ucraina demonstrează întregii lumi ce vrea prin efort și contribuția ori tributul pe care îl plătește, inclusiv cu vieți omenești, și în situația aceasta când avem două granițe, avem granița de vest, care este cu România, granița de est, care este numai cu Ucraina, Ucraina și-a declarat vectorul său de dezvoltare, în situația aceasta a Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, nu-i rămâne altceva decât să se conformeze și să meargă în marea familie europeană.

Vocea Basarabiei: E pregătită Republica Moldova să ajungă să facă parte din UE?

– La moment, nu! O spun cu un mare regret, pentru moment nu este gata, trebuie să muncim mult, trebuie să depunem eforturi, trebuie să umblăm la mintea noastră, totuși să trecem peste toate aceste probleme și să devenim parte a comunității europene, acolo ne este locul nostru.

Vocea Basarabiei: Reformele, ele se fac greu și foarte greu. Aveți o lămurire de ce în anumite domenii încă mai există rezistență pe interior, de ce în anumite domenii se atestă o lipsă a voinței politice, ne-am referit în cazul întâi la justiție, în cazul doi la reforma administrației publice?

– Reformele merg greu, constatăm că noi avem un legislativ foarte tânăr, venit din diferite domenii, experiență profesională joasă. 

Vocea Basarabiei: Slabă…

– Slabă de tot și, totodată, să nu uităm de interesele de grup ale diferitor și politicieni, și grupuri economice, și iată toate astea puse pe balanță până ce înclină nu în favoarea cetățeanului de rând. Totodată, eu sper foarte mult că locuitorii Republicii Moldova vor fi consecvenți în vectorul de dezvoltare a țării și, indiferent de câte nereușite încă vom mai înregistra, dar totuși este noțiunea de picătură, picătura chinezească de apă, da, apa sparge piatra, noi trebuie totuși să spargem piatra asta, să spargem zidul acesta și să ajungem unde ne-am propus, într-o comunitate liberă, omul liber întotdeauna va fi un om de reușită.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că ar fi încă forțe interesate să deturneze acest parcurs și ar putea la modul cel mai serios să-i fie pusă piedică acestui drum european?

– Noi suntem martori câtă manipulare este în mass-media, noi suntem martori câte știri false care sunt promovate, alții se ocupă ca să le explice cetățenilor ce înseamnă o noțiune de știre falsă, dar Winston Churchill a spus că până adevărul îmbracă pantalonii, minciuna face ocolul lumii, iată valul de fals care vine în capul moldoveanului este foarte mare și frica asta că ar putea să fie deturnat vectorul de dezvoltare a țării este prin vot. Cetățeanul ce face? El merge la vot și își exprimă dreptul lui constituțional o dată la 4 ani. Și iată, fiind aruncat în mocirla asta de știri false, el poate să se rătăcească, poate și să facă, să admită și o eroare. Iată asta e frica cea mare a mea.

* * *

Opinii adunate la Rezina. Amintim, pe 3 martie anul trecut, președinta Maia Sandu a semnat împreună cu șeful legislativului Igor Grosu și cu prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. La un an de la obținerea statutului de țară candidată, fosta șefă de guvern Natalia Gavrilița, care este prim-vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, e de părere că perspectiva europeană deschide noi orizonturi pentru Republica Moldova și cetățenii săi.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.