VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Grădinaru, deputat: Kremlinul nu reușește să destabilizeze situația la Chișinău și încercă acest lucru în Găgăuzia

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru. Mulțumim mult, dle deputat, că ați găsit timp să reveniți la Vocea Basarabiei!

Vasile Grădinaru: Cu drag vin. Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Ia ziceți – ce se întâmplă actualmente în Republica Moldova, ținând cont că în UTA Gagauz-Yeri parcă lucrurile în loc să intre în albia lor firească, pentru că a fost acest exercițiu electoral, din contra, parcă mai mult se agită spiritele? Vă este clar ce se întâmplă la sudul Moldovei, ca după asta să discutăm despre ceea ce se întâmplă, în general, în ajunul Summitului Comunității Politice Europene, care urmează să fie găzduit de Republica Moldova?

Vasile Grădinaru: Federația Rusă, chiar dacă a recunoscut independența Republicii Moldova, niciodată nu s-a gândit să respecte pe bune independența și suveranitatea Republicii Moldova și peste 30 de ani a supus Republica Moldova unui atac hibrid, astfel încât să fim vulnerabili din punct de vedere energetic, din punct de vedere informațional ș.a.m.d. Astăzi, când Republica Moldova și-a declarat clar vectorul de dezvoltare, care este singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova, și anume integrarea europeană, desigur că Federația Rusă nu a putut să stea deoparte și și-a activizat resursele sale în Republica Moldova pentru a încerca de a opri, de a obstrucționa, de a tergiversa acest proces și, desigur, a început-o cum știe ea mai bine, prin diverse metode. A început să valorifice diverse grupări criminale, unele clasice, altele îmbrăcate în uniformă de partid, pentru a încerca destabilizări, pentru a încerca dezinformări, pentru a face oricare acțiuni care ar descuraja Guvernul Republicii Moldova de a merge pe calea europeană și de a încetini reformele care sunt vitale pentru Republica Moldova, pentru ca Republica Moldova să devină cu adevărat o țară europeană. Și acest lucru s-a încercat prin gruparea criminală Șor, care tocmai ați văzut că i-a fost ridicată imunitatea dnei Tauber pentru acțiuni de destabilizare, pentru acceptare de resurse ilicite și probabil că ați văzut că peste 200 de milioane doar care au fost posibil de a fi probate de bani murdari pe care i-a primit Șor pentru diverse lucruri care încalcă legislația Republicii Moldova, fie că e vorba de salarii „în plic”, fie că e vorba de plata protestatarilor, fie că e vorba de alte resurse folosite pentru a destabiliza și a tulbura apele, cum spun oamenii simpli în Republica Moldova.

Rusia a început să valorifice diverse grupări criminale, unele clasice, altele îmbrăcate în uniformă de partid, pentru a încerca destabilizări, pentru a încerca dezinformări, pentru a face oricare acțiuni care ar descuraja Guvernul Republicii Moldova de a merge pe calea europeană

Vocea Basarabiei: Dar aceasta ce demonstrează – că instituțiile statului sunt vulnerabile, că se mai pot face mișmașuri și că nu totdeauna cei care fac aceste mișmașuri sunt atrași la răspundere sau că ei reușesc prin alte metode să continue să dialogheze cu cetățenii și să-i convingă că acțiunile lor sunt cele pe care ar trebui cetățenii să le accepte? Ce să înțelegem din toată această situație?

Vasile Grădinaru: În primul rând, trebuie să înțelegem că Federația Rusă are foarte multe resurse, aici vorbim nu doar de cele financiare, și instrumente prin care acționează în Republica Moldova. Avem o sumedenie de trădători, avem o sumedenie de agenți sub acoperire, care tocmai acest lucru fac. Zilnic în Republica Moldova încearcă să pătrundă tot felul de polit-tehnologi, fel de fel de persoane care încearcă să incite la ură, care încearcă să pregătească alte persoane pentru dezordini. O parte dintre ei, care sunt identificați, sunt întorși înapoi, zilnic 30-40 de persoane sunt întoarse înapoi, care nu pot explica scopul sosirii lor în Republica Moldova. Și ei încearcă unde acest lucru este posibil, au încercat în Piața Marii Adunări Naționale, au văzut că instituțiile s-au descurcat cu brio și n-au putut organiza acest lucru și acum încearcă acest lucru în Găgăuzia, unde dezinformarea este la ea acasă, acolo unde manipularea este la ea acasă și tocmai pentru acest lucru trebuie să luăm măsuri, pentru a ne asigura că acest lucru nu este suficient pentru a încerca de a organiza aceste destabilizări.

Kremlinul nu reușește să destabilizeze situația la Chișinău și încercă acest lucru în Găgăuzia

Vocea Basarabiei: Iată acolo a avut loc așa-zisul congres al aleșilor de toate nivelurile și la acea reuniune a lor s-a pus unii zic că un ultimatum Chișinăului că, dacă până în toamnă nu se ține cont de tot ceea ce revendică autonomia găgăuză, ar putea situația să devină una și mai tensionată sau cum anticipăm această criză dintre Chișinău și Comrat?

Vasile Grădinaru: Noi, în calitate de deputați, zilnic primim solicitări din partea cetățenilor și din partea autorităților, cele care sunt de competența noastră noi le rezolvăm, cele care nu sunt de competența noastră nu le rezolvăm, dar orice formă de cerere trebuie să fie legală și trebuie să fie în conformitate cu Constituția și cu legile în vigoare. Atunci când acest congres a avut loc, trebuie să ne punem câteva întrebări: în primul rând, în ce măsură ele sunt justificate, pentru că atunci când vii și faci niște solicitări care sunt contrare legislației în vigoare, apare întrebarea logică de ce ele au fost făcute – fie că oamenii nu cunosc legislația, fie că oamenii încearcă să sfideze legislația. Pentru că atunci când soliciți să fie modificat sistemul de drept, ori tu știi că astăzi el este și acționează în Republica Moldova și găgăuzii ca și cei din Bălți și din Chișinău, și din Fălești, și de unde vreți sunt reprezentați proporțional în funcție de votul care este, și ei sunt reprezentați de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, este ciudat să vii și să spui că vrei să schimbi sistemul electoral ori să ai o altfel de abordare decât astăzi este. Ori dacă vrei să schimbi sistemul electoral, există modalitate legală prevăzută de Codul electoral și de Constituția Republicii Moldova. Deci, în situația în care vrei să modifici sistemul electoral, vii cu o inițiativă, pentru că Adunarea găgăuză are această pârghie, are deputați pe care i-a delegat în Parlamentul Republicii Moldova, care pot să vină cu asemenea inițiativă legislativă și pot face acest lucru în parlament. Atâta timp cât astăzi nu există pentru acest lucru legislație, respectiv nu poți face acțiuni care contravin legii. Dacă ne referim la aspectul de legislație, dar și la alte domenii, dacă vorbim și de domeniul economic, finanțe ș.a.m.d., iarăși există legislație care reglementează aceste lucruri; dacă vrei să modifici, modifici legislația, dar dacă vrei să pui ultimatumuri, dacă vrei să încalci legea, să încerci să șantajezi Guvernul Republicii Moldova, aceste fapte mai degrabă se înscriu în componențele infracțiunii prevăzute de Codul penal. Și atunci, eu fac un apel către toți reprezentanții administrației publice locale de orișice nivel, ca și față de toată lumea – să respecte legea. Atât.

Adunarea găgăuză are deputați care pot să înainteze inițiative legislative de modificare a legislației. Dacă veri să modifici ceva, modifici legislația dar nu pui ultimatumuri, încalci legea și șantajezi Guvernul

Vocea Basarabiei: Întrebarea era dacă cetățenii din UTA Gagauz-Yeri pot fi folosiți de anumite forțe politice ca să destabilizeze situația, pentru că este limpede că, totuși, există politicieni care nu vor ca guvernarea PAS să-și continue mandatul, ci să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, dvs. cunoașteți mai bine ce scop se urmărește.

Vasile Grădinaru: Întotdeauna există riscul manipulării, mai ales în Republica Moldova întotdeauna există riscul dezinformării, mai ales în Republica Moldova și, mai ales, în situația în care astăzi avem niște agenți de influență ruși care sunt activi în diferite forumuri parlamentare, inclusiv în fruntea partidelor politice care își doresc să destabilizeze situația în Republica Moldova și ar încerca să valorifice acest lucru.

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebam dacă cetățenii de acolo pot fi folosiți de anumite forțe politice.

Vasile Grădinaru: Eu mizez pe faptul că statul va reuși prin intermediul instituțiilor pe care le avem, care astăzi, da, nu sunt încă la forma maximă la care noi vrem să le constituim și să le întărim astfel încât să acționeze foarte bine și sperăm că prin intermediul lor vom reuși să alungăm orice dezinformare. În al doilea rând, vom încerca prin intermediul instituțiilor statului să asigurăm ordinea publică și buna activitate a instituțiilor statului pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în UTA Gagauz-Yeri și, respectiv, lucrul acesta să fie dus până la capăt. Iar dacă, repet încă o dată, vor fi identificate anumite persoane care vor încerca să cheme populația la dezordine, să cheme populația la încălcarea legii, acele persoane vor fi sancționate.

Dacă vor fi identificate anumite persoane, inclusiv din Găgăuzia, care vor încerca să cheme populația la dezordine, la încălcarea legii, vor fi sancționate.

Vocea Basarabiei: Totuși și localnicii își dau seama că acolo sunt puși în joc bani, pentru că în campania electorală s-a promis că se va face aeroport, că se vor da bani fiecărei primării, localități de acolo, ca să îmbunătățească infrastructura sau să contribuie la creșterea nivelului de trai. Banii aceștia, dacă i-a promis Ilan Șor, cum vor ajunge ei în autonomie și, mai ales, dacă nu ajung acești bani ar putea să-i supere poate pe liderii locali, elita locală de acolo, pentru că, cel mai probabil, acum se discută între Ilan Șor, pentru că a câștigat reprezentanta partidului lui, și politicienii locali ce să facă mai departe?

Vasile Grădinaru: Lucrurile sunt foarte clare. Șor, fiind un bandit de profesie și un mincinos înnăscut…

Vocea Basarabiei: Asta justiția trebuie să demonstreze…

Vasile Grădinaru: Păi, justiția deja a spus prin decizia definitivă a instanței de judecată și cred că se va mai expune și pe alte capete de acuzare…

Vocea Basarabiei: Dar până la ispășirea pedepsei mai e o cale lungă?

Vasile Grădinaru: Până la ispășirea pedepsei, ea deja este executorie, atâta cât urmează să fie pusă în aplicare această decizie definitivă și omul să stea la pușcărie, fie în Republica Moldova, fie în Israel, dar locul lui este la pușcărie, asta este clar. Acum, el desigur că folosește aceleași mijloace banditești și, respectiv, mincinoase prin care încearcă să inducă în eroare populația și a încercat în această campanie electorală, prin intermediul reprezentanților săi, să mintă populația prin a face niște promisiuni goale care nu pot fi acoperite. Or, atunci când vii și spui că vei face un aeroport, este vădit că asemenea infrastructură nu poate fi acoperită prin bugetele locale și este evident că acest lucru nu poate fi realizat. Deci, tu vii cu o promisiune goală, așa cum vin și alte promisiuni goale la pachet de creșteri de pensii și salarii doar pentru găgăuzi, or există sistemul de pensii astăzi care este funcțional și care este pentru toți cetățenii Republicii Moldova și nu poate fi vreo discriminare pentru persoane în funcție de unde ele locuiesc. Respectiv nu pot fi făcute permisiuni specifice pentru o anumită regiune doar pentru că așa vrea un mincinos. Desigur că acestea sunt niște populisme ieftine care cel mai probabil nu se vor realiza într-un final, dar dacă să analizăm un alt aspect, eu cred că și dvs. ați fost în Găgăuzia, și eu am fost, și toată lumea care a fost a văzut și a analizat cel puțin niște realități care sunt astăzi. Eu am făcut o analiză și vreau să vă spun că în Găgăuzia pe cap de locuitor au fost investiți mult mai mulți bani decât în restul teritoriului Republicii Moldova.

Nu pot fi făcute permisiuni specifice pentru o anumită regiune doar pentru că așa vrea un mincinos. Acestea sunt niște populisme ieftine care cel mai probabil nu se vor realiza

Vocea Basarabiei: Și de ce?

Vasile Grădinaru: Eu nu știu care regiune se mai poate mândri cu atâtea poduri noi europene, cu atâtea treceri denivelate, cu atâtea drumuri de calitate europeană și atunci să te plângi că nu ai suficiente resurse este pur și simplu o minciună crasă. De ce s-au întâmplat aceste lucruri? Trebuie să facem o analiză, ceea ce vor face colegii noștri de la guvern să vadă cum s-a investit până acum, care a fost principiul de distribuire a banului public, pentru că ceea ce am văzut noi și ne amintim de parlamentele care erau până la noi, ne amintim de acea fenomenală Anexă nr. 7 la Legea bugetului, care distribuia politic banii și care nu consta cât de fezabilă sau nu este o propunere, cât de mare sau mică este localitatea, cât de corect sau nu sunt distribuiți banii, pur și simplu se dădeau banii pe criterii politice și atât. Noi desigur am început deja să modificăm acest aspect, am încercat să dăm banii conform proiectelor în funcție de importanța acestora și domeniului de prioritizare a investițiilor bugetului național, și nu pe criterii politice, dar va trebui probabil să analizăm și criteriul privind volumul investițiilor per regiune, per raion, trebuie să analizăm acest aspect și prim-ministrul ne-a promis acest lucru și sper că se va ține de cuvânt și vom face aceasta, pentru că, într-adevăr, este oportun să analizăm de ce în unele regiuni se investește mai mult, în altele mai puțin și tocmai la cei care se investește mai mult, tocmai aceia ar acuza că au mai puține resurse financiare.

În Găgăuzia pe cap de locuitor au fost investiți mult mai mulți bani decât în restul teritoriului Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și aici și mai mult se insistă ca să se afle răspuns la întrebarea, din moment ce partenerii externi sunt cei care au investit mulți bani acolo, pentru că majoritatea proiectelor sunt implementate cu ajutorul banilor veniți din Uniunea Europeană, din Turcia, din Statele Unite ale Americii, iar atunci când discuți cu localnicii, ei spun că apropierea de Federația Rusă este unica direcție corectă pe care ar trebui să se îndrepte nu doar regiunea, dar și întreaga Republică Moldova. Iată, cum explicați dvs. acest paradox?

Vasile Grădinaru: Asta vorbește despre faptul că oamenii sunt dezinformați, oamenii sunt manipulați și mințiți în față, pentru că nu poți să pretinzi că vrei în CSI și modelul de dezvoltare al Federației Ruse, când tu primești bani europeni, fonduri europene, nu poți pretinde să ți se respecte drepturile și libertățile tale atunci când faci trimitere la modul de dezvoltare a Federației Ruse, unde nu există democrație, unde nu există libertatea expresiei, nu există libertatea informării ș.a.m.d. Deci, nu poți pretinde, cel puțin, ești dezinformat sau folosit în anumite scopuri. De asta am spus-o și o repetăm: unicul mod de dezvoltare a Republicii Moldova este Uniunea Europeană, unicul model de dezvoltare pe care îl avem noi pentru Republica Moldova este democrația, este pacea, este liniștea și noi vom merge doar pe această cale, și acest lucru este nu doar voința noastră, este voința populară exprimată în 2021 la scrutinul prezidențial, în 2022 la alegerile parlamentare și recent am văzut expresia poporului în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 21 mai, unde oamenii au venit liberi, oamenii nu au venit transportați, oamenii nu au venit plătiți, oamenii au venit să spună că vor în Uniunea Europeană.

Unicul model de dezvoltare pe care îl avem noi pentru Republica Moldova este democrația, pacea, liniștea și noi vom merge doar pe această cale

Vocea Basarabiei: Dle Grădinaru, totuși, haideți să anticipăm dialogul dintre Chișinău și Comrat, pe ce se va baza acest dialog și cum se va aplana această neînțelegere de la centru spre teritoriu și dinspre teritoriu către centru?

Vasile Grădinaru: Este foarte simplu, în opinia mea, dacă se dorește un rezultat și este foarte complicat atunci când vrei să faci din asta politică și dezinformezi, și să încerci să destabilizezi situația, pentru că atunci când îți dorești cu adevărat să rezolvi o problemă, întâi și-ntâi, se va identifica dacă problema există de facto, pentru că atunci când spui că vrei alt sistem electoral pentru Republica Moldova, atunci acest lucru până acum s-a dovedit că nu este eficient și am avut alegerile pe circumscripții atunci în 2019, dacă îmi aduc aminte, s-a demonstrat că este un sistem care în Republica Moldova poate fi ușor corupt și acest lucru nu este pertinent pentru Republica Moldova, s-a expus și Comisia de la Veneția, nu doar noi, deci avem o experiență proastă în această privință. Dacă noi vorbim despre resurse financiare, iarăși, dacă vrem, punem cifrele cap la cap și se vede clar că nu este un adevăr, or dacă există o problemă, într-adevăr, este bine s-o clarificăm pe calea dialogului, dar în situația în care eu prezum că nu este vorba de probleme, este vorba de chestii politice menite să destabilizeze situația, atunci sunt sigur că nici nu se va dori să se meargă pe acest drum, pentru că, spuneam, dacă ai o dorință, având dreptul de inițiative legislative, toate aceste lucruri puteau îmbrăca forma unor acte normative sau proiecte de acte normative înaintate în Parlamentul Republicii Moldova și discutate la subiect. Dar eu bănuiesc că este vorba de anumite chestii politice care nu au nimic în comun cu existența anumitor probleme.

Vocea Basarabiei: Părerile sunt împărțite, unii zic că ar trebui să se revadă legea adoptată în 1994 de parlament, legea care oferă această autonomie UTA Gagauz-Yeri, alții, din contra, zic că e nevoie de o reformă administrativ-teritorială și atunci au să dispară problemele de la sine, pentru că nu ar trebui să fie avantajată o zonă în defavoarea altei zone.

Vasile Grădinaru: Eu știu că la guvern se lucrează asupra acestei chestiuni și noi am avut mai multe discuții, încă nu s-a cristalizat un proiect de lege în acest sens, două sau mai multe sau un pachet de modificări, dacă vreți, dar este adevărat ceea ce spuneți dvs., pentru că oamenii din teritoriul Republicii Moldova cumva sunt indignați, într-adevăr, pentru că spun: noi suntem cetățeni la fel, plătim aceleași taxe și impozite, dar beneficiem diferit de aceste resurse și este corect să fie echitabil.

Vocea Basarabiei: Primarii de mult bat alarma și spun că de ce trebuie UTA Gagauz-Yeri să fie într-o lumină mai bună decât alte administrații publice locale?

Vasile Grădinaru: Tocmai asta și spuneam, că este inechitate socială și atunci trebuie să clarificăm acest aspect. Al doilea aspect pe care trebuie să-l verificăm – ce plusvaloare a adus acea legislație care este în vigoare până acum? În situația în care au fost lăsați mai mulți bani în buget, au fost valorificați acești bani pentru dezvoltarea sau pentru alte domenii sociale sau poate au fost valorificați în alte destinații? Pentru că noi am văzut de-a lungul timpului că anumite autorități locale valorifică banii tocmai în alte domenii decât în infrastructură, iar după asta vin la guvern și cer bani pentru infrastructură. Deci, acesta-i al doilea aspect și al treilea aspect pe care desigur trebuie să-l analizăm e esența autonomiei, pentru ce a fost ea oferită? Autonomia, în opinia mea, a fost oferită, întâi de toate, pentru o autonomie culturală, după care celelalte aspecte. Or, niciodată până acum nu am văzut cineva în Republica Moldova să aibă pretenții sau să încalce dreptul la autodeterminare culturală. Și acest lucru este valabil pentru toată Republica Moldova și dacă în alte regiuni locuiesc compact alte entități culturale, trebuie neapărat să constituim pe tot teritoriul Republicii Moldova autonomii? Haideți să analizăm aceste aspecte să vedem cât sunt ele de pertinente după care să discutăm cu cifrele pe masă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.