VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valentina Casian: Primarii sunt aleși nu doar pentru a construi infrastructura, dar și pentru a îndrepta societatea pe o cale a modernizării

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim cu dna Valentina Casian, care este primară a municipiului Strășeni, care este vicepreședinta Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, care este și membră a delegației la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și tot d-nei e membră a Comitetului de monitorizare în cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Este important să vorbim și despre ceea ce reprezintă dna Valentina Casian, pentru că nu știu dacă e o povară în plus pentru d-nei, dar cel puțin este de ajutor ca să cunoaștem noi de la dna Valentina Casian unde a ajuns Republica Moldova în cadrul autonomiei locale.

Valentina Casian: Bună ziua, dna Valentina! Hristos a înviat!

Vocea Basarabiei: Adevărat a înviat!

Valentina Casian: Vă mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: E plăcerea noastră că ați găsit această disponibilitate.

Valentina Casian: Recent am menționat chiar într-o discuție că sunteți printre puținii care invitați primari, că, de fapt, autoritățile locale sunt și ele un potențial enorm și cei care știu să valorifice acest potențial au doar de câștigat, nu doar comunitățile, dar țara în întregime.

Vocea Basarabiei: Eu, în general, spun că guvernarea locală este una de importanță națională.

Valentina Casian: Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: Ziceam, unde s-a ajuns cu această autonomie pe care și-au dorit-o și și-o mai doresc atât de mult reprezentanții puterii locale?

Valentina Casian: Cerințele noastre sunt crescânde și noi, cei care guvernăm localitățile, facem acest lucru la nivel local, pentru că ne dorim să avem cât mai multe resurse financiare și să răspundem necesităților crescânde ale cetățenilor, dar pentru aceasta este nevoie și de descentralizare. Eu mă refer la descentralizarea nu doar financiară, dar și patrimonială, fiscală, este nevoie și de această autonomie locală, e nevoie de respectat acele prevederi ale Cartei europene a autonomiei locale, care este, apropo, ratificată și de Republica Moldova. De aceea, noi trebuie să optăm pentru a ajusta cadrul legal existent în Republica Moldova, de a-l racorda la legislația Uniunii Europene și să încercăm să întreprindem cât mai multe acțiuni. Aici vorbesc nu doar de modificarea legislației, dar și acțiuni la nivel local, la nivel de guvernare, dacă ne dorim o autonomie locală pe măsură.

Noi, primarii trebuie să fim cei care să venim cu argumente pentru că astăzi taxele locale sunt practic unicele taxe care rămân la nivel local.

Vocea Basarabiei: Eu de vreo 20 de ani încerc să discut cu reprezentanții tuturor celor care ajung la guvern și toți într-o voce ar spune: da, că noi le dezlegăm mâinile celor de la nivel local, da, noi suntem interesați să existe această autonomie locală și financiară, ca să nu se mai reproșeze celor de la putere că ar vrea pe verticală să dirijeze totul în Republica Moldova, doar că și cei de jos, cei care reprezintă administrația locală, parcă și-ar dori să devină un stat în stat.

Valentina Casian: Nu putem să negăm faptul că în ultima perioadă au fost mai multe modificări legislative, aici mă refer și la Fondul rutier, mă refer și la deplafonarea taxelor, este foarte important. Astăzi, mărimea taxelor locale se stabilește de către consiliile locale, dar avem și aici de lucrat, pentru că trebuie să existe un mecanism, trebuie să existe un regulament, o recomandare pentru autoritățile locale, cum se elaborează, cum se efectuează aceste taxe locale, pentru că noi cunoaștem mai multe experiențe unde este implicat factorul politic și fie că aceste taxe locale sunt diminuate atunci când în componența Consiliului local este un agent economic și el își dorește ca pentru domeniul respectiv să fie stabilită o taxă locală mai mică și, din contra, sunt situații când consilierii stabilesc niște taxe locale exagerate pentru benzinării, de exemplu, pentru alte domenii și pentru acești agenții economici ele sunt foarte greu de suportat. În același timp, noi, primarii trebuie să fim cei care să venim cu argumente pentru că astăzi taxele locale sunt practic unicele taxe care rămân la nivel local. Acești agenți economici își doresc infrastructură, acolo unde ei activează au nevoie și de rețelele edilitare, să fie și apeduct, și canalizare, și drumuri, și gazificare, dar toate acestea costă și în această situație trebuie să conștientizeze fiecare că trebuie să achite o taxă locală.

Vocea Basarabiei: Ce am reținut eu? Că totuși trebuie să fie, pe de o parte, o bună conlucrare între primar și Consiliul local, pe de altă parte, nu totdeauna interesele coincid ale aleșilor locali cu ale primarului și, iată, dacă e un consiliu mai pestriț, dacă interesele nu coincid, atunci unele probleme totuși fie se tergiversează, fie rămân pe lista așteptării.

Valentina Casian: Aici cred că mai mult depinde de capacitatea primarului de a argumenta. Dacă primarul știe să argumenteze acel proiect de decizie pe care el îl înaintează, îl prezintă consiliului spre aprobare, nu poate nici consilierul, nici agentul economic să se pronunțe vizavi de acest subiect contra poziției primarului. Noi avem un consiliu destul de pestriț, și nu doar în acest mandat, 2019-2023, dar și în precedentul, 2015-2019, am avut în componență și reprezentanți a 7, și a 8 formațiuni politice. Apropo, în acest consiliu fracțiunea consilierilor independenți este cea mai mare fracțiune.

Nu putem astăzi să învinuim un cetățean că împărtășește o viziune sau alta, depinde de noi cum și care este atmosfera în această societate.

Vocea Basarabiei: Și asta e în avantajul dvs.?

Valentina Casian: Pentru mine, de fapt, contează cel mai mult interesul cetățeanului. Dacă se apără interesul cetățeanului, indiferent ce viziune politică are el, atunci pentru mine asta este cel mai important. Noi trebuie să fim corecți în activitatea noastră, iar felul ce viziuni are acest cetățean depinde foarte mult cum explică primarul, că primarul astăzi este în această localitate sau el este ales nu doar pentru a construi infrastructură, dar, de fapt, pentru a îndrepta societatea pe o cale a modernizării. De aceea nu putem astăzi să învinuim un cetățean că împărtășește o viziune sau alta, depinde de noi cum și care este atmosfera în această societate.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că e nevoie de bani…

Valentina Casian: Da.

Vocea Basarabiei: Problema finanțelor a fost, este și probabil va fi mereu actuală și oricât de mulți sau puțini bani vor fi niciodată nu se va spune că banii ajung.

Valentina Casian: Dar important este să prioritizezi problemele, pentru că bani n-au ajuns, nu ajung și nu știu dacă în viitorul apropiat vor ajunge pentru soluționarea tuturor problemelor. Dacă 10 ani în urmă cetățenii erau mai activi și atunci încercam noi să-i adunăm și în cadrul adunărilor le explicam că este nevoie de implicarea lor, chiar și implicarea financiară, astăzi, în Strășeni cetățenii sunt cei care se organizează, se adună și sunt gata să participe financiar în implementarea proiectelor de infrastructură, de aceea pentru un administrator de comunitate cel mai important este să prioritizeze toate obiectivele. Și prioritizarea o fac tot împreună cu cetățenii, toate politicile locale sunt elaborate împreună cu cetățenii, prioritizarea obiectivelor se face împreună cu cetățenii și cheltuirea banului public se face tot împreună cu cetățenii.

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc, dacă realitățile au fost mereu unele și aceleași, pentru că atunci când ați obținut primul mandat de primar se înțelegea într-un fel cum se face bugetul local, astăzi, probabil, lucrurile s-au schimbat, nu știu exact, dar probabil la 180 de grade.

Valentina Casian: Da, astăzi lucrurile s-au schimbat foarte mult și, așa cum am menționat anterior, nu era practicată bugetarea participativă, nu erau implicați cetățenii în consultări publice atunci când era o întrebare de interes general. Astăzi, spre exemplu, dacă până acum reparația unui drum era la decizia unui președinte de raion sau unui consilier, pentru că am avut și asemenea precedente când se urmărea scopul să ajungă în Consiliul local sau raional pentru a-și soluționa problema, fie că acolo unde îi este afacerea, fie că la locul de trai. Astăzi, ședințele consiliului sunt monitorizate de cetățeni și, așa cum am zis, toate obiectivele sau drumul care se repară, sau drumul unde să se construiască canalizarea nu este ales de un consilier sau de primar, sau de un președinte de raion, ele sunt selectate de cetățeni.

Vocea Basarabiei: Bine, și totuși vreau să continuăm cu comparațiile. Atunci când ați început activitatea în cadrul administrației publice locale, condițiile parcă erau mai precare, dar lumea se împăca cu ce era și nu era atât de gălăgioasă, să zic, în ceea ce privește „administrația trebuie să-mi facă, administrația trebuie să-mi dea, te-am votat, fii bun și ține-ți cuvântul”. Mi se pare că între timp au crescut exigențele și din partea cetățenilor, și nu știu dacă exigențele crescânde se compară și cu posibilitățile?

Valentina Casian: Da, astăzi noi avem, spre exemplu, în anul 2022 am avut aprobat bugetul 60 de milioane și executat 80 de milioane. În comparație cu 5 ani în urmă, atunci aveam un buget poate de 2-3 ori mai mic și prețurile erau altele. Mai sunt și unele competențe, de exemplu, alimentația copiilor. Ea este o competență directă a autorităților de nivelul întâi, dar deoarece în raionul Strășeni această competență prin Hotărârea de guvern nr. 1260 a trecut la autoritățile de nivelul doi, respectiv și o parte din resursele financiare tot sunt trecute la nivelul doi. Avem aceste defalcări, avem impozitul pe venit persoane fizice astăzi în localități, deci este stabilit de legislație impozitul pe venit persoane fizice cât să rămână în comparație cu perioada de 10 ani în urmă, cum spuneți dvs., când politic era stabilită această normă de defalcare, să rămână 10% sau 20% la nivel local, sau 100%. Deci, trebuia să decidă Consiliul raional câte procente din aceste impozite să rămână la nivel local, astăzi nu mai avem asemenea situații și eu mă bucur pentru această realizare a CALM-ului, pentru că este o voce a autorităților locale.

Vocea Basarabiei: Și este o voce puternică, care e mult mai auzită astăzi decât altădată?

Valentina Casian: Este mult mai auzită și noi, primarii, nu mai suntem primarii care eram 10 ani în urmă și mă bucur foarte mult că noi trecem în permanență această pregătire, orice resurse financiare din partea diferitor donatori care intră în Republica Moldova, care este pentru comunitățile din Republica Moldova să știți că nu este direcționată doar pentru infrastructură sau pentru renovarea unor obiective, neapărat cuprinde și partea de instruire, pentru ca acei care implementează acest proiect să fie bine pregătiți și ulterior să poată să gestioneze acest obiectiv care este construit în cadrul proiectului. Este un compartiment foarte important în cadrul tuturor proiectelor și astăzi îl practică și „Comunitatea Mea” USAID, și PUND, și Guvernul Elveției, și alți donatori care sunt pe teritoriul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și care este bugetul pentru anul 2023?

Valentina Casian: Bugetul e în creștere, deja de la 80 de milioane în sus.

Noi nu reparăm în varianta albă, pentru că aceștia sunt bani irosiți aiurea, noi practicăm construcția capitală a drumului după ce e efectuată infrastructura edilitară…

Vocea Basarabiei: S-ar părea că e o cifră mare, dacă raportăm la administrațiile publice locale de dimensiune mică, acolo unde sunt și până la 5 milioane, 6 milioane, 10 milioane, pe de altă parte, parcă suma e frumușică și ce s-ar putea face cu aceste 80 de milioane, vreo 20 de kilometri de drum?

Valentina Casian: Eu o să vorbesc în procente ce înseamnă aceste milioane, pentru că 60-65 la sută din aceste resurse sunt direcționate pentru întreținerea instituțiilor de educație timpurie din localitate. Aici este salarizarea, reparația și toate celelalte utilități care sunt necesare pentru buna funcționare a grădinițelor din comunitate și Școala de arte, sunt cheltuielile administrative și sunt cheltuielile pentru dezvoltarea infrastructurii.

Vocea Basarabiei: Deci, pentru investiții cât rămâne?

Valentina Casian: Dacă mă întrebați de 2023, pentru drumuri avem circa 20 de milioane de lei, dar să nu uităm cât costa un kilometru de drum 5 ani în urmă și cât costă acum, în jur de 9, 10 milioane în funcție de construcție este și costul, pentru construcția capitală a unui kilometru de drum. Noi nu reparăm în varianta albă, pentru că aceștia sunt bani irosiți aiurea, noi practicăm construcția capitală a drumului după ce e efectuată infrastructura edilitară – apeductul, canalizarea construite, după care la următoarea etapă se elaborează proiectul pentru construcția capitală a drumului.

Vocea Basarabiei: Și totuși, la capitolul investiții sau dezvoltare locală suma aceasta e mică, nu?

Valentina Casian: E foarte mică. Dacă orașul are o suprafață de 100 de kilometri și noi avem nevoie de resurse financiare și o perioadă îndelungată ca să putem să construim drumurile pe toată suprafața respectivă, noi avem nevoie de resurse și de ani de zile ca să putem să construim o infrastructură bună ca să fie tot confortul pentru cetățean.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.