VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Valentin Dediu, ex-director SIS: Aș vrea ca următorul Guvern să îndrepte toate greșelile care au fost făcute de Cabinetul Gavrilița

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl Valentin Dediu, fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate. O să vorbim despre ultimele evoluții ale agresiunii Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie se va împlini un an de când Rusia a agresat Ucraina, și despre impactul acestui război asupra situației din Republica Moldova. Dle Dediu, acest final de săptămână a adus și o știre mai neașteptată, deși se cunoștea foarte mult că, inclusiv în sânul partidului de guvernare, se discută despre remanieri guvernamentale, dar iată că șefa executivului și-a prezentat demisia, întreg cabinetul de miniștri este în demisie, așteptăm ca președinta Maia Sandu să poarte discuții cu fracțiunile din parlament și să desemneze candidatul pentru funcția de premier, care va veni în fața forului legislativ cu componența noului executiv și cu programul de guvernare. V-a surprins această demisie?

Valentin Dediu: Ca atare, demisia in corpore a fost puțin pe neașteptate pentru mine personal, aveam alte păreri, credeam că guvernul ar trebui să mai lucreze, fiindcă acest guvern a avut de lucru foarte mult și ei practic au lucrat în calitate de salvatori ai situației din Republica Moldova, începând cu criza energetică, gaze, energie electrică, carburanți, scumpiri, războiul care a venit, refugiații – o sumedenie de probleme care au năvălit asupra poporului Republicii Moldova și, cu părere de bine, acest guvern în frunte cu dna Gavrilița s-a descurcat, poate în unele locuri nu au fost, să spunem, chiar pe nota 10, dar nu este vina guvernării, este faptul că s-a moștenit o situație critică, de criză în Republica Moldova, dar ei s-au descurcat. Bine, s-a luat decizia, înseamnă că poate noi nu cunoaștem toate detaliile.  

Aș vrea ca următorul guvern să îndrepte toate greșelile care au fost făcute de acest guvern.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți de la următorul guvern?

Valentin Dediu: Am așteptările cele mai bune, aș vrea ca următorul guvern să îndrepte toate greșelile care au fost făcute de acest guvern, următorul guvern să soluționeze problemele de criză mai bine, mai rapid și să îndeplinească toate promisiunile făcute de actuala conducere, de actualul partid de la guvernare, PAS, și cât mai repede să soluționăm problema transnistreană, cât mai repede să soluționăm criza energetică, la toate resursele energetice să avem alternativă și integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „repede”, asta ce ar însemna, la câte luni vă gândiți, la câți ani vă gândiți?

Valentin Dediu: Eu cred că până la sfârșitul anului problemele legate de resursele energetice de alternativă s-ar putea soluționa și cu gazele, și cu energia electrică.

Vocea Basarabiei: Așa credeți dvs.?

Valentin Dediu: Așa cred eu.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă trebuie făcute investiții mari, chiar dacă trebuie totuși să existe și un sprijin puternic din partea partenerilor externi, pentru că Republica Moldova de una singură e greu de crezut că ar putea să se descurce?

Miza este pe ajutorul partenerilor din exterior, că numai de acolo pot să vină banii care pot fi investiți în dezvoltarea infrastructurii energetice.

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vreau să discutăm despre riscurile și amenințările la adresa Republicii Moldova în contextul acestui război de la hotarul Republicii Moldova și să pornim de la acea declarație pe care a făcut-o liderul de la Kiev în plenul Parlamentului European. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în cadrul Consiliului Europei că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată un plan de a destabiliza situația din Republica Moldova. Cine poate destabiliza situația din Republica Moldova? Cum și când poate fi pus în aplicare un asemenea scenariu?

Valentin Dediu: Eu sunt la curent cu declarațiile acestea făcute de președintele Zelenski. Aș spune că este ceva nou și este ceva vechi, nimic surprinzător nu este, fiindcă dușmanii noștri exteriori veșnic nu sunt mulțumiți de conducerea care nu ascultă de Moscova. De aceea era de așteptat și măsurile acestea de destabilizare a situației politice din Republica Moldova au fost cu diferită intensitate în anumite perioade ba mai puternice, ba mai puțin puternice, dar ele au existat, războiul hibrid care există astăzi și permanent a fost în Republica Moldova, deci vorbim despre factorul extern care vrea destabilizare. Știm cine este Federația Rusă și știm cine ne ajută să stabilizăm situația și să facem tot posibilul ca populația să nu se simtă obijduită și să aibă resurse de existență cât de cât mai bune decât se așteaptă cineva.

Vocea Basarabiei: Dar cum se explică acest interes al Rusiei ca să destabilizeze situația în Republica Moldova?

Valentin Dediu: Foarte simplu se explică și să știți că noi niciodată n-o să ieșim din vizorul lor, agenda lor a fost asupra Republicii Moldova și cu cât noi ne apropiem mai mult de Uniunea Europeană, cu atât mai mari atacuri asupra Republicii Moldova vor fi. Ei nu doresc noi să aderăm la Uniunea Europeană, mai mulți de „nu” sunt la ei. Dacă ei ne scapă, să zicem așa, de sub influența lor și noi reușim să aderăm la Uniunea Europeană, aici este de-acum și parteneriatul cu Blocul NATO, atunci ei pierd toate speranțele să mai aibă influență asupra viziunii noastre.

Vocea Basarabiei: Dar în ce scop ei și-au menținut interesul aici?

Valentin Dediu: Ei și-au menținut interesul aici pentru a controla situația din regiunea Balcani. Existența forțelor militare cu depozitele de la Cobasna ei special le-au lăsat aici pentru a avea pretext să mențină anumite forțe militare pentru a asigura paza acestor muniții. Doi – au creat așa-numitul separatism transnistrean, dar nu așa-numitul, dar separatismul transnistrean l-au creat special pentru a avea o insulă unde ar influența politica externă a Republicii Moldova, fiindcă existența unui conflict în zonă nu permite imediat să fie soluționată problema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nimeni din Uniunea Europeană nu va accepta având un conflict să-l ia asupra sa. Deci, toți au să facă demersuri, au să depună eforturi pentru a lichida acest focar, această bubă de pe corpul Republicii Moldova și după aceea va avea loc integrarea în Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski a spus aceasta cu un scop. Evident, noi trebuie să-i mulțumim, în primul rând, că el s-a împărtășit cu informația pe care au obținut-o serviciile lor secrete, dar, totodată, el a avut mai mult interesul țării sale, expunând acest plan.

Vocea Basarabiei: Eu am să vă readresez câteva întrebări pe care le adresează cetățenii pe care Vocea Basarabiei i-a întâlnit în stradă și i-a întrebat ce părere au despre un posibil plan care ar putea fi aplicat cu privire la destabilizarea situației și cetățenii se întrebau de ce ar trebui să ne spună Volodimir Zelenski despre acest lucru și de ce nu spun autoritățile Republicii Moldova.

Valentin Dediu: Volodimir Zelenski a spus aceasta cu un scop. Evident, noi trebuie să-i mulțumim, în primul rând, că el s-a împărtășit cu informația pe care au obținut-o serviciile lor secrete, dar, totodată, el a avut mai mult interesul țării sale, expunând acest plan. Da, ei controlează situația, ei obțin informații, dar vreau să spun că și autoritățile Republicii Moldova, instituțiile responsabile de sectorul de securitate, aici mă refer, înainte de toate, la Serviciul de Informații și Securitate, aici mă refer la Ministerul de Interne și la Ministerul de Externe, ei își fac misiunea în acest domeniu și aceste informații, poate nu toate, dar au fost și sunt în vizorul Serviciului de Informații și Securitate. Eu vreau să spun că la momentul de față în Serviciul de Informații și Securitate s-a stabilizat situația, au dispărut grupările, poate nu complet, dar au dispărut anumite grupări, ofițerii sunt capabili să gestioneze situația, să controleze situația, mai sunt încă multe lucruri de făcut, în primul rând, reforma trebuie dusă până la sfârșit și întărirea capacității funcționale a serviciului. Este încă un subiect pe care aș vrea să-l transmit numaidecât conducerii statului Republicii Moldova – trebuie de tratat acest serviciu ca un serviciu care nu va fi finanțat din exterior de nimeni în afară de statul Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar ce acest serviciu a fost finanțat și din exterior?

Valentin Dediu: Nu a fost finanțat, a avut anumite suporturi de pregătire a cadrelor prin perfecționare. Asta a fost.

Vocea Basarabiei: Unde s-au pregătit cel mai mult cadrele?

Valentin Dediu: Păi, perfecționarea în Uniunea Europeană, să zicem, în Germania, în România, în alte state.

Trebuie de întărit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, de mărit numărul adjuncților, fiindcă serviciul astăzi nu este numai serviciu de informații, are funcție de culegere de informații exterioare și contrainformații și încă mai este o activitate – suportul activității operative și aici ar trebui minimum încă un adjunct de inclus în acest serviciu.

Vocea Basarabiei: Și nu mai trebuie acordat acest suport?

Valentin Dediu: Trebuie acordat, ei au să-l acorde, dar n-au să dea bani pentru întărirea capacității serviciului. Și al doilea moment – nu trebuie tratat acest serviciu ca o instituție simplă. Serviciul de Informații și Securitate are mai multe direcții de activitate. În condițiile când este un război alături, în condițiile când este separatismul transnistrean trebuie de întărit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, de mărit numărul adjuncților, fiindcă serviciul astăzi nu este numai serviciu de informații, are funcție de culegere de informații exterioare și contrainformații și încă mai este o activitate – suportul activității operative și aici ar trebui minimum încă un adjunct de inclus în acest serviciu.

Vocea Basarabiei: Dar să ducem la bun sfârșit gândul pe care l-a enunțat liderul de la Kiev în cadrul Consiliului Europei. De ce? Pentru că a urmat o reacție și din partea opoziției, Partidul Socialiștilor susține că Serviciul de Informații și Securitate a confirmat în grabă informațiile lui Zelenski și a solicitat probe privind pregătirea subminării statului. Când și cui se pun la dispoziție aceste probe?

Valentin Dediu: Da, dl Zelenski a enunțat acest plan, populația întreabă de ce informația vine de la Kiev, și nu de la Chișinău. În primul rând, trebuie cunoscute formulele cum se gestionează informația obținută de la parteneri. Informația obținută de la parteneri nu se face publică până nu este acordul partenerilor. Asta-i una la mână, doi – conducerea statului dacă a obținut această informație la direct de la președinte, posibil că a primit direct și de la serviciile speciale, deci nu președintele din Ucraina, au primit-o cei de la Serviciul de Informații și Securitate. Această informație nu se dă în public, toate informațiile ce țin de securitatea statului se raportează numai președintelui, conducerii guvernului și parlamentului. Ei decid cui să fie transmisă această informație. Sau m-ați întrebat – cine și cui trebuie de transmis? Serviciul de Informații și Securitate informează președinția și, totodată, la decizia lor, dacă ei constată că sunt grave abateri sau amenințări, riscuri cu persoane, ora, data, în orice caz, tot-tot ce este procesual documentat se transmite la procuratură, nu în altă parte. Ceea ce cer cei de la Partidul Socialiștilor asta nu e decât o tentativă de a obține informații cam ce știu ei și dacă nu cumva sunt și ei acolo. Ei sunt cu musca pe căciulă, de aceea poate și cer asta.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.