VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari, noi replici în adresa șefului „Moldovagaz”: Acțiunile lui Ceban fac parte din războiul hibrid al Rusiei

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban răspândește în spațiul public informați false despre prețurile de achiziție al gazelor procurate de Energocom, avertizează cu posibila deconectare a CET Nord și Termoelectrica pentru a crea „panică în societate” și refuză să recunoască rezultatele auditului datoriei către Gazprom fără argumente. Criticile sunt aduse de membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandru Slusari, care susține că toate acțiunile lui Vadim Ceban fac parte din războiul hibrid al Rusiei.

Alexandru Slusari susține că șeful „Moldovgaz” a semnat toate actele de verificare cu Gazprom privind recunoașterea datoriilor, neavând documentele confirmative pentru majoritatea sumelor, revendicate de concernul rus. Potrivit lui Slusari, în cadrul auditului nici concernul rus „Gazprom” și nici Vadim Ceban nu au prezentat documentele respective, însă șeful Modovagaz refuză categoric să recunoască rezultatele auditului, fără a prezenta argumente.

„Vadim Ceban de câteva ori a răspândit la diferite emisiuni informația falsă despre prețuri de achiziții la gaz, procurat de Energocom. Dânsul a vorbit despre un preț exagerat de 550 dolari pentru 1000 m3, ceea ce este cu 100-120 dolari mai mult, decât prețuri reale de cumpărare a gazelor de către Energocom. În același timp, el ezită să spună despre oferta Gazpromului pentru Moldova în ultimul trimestru al anului 2023, știind foarte bine că prețul de acolo va depăși 700 dolari. Recent „Moldovagaz” în premieră a ieșit public cu avertizare privind deconectarea posibilă a CET Nord și Termoelectrica din cauza datoriilor. Vadim Ceban nu a putut să nu cunoască că aceste două întreprinderi din sectorul termoenergetic întră în categoria consumătorilor protejați și nu pot fi deconectate în perioada stării de urgență. Însă, toată mass-media ieri au transmis informația despre deconectări posibile. Probabil, scopul anunțului a fost răspândirea panicii. Dacă toate acțiunile domnului Vadim Ceban nu fac parte din războiul hibrid al Rusiei, atunci cum altfel le putem cataloga?”, a scris membrul Consiliului de Administrație al Energocom pe pagina sa de Facebook.

Slusari se întreabă dacă Guvernul este prea tolerant în raport cu Vadim Ceban și dacă este cazul să fie destituit din funcție. Politicianul acuză „Moldovagaz” că se transformă într-o entitate care „deschis subminează statalitatea Republicii Moldova”.

„Guvernul nostru nu este prea tolerant în raport cu Vadim Ceban? Sau are крыша în cadrul executivului? Sau trebuie de amintit celor din cabinetul de miniștrii că există art. 20, lit. g) din legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, care prevede posibilitatea modificării procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice. A fost un precedent bun cu Aeroportul Chișinău, când acesta încă era sub controlul lui Șor. Nu vă pare, domnilor guvernanți, că în loc de luptă în teritoriu cu forțele proeuropene și racolarea primarilor din toate partidele posibile, e cazul să faceți ordine la Moldova Gaz, care tot mai mult se transformă în entitate, care deschis subminează statalitatea Republicii Moldova?”, a conchis Alexandru Slusari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.