VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Hamas-Israel, ziua 12. Joe Biden, în Israel: Hamas nu reprezintă toți palestinienii și a adus doar suferință propriului popor

Update: Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns în Israel, acolo unde are întrevederi cu premierul Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali ai țării. Vizita liderului de la Casa Albă are loc după explozia mortală de la spitalul din Gaza care a făcut sute de victime și a stârnit furia în Orientul Mijlociu.

„Sunt foarte trist după explozia de la spitalul din Gaza. Am văzut că a fost făcută de ceilalți. Din ceea ce am văzut, se pare că a fost făcută de cealaltă echipă, nu de dumneavoastră. Americanii sunt de acord cu voi și sunt îngrijorați. Nu este un lucru ușor ce trebuie să faceți. Trebuie să ne gândim că Hamas nu reprezintă toți palestinienii și le-a adus doar suferință palestinienilor”, a declarat Joe Biden imediat după ce a sosit în Israel.

Joe Biden, pentru care securitatea Israelului constituie atât o prioritate strategică, cât şi o problemă personală, a apreciat că ţara are „dreptul” de a se apăra. Dar, înaintea unei potenţiale ofensive terestre, preşedintele american vrea să i se explice strategia şi obiectivele militare ale Israelului. Alt obiectiv major al său este de a face să sosească ajutorul străin în Gaza, ţinta bombardamentelor israeliene neîncetate şi aflate deja în pragul unei crize umanitare.

Imediat după explozia mortală, summit-ul de la Amman în care președintele SUA trebuia să discute cu liderii Iordaniei, Egiptului și Palestinei a fost anulat.

Tensiunea în Orientul Mijlociu crește la cote inimaginabile, după ce o rachetă a căzut pe un spital din orașul Gaza. Cel puțin 500 de oameni au murit, spun oficiali din Fâșia Gaza, care acuză Israelul pentru acest dezastru. Armata israeliană susține că racheta a fost lansată de Jihadul Islamic, a doua organizație teroristă din teritoriul palestinian, și că ar fi căzut din greșeală pe spital.

Potrivit Digi24, au început proteste masive în Orientul Mijlociu, dar și în alte state precum Turcia. Hezbollah, gruparea teroristă din Liban, a făcut apel la o zi a mâniei, pentru astăzi, când Joe Biden ajunge în Israel. Într-o postare pe Internet, Benjamin Netanyahu spune că singurii vinovați sunt islamiștii palestinieni – „Cei care ne-au ucis cu brutalitate copiii își ucid propriii copii”. În timp ce președintele Statelor Unite încă este pe drum spre Orientul Mijlociu, șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat întâlnirea pe care trebuia să o aibă cu acesta mâine, în Iordania. A fost anulată și întâlnirea la care urmau să participe, pe lângă cei doi, regele Iordaniei și președintele egiptean.

Între timp, armata israeliană a anunțat că va publica noi dovezi – inclusiv filmări cu drone și o conversație interceptată – care susțin că vor dovedi că Jihadului Islamic a fost responsabil pentru atacul de la spitalul din Gaza.

„Ne ocupăm de asta (adunarea dovezilor n.r.) pentru că cineva comite un fals acuzând Israelul”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), citat de postul de televiziune Sky News.

Totodată, președintele american Joe Biden intenționează să-i pună prim-ministrului Benjamin Netanyahu câteva „întrebări dure, ca prieten al Israelului” cu privire la strategia Ierusalimului în războiul din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, reporterilor de la bordul Air Force One cu președintele în drum spre Tel. Aviv.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.