VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat: Când gazul gratis se va termina, Transnistria se va trezi într-o situație de criză umanitară, iar asta va deschide perspectivele de reintegrare

Vocea Basarabiei: Astăzi, împreună cu dl Sergiu Tofilat, care este vicepreședintele Partidului Schimbării, dar și expert în domeniul energeticii, vom încerca să lămurim situația de pe piața gazelor, să vorbim despre achizițiile care s-au făcut și care vor continua să fie făcute de Energocom, despre tariful care rămâne, în opinia cetățenilor, a fi unul foarte mare, despre aceste și alte subiecte ce țin de asigurarea pieței din Republica Moldova cu resurse energetice. Dvs. ați postat pe o rețea de socializare un lucru pe care l-am reținut, într-adevăr sunt întrebări multe cu achizițiile de gaz pe care le face Energocom, ele trebuie investigate, trebuie să cunoaștem cine și cum a luat deciziile, de la cine s-a procurat, a fost corupție sau incompetență, dacă Energocom ar fi publicat informația despre achiziții, astăzi nu s-ar fi readus în actualitate subiectul că cineva putea să profite în aceste timpuri grele, pe timp de criză, și să se îmbogățească, așa cred unii, am citat din ceea ce se vorbește în spațiul public.

Sergiu Tofilat: Da, au tot dreptul să creadă. Sarcina mea, ca și persoană care analizează de vreo 8 ani ceea ce se petrece în sectorul energetic, e să explic cum văd eu lucrurile și care sunt argumentele cu care ar fi bine să opereze și ceilalți. Când am scris că sunt întrebări față de achizițiile de gaz din iarna trecută, m-am referit la două documente. Energocom-ul a publicat la începutul lunii mai datele, unele informații privind achizițiile care s-au făcut, cantitățile, suma achitată, prețul mediu comparativ cu prețurile de pe bursă, reținem de acolo o cifră, s-au cumpărat 595 de milioane de metri cubi, 600, ca să rotunjim. OK. Întrebarea este: cât nouă ne trebuie ca să trecem de iarnă, care au fost estimările guvernului, ca să știm noi cât trebuie să cumpărăm?

Vocea Basarabiei: Bine, dacă iarna e blândă – e un volum, dacă iarna e mai aspră – e cu totul alt volum, dacă lumea înțelege să facă economii – e cu totul altă situație.

În ultimul acord adițional la contractul cu Gazprom sunt 4 condiții în baza cărora Gazprom poate solicita rezilierea contractului, și noi pe toate 4 le-am încălcat, dar nu știu de ce ei nu-l reziliază

Sergiu Tofilat: Exact. Deci sunt mai mulți parametri. Nu trebuie să inventăm bicicleta, avem datele consumului istoric, ne uităm cum au fost în anii precedenți, erau și ierni mai geroase, și mai blânde, în luna august anul trecut guvernul a aprobat o hotărâre, nr. 606, și în ea se fac estimări pentru perioada sezonului de încălzire, vorbim de octombrie – aprilie, guvernul estima că vom avea nevoie de 961 de milioane de metri cubi, lasă să fie 960, mai ușor să calculăm. Iată avem prima cifră, tot în acea hotărâre erau 3 scenarii privind riscurile de reducere a volumului de gaz, noi știm, tradițional, de 1 octombrie, Gazprom-ul ne face surprize, ba ne reduce gazul, ba ne sperie că ne deconectează, că nu știu ce n-am achitat ș.a.m.d. Trebuie să menționez faptul că în ultimul acord adițional la contractul cu Gazprom sunt 4 condiții în baza cărora Gazprom poate solicita rezilierea contractului, și noi pe toate 4 le-am încălcat, dar nu știu de ce ei nu-l reziliază, de fapt, asta-i vorba de…

Vocea Basarabiei: Dar care sunt toate 4 condiții care ar fi fost încălcate de Moldovagaz, pentru că ea reprezintă Republica Moldova?

Putin înțelege că dacă va deconecta gazul, R. Moldova nu va avea de suferit, cel mai afectată va fi regiunea transnistreană

Sergiu Tofilat: Era obligația noastră să finalizăm auditul datoriei la gaz, până la 1 mai 2022 trebuia să fie încheiat un acord privind reglementarea acestei datorii, achitarea ei în tranșe sau chestii de genul acesta, celelalte 2 nu îmi aduc aminte exact, dar sigur sunt 4 condiții, putem să ridicăm și să le verificăm. Deci, Gazprom are această posibilitate deja mai mult de un an, dar nu o face. De ce? Pentru că Putin înțelege că, dacă el va deconecta gazul, Moldova nu va avea de suferit, noi și așa cumpărăm gaz deja de mai mult de jumătate de an din alte părți, cel mai afectată va fi regiunea transnistreană, acolo va fi o criză umanitară. Putin nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru generarea unei crize umanitare, bugetul transnistrean, noi cu dvs. am discutat, jumătate din el se formează din revânzarea acestui gaz.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că și aici e o poziție duplicitară, dacă e așa cum ziceți dvs. că liderul de la Kremlin nu ar vrea să închidă robinetul Gazprom-ului, pentru că s-ar produce o catastrofă umanitară pe malul stâng al Nistrului, dar oricum el a redus volumele de gaze, Gazprom-ul a redus volumele de gaze cu aproape 60 la sută

Sergiu Tofilat: Cu 50 undeva.

Vocea Basarabiei: Peste 50 la sută. Și ce spuneau autoritățile din Republica Moldova, că vor fi capabile să ofere și malului stâng, doar că prețul va fi cel pe care îl achită consumatorii de pe malul drept?

Sergiu Tofilat: Bine, noi un pic ne-am abătut de la tema inițială, dar haideți să clarificăm asta și pe urmă ne întoarcem. Deci, noi avem contractul cu Gazprom și acolo sunt volumele care trebuie să fie livrate malului drept, malului stâng și volumele totale. Dacă ne uităm la volumele totale, pentru că Gazprom asigură și regiunea transnistreană, și Republica Moldova, ne uităm la volumele totale, acolo îs dați câți metri cubi pe lună, și împărțim metri cubi la numărul de zile și vedem care-i capacitatea zilnică, și e de la 5,5 milioane metri cubi vara până la aproape 14 milioane de metri cubi pe zi iarna.

Când acest gaz gratis se va termina, Transnistria se va trezi într-o situație de criză umanitară, iar asta va deschide perspectivele de reintegrare

Și Gazprom a zis că, uitați-vă, deoarece vara voi consumați puțin, Gazprom va rezerva capacități în gazoductele din Ucraina, deci, va achita pentru tranzit la nivelul minim de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce noi consumăm în sezonul de încălzire se rezervă lunar sau trimestrial aceste capacități și le achităm noi, partea noastră, separat. Acum Gazprom, sub pretextul că, știți, noi n-am rezervat capacități în Ucraina, sunt numai aceste 5,7 milioane metri cubi pe zi, iată atât o să primiți și împărțiți-l voi cum vreți. Putin voia să pună responsabilitatea pe guvernul de la Chișinău, lasă Chișinăul să decidă cine îngheață și cine primește gaz, și dacă noi am fi mers pe ideea că iată Transnistria nu plătește pentru gaz, înseamnă că nu le dăm, asta i-ar fi dat posibilitatea și pretextul lui Putin să spună că, iaca, din cauza Chișinăului Tiraspolul îngheață și ne-ar fi deconectat cu totul gazul, și vina ar fi fost a noastră. De aceea, după cum spuneam, cel mai rațional e să dăm acest gaz care vine de la Gazprom malului stâng, ei să ne dea energie mai ieftină, și astfel noi nu provocăm această criză umanitară, câștigăm timp, dar trebuie să ținem în minte faptul că mai devreme sau mai târziu acest gaz pe gratis se va termina, și atunci Transnistria oricum se va trezi într-o situație de criză umanitară, și asta deschide nouă perspectivele de reintegrare, ei nu vor mai depinde de Moscova, vor trebui să revină sub aria constituțională, legală a Republicii Moldova. Dar noi suntem pregătiți să îngrijim, să avem grijă de acest teritoriu? Că sunt o sumedenie de probleme care trebuie să le soluționăm, trebuie să pregătim un plan de reintegrare, să spunem așa.

Vocea Basarabiei: Și totuși, mai vreau o precizare de la dvs., ați spus că cel puțin 4 prevederi ale contractului ar fi fost neonorate din partea Moldovagaz, dar Gazprom-ul, totuși, de ce a redus volumul de gaze către Republica Moldova, pe de o parte, ce vedeau cetățenii, că pe teritoriul Federației Ruse se arde gazul, pentru că nu are cui să i-l vândă, iar pe de altă parte iarăși unilateral Gazprom-ul a micșorat volumul de gaze pentru Republica Moldova, de ce?

Pentru Kremlin, gazul a fost tot timpul un instrument politic și de șantaj, ei nu au interese comerciale

Sergiu Tofilat: Pentru Kremlin, gazul a fost tot timpul un instrument politic, de la asta trebuie să reieșim, ei nu au interese comerciale și de aceea cu gazul ei se joacă ca să ne șantajeze, și pe noi, și Uniunea Europeană, practic la toți consumatorii din UE Gazprom le-a închis robinetul, în afară de câțiva prieteni de-ai lui Putin acolo, care-i lobează interesele. Nouă nu ne poate închide robinetul, pentru că e problema cu Transnistria, acolo va fi cel mai complicat. Moldova deja din luna decembrie anul trecut integral își acoperă consumul de gaz de la alți furnizori.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova sau Moldovagaz poate să-și ceară dreptate din moment ce unilateral Gazprom-ul a redus acest volum de gaze către Republica Moldova?

Sergiu Tofilat: În contract este indicată obligația noastră să procurăm anumite volume, dar nu e indicată obligația sau sancțiunile pentru Gazprom dacă el nu le livrează. Deci, ei și-au făcut așa un contract, au beneficiat de faptul că noi nu prea aveam atunci alternativă și și-au făcut contractul după bunul lor plac.

Vocea Basarabiei: Bine, dacă e să-i ascultăm pe cei de la Energocom, iar noi l-am avut aici prezent pe șeful interimar al acestei entități și dl Victor Bînzari a explicat cu lux de amănunte ce au reușit să facă, cum au reușit să facă. În opinia dvs., felul cum a reușit Energocom și per ansamblu autoritățile să gestioneze dosarul energetic, e unul în favoarea cetățenilor, pentru că dacă îi ascultăm pe oponenții guvernării, ei spun că ar fi vrut mai multă transparență?

Sergiu Tofilat: Oponenții spun un pic altceva, dar iată ne întoarcem la prima întrebare – cât de corect s-a gestionat achiziția de gaze? Pornim de la estimarea cât gaz nouă ne trebuie, am spus de hotărârea de guvern nr. 606 din august 2022, acolo estimativ…

Vocea Basarabiei: Aproape 960 de milioane de metri cubi.

Sergiu Tofilat: 960 de milioane de metri cub de gaz se estima că vom consuma din octombrie până în aprilie.

Vocea Basarabiei: Și cât s-a consumat?

Sergiu Tofilat: S-au consumat vreo 450 de milioane.

Vocea Basarabiei: Adică în jumătate?

Sergiu Tofilat: Da. Tot în acea hotărâre de guvern, menționasem anterior că erau examinate 3 scenarii: dacă Gazprom-ul reduce livrările cu 35 la sută, cu 50 la sută sau stopează, în genere, livrarea gazului, ce măsuri noi trebuie să luăm ca să reducem consumul, că nu o să avem de unde cumpăra gaz, era deficit, și este deficit în Uniunea Europeană. Noi ne-am confruntat cu scenariul numărul 2, Gazprom livrează numai jumătate din volumele de care noi avem nevoie. Și erau prevăzute anumite măsuri: Termoelectrica trece la păcură, reducem temperatura în încăperi cu un grad, cu două, unii trec la cărbune, la lemne, estimativ, după acest scenariu, noi ar fi trebuit să consumăm 480 de milioane de metri cubi, cam în jumătate, de la 960 cam în jumătate. Energocom-ul a cumpărat 600 de milioane de metri cubi, știind că noi avem nevoie de 480. Întrebarea e – dar cine a luat deciziile, de ce trebuia de cumpărat mai mult gaz decât era nevoie? Și în rezultat noi ne-am pomenit că în decembrie și ianuarie am cumpărat mai mult gaz decât trebuia, la prețurile care atunci erau mai scumpe, și când a venit primăvara, prețurile s-au dus în jos, și noi, având gaz scump, nu putem da în jos tariful. În afară de asta, în tarif, din acei 29 de lei pe care-i plăteam, 6 lei 50 bani erau devierile tarifare acumulate anul trecut, noi anul trecut plăteam mai ieftin pentru gaz, tariful nu acoperea costurile, dar Moldovagaz plătea mai scump și, respectiv, noi am rămas datori. Și când aud unii politicieni că spun: dar ce treabă are omul simplu cu devierile tarifare, că ANRE trebuia să ajusteze la timp tarifele? De acord, dar i-ați auzit pe cineva din ei anul trecut să strige: hai să ridicăm tarifele, hai să nu acumulăm devieri tarifare? Nu! Dar câți îs de corecți să…

Vocea Basarabiei: Dar cine va striga vreodată că e nevoie de ridicat tariful?

Sergiu Tofilat: Eu, anul trecut, în interviuri menționam lucrul acesta, că, oameni buni, tariful nu acoperă costurile, noi o să ne trezim cu devieri, oricum o să le plătim, și la devieri se acumulează și dobândă de întârziere, deci la ele se…

Vocea Basarabiei: Prin asta dvs. răspundeți la întrebarea de ce și iarna, și vara, tariful este scump în Republica Moldova?

Sergiu Tofilat: Aici este o diferență, noi vorbim de ce acum primăvara tariful era majorat, pe de o parte, avem devierile, pe de altă parte, s-au luat decizii nechibzuite și s-a cumpărat prea mult gaz iarna, asta este poziția mea. În ceea ce ține de tarif, noi avem în piața liberă furnizori nereglementați care cumpără gaz la bursă și avem piața reglementată, unde ANRE stabilește tariful. Piața reglementată, tariful când îl calculează ANRE, ei au prețul mediu pe tot anul, noi în ianuarie-martie am consumat gaz scump, din aprilie a început să scadă și până în decembrie Energocom-ul trebuie să mai cumpere, deci avem un preț mediu, iată acum ANRE-ul a estimat, când a aprobat tariful, a estimat că prețul mediu pe tot anul, inclusiv primele 3 luni care noi deja le-am consumat, va fi 750 de dolari. Ce se întâmplă? La bursă prețul se schimbă de câteva ori pe zi, iată astăzi, de exemplu, la bursă prețul a crescut cu 15% în câteva ore. Vă dați seama? Și sunt perioade când la bursă e mai ieftin decât tariful nostru, când e mai scump, și de aceea tu nu poți ajusta în fiecare zi tariful, dar, haideți să ne uităm, eu ca și consumator am posibilitatea să aleg, ori rămân la tariful reglementat, ori trec la furnizorul liber, ce am eu de pierdut și de câștigat? Când sunt la furnizorul reglementat, la Moldovagaz, în primul rând, eu am garantat gaz la iarnă, nu mă trezesc fără gaz, cel privat nu poate să-ți garanteze lucrul acesta, dacă o să fie deficit, el își dă licența și du-te și caută, măi băiete, prin piață, asta-i prima. A doua – eu plătesc atât cât arată contorul, cât am consumat, am luat datele și achit. La cel privat tu te obligi să consumi o anumită cantitate de gaz, fie lunar, fie anual, l-ai consumat, nu l-ai consumat, fii bun și-l plătește, pentru că furnizorul privat respectiv și el cumpără la bursă și acolo tot are aceeași obligație, beri ili plati, take or pay, asta e a doua. A treia – tu nu ești garantat că vei avea gaz la iarnă.

Vocea Basarabiei: Dle Tofilat, așa sau altfel, oricum cetățeanul când i se spune că anumite companii, anumiți agenți economici au beneficiat de gaze la un tarif aproape cu 50 la sută mai mic decât cel pe care îl plătește consumatorul, oricum trezește nedumeriri și unii au zis: păi, dar cine îs aceste companii, când au apărut ele, de când activează în Republica Moldova, nu sunt cumva mână în mână cu autoritățile? Multe semne de întrebare a ridicat această informație care a apărut în spațiul public.

Sergiu Tofilat: Da, corect, dar aici oamenilor nu li se spune un lucru, li se spune numai jumătate de adevăr. Da, tu azi te duci și închei cu un furnizor privat la 13-14 lei, asta-i vara, pe câteva luni, dar iarna nimeni nu vă spune care o să fie prețul gazului la iarnă la aceiași furnizori, vara eu consum 5 metri cubi, 10 metri cubi, dar iarna câte 200-300 de metri cubi, pe mine mă interesează mai tare cât eu la iarnă o să plătesc, nimeni nu o să vă spună lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: E adevărat, dar chiar dvs. în acea postare ce ați spus? Că le împrumutați dvs. câte 3.250 de lei, atât cât costă licența de furnizare, și lasă să fie create cât mai multe astfel de companii ca să poată livra gaz la un preț mai mic, asta e un fel și de sarcasm, dar la modul serios iarăși eu revin la întrebarea – de ce, fie și pe o perioadă scurtă, cineva beneficiază de un tarif mic și cineva plătește dublu?

Sergiu Tofilat: Clientul care este la furnizorul reglementat, el are garantat gaz, de aceea asta e o asigurare.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, e o siguranță, da, e o certitudine.

Sergiu Tofilat: Vrei să treci la privat? OK, treci, pot să fie perioade când tu o să economisești, dar pot să fie perioade când tu o să pierzi. Eu nu mă pricep să prognozez prețurile la bursă și de aceea nu vreau să risc.

Vocea Basarabiei: Dar nu vedeți nimic aici ilegal, că a fost o asemenea situație?

Sergiu Tofilat: Deci, când treci la privat îți asumi anumite riscuri, poți să câștigi, poți să pierzi.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Să nu discutăm prea mult la acest subiect…

Sergiu Tofilat: De aceea eu nu mă apuc să mă joc cu prețurile la bursă și de aceea rămân la cel reglementat, cine dorește, mai mult consumatorii industriali pot să-și permită chestia asta.

Vocea Basarabiei: Acest tarif de 18 lei astăzi, credeți că e unul realist pe care trebuie să-l plătească consumatorul? Am văzut și o reacție a șefului de la Moldovagaz, dl Ceban zicea că anumite companii de furnizare vor fi în pierdere.

Sergiu Tofilat: Probabil, filialele Moldovagaz.

Vocea Basarabiei: Filialele, da.

Sergiu Tofilat: Eu încă nu am fost numit în consiliul Moldovagaz și nu cunosc detaliile.

Vocea Basarabiei: Dar veți fi numit?

Sergiu Tofilat: Era vorba să fiu numit în mai și am înțeles că abia pe la sfârșit de iulie va fi decizia acționarilor, nu știu, aștept.

Vocea Basarabiei: Așa era știrea.

Sergiu Tofilat: M-aș mira dacă Moldovagaz nu ar avea pretenții față de tarif, tot timpul vrei mai mult. Cu tariful actual, el se bazează pe două aspecte, am să menționez, el se bazează pe un preț la gaz mediu de 750 de dolari anual, dacă Energocom-ul reușește să procure gaz mai ieftin, posibil că ne putem aștepta la o reducere.

Cele 100 de milioane de metri cubi de gaze din stocuri, pot fi păstrate ca rezervă la iarnă

Vocea Basarabiei: Bine, dar în stocuri mai este cantitatea despre care ați amintit dvs. și ea trebuie să fie consumată?

Sergiu Tofilat: Mai sunt vreo 100 de milioane de metri cubi, dar putem să-i păstrăm ca rezervă la iarnă, nimeni nu ne obligă să-i consumăm acum.

Vocea Basarabiei: Dar oricum se va regăsi în prețul pentru consumul de gaze, ori vara, ori iarna?

Sergiu Tofilat: Se va regăsi, cu siguranță, dar poți să-l pui, poți să-l amesteci cu gazul… Iarna noi consumăm mai mult, de aceea iarna oricum pe burse prețurile vor crește, asta e inevitabil, și de aceea putem să-l amestecăm atunci cu gazul care o să fie procurat.

Vocea Basarabiei: Deci, nu vedeți o problemă mare că în stocuri ar mai fi încă 100 de milioane?

Sergiu Tofilat: Este o problemă, doar noi am spus că Energocom a cumpărat gaz mai mult decât trebuia.

Vocea Basarabiei: Și ei trebuie să recunoască că asta e o greșeală sau ce trebuie să credem?

Sergiu Tofilat: Lucrul acesta trebuie investigat. Deci, noi ierni o să mai avem, în ce constă problema? Prima – guvernul trebuie să estimeze clar ce cantitate de gaz noi trebuie să cumpărăm ca să putem trece de iarnă, trebuie să știm exact. Doi – trebuie să avem o procedură clară după care reguli noi cumpărăm acest gaz, să știm clar ce face Energocom-ul și să fie comunicat lucrul acesta.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.