VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova și România consolidează relațiile de cooperare în domeniul digitalizării

Comisia inter-guvernamentală pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România s-a reunit la 12 decembrie, la Chișinău, în cea de-a doua ședință plenară. În cadrul ședinței au fost semnate două documente importante care urmăresc scopul consolidării relațiilor de cooperare în domeniul digitalizării între guvernele Republicii Moldova, României și două companii private: Compania internațională Microsoft Corp și Compania românească UiPath.

Potrivit viceprim-ministrului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, colaborarea trilaterală între cele două guverne și companiile Microsoft și UiPath deschide noi perspective și oportunități pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României. Aceste acorduri de colaborare nu au caracter sau angajament comercial. Ele sunt acorduri de parteneriat strategic, în care părțile sunt motivate de dorința de a conlucra într-o echipă comună la digitalizarea celor două țări.

„România a fost și rămâne a fi cel mai apropiat prieten și partener al Republicii Moldova, pe care o va ajuta să se poziționeze ca o națiune digitală competitivă, în conformitate cu valorile și standardele europene și internaționale. Sunt încrezător că împreună vom crea spațiul digital comun,  rezilient, durabil, competitiv, pentru a face față provocărilor, a celor regionale și globale,  pentru a asigura confort și bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului și un viitor prosper și pașnic”, a declarat Iurie Țurcanu, în cadrul Conferinței de presă comună, susținută împreună cu omologul său, Sebastian Burduja.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja a menționat: „Relația cu Republica Moldova este o prioritate strategică pentru România. Avem un program special pentru Republica Moldova. Vom aloca anul viitor cât mai multe fonduri pentru cercetare științifică și un buget cu 70% mai mare decât a fost până acum. Sunt convins că vom face lucruri mărețe împreună”.

Michelle Simmons, Director General al regiunii Microsoft CEE Multi-Country, a declarat că „echipa noastră este angajată să colaboreze strâns cu partenerii noştri guvernamentali pentru a beneficia comunităţile în care deservim şi în care trăim. Transformarea pe termen lung, care creează un viitorul incluziv, echitabil şi durabil pentru toată lumea necesită o schimbare sistemică – şi suntem încântaţi să colaborăm cu guvernul, întreprinderile şi oamenii din Moldova pentru a ajuta la realizarea acesteia”.

Totodată, directorul general Microsoft România Bogdan Putinică a afirmat că parteneriatele de succes se bazează pe transparenţă, încredere şi o agendă comună în beneficiu reciproc. În calitate de partener mândru al României, „suntem onoraţi să contribuim la dezvoltarea digitală a ţării”.

Sunt urmărite în principal:

  • consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public şi privat a României şi Republicii Moldova;
  • susţinerea proceselor de dezvoltare a societăţii digitale şi economiei digitale inovatoare şi reziliente în ambele state;
  • dezvoltarea unui spaţiu digital comun pentru creşterea calităţii serviciilor electronice şi asigurarea unui mediu digital sigur pentru toţi cetăţenii României şi Republicii Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.