VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 703. SUA pregătesc o nouă strategie pentru Ucraina care prevede consolidarea forței de luptă şi a economiei

Update: Administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susținerea Kievului, în ciuda impasului de finanțare din Congres. Noua strategie va pune accentul mai puțin pe recâştigarea de teritorii şi se va concentra, în schimb, pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, iar obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forţei sale de luptă şi a economiei, potrivit The Washington Post.

Planul care se conturează este o schimbare bruscă faţă de anul trecut, când SUA şi armatele aliate au furnizat în grabă antrenamente şi au trimis echipamente sofisticate la Kiev în speranţa că acesta va putea respinge rapid forţele ruseşti care ocupă estul şi sudul Ucrainei.

Ideea acum este de a poziţiona Ucraina pentru a-şi menţine poziţia pe câmpul de luptă pentru moment, dar „să îi punem pe o traiectorie diferită, pentru a fi mult mai puternici până la sfârşitul anului 2024.şi să îi aducem pe o cale mai sustenabilă”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang înalt al administraţiei SUA, citat de The Washington Post (WAPO).

Potrivit oficialilor americani, documentul american va garanta sprijinul pentru operaţiunile militare pe termen scurt, precum şi construirea unei viitoare forţe militare ucrainene care să poată descuraja agresiunea rusă. Acesta va include promisiuni şi programe specifice pentru a ajuta la protejarea, reconstituirea şi extinderea bazei industriale şi de export a Ucrainei, precum şi pentru a ajuta ţara cu reformele politice necesare pentru integrarea deplină în instituţiile occidentale.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a difuzat vineri o înregistrare video care ar arăta, potrivit acestuia, prizonieri de război ucraineni urcând la bordul avionului militar rusesc de transport care s-a prăbușit miercuri, relatează Sky News, citat de hotnews.ro.

Comitetul a rus distribuit video-ul cu următorul text explicativ: „Imagini cu prizonieri de război ucraineni urcând la bordul unui avion Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod ca urmare a unui atac terorist”.

Atât Comitetul de Investigaţii al Rusiei, cât și președintele Vladimir Putin au acuzat Ucraina că a atacat avionul cu o rachetă antiaeriană.

Kievul nu a confirmat dacă a fost implicat sau dacă la bord se aflau prizonieri de război, dar autoritățile ucrainene au pus la îndoială numărul de morți, spunând că doar cinci cadavre au fost duse la o morgă din Belgorod.

Imaginile difuzate vineri seară de Moscova arată vehicule care se apropie de un avion pe pista unui aerodrom înzăpezit. Nu este indicată nicio locație, iar înregistrarea video nu are sunet. Persoane sunt văzute apoi coborând din vehicule pentru a se pregăti de îmbarcare. Doar acel singur rând de text explicativ sugerează că ar fi vorba despre militari ucraineni care urcă la bordul unui transport militar, notează Sky News.

Postul ucrainean Radio NV scrie într-un comentariu: „Din cauza calității slabe a înregistrării video, este dificil de înțeles ce se întâmplă mai exact în imagini”.

Rusia a afirmat vineri că a recuperat documente de identitate ucrainene, dar și rămășițe umane pe care se puteau observa tatuaje, de la locul unde un avion militar rusesc care, potrivit Moscovei, transporta prizonieri de război ucraineni, s-a prăbușit în urmă cu două zile, în apropierea graniței ruse cu Ucraina, relatează Reuters.

Moscova acuză Kievul că a doborât avionul militar rusesc Iliuşin Il-76, miercuri, în regiunea rusă Belgorod, ucigând cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de soldați ucraineni capturați, care erau în drum spre a fi schimbați cu prizonieri de război ruși. Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat că forțele sale au doborât avionul și a declarat că nu există nicio dovadă cu privire la cine se afla la bord. Kievul contestă versiunea prezentată de Moscova și a cerut o anchetă internațională pe caz.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.