VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 588: Ucrainenii din zonele ocupate, obligați să accepte cetățenia rusă

Update: Ucrainenii din zonele ocupate sunt obligați să accepte cetățenia rusă, fără de care li se refuză adeseori accesul la serviciile de bază. Datele se reflectă într-un raport publicat de ONU.

Potrivit documentului, bărbaţii ucraineni din aceste zone se confruntă, de asemenea, cu ameninţarea de a fi trimişi pe front pentru a lupta de partea Rusiei împotriva forţelor armate ale ţării lor.

Un alt abuz denunţat în raport vizează transferul forţat de copii şi minori ucraineni, care în multe cazuri se aflau în grija statului ucrainean şi care suferă de dizabilităţi mintale şi intelectuale, dintr-o zonă ocupată în alta sau pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Cât priveşte partea ucraineană, în raportul respectiv este exprimată îngrijorarea cu privire la cele aproape 8.000 de urmăriri penale împotriva unor presupuşi colaboraţionişti până în luna iulie a acestui an. Potrivit datelor citate, justiţia din Ucraina a pronunţat condamnări în „aproape toate” cazurile care au fost judecate, notează hotnews.ro.

Cei acuzaţi sunt adeseori persoane care au colaborat cu autorităţile ruse staţionate în teritoriile ocupate de Rusia şi eliberate ulterior de Ucraina, care au acceptat să lucreze cu ocupanţii în diferite poziţii de responsabilitate.

Multe dintre aceste persoane au declarat anchetatorilor ONU că au făcut asta sub ameninţare.

Update: Rusia a ucis în medie șase civili pe zi în Ucraina în ultimele șase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului prezentat miercuri la Kiev.

Totodată, potrivit raportului, de la începutul ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina, au fost uciși 10.000 de civili şi zeci de mii sunt răniți.

Raportul semnalează atacurile constante cu rachete asupra „zonelor rezidențiale şi a infrastructurii critice” şi bombardamentele rusești asupra industriei de cereale şi a infrastructurii agricole care „continuă să semene frică şi distrugere„ pe întreg teritoriul Ucrainei.

Update: În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat teritoriile a zece regiuni ale Ucrainei. Despre aceasta anunță Ministerul ucrainean al Apărării.

În urma atacurilor, un civil a fost ucis, iar alți 24 răniți, potrivit BBC.

Update: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri la Kiev, care consemnează un bilanţ de 10.000 de civili ucişi de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi”, se afirmă în raport. „În ultimele şase luni, războiul a făcut, în medie, şase victime civile pe zi”, subliniază documentul.

Raportul documentează „atacurile constante cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii critice” şi bombardamentele ruseşti asupra industriei de cereale şi a infrastructurii agricole şi care „continuă să semene frică şi distrugere” pe întreg teritoriul Ucrainei.

Update: Aliații occidentali rămân fără muniția pe care să o ofere Ucrainei pentru a se apăra de invazia pe scară largă a Rusiei, au avertizat marți Marea Britanie şi NATO, în timp ce au îndemnat națiunile blocului să intensifice producția pentru a „menține Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși”, relatează CNN.

Vestea despre posibilele deficite de muniție vine după ce banii pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina nu au fost incluși într-un proiect de lege de cheltuieli temporare, adoptat de Congresul SUA în weekend. O nouă incertitudine cu privire la viitorul ajutorului SUA a apărut marți, când președintele Camerei SUA, Kevin McCarthy, care a susținut sprijinul Ucrainei, a fost înlăturat din poziția sa de conducere de colegii republicani.

„Se vede de-acum fundul sacului”, a declarat amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, la Forumul de Securitate de la Varşovia. El a spus că guvernele şi producătorii din domeniul apărării trebuie „să-şi accelereze producţia într-un ritm mult mai alert”.

Statele Unite și aliații săi trimit în Ucraina o gamă largă de muniții, dar acestea nu sunt produse sau livrate atât de repede pe cât este necesar”, a scris săptămâna trecută  Thomas Warrick, membru nerezident al Consiliului Atlantic.

Warrick a scris că, pe măsură ce Ucraina a întârziat începutul ofensivei de vară pentru a aduce mai multă muniție și echipament pe linia frontului, Rusia a reușit să-și construiască apărări care au atenuat semnificativ avansurile ucrainene.

„Forțele Ucrainei s-au dovedit flexibile și adaptabile, dar trebuie să aibă suficiente muniții și arme”, a scris el.

Statele Unite îşi vor putea continua asistenţa acordată Ucrainei pentru „încă câteva luni” dacă Congresul nu va vota o nouă finanţare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat că durata exactă va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se va întâmpla „pe câmpul de luptă”, odată cu apropierea iernii.

Update: Ucraina confiscă active ale companiei militare ruse Rostvertol PJSC în valoare de aproape 5,5 milioane de dolari, inclusiv piese pentru elicoptere de luptă, anunţă Servicul ucrainean de securitate SBU, relatează CNN.

„Este vorba despre un lot de piese pentru sisteme de control ale elicopterelor de luptă, pe care una dintre fabricile din Liov le producea pentru societatea din Rostov (Rostvertol PJSC) în baza unui contract din 2011”, a anunțat într-un comunicat SBU. ”Se cunoaște că Rostvertol PJSC este una dintre întrreprinderile-cheie ale complexului militaro-industrial al Federaţiei Ruse, care produce elicoptere pentru grupările de ocupație”, subliniază SBU.

Un tribunal ucrainean anticorupţie a aprobat cererea Ministerului ucrainean al Justiţiei cu privire la transferul activelor întreprinderii ruse Ucrainei, precizează SBU. În urma confiscării produselor, SBU urmează să transfere componentele tehnologice Forţelor Armate ucrainene, anunţă serviciul.

Rostvertol PJSC este întreprindere rusească cu sediul în Rostov-pe-Don care produce, potrivit site-ului companiei, elicoptere de tip Mi-26 comerciale şi militare, dar şi elicoptere militare de tip Mi-35M şi Mi-28NE Night Hunter.

Update: Rusia a doborât 31 de drone lansate de Ucraina în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod, Briansk și Kursk, la granița cu Ucraina, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării pe canalul de Telegram.

Moscova mai anunță respingerea unei tentative de debarcare a Kievului la Capul Tahankut, în nord-vestul Peninsulei Crimeea.

„De asemenea, în partea de nord-vest a Mării Negre, acțiunile aeronavelor Forțelor Aerospațiale Ruse au oprit o încercare de pătrundere pe teritoriul Crimeei a unui grup de aterizare al Forțelor Armate ale Ucrainei, care se îndrepta în direcția Capului Tarkhankut pe o barcă militară de mare viteză și trei jetski-uri”, precizează ministerul apărării de la Moscova.

Numeroşi infractori militari şi civili – recruți beți, militari nesubordonați, condamnați – au fost trimişi în unitățile penitenciare rusești cunoscute sub numele de ”Furtuna-Z”, în prima linie, pe front, în Ucraina, declară mai multe persoane la curent cu dosarul, inclusiv cinci luptători din aceste plutoane, din care puțini supraviețuiesc să-şi spună povestea, relatează Reuters citat de News.ro.

”Combatanţii Furtuna sunt doar carne de tun”, declară un militar din Unitatea nr. 40318 care a fost desfăşurat în mai şi iunie anul trecut în apropiere de sângerosul Bahmut, în estul Ucrainei.

Nu ştie de ce a dat comandantul ordinul, dar susţine că acesta este un exemplu tipic al faptului că membrii Furtunii-Z sunt consideraţi de către ofiţeri de o valoare mai mică decât a trupelor regulate. ”Dacă comandanţii prind pe cineva că-i miroase respiraţia a alcool, îl trimit imediat în plutoanele Furtuna”, declară el.

Aceste plutoane penale, de 100-150 de militari, care provin din unităţi ale armatei regulate, au fost trimise de obicei în cele mai expuse părţi ale frontului şi au înregistrat adesea pierderi importante, potrivit surselor citate, care au identificat cel puţin cinci plutoane de luptă Furtuna-Z care luptă împotriva contraofensivei ucrainene în estul şi sudul Ucrainei.

Trei dintre cei cinci combatanţi din cadrul Furtunii-Z şi rudele altor trei combatanţi din aceste plutoane povestesc confruntări de coşmar, în care majoritatea plutonului a fost eliminat. Din aceste plutoane fac parte atât condamnaţi care cer să lupte în schimbul graţierii, cât şi militari din armata regulată care sunt pedepsiţi din cauza unor abateri disciplinare, declară sursele citate.

Plutoanele Furtuna-Z sunt utile Ministerului Apărării, deoarece pot fi desfăşurate ca artilerie de sacrificiu, potrivit Conflict Intelligence Team, o organizaţie independentă care monitorizează războiul.

”Luptătorii Furtuna sunt trimişi în cele mai periculoase părţi ale frontului, atât în apărare, cât şi în atac”, declară Reuters acest grup înfiinţat în Rusia.

Un ofiţer de la Unitatea nr. 40318, contactat de Reuters, a refuzat să comenteze cu privire la Furtuna-Z şi a închis telefonul. Kremlinul a trimis Reuters la Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns. Presa rusă controlată de stat scrie că plutoanele Furtuna-Z există, că au luat parte la bătălii aprige şi că unii dintre membrii acestora au fost decoraţi pentru curaj, însă nu dezvăluie cum sunt formaţi sau pierderile pe care le suferă.

Reuters subliniază că este prima instituţie de presă care compilează o relatare cuprinzătoare despre felul cum sunt alcătuite şi desfăşurate aceste plutoane, în urma unor discuţii cu surse directe la ceea ce se întîmplă.

La fel ca militarul din Unitatea nr. 40318, cele 13 surse intervievate – inclusiv patru rude ale unor membri ai Furtunii-Z şi trei militari din armata regulată care au interacţionat cu aceste plutoane – au cerut protecţia anonimatului de frica represaliilor.

Reuters scrie că a verificat identitatea tuturor combatanţilor implicaţi cu ajutorul cazierului judiciar, reţelelor de socializare sau prin discuţii cu camarazi şi familiile acestora.

Ministerul Apărării nu a recunoacut niciodată că a înfiinţat plutoane Furtuna-Z, însă primele relatări despre existenţa acestora au apărut în aprilie, când Institutul Studierii Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în Statele Unite, cita un raport militar rus – divulgat – privind formarea acestor plutoane. Reuters scrie că nu a fost în măsură să stabilească câţi militari ruşi fac parte din aceste unităţi. Însă, potrivit surselor citate, câteva sute de combatanţi din cadrul Furtunii-Z sunt desfăşuraţi, în prezent, în prima linie a frontului.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.