VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Noi decizii CSE: 1,7 milioane de lei, alocate pentru întreținerea centrelor pentru refugiați

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință pentru a aproba mai multe decizii importante.

Potrivit deciziei, importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui va fi permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Licențierea importului de cereale în Republica Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară. Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

Securitatea alimentară. Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui constă  în a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil. Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Securitatea informațională. Tot astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus măsuri noi de îmbunătățire a monitorizării spațiului informațional de către Serviciul de Informații și Securitate, o activitate vitală pentru securizarea resurselor online ale țării noastre, protejând astfel cetățenii și interesele naționale de potențiale amenințări hibride, cibernetice și dezinformări.

Securitatea energetică. O altă decizie adoptată se referă la piața energiei regenerabile și reglementarea regimului fiscal al procedurilor de echilibrare necesare atunci când producătorii de energie verde produc mai multă sau mai puțină energie decât au prognozat. Necesitatea adoptării acesteia este dictată de intrarea în vigoare, de la 1 iunie 2022, a regulilor pieței europene în lipsa unui regim fiscal adaptat. Membrii Comisiei au aprobat parametrii tehnici necesari pentru buna funcționare a pieței.

De asemenea, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale va aplica o reducere de 100% din tarifele de intrare și de ieșire pentru serviciul de transport aplicat la punctele de interconectare (PI) Grebenyky și Ananiev cu rețelele operatorului de transport al gazelor naturale din Ucraina, pentru utilizatorii de sistem care transportă gaze naturale în depozitele de stocare din Ucraina, pe ruta: PI Căușeni – PI Grebenyky – PI Ananiev – PI Oleksiivka. Reducerea de tarif se aplică în cazul în care utilizatorul de sistem folosește ruta stabilită mai sus, iar cantitățile de gaze naturale nominalizate la intrare în rețeaua de transport prin PI Căușeni sunt egale cu cantitățile de gaze naturale nominalizate la ieșire prin PI Oleksiivka.

Aceeași decizie a CSE se referă și la prelungirea, până la 31 octombrie 2023, a termenului de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. 

Totodată, 1,7 milioane de lei au fost alocate din Fondul de intervenție al Guvernului pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, iar alte 272 mii de lei – centrelor din subordinea autorităților locale de nivelul întâi.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.