VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 456. Lukașenko: Putin a semnat decretul privind transportarea armelor nucleare în Belarus

Update: Rusia va începe să-și mute armele nucleare pe teritoriul Belarus. Despre aceasta a anunțat președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Acesta le-a spus jurnaliștilor că a discutat cu președintele rus, Vladimir Putin, acțiunile de transportare a armelor nucleare în Belarus.

„Vladimir Putin m-a informat că a semnat un decret privind transportarea armelor nucleare în Belarus. S-a luat o decizie pentru dezvoltarea a ceea ce s-a spus anterior oral. A fost necesar să se pregătească locuri de depozitare acolo și așa mai departe. Am făcut toate acestea”, a spus Lukașenko, potrivit site-ului Belta.by.

Întrebat dacă există deja arme nucleare în Belarus, el a răspuns: „Este posibil. O să ajung în țară și voi vedea”.

Totodată, Lukașenko a declarat că nimeni nu ar trebui „să își facă griji” cu privire la asigurarea securității armelor nucleare și cu privire la posibile „provocări de pe teritoriul polonez”.

Reamintim că la sfârșitul lunii martie 2022, Putin a anunțat că în Belarus se construiește un depozit special pentru arme nucleare tactice.

Update: Zeci de nave nu reuşesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar ritmul este puţin probabil să se accelereze, din cauza inspecţiilor lente, dar şi a altor incertitudini, relatează Reuters, care citează trei surse, precum şi date comerciale maritime.

Acordul susţinut de Naţiunile Unite, care permite trecerea în siguranţă a cerealelor prin trei porturi ucrainene, a fost prelungit la 17 mai pentru două luni – o perioadă mai scurtă decât este prevăzut în documentele iniţiale, încheiate anul trecut în vară. Aproape 40 de nave de transport staţionau în jurul Istanbulului, în zonele care sunt folosite pentru inspecţii, arată o analiză a platformei pentru comerţ global Kpler. Aceste inspecţii sunt efectuate de o echipă comună ce include reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Turciei, precum şi ai ONU. Aproape trei sferturi dintre aceste nave făcuseră anterior escale prin acest coridor, precizează Kpler. „Este probabil că mai există şi alte nave care aşteaptă în afara acestor zone sau care sunt în prezent în drum spre zonele de inspecţie”, a declarat Alexis Ellender, analist principal al Kpler, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Update: Contraofensiva forțelor armate ale Ucrainei a început deja, a declarat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, într-un interviu acordat postului italian de televiziuneTG1, citat de BBC.

Potrivit acestuia, în anumite sectoare ale frontului, care se întinde pe o mie și jumătate de kilometri, trupele ucrainene desfășoară de câteva zile operațiuni de contraofensivă.

El a dat asigurări că Ucraina nu va folosi armele occidentale primite de la aliați pentru a desfășura ostilități în Rusia, ci le va folosi pentru a-și elibera teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

„Astăzi avem rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, Leopards, sisteme antirachetă pe care ni le-au furnizat Franța și Italia. Avioanele de luptă F-16 ne vor permite în sfârșit să închidem spațiul aerian”, a declarat el. „Paradoxul este că, dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până acum”.

Într-o postare publicată joi pe Twitter, Podoliak a precizat că mult-așteptata contraofensivă „nu va fi un eveniment unic care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu o tăiere solemnă a panglicii roșii”.

Update: Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că luptătorii săi au început „retragerea planificată” din orașul Bahmut din estul Ucrainei, transmite CNN.

Prigojin anunțase retragerea mercenarilor Wagner la sfârșitul săptămânii trecute, spunând că luptătorii săi vor preda orașul armatei ruse după ce l-au capturat în urma unei bătălii sângeroase care a durat luni de zile.

Oficialii ucraineni au insistat săptămâna aceasta, însă, că rămân zone de rezistență în oraș și în jurul acestuia.

Într-o înregistrare video postată joi pe canalul său Telegram, Prigojin este văzut dând mâna cu luptătorii Wagner și felicitându-i.

Liderul grupului de mercenari a spus că retragerea forțelor Wagner este preconizată să fie finalizată până săptămâna viitoare.

„Până pe 1 iunie, partea principală se va muta în taberele din spate. Transferăm pozițiile către armată”, a spus Prigojin.

Update: Un incendiu la sediul central al Ministerului Apărării este semnalat pe rețelele de socializare. Agenția oficială Tass susține că fumul provine dintr-un balcon și că incidentul este unul minor.

Pozele și filmulețele de pe rețelele de socializare sunt însoțite de comentarii care arată că un miros de plastic ars s-a răspândit în zona centrală a Moscovei, în timp ce sediul central al Ministerului Apărării este învăluit în fum.

Potrivit agenție ruse Tass, intervenția pompierilor a arătat că a fost vorba de un incendiu pe unul dintre balcoanele clădirii, fără a da detalii despre cauzele acestuia.

Update: Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat joi că apărarea aeriană a doborât două drone în timpul nopții, în timp ce stațiile de război electronic au neutralizat încă câteva. Nu au existat victime, a scris pe Telegram Razvozhaev

În noaptea de miercuri spre joi, 24-25 mai, forțele ruse au atacat Ucraina cu drone „Shahed”. Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele 36 de drone lansate de armata rusă, anunță Comandamentul Aerian al Forțelor armate ucrainene.

„În total, au fost înregistrate 36 de lansări din direcțiile Nord și Sud. Aparent, inamicul intenționa să atace infrastructura critică și instalațiile militare din regiunile de Vest ale statului”, precizează Comandamentul Aerian al Forțelor armate ucrainene.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.