VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Hamas-Israel, ziua 11. Armata israeliană: Următoarea fază a războiului ar putea fi diferită faţă de aşteptări

Update: Armata israeliană se pregăteşte pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva Hamas în Fâşia Gaza, dar planurile ar putea să nu fie conforme cu aşteptările larg răspândite privind o ofensivă terestră iminentă, a declarat marţi un purtător de cuvânt al forţelor de apărare israeliene (IDF), relatează Reuters.

„Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensiva terestră. S-ar putea să fie ceva diferit”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei briefing de presă, potrivit news.ro.

Armata israeliană a anunţat că a lovit peste 200 de ţinte Hamas şi ale Jihadului Islamic Palestinian în Gaza în timpul nopţii.

Potrivit IDF, printre locaţiile vizate se numără un sediu unde au fost ucişi mai mulţi membri Hamas şi o bancă folosită de Hamas. Nave ale Marinei Militare au efectuat, de asemenea, bombardamente, inclusiv împotriva centrelor de comandă ale Hamas şi a locurilor de depozitare a armelor din oraşul Gaza.

Update: Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a afirmat marţi că asediul Israelului din Fâşia Gaza şi ordinul israelian de evacuare a părţii de nord a teritoriului ar putea reprezenta transfer forţat de civili şi o încălcare a dreptului internaţional, transmite Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a OHCHR Ravina Shamdasani a declarat presei la Geneva că Israelul nu pare să fi făcut vreun efort de a asigura că civililor evacuaţi temporar le sunt asigurate condiţii adecvate de locuit, igienă, sănătate, siguranţă şi hrană.

„Suntem preocupaţi că acest ordin, combinat cu impunerea unui asediu complet al Gazei, ar putea să nu fie considerat ca fiind o evacuare temporară legală, ci echivalentul unui transfer forţat de civili, cu încălcarea legislaţiei internaţionale”, a spus purtătoarea de cuvânt a ONU, potrivit Agerpres.

„Cei care au reuşit să dea curs ordinului de evacuare dat de autorităţile israeliene” sunt blocaţi acum în sudul Fâşiei Gaza, cu adăposturi precare, rezerve de alimente care se epuizează rapid şi cu acces insuficient sau inexistent la apă curată, medicamente şi alte necesităţi de bază”, a subliniat ea.

Termenul „transfer forţat” se referă la relocarea forţată a populaţiei civile şi constituie crimă împotriva umanităţii, fiind sancţionabilă de către Curtea Penală Internaţională (CPI), menţionează Reuters.

Update: Liderii mai multor stat se întâlnesc sâmbătă în Egipt pentru a discuta situația din Fâșia Gaza. Despre aceasta a anunțat ministrul turc de externe Hakan Fidan.

Potrivit sursei citate, în cadrul summitului va fi discutat războiul din Fâșia Gaza.

Fidan a mai anunțat în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său libanez Abdallah Bou Habib că Ankara negociază cu Hamas eliberarea ostaticilor, notează BBC.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va merge mâine, 18 octombrie, în Israel pentru a se informa despre planurile de război ale autorităților împotriva militanților Hamas. Totodată, liderul de la Casa Albă vrea să se convingă că Israelul își conduce operațiunile într-un mod care ”minimizează victimele civile”. Anunțul despre vizita președintelui american a fost făcută de secretarul american de stat Antony Blinken, care încă de ieri se află în Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Blinken, în timpul călătoriei, Biden ”vrea să audă personal de la autoritățile Israelului cum își vor desfășura operațiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile și să se asigure că ajutorul umanitar ajunge la civili din Gaza într-un mod care să nu beneficieze Hamas”.

Președintele american urmează să aibă loc, în primul rând, o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți demnitari de la Tel Aviv.

Deplasarea liderului de la Casa Albă în Israel este precedată de vizita neanunțată a generalului american care coordonează forțele americane din Orientul Mijlociu, Michael „Erik” Kurilla, pentru a se asigura că armata dispune de tot ce are nevoie în război.

Vizitele înalților oficiali în miezul unui conflict fierbinte presupune și riscuri sporite. Ieri, secretarul de stat american Antony Blinken, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de cinci minute, după ce sirenele de raid aerian s-au declanşat la Tel Aviv în timpul întâlnirii lor.

Între timp, Forțele Armate Israeliene au anunțat azi-dimineață că, în ultimele 24 de ore, au fost lansate lovituri împotriva a peste 200 de ținte aparținând Hamas.

Pe de altă parte, peste 100 de camioane pline cu ajutoare umanitare se află, în prezent, pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah și așteaptă să intre în Gaza.

Israelul a bombardat de mai multe ori punctul de trecere pentru a împiedica intrarea ajutorului umanitar în Gaza pentru a-i strânge și mai mult pe conducătorii Hamas. Totul se întâmplă în contextul unei blocade tot mai aprofundate a Fâșiei Gaza, deconectată de la apă și alimente. Reporterii de război relatează că, uneori, sunt nevoiți să facă și până la 10 kilometri pentru a-și cumpăra două-trei sticle de apă, iar în unele spitale pacienților li se dă cel mult câte 350 de mililitri de apă pe zi.  

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.