VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Video/ Radu Marian: Dacă Ilan Șor va întoarce cele peste 5 miliarde de lei, noi o să le alocăm pentru cetățeni

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu deputatul PAS, Radu Marian, care este președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Funcția i-a revenit după ce fostul președinte de comisie, Dumitru Alaiba, a fost numit în funcția de ministru al economiei. Radu Marian este și vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate. Mulțumim că ați dat curs invitației noastre și ați revenit la Vocea Basarabiei!

Radu Marian: Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Am o dilemă – să încep cu problemele ce țin de politică sau cu cele care țin de economie, pentru că totuși sunteți în fruntea unei comisii importante în Legislativul Republicii Moldova și întrebarea cea mai frecventă pe care o aud eu de la cetățeni este: vin atât de mulți bani în Republica Moldova, unde-s banii?

Radu Marian: Haideți așa, noi am avut și în continuare avem o situație economică foarte complicată cauzată de război, am avut inflație și avem în continuare inflație foarte mare, deși ea este în scădere, de la 35 la 22 la sută.

 Vocea Basarabiei: Dar, oricum, e mare…

Radu Marian: Evident că este foarte mare și evident că oamenii în continuare suferă. Noi în aceste condiții am alocat sume enorme de bani pe aspectul social, am dublat pensia minimă într-un an și jumătate, pensia medie s-a majorat cu 50 la sută aproximativ, deci, pensia efectiv în medie s-a majorat mai mult decât rata inflației. În același timp, am dublat și am majorat substanțial foarte multe alocații, am alocat miliarde de lei pentru compensații la energie, gaze, electricitate ș.a.m.d. și e o sumă substanțială de bani pe care o alocăm. De exemplu, din acest buget de 5 miliarde de lei pe care l-am alocat pentru compensații la energie, 60 la sută este din bugetul de stat și restul vine de la partenerii externi. Acesta e un răspuns parțial la întrebarea unde se duc banii.

Vocea Basarabiei: Dar am înțeles că nu au fost folosiți toți acești bani.

Radu Marian: Absolut. Și iată o parte din acești bani o să-i realocăm în vară în proiecte de infrastructură.

În 2023 o să ne concentrăm mai mult pe creșterea economică și o să-i susținem pe oamenii care muncesc…

Vocea Basarabiei: Dar câți au rămas nefolosiți?

Radu Marian: Aproximativ un miliard, nu știu exact suma, deja o să fie mai clar în iarnă. Și, cum spuneam, 2022 a fost un an concentrat pe social, în 2023 o să ne concentrăm mai mult pe creșterea economică și o să-i susținem pe oamenii care muncesc, o să punem accent pe digitalizare, pe reducerea birocrației, deja avem mai multe inițiative în acest sens și o să alocăm mai mulți bani în următoarele săptămâni. O să anunțăm un program foarte bun pentru agenții economici, o să hotărâm finanțare la condiții extrem de avantajoase pentru ca ei să dezvolte afacerile, deja am aprobat măsuri foarte bune pentru mediul de afaceri, avem această vacanță de la plata impozitului pe profit pentru companii pentru următorii 3 ani. Deci, dacă nu distribuie dividendele de profit, dacă au un profit și îl întorc înapoi în companii în investiții, în salarii sau în altceva, nu trebuie să plătească acele 12 la sută în calitate de impozit, sunt miliarde și miliarde de lei pe care noi le realocăm înapoi în economie. „Satul European” e un alt program extrem de important, am aprobat programe de aproape două miliarde de lei și deja 100 au fost finalizate, chiar ieri am fost la Rezina și am lansat un program. Și aici o parte din bani au venit din extern.

Vocea Basarabiei: Deci, primele 100 de proiecte au fost finalizate deja, aproape 100 de mii de oameni se crede că simt zi de zi efectele Programului „Satul European”, peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 de mii de cetățeni se bucură de iluminatul public. Doritori de a aplica pentru a obține proiecte încă mai sunt foarte mulți, pentru că discut și eu cu reprezentanți ai administrației publice locale care îmi spun că au propus un proiect, dar și-au dat seama că mai au nevoie și alte probleme să fie soluționate.

Radu Marian: Noi am aprobat 500 de proiecte pentru 2-3 ani sau proiecte care au să fie implementate pe o perioadă mai lungă, 100 deja au fost aprobate, în același timp, guvernul a aprobat „Satul European Expres”, vor fi alocate sute de proiecte la primării pentru implementare rapidă, timp de 6 luni. Suma e mai mică, într-adevăr, dar procedurile de aprobare vor fi mult mai simple. Mâine, ministra infrastructurii va ieși cu toate detaliile, va lansa, de fapt, concursul și vom putea veni cu un nou apel. O să mai fie și „Satul European Mare”, să-i zicem așa, mai târziu. Deci o să mai fie oportunități, dar în momentul în care o să avem startul negocierilor cu UE o să putem să absorbim și mai multe resurse și o să le alocăm. Infrastructura este un pilon-cheie la tot ce înseamnă redresarea economică a Republicii Moldova și o să alocăm resurse financiare, o să avem în curând o rectificare și o să alocăm câteva sute de milioane de lei pentru drumuri regionale.

Vocea Basarabiei: Dar când o să fie rectificarea bugetului?

Radu Marian: În următoarele 2-3 săptămâni o să venim cu detalii.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, să mai zăbovim un pic și să vorbim despre Programul național „Satul European”. Adversarii dvs. politici au spus că acest program este unul electoral, pentru că în toamnă vor fi alegeri, pentru că la anul vor fi alegeri și peste un an iar vor fi alegeri.

Radu Marian: Noi am aprobat Programul „Satul European” anul trecut, anul trecut nu au fost alegeri și dacă vrei să spui că este electoral să construiești sisteme de apă și canalizare, să iluminezi școli, străzi, nu este electoral, este pur și simplu o modalitate a guvernului de a realoca banii din impozite pentru lucruri de care oamenii au nevoie. Deci, oamenii au nevoie de apă, de canalizare, de reparația școlii etc. și le-am aprobat anul trecut, nu acum, și am aprobat proiecte pentru toate primăriile, spre deosebire de opoziția actuală, care împărțea bani noaptea ca hoții, doar la satele unde erau primarii lor, noi am alocat pentru primari independenți, PAS și pentru toate celelalte partide și din opoziție, PSRM ș.a. Deci, dacă o să fie măcar un primar de la opoziție care o să spună că ei nu au primit bani, o să mintă în față.

Vocea Basarabiei: Apropo, pentru că acum se discută a fi sau a nu fi scrutinul general local în toamnă, în cadrul partidului de guvernământ s-a discutat vreodată subiectul acesta, că alegerile din toamnă ar putea să fie deplasate pentru o perioadă mai târzie?

Radu Marian: Nu s-a discutat, rămâne în vigoare în toamnă.

Dacă Șor va întoarce cele peste 5 miliarde de lei, noi o să le alocăm pentru cetățeni…

Vocea Basarabiei: Mulțumesc pentru precizare. Apropo, pentru că ziceți că banii ajung la cetățeni, demisia imediată a președintelui țării și a parlamentului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate – aceasta este astăzi singura noastră cerință, spune Ilan Șor. Este reacția lui la avizul negativ al guvernului la proiectul de lege înregistrat de către deputații Partidului „Șor” privind plata de către guvern a facturilor populației pentru lunile de iarnă. Ne amintim câte acțiuni de protest au fost organizate, oamenii au fost aduși aici, în inima capitalei, și ei au venit cu aceste revendicări ca autoritățile să achite facturile cetățenilor.

Radu Marian: Am înțeles. Acesta este un hoț de miliarde și deja e confirmat și printr-o decizie a Curții de Apel, a primit 15 ani de pușcărie și trebuie să întoarcă peste 5 miliarde de lei, dacă el va întoarce acești bani, noi o să-i alocăm pentru cetățeni. El este un individ care a făcut și face mult rău Republicii Moldova, acum lucrează cu Kremlinul ca să genereze violențe și haos. Lui îi fuge pământul de sub picioare, are de-a face cu justiția, este în fața unei sentințe definitive și atunci omul creează tot felul de subiecte, încearcă să destabilizeze situația, noi nu-i permitem. Să întoarcă miliardele înapoi, oricum o să se întâmple, chiar dacă nu, statul o să confiște aceste fonduri și atunci o să le alocăm pentru cetățeni.

Vocea Basarabiei: A fost șeful CNA la Vocea Basarabiei și a spus că e pus sechestru pe o bună parte din averile lui.

Radu Marian: În valoare de peste un miliard de lei este deja pus sechestru și acum, datorită acestei decizii, procedura de confiscare în folosul cetățenilor va fi accelerată, dar oricum acest individ are o datorie față de cetățeni. Are s-o facă prin pușcărie și prin confiscarea averilor.

Vocea Basarabiei: El cheamă lumea în stradă pe data de 7 mai.

Radu Marian: Ceea ce face el, pur și simplu, plătește lumea, plătește oamenii să vină la aceste manifestații. Acesta nu este protest, este o bătaie de joc. Noi îndemnăm cetățenii să vină pe 21 mai, de fapt, să demonstreze că Moldova este o țară europeană și să arate ce înseamnă, de fapt, o demonstrație pașnică și democratică. Noi am alocat resurse enorme de bani pentru a compensa facturile cetățenilor, niciodată, nici măcar în Uniunea Sovietică nu se compensau integral facturile. Deci este o chestiune ridicolă și ieșită din comun, dar e firească pentru un hoț de miliarde și un populist așa cum este această persoană.

Vocea Basarabiei: Pe 7 mai promite să organizeze acțiuni de protest, după care pe 9 mai împreună cu Partidul Socialiștilor au promis să organizeze și o paradă dedicată zilei de 9 mai.

Radu Marian: Noi n-o să admitem, el poate să-și aducă…

Vocea Basarabiei: El rămâne a fi un politician activ, chiar și dacă din 2019 nu mai este în Republica Moldova?

Radu Marian: Evident, pentru că are în continuare bani furați de la oameni, îi poate folosi. E clar că e mai greu, pentru că i se aplică sancțiuni, a pierdut aeroportul, văd că bagă și Air Moldova în faliment. E mai complicat pentru el, chiar dacă primește suport de la Kremlin pentru a destabiliza această situație.

Kremlinul se folosește în Moldova doar de politicieni corupți și grupări de crimă organizată.

Vocea Basarabiei: Spuneți a doua oară că primește asistență din partea Federației Ruse…

Radu Marian: Da, evident. De fiecare dată când au loc aceste așa-zise manifestații în care aduce oameni plătiți, ele se bucură de o mediatizare intensă de la canalele de propagandă de la Kremlin, unde este clar că este o cooperare și noi cunoaștem că există o cooperare directă între gruparea criminală Șor și Kremlin, pentru că Kremlinul se folosește în Moldova doar de politicieni corupți, de grupări de crimă organizată. Așa operează Kremlinul, încearcă prin intermediul unor astfel de indivizi să creeze aici destabilizare și să încerce să ne deraieze de la parcursul nostru european. Nu le-a reușit, nu le reușește și nu le va reuși, oricât de mult vor încerca. Noi am oprit până acum orice fel de tentativă de violență și haos și o să oprim în continuare.

Vocea Basarabiei: Dar în continuare tot se vorbește despre un scenariu care ar ținti destabilizarea situației din Republica Moldova?

Radu Marian: Există tentative, atunci când dna președintă a ieșit în conferință de presă în februarie și a spus că există aceste tentative, existau și probabil există, ele au eșuat și noi în continuare vom depune eforturi și o să ne asigurăm că ele eșuează aceste tentative. Cu siguranță, riscul nu a trecut, dar noi am demonstrat că putem să oprim din fașă aceste tentative de violențe și haos.

Vocea Basarabiei: Între timp, Ilan Șor, președintele partidului, condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „frauda bancară”, a rămas fără mandatul de deputat. În parlament 56 de deputați, toți din Partidul Acțiune și Solidaritate, au votat pentru acest lucru, nu au votat cei care reprezintă Blocul socialiștilor și comuniștilor, am văzut și replica fostului președinte, deputatul, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. Totuși, v-ați așteptat să voteze și din partea opoziției cineva?

Radu Marian: Bună întrebare. De ce n-a votat opoziția? Ar trebui cetățenii care i-au ales să și-o pună, pentru că, iarăși, decizia ca Ilan Șor să rămână fără mandatul de deputat vine din această decizie executorie a Curții de Apel, dar alegătorii lor la întâlniri deja trebuie să-i întrebe de ce nu au votat. Pentru acest lucru trebuie să răspundă în fața lor, dar eu nu pot să spun că am mari așteptări de la această opoziție, pur și simplu e de un cinism ieșit din comun modul în care comunică această opoziție socialistă. Pe de o parte, ei spun că este dictatură în Republica Moldova, și spun asta în timp ce protestează și, în același timp, se duc în Rusia și discută cu decidenții din Rusia în care este dictatură în cel mai direct sens al cuvântului, care recent a condamnat un cetățean la 25 de ani de pușcărie, pentru că acesta a îndrăznit să critice invazia rusă în Ucraina și pentru că acesta a îndrăznit să critice crimele de război ale armatei ruse în Ucraina. Acest om a primit 25 de ani, iar socialiștii și comuniștii critică Republica Moldova și se duc la Moscova și se închină acolo în fața unor dictatori. Deci, mai mare disonanță cognitivă nu cred că există, orice cuvânt spun ei are zero valoare, atât timp cât ei nu condamnă invazia rusă în Ucraina. Eu sper odată și odată să o facă și să avem unanimitate în a condamna aceste crime care se întâmplă astăzi în Ucraina și-s făcute de armata rusă. În momentul în care ei au să condamne invazia, cuvintele lor au să aibă valoare, dar atât timp cât ei nu fac asta, orice spun ei are zero valoare și credibilitate.

Vocea Basarabiei: În plin război de agresiune al Rusiei în Ucraina, dar sunt peste 400 de zile de când a pornit această invazie rusă în vecinătatea Republicii Moldova, fostul șef de stat Igor Dodon nu încetează să incite spiritele și să facă declarații scandaloase. După ce în martie liderul socialiștilor le promitea găgăuzilor la o întâlnire electorală că „ai noștri sunt aproape”, în regiunea de sud a Republicii Moldova, Igor Dodon a promis că îl va aduce pe Vladimir Putin în Găgăuzia, dacă el revine la putere.

Radu Marian: Acest individ pe parcursul timpului a mințit populația, a fost implicat în acțiuni neonorabile, suspectat de corupție și a spus multe lucruri năstrușnice și prostești. Nu degeaba a pierdut lamentabil alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru că oamenii l-au taxat, au taxat partidul său, acum dacă ei în continuare cred că asta funcționează, e treaba lor, mult succes, oamenii au să-i judece la alegeri pentru toate prostiile pe care le spun și acțiunile pe care le-au făcut și le fac în continuare, susținând niște criminali de război, confirmați de Curtea de la Haga.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.