VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nici un aviz fără Ministerul Culturii. Primăriile și raioanele nu vor putea ridica sau moderniza monumente fără avizul Guvernului

Guvernul a aprobat mai multe modificări la Legea monumentelor de for public. Proiectul urmărește „descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public”. Astfel, administrațiile raioanelor și primăriilor, inclusiv ale Găgăuziei, vor avea competența de a decide înființarea monumentelor pe terenurile deținute în proprietate. Deciziile vor putea fi luate numai după un aviz pozitiv al Ministerului Culturii.

Guvernul a venit cu precizare: „Până acum, pentru înființarea unui monument la nivel local era nevoie de aprobarea Guvernului. Atribuirea statutului de protecție națională va rămâne în continuare în competența Parlamentului.

„Monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală. Vorbim aici de compoziții spațial-volumetrice ca statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe și cruci, împreuna cu terenul delimitat pentru ele, având caracter decorativ, comemorativ sau religios. De obicei, acestea sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Proiectul mai prevede inițierea, de către Guvern, a procedurii de desființare a monumentului de for public cu statut local de protecție, dacă acesta contravine ordinii publice sau bunelor moravuri”, se arată în comunicatul Guvernului.

 Totodată, Agenția de Inspectare a Monumentelor va asigura respectarea legislației în domeniul ocrotirii monumentelor de for public, va putea întocmi procese-verbale contravenționale și emite planul de remediere a lucrărilor ilegale la monumente de for public.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.