VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oleg Chiseliov: Alegerile locale au arătat că unul dintre elementele Republicii Moldova este sindromul statului eșuat

Vocea Basarabiei: Astăzi, am decis să-l avem încă odată drept oaspete pe Oleg Chiseliov, actualmente student în România, la București, membru al Asociației Tinerilor Diplomați din Republica Moldova. Oleg a știut și cunoaște bine ce vrea să facă azi și mâine, Oleg are convingerea că va obține succesul, iubește Republica Moldova, dar iubește nespus de mult și România, aceasta este concluzia pe care am tras-o, urmărind postările pe care le are pe rețelele de socializare. Are încredere că știința îi va fi însoțitor de bord în marea călătorie a cunoașterii,  de-asemenea și-ar dori să trăiască vremea unirii între Basarabia și România. A scris, iarăși fac trimitere la ceea ce postează pe rețelele de socializare, că a fost și este impresionat de cât de entuziast a fost primit de parlamentari, istorici, politicieni și alți reprezentanți ai societății civile de acolo de peste Prut. Astăzi vine mult mai ușor, pentru că, are reședință în capitala României. Bine ai revenit la Vocea Basarabiei!

Oleg Chiseliov: Bună ziua și vă mulțumesc mult pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Cum a fost această toamnă pentru tine? Ai fost student și deja începi să înțelegi altfel lucrurile, probabil.

Oleg Chiseliov:  Da, a fost o toamnă foarte zbuciumată, a fost o toamnă complicată, pentru că, am avut parte de această tranziție, de la viața de elev. Practic am stat o vară și am făcut ceea ce îmi place, m-am implicat în Asociația Tinerilor Diplomați din Republica Moldova și brusc, am ajuns în București, student, într-o viață matură, în care îmi asum dacă învăț, dacă nu, dacă merg la curs, dacă merg la seminar și această tranziție la viața matură e interesantă.

Vocea Basarabiei: De la licean, la student.

Oleg Chiseliov: Exact.

Vocea Basarabiei: Ai menționat ideea de a decide să mergi la ore sau nu. De ce ai pus accent anume pe acest lucru, tinerii decid să nu meargă la ore, să mai lipsească?

Oleg Chiseliov: În dependență de fiecare student. Personal încerc cât de mult posibil să nu lipsesc de la ore. Totuși, dacă apar lansări de carte, conferințe mai dau prioritate la unele evenimente pe care le consider mai importante. Desigur că tentația, lenea pe alocuri, e foarte mare și respectiv unii preferă să mai doarmă, alții au mare chef și multe altele.

Eu nu am profesori pe care să nu-i iubesc la Facultatea de Istorie, la Universitatea din București.

Vocea Basarabiei: Iei în considerare și cât de mult îți place cum predă profesorul la ore?

Oleg Chiseliov: În mare parte, eu țin cont și de acest aspect, dar fac ceea ce îmi place, învăț ceea ce îmi place de la profesorii care îmi sunt dragi, eu nu am profesori pe care să nu-i iubesc la Facultatea de Istorie, la Universitatea din București.

Vocea Basarabiei: De ce nu ai ales să rămâi aici, în Republica Moldova, doar aici tot este Facultate de Istorie și totuși ai plecat în România?

Oleg Chiseliov: Am ales Bucureștiul pentru că este capitala țării, am considerat de cuviință că sunt mai multe posibilități, mai multe oportunități pentru mine, ca tânăr student, care vrea, cum ați spus și Dumneavoastră, știe ce vrea să facă în viitor. Desigur, aceste posibilități vor fi fructificate de mine în viitor, poate mă voi reîntoarce și înapoi acasă, aici la Chișinău, pentru a contribui inclusiv la bunăstarea acestui stat.

Eu am crezut de cuviință că posibilitățile din România vor fi cu mult mai mari, față de cele din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dacă un număr mai mare de tineri din Republica Moldova s-ar gândi exact așa cum gândești tu, atunci cine ar mai face studii acasă?

Oleg Chiseliov: Sunt studenți care preferă să rămână aici, acasă, pentru care dorul de casă e mai primordial, respectiv ei decid să rămână acasă. Sunt posibilități și aici în Chișinău. Eu am crezut de cuviință că posibilitățile din România vor fi cu mult mai mari, față de cele din Republica Moldova. România face parte din UE, din NATO, sunt cu mult mai multe conferințe, lansări de carte, practic, toată viața intelectuală din România este cu mult mai mare decât în Republica Moldova și cumva eu am văzut asta ca o posibilitate pentru mine, pentru că, sunt mai multe evenimente și cu mult mai multe personalități notorii, respectiv, perspectiva de viitor e cu mult mai mare.

Vocea Basarabiei: Bine, dacă insiști tu că deja ai ști ce vrei să faci, totuși ce rămâne, istoric sau diplomat?

Oleg Chiseliov: Ambele. Nu se încurcă una pe alta, deci poți să fii și istoric, diplomat, politician, în dependență de circumstanțele vieții.

 Vocea Basarabiei: Totuși este o diferență, pentru că, dacă îmbraci această stofă de diplomat, ar trebui să promovezi mai mult imaginea țării, de exemplu, pe care o reprezinți sau o țară eventual, dacă mergi într-o misiune diplomatică. A fi istoric înseamnă să fii în fața elevilor, studenților. Poți să fii și cercetător.

Oleg Chiseliov: Exact, diplomația ar fi doar o singură parte din viață. Poți să fii diplomat câțiva ani, istoric poți să fii toată viața. Eu pe principiul ăsta merg.

Diplomația românească ajută foarte mult diplomația moldovenească pe parcursul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Ce rol are diplomația, acum când Republica Moldova a decis că vrea să ajungă în Uniunea Europeană?

Oleg Chiseliov: În acest context trebuie să mulțumim și diplomației române, ținând cont că noi am sărbătorit Ziua Națională a României de 1 decembrie. Diplomația românească ajută foarte mult diplomația moldovenească pe parcursul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar acum, ar mai insista cineva că e mai bine de parcurs acest drum al integrării europene a Republicii Moldova în 2030, sau totuși se consideră și ideea unirii care ar putea să ajute Republica Moldova spre integrarea europeană, căci distanța ar fi mai scurtă.

Oleg Chiseliov: Bineînțeles, sunt și aceste opinii, dar eu consider de cuviință că Republica Moldova, integrându-se în Uniunea Europeană, va avea nu doar probleme, dar în același timp va fi un „cal troian” pentru Uniunea Europeană, vă dați seama, politicienii pro-ruși de la Chișinău vor fi în Parlamentul European, vor fi în instituțiile europene, vor fi poate unii comisari și respectiv, vor reprezenta interesele Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Ai așa temeri?

Oleg Chiseliov: Da, e foarte posibil, pentru că, vedeți ce se întâmplă în alte state europene, sunt multe cazuri, precum Muntenegru sau Slovacia. Sunt foarte mulți agenți ai Federației Ruse inclusiv în Parlamentul European, care reprezintă interesele Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Dar tu de câte ori ai discutat cu asemenea politicieni?

Oleg Chiseliov: Pro-ruși? Nu, n-am avut tangență.

Noi ne integrăm în Uniunea Europeană, dar mentalitatea noastră rămâne pe loc și asta se întâmplă de 30 de ani, se perpetuează partide, se perpetuează idei dar în fond, oamenii rămân cu aceleași idei pro-ruse, cu regret.

Vocea Basarabiei: Dar nici curiozitate n-ai avut să discuți cu cineva dintre ei, ca să ai o claritate mai mare asupra a ceea ce cred și cum văd ei viitorul Republicii Moldova?

 Oleg Chiseliov: Cu politicieni nu, dar am avut ocazia să discut cu tineri. În această vară am fost la Comrat și am avut posibilitatea să vorbesc trei zile cu tinerii de acolo, ca să înțeleg dacă există acolo acest spirit european. Mi-am dat seama că spiritul european se izbește de niște realități crâncene acolo. Oamenii sunt plenar încadrați în sistemul de gândire sovietic, noi ne integrăm în Uniunea Europeană, dar mentalitatea noastră rămâne pe loc și asta se întâmplă de 30 de ani, se perpetuează partide, se perpetuează idei dar în fond, oamenii rămân cu aceleași idei pro-ruse, cu regret.

Vocea Basarabiei: Ai o claritate ce își doresc localnicii de acolo, din acea regiune?

Oleg Chiseliov: Deci, din tot ce am înțeles eu, pro-europenii sunt o minoritate, iar acest fapt a fost dovedit în alegerile pentru Bașcan în Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Cum argumentează ei opțiunea politică?

Oleg Chiseliov: Face parte din sistemul putinist, referința la trecut pentru ei este una esențială, una propagandistică, pentru că și unioniștii fac referință la trecut, dar o fac într-un mod pragmatic și într-un cadru al unui adevăr istoric, pe când ei continuă discursul propagandistic sovietic.

Vocea Basarabiei: Dar pentru unii dintre ei, același adevăr istoric poate sa fie convingător.

Oleg Chiseliov: Exact, respectiv ei merg pe ideea putinismului, că ei fac parte din „marea familie rusă”, „ruskii mir”, respectiv, ei au frică de România în continuare, de discriminare, așa cum s-a propagat în perioada sovietică, că „jandarmii români i-au bătut pe moldoveni, găgăuzi” și așa mai departe.

Trebuie să fim foarte realiști, atât politicienii de la Chișinău, cât și acei de la Bruxelles nu au menționat în ultimul timp nimic despre Transnistria.

Vocea Basarabiei: Atunci putem spune că Republica Moldova va reuși să parcurgă acești pași către integrarea europeană, ținând cont de ceea ce ai observat în regiunea de sud a Republicii Moldova? Ne mai punem și întrebarea dacă va fi soluționată problema transnistreană între timp, pentru a putea vorbi despre un viitor clar al acestui stat.

Oleg Chiseliov: Trebuie să fim foarte realiști, atât politicienii de la Chișinău, cât și acei de la Bruxelles nu au menționat în ultimul timp nimic despre Transnistria. Au spus că „Transnistria nu este o problemă actuală”, dar trebuie să fim foarte pragmatici, Transnistria totuși face parte din această ecuație, ce facem după? Nu știm cât va dura războiul din Ucraina, deși, bineînțeles, observăm că va fi un război de durată. Poate pe alocuri va fi unul înghețat și respectiv, tentativele noastre pro-europene, se vor izbi de niște realități crâncene. Deci, astfel trebuie să ne punem întrebarea: „Încotro mergem și cum alegem viitorul nostru?”

Vocea Basarabiei: Revenind la situația din U.T.A. Găgăuzia, acolo unde zici că te-ai aflat în această vară, vreau să te întreb, dacă ai fi rămas, sau dacă ai dori să revii acolo să discuți cu oamenii în continuare despre avantajele și beneficiile de pe urma aderării țării la Uniunea Europeană, ai reuși să-i convingi că acest drum este unul corect?

Oleg Chiseliov: Sigur, n-aș ezita să fac acest lucru, dacă aș avea timp liber. Cu mare drag mi-aș asuma această responsabilitate și cu mare drag aș face-o, pentru că, vreau ca într-adevăr, oamenii de acolo, să înțeleagă și să iasă din paradigma sovietică, în care vorbim despre românism ca despre nazism, fascism și alte extreme.

Vocea Basarabiei: Dar semenii tăi de acolo ce-ți spun?

Oleg Chiseliov: La fel, foarte mulți sunt încadrați în sistemul ăsta sovietic, în gândirea și mentalitatea sovietică și pro-rusă. Ei văd un pericol, mai mult de atât, unii din ei mi-au reproșat că Ucraina este de vină în contextul războiului actual.

Vocea Basarabiei: Tu ai reușit să-i convingi că nu e adevărat?

Oleg Chiseliov: Nu, asta nu se face într-o zi, se face cu timpul, e un proces.

Vocea Basarabiei: Unii spun că, necunoașterea limbii române ar fi o problemă în acea regiune, pentru că, dacă s-ar informa din surse veridice și ar cunoaște bine limba română, ar fi mai receptivi la ceea ce se întâmplă în spațiul occidental.

Oleg Chiseliov: Nu mereu. Sunt cunoscători de limbă română în toată Basarabia, care votează cu partide pro-ruse, cu toate că vorbesc limba română, privesc știri în limba română, dar votează cu partide pro-ruse.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă le spui acolo, în Găgăuzia, că sunt proiecte implementate cu bani veniți din Turcia, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și chiar din România, pentru ei oricum, nu sunt argumente suficiente?

Oleg Chiseliov: Exact, nu sunt argumente suficiente, spun asta cu regret. E foarte interesant acest fenomen pentru cercetare.

Integrarea europeană a Republicii Moldova nu este doar despre legislație și proiecte de legi, e vorba și despre mentalitate și concepția noastră asupra identității, în primul rând, pe care ne-o asumăm.

Vocea Basarabiei: Deci mai trebuie de lucrat la acest capitol, unii cred că timpul le vindecă pe toate și dacă vor mai trece 10-20 de ani, probabil situația va fi deosebită de cea de astăzi.

Oleg Chiseliov: Exact, se schimbă generațiile. Integrarea europeană a Republicii Moldova nu este doar despre legislație și proiecte de legi, e vorba și despre mentalitate și concepția noastră asupra identității, în primul rând, pe care ne-o asumăm. Respectiv, nu vorbim de cadrul legal, vorbim despre un proces istoric, despre o evoluție sau involuție. În contextul integrării Republicii Moldova, vorbim despre o evoluție a mentalității noastre, deși, mai șchiopătăm la acest subiect.

Vocea Basarabiei: Dar apropo, tinerii, semenii tăi, cunosc trecutul? Ce perioadă din trecut cunosc ei? Chiar dacă discuți despre evenimente care au avut loc acum 10-20 de ani în urmă, unii dintre ei nu prea au răspuns la întrebări, ce s-a întâmplat, prin ce s-a remarcat acea etapă.

Oleg Chiseliov: Vă înțeleg nedumerirea, am și eu prieteni care nu sunt pasionați de istorie și respectiv, eu explic pe înțelesul tuturor, explic ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, când s-a întâmplat, pentru că, istoria nu s-a întâmplat doar odată și nu e doar o cifră.

Vocea Basarabiei: Dar există un interes din partea lor, să cunoască ce s-a întâmplat? Mulți dintre ei au alte priorități.

Oleg Chiseliov: Prietenii mei da, eu am doar comunitatea de prieteni care se interesează.

Vocea Basarabiei: Voi sunteți totuși o minoritate, dacă ne referim la toți tinerii, la toate persoanele de vârsta ta.

Oleg Chiseliov: Da, iar asta s-a văzut la alegeri, spre regret.

Vocea Basarabiei: La alegeri ce s-a văzut, că tinerii nu prea au chef să participe.

 Oleg Chiseliov: Problema e alta, au fost alegerile locale, deci asta ne spune clar, că tinerii au emigrat, tinerii sunt în afara țării. Asta vom vedea în următoarele alegeri, prezidențiale, dacă vor merge oamenii la vot sau nu. Acum a fost problema că foarte mulți nu au venit pentru a da un singur vot, unii au considerat că este inutil.

Vocea Basarabiei: Tu ai fost unul dintre ei?

Oleg Chiseliov: Nu, eu am venit.

 Vocea Basarabiei: Ai venit și ai votat?

Am venit, am votat asumat și m-am bucurat, pentru că a fost pentru prima dată, am avut emoții mari, pentru mine a fost o onoare cetățenească.

Vocea Basarabiei: Cred că Vocea Basarabiei a făcut și povestea ta, atunci când ai mers la secția de votare și ți-ai exercitat acest drept, pe care l-ai avut prima dată, da?

Oleg Chiseliov: A fost o onoare cetățenească, da.

Vocea Basarabiei: Cine a câștigat, nu cel pe care l-ai votat?

Oleg Chiseliov: Exact, așa s-a întâmplat.

Vocea Basarabiei: Te-ai întristat?

Oleg Chiseliov: Desigur că m-am întristat, dar eu sunt foarte pragmatic și înțeleg că asta este democrația, pentru că, dacă ar fi un regim autoritar, eu la vot nici nu m-aș duce, n-aș avea dreptul. Deci, mă bucur că avem un regim democratic și trebuie să lucrăm asupra lui, ca unii candidați care, fie au avut probleme în trecut, fie au un discurs pro-rus și antinațional, să nu aibă voie la alegeri.

Vocea Basarabiei: Dar tu cum ai comenta rezultatele acestor alegeri locale pentru municipiul Chișinău?

Oleg Chiseliov: Pentru municipiul Chișinău a fost mai problematic, am avut un candidat, care acum este primar, care și-a asumat un discurs pro-european, pe-a locuri pro-românesc, la 1 decembrie am văzut postarea primarului actual.

Vocea Basarabiei: Imediat după ce a obținut victoria a mers la București.

Oleg Chiseliov: A venit la București, sigur, se prefigurează niște alianțe politice, uniuni de partid, se apropie alegerile parlamentare și prezidențiale în Republica Moldova, ce am înțeles eu din alegerile locale este faptul că unul dintre elementele Republicii Moldova este sindrom al statului eșuat.

Vocea Basarabiei: De ce?

Oleg Chiseliov: Pentru că, oamenii votează pentru lucruri minore, dar nu pentru lucruri globale, mă refer la chestii de oraș, centură și multe altele, modernizarea orașului, piața centrală, am avut multe, în 2019 când au avut loc alegeri și ce s-a întâmplat de atunci? S-a modernizat orașul, nu spun, dar oamenii nu au votat în cunoștință de cauză.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.