VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia.

Sărbătoarea de astăzi amintește de momentul în care Fecioara Maria, la vârsta de 3 ani, a fost adusă de părinții săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.  

Aceasta este prima sărbătoare creștină de la începutul Postului Crăciunului și cu toate că suntem în perioada Postului, astăzi se face dezlegare la pește. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte şi fără lumânare. 

În tradiția populară, această zi este considerată a fi una magică şi plină de superstiții. Astăzi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”. Se spune că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile şi credincioșii înțeleg graiul animalelor.

Tradiția ne amintește că dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare – vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă – va fi iarna grea. De asemenea, se mai zice că atunci când credincioșii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belșug în gospodărie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.