VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă o încercare la dialog între fermieri și autorități, înainte de proteste: se vor întâlni și cu Maia Sandu

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că astăzi, 4 decembrie, vor avea un nou dialog cu autoritățile în vederea identificării unor soluții pentru fermierii micro, mici și mijlocii care se află în prag de faliment. Membrii Consiliului asociației au planificată o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu, iar pe parcursul zilei speră că vor reuși să se întâlnească cu Președintele Parlamentului Igor Grosu și cu prim-ministru Dorin Recean.

„Vă informăm că după renunțarea subită a ministrului agriculturii și industriei alimentare la înțelegerile preliminare cu reprezentanții asociațiilor, conducerea țării cu întârziere, dar parțial a reacționat la solicitarea fermierilor-protestatari  privind dialog urgent. În acest context, vă anunțăm că azi, la orele 10.00 membrii Consiliului Forța Fermierilor vor avea discuția cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară. Sperăm că la ședința va veni și Președintele Parlamentului RM. Totodată, după masă este preconizată întrevederea cu doamna Președintă Maia Sandu. Ora exactă urmează să ne fie comunicată azi, în prima jumătate a zilei. Pe parcursul zilei vom încerca să stabilim întâlnirile cu Prim-ministru RM și conducerea Băncii Naționale a Moldovei”, a scris Forța Fermierilor într-o postare pe pagina de Facebook.

Menționam că fermierii au pus protestul pe pauză după ședința din 25 noiembrie cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. În cadrul ședinței s-a convenit crearea unui Grup de lucru pentru susținerea fermierilor cu dificultăți financiare ce se află în pragul falimentului.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat la 30 noiembrie că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către agricultori, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Vladimir Bolea a precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.