VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moratoriul cerut de fermieri la penalitățile și datoriile față de bănci nu este susținut de Ministerul Agriculturii

Moratoriul de trei luni cerut de Asociația ”Forța Fermierilor” pentru penalitățile și datoriile față de bănci și alți creditori nu poate fi susținut de Ministerul Agriculturii, deoarece „nu există nicio formă legală pentru a veni cu o astfel de susținere”. Anunțul a fost făcut de ministrul de profil Vladimir Bolea, care a precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas. Pentru început, demnitarul a declarat că, împreună cu băncile și importatorii de fertilizanți și alte produse, va fi elaborată o listă exhaustivă a fermierilor cu datorii și care sunt motivele apariției acestora.

”Vreau să fie clar pentru agricultori, așa-numitul moratoriu propus de Forța fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, deoarece nu există formă legală în baza căruia ar putea fi declarată o astfel de susținere. Nici CSE nu are astfel de împuterniciri. Legislația prevede foarte clar și slavă Domnului în Moldova nu există nicio entitate care ar putea interveni în relațiile dintre doi agenți economici, nimeni nu poate interveni între bancă și agent economic. Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute. Să identificăm un cadru legal și să venim cu un suport legal pentru producătorii de cereale care au intrat în impas”, a declarat Vladimir Bolea.

Demnitarul a precizat că azi va avea întâlniri cu reprezentanții băncilor și cu importatorii de imputuri pentru a stabili primele căi de susținere.

”Sunt 11 bănci, doar șase din ele acordă credite în agricultură. Este trist acest lucru. Cinci bănci nu sunt interesate. Urmează să ne întâlnim cu acești reprezentanți ai băncilor care creditează. Să stabilim lista până la ultimul agent care are credite la bănci, ulterior să stabilim câți din ei, procentual, în ultimii cinci ani au intrat în incapacitate de plată sau nu și-au putut onora obligațiunile și, totodată, să stabilim din ce perioadă li se trag problemele. Trebuie să recunoaștem că fost și investii iraționale în cazul unor fermieri, au făcut greșeli de plănuire a afacerii, trebuie de venit cu răspunsuri foarte țintite și de stabilit din ce motiv fiecare agricultor a ajuns în incapacitate de plată”, a precizat Vladimir Bolea.

Demnitarul a venit și cu un alt anunț mai puțin încurajator pentru producătorii care cultivă porumb și floarea-soarelui, care au cerut redistribuirea din fondul de subvenționare a unei sume de jumătate de miliard de lei pentru susținerea lor.

”Redirecționarea din Fondul AIPA pentru 2024 a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea-soarelui. Guvernul nu susține această propunere, deoarece este discriminatorie față de alți producători, care au făcut investiții în 2023 și care au mizat cu certitudine pentru a primi aceste subvenții. Acțiunile noastre trebuie să fie în susținerea agricultorilor în dificultate, dar să nu punem piedici altora”, a mai adăugat Vladimir Bolea.

Șeful de la Agricultură a mai precizat că până la sfârșitul săptămânii urmează să aibă întâlniri și cu reprezentanții organizațiilor de microfinanțare.

”Vom primi toate informațiile și după vom stabili modul de suport și suma de bani care va fi alocată acestor categorii de agricultori. În calitate de ministru sunt conștient de situația precară a producătorilor de cereale și în fiecare zi se lucrează pentru identificarea soluțiilor eficiente pentru a veni în ajutorul acestui tip de activitate. Primul pas a fost făcut deja. A avut loc o primă ședință a grupului de lucru, unde au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Fisc, ai băncilor, ai structurilor comerciale care vând imputuri pentru a stabili unui început de dialog în elaborarea unui cadru de suport”, a mai adăugat Vladimir Bolea.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.