VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Igor Grosu: Obiectivul Rusiei și al bandiților finanțați de Kremlin este de a discredita alegerile din Moldova. Noi nu putem dialoga cu un stat agresor

Vocea Basarabiei: Îl prezint pe oaspetele special, care astăzi este președintele parlamentului, Igor Grosu, tot d-lui și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare cu 63 de mandate. Despre ce s-a vorbit cel mai mult în această campanie electorală? Despre coruperea alegătorului și despre instituțiile statului care încă nu sunt suficient de puternice ca să poată să arate că pot da o ripostă hotărâtă ilegalităților care se mai produc în Republica Moldova și sunt multe voci care insistă că Republica Moldova are nevoie de instituții puternice, create și dezvoltate în timp, reprezentanții cărora să cunoască toate instrumentele pe care le pot aplica la alegeri unii candidați sau unele forțe care sunt interesate să influențeze procesul electoral. E doar o impresie că unii politicieni au posibilități mai mari decât statul sau chiar e o realitate că anumiți politicieni își imaginează și chiar pot să facă mai mult decât le-ar permite buchea și spiritul legii?

Igor Grosu: Să vorbim un pic mai larg, să facem zoom-ul mai mare la ceea ce s-a întâmplat în campania electorală. Pe lângă acei politicieni care, de fapt, îs bandiți, care folosesc partidele politice ca paravan pentru a accede la putere, noi avem în spate un actor internațional foarte cinic și foarte agresiv, care se numește Federația Rusă, pentru că, fără ajutorul acestui stat agresor, toți acești așa-numiți actori electorali, care au încercat să corupă alegătorii n-ar fi reușit în asemenea măsură să sfideze legea. Eu cred că instituțiile noastre, poate cu întârziere, au reacționat destul de dur și îi încurajez să acționeze și în continuare mai hotărât adică atunci când avem pe față persoane care nu fac politică, dar încearcă să corupă alegătorul. De fapt, ei încearcă să compromită exercițiul electoral. Deci, obiectivul Federației Ruse, al Kremlinului și al acestor bandiți este de a discredita ceea ce se numește alegeri. Și cel mai bun exemplu este Rusia. Acolo nu sunt alegeri, acolo e predestinat cine trebuie să câștige, și lucrurile acestea se întâmplă așa cum primesc indicația de la Kremlin. Ei încearcă cumva același model să-l aplice în țările din vecinătate, inclusiv în Republica Moldova. Dacă până acum încercau să facă lucrul acesta prin politicieni un pic mai „parfumat”, hai să spunem așa, acum, după eșecul pe care l-au avut în 2020-2021 atât la prezidențiale, cât și la parlamentare, Kremlinul a pus miza pe bandiți. A aruncat mănușile, fără mănuși albe, întrucât au ce pierde, au primit acest suport politic, mediatic, financiar al serviciilor secrete, al grupărilor militare ilegale gen Wagner ș.a.m.d. Cum spuneam, cu timiditate, dar ați văzut că au fost identificate și canalele de finanțare, ne învățăm și noi din mers.

Vocea Basarabiei: Tocmai de asta am vrut să vă întreb – lecția alegerilor pentru bașcanul Găgăuziei a trebuit să fie o lecție pentru Republica Moldova, dar dacă stăm și calculăm, 6 luni au trecut, a fost pedepsit cineva din cei care erau presupuși încălcători de lege?

Igor Grosu: Aici e treaba justiției, așteptăm dosarul să fie trimis în instanță, știu că este pregătit…

Ceea ce au aplicat în Găgăuzia s-a încercat acum în cadrul alegerilor locale generale să se aplice pe întreg teritoriul țării…

Vocea Basarabiei: Se investighează, se adună probe?

Igor Grosu: Se investighează și trebuie să ajungă dosarul în instanță și probele care au fost acumulate privind fraudarea, cumpărarea alegătorilor, pentru că e același model, nu-i ceva nou, ceea ce au aplicat în Găgăuzia s-a încercat acum în cadrul alegerilor locale generale să se aplice pe întreg teritoriul. Aceste dosare într-un final trebuie să ajungă în instanță și judecătorii să dea un verdict foarte clar.

Vocea Basarabiei: Și șefa statului, Maia Sandu, a vorbit despre cât de mult sprijin au acești politicieni din partea Federației Ruse și nu a întârziat reacția de la Moscova, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Peskov, a spus că președinta nu ține cont de rezultatele alegerilor municipale, unde PAS a pierdut. Astfel a comentat el afirmațiile președintei Sandu cu privire la lipsa unui dialog între Republica Moldova și Federația Rusă.

Igor Grosu: Noi dialog cu un stat agresor care își trimite oamenii la moarte și-i trimite să omoare alți oameni nevinovați, copii, bătrâni, bărbați care își apără țara, noi nu putem avea relații normale.

Rezultatul alegerilor de la Chișinău trădează faptul că Ivan Ceban este exponentul Kremlinului, și noi asta am spus-o cu vârf și îndesat. Este un pion, o „conservă”, hai să zic așa, a Federației Ruse, care a primit cumva blagoslovirea să devină „român” și „proeuropean”…

Vocea Basarabiei: Dar el zice că rezultatele alegerilor arată că cetățenii Republicii Moldova și-ar dori o relație bună cu Federația Rusă?

Igor Grosu: Eu nu cred că cetățenii Republicii Moldova își doresc un așa prieten care vine cu racheta și cu tancurile peste ei. Noi trebuie să-i ținem mai departe de noi și, slavă Domnului, ucrainenii fac lucrul acesta și ne apără și pe noi, și apără întreaga Europă de acest barbarism și această sălbăticie. Acum, că bravează cumva cu rezultatul alegerilor de la Chișinău, asta indirect trădează faptul că Ivan Ceban este exponentul Kremlinului, și noi asta am spus-o cu vârf și îndesat. Este un pion, o „conservă”, hai să zic așa, a Federației Ruse, care a primit cumva blagoslovirea să devină „român” și „proeuropean”. Noi știm lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Și a câștigat din primul tur…

Igor Grosu: A câștigat la limită. Asta nu înseamnă că noi n-o să luptăm mai departe, o să avem o fracțiune combativă în Consiliul municipal, o să fim prezenți, o să vorbim tot timpul despre toate ilegalitățile și inacțiunile, mai bine zis, ale acestui primar, care văd că deja intră în sărbători, deja caută bradul lui, bradul guvernului.

Vocea Basarabiei: Vă sugerează sau propune că ar fi bine sărbătorile să fie împreună petrecute, organizate?

Igor Grosu: Eu i-aș sugera să se ducă și să pună o mână de ajutor la podul de pe Mihai Viteazul sau, dacă nu știe cum, să se ducă la podul de la Pruncul și să vadă cum se fac lucrările acolo, sau să înceapă a cumpăra luntri pentru atunci când plouă și să le pună în circulație…

Vocea Basarabiei: Dar el mai merge și la București și crede că guvernarea de acolo i-ar oferi sprijin?

Igor Grosu: Eu nu cred că guvernarea de la București îi oferă sprijin, acolo sunt oameni bine informați, care înțeleg. Văd că a mai rărit-o cu vizitele pe acolo, după ce am explicat noi și primarilor, și omologilor noștri de la București că e un pro-rus, e un FSB-ist îmbrăcat în haine de social-democrat, socialist și european, care se va activa atunci când va trebui să perturbe parcursul nostru european. Asta-i misiunea lui, altă misiune el nu are.

Chișinăul a suportat niște intervenții cosmetice…S-au fardat un pic trotuarele, dar problemele cardinale, cele mai strategice, cele mai importante așa și nu au fost soluționate. 

Vocea Basarabiei: Apropo, cum ar trebui din moment ce a câștigat aceste alegeri locale să fie dialogul între municipalitate și guvernare?

Igor Grosu: Instituțional, să-și facă treaba, să aibă loc colaborarea dintre Consiliul municipal, fiindcă Consiliul municipal trebuie să ia decizii care vizează dezvoltarea municipiului, să fie selectați, numiți conducătorii întreprinderilor municipale pe bune, nu să stea în interimate veșnice și să se ocupe de infrastructură. Cum spuneam, orașul acesta în fiecare dimineață și seară se sufocă de ambuteiaje, în orașul acesta la fiecare ploaie noi pe Calea Ieșilor sau la Creangă, acolo în vale, sau pe Albișoara ne trezim că trebuie să trecem cu luntrile. Asta înseamnă că orașul pur și simplu a suportat niște intervenții cosmetice, cum spunem noi, a fardat un pic trotuarele, dar problemele cardinale, cele mai strategice, cele mai importante așa și nu au fost soluționate. 

Vocea Basarabiei: Dar un dialog solid oricum va fi nevoie să fie stabilit între administrația publică locală per general și cea centrală. Iată, de exemplu, de când a fost aleasă bașcana Găgăuziei încă nu a discutat cu nimeni din autoritățile statului?

Igor Grosu: Trebuie să existe dialog instituțional între administrația publică locală și cea centrală, există instituția reprezentantului guvernului în teritoriu, au tot timpul posibilitatea să dialogheze, să vină cu inițiative, să se pronunțe pe acele inițiative cu care vine guvernul. În cazul persoanei care se află în fruntea Găgăuziei, noi avem o exponentă a unei grupări criminale. Nu poate această reprezentantă a unei grupări criminale să ajungă să facă parte din guvern. Asta ar fi o profanare a instituției guvernamentale. Cred eu că cetățenii Găgăuziei deja văd în ce situație au ajuns, când o persoană anonimă pe care nimeni n-o știa, nimeni n-a văzut-o să ajungă peste noapte să ajungă să reprezinte această minoritate care sunt și cetățenii noștri. Politicienii de acolo, cei cu care noi discutăm, dar și cei cu care nu discutăm își dau ei bine seama în ce situație au ajuns. Repet, este alegerea lor, noi vom acționa instituțional și nu vom permite să perturbe activitatea instituțiilor de stat.

Vocea Basarabiei: Dar se conturează o situație un pic delicată, pentru că la Chișinău PAS nu a câștigat, la Comrat deocamdată nu există un dialog, care să se inițieze pe niște lucruri concrete, la Bălți în turul doi nu aveți pe nimeni care să se dueleze…

O să discutăm cu acele primării și cu acei aleși locali care sunt proeuropeni, care sunt pentru dezvoltarea Republicii Moldova, pentru ca noi să facem parte din acest spațiu civilizațional, cu restul exponenților bandiților și prietenii Kremlinului n-o să putem dialoga.

Vocea Basarabiei: Vi s-a replicat des în această campanie electorală că unii primari care au fost pe listele altor formațiuni politice s-au regăsit pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate, acum cineva anunța că 124 de primari PD au participat la alegeri pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate, urmează un alt exercițiu mult mai dificil – crearea alianțelor la nivel de raion, în primul rând. Și aici o să vedem că situația înclină încotro?

Igor Grosu: În general, pe țară noi mulțumim alegătorilor pentru votul pe care l-am obținut. Eu zic că este un vot bun, noi apreciem susținerea alegătorilor.

Vocea Basarabiei: Vă mențineți pe poziția de lideri, da?

Igor Grosu: Noi deocamdată ne menținem pe poziția de lideri, eu sunt optimist și  cred că și în turul doi o să luăm un scor bun, noi colaborăm și o să fim deschiși pentru acei aleși locali care împărtășesc cu noi opțiunile noastre de integrare europeană, promovarea reformelor, transformărilor. La nivel de raioane așteptăm validarea rezultatelor, acum suntem în etapa de contestări în comisiile electorale de circumscripție, în Comisia Electorală Centrală, după care în judecată, purtăm discuții cu forțele politice care la fel au acces în consiliile raionale. Eu cred că noi o să avem majorități proeuropene, acolo unde ele sunt posibile colegii noștri în teritoriu deja sunt mandatați să poarte discuții, au loc discuții, când au să fie validate mandatele, atunci o să purcedem la formalizarea coalițiilor.

Vocea Basarabiei: Bine, dar pentru că oricum se tatonează terenul și repede se zvonește – că cei de la PAS discută cu PSRM, că cei de la PAS vorbesc cu cei care îl reprezintă pe Nichiforciuc, că cei de la PAS ar putea să creeze aceste coaliții despre care o să se zică iarăși că sunt monstruoase?

Igor Grosu: Eu știu cine vorbește lucrurile acestea. Iată aceștia care vă spun dvs. lucrurile acestea eu cam îi știu cine sunt, ei ne-au purtat de grijă din 2016 încoace și au fost cei care primii au început dialogul cu cei pe care i-ați menționat dvs. Noi purtăm dialog cu toți cei care împărtășesc opțiunile noastre de integrare europeană și le-am spus la toți că optăm pentru majorități proeuropene. Cei care au făcut deal cu bandiții nu au ce căuta în alianțele pe care o să le creăm noi și în afară de cele 4-5 raioane unde noi avem deja o majoritate confortabilă sunt opțiuni, n-am să dau acum denumiri de partide, dar sunt oameni care înțeleg foarte bine că viitorul nostru este legat de Uniunea Europeană, este legat de parteneriatul nostru special cu România și o să ia decizii în interesul raioanelor.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dvs. ne spuneți cu cine nu veți face, dar spuneți-ne cu cine veți face?

Igor Grosu: Noi o să facem cu cei care împărtășesc viziunile noastre proeuropene.

Vocea Basarabiei: Dar aceia pot fi mulți?

Igor Grosu: Iată cei care noi o să vedem că subscriu la prioritățile noastre, cu aceia noi o să facem alianță.

Vocea Basarabiei: Indiferent de culoarea politică?

Igor Grosu: Acum să vă numesc un partid sau altul ar trezi gelozie într-o parte sau în alta. Eu prefer să așteptăm rezultatul final al alegerilor, validarea mandatelor, după care o să se finalizeze consultările, au loc acum discuții la nivel raional și la nivel local, pentru că vorbim și de primării și, atunci când o să fie momentul, o să anunțăm rezultatul.

Vocea Basarabiei: Iată aici, la Vocea Basarabiei, au venit mai mulți primari, care au obținut al doilea, al treilea mandat, inclusiv am să-l citez pe primarul de la Leova, dl Bujorean, care zicea că ar trebui să se facă un pic de abstracție de culoarea politică, pentru că la nivel de raion totuși problemele sunt comune, nu sunt problemele PAS-ului, problemele LOC-ului, problemele PSRM-ului, sunt probleme care ar putea să-i adune pe mai mulți consilieri locali.

Igor Grosu: Nu l-am urmărit, nu știu ce a spus d-lui.

Vocea Basarabiei: Nu, dar vorbesc despre ideea lui.

Igor Grosu: Fiindcă în cazul alegerilor locale, și asta le-am spus de fiecare dată atunci când am fost în campanie, și am fost în multe localități în campanie, există ziua de după alegeri, vine viața de după alegeri și, după validarea rezultatelor, consilierii, primarii rămân în fața problemelor pe care trebuie să le rezolve fiind mandatați de cetățeni. Deci, ei evident că rămân cu acele probleme foarte importante – drum, canalizare, apă, iluminat stradal ș.a.m.d. Ei să instituie această cooperare între ei, să nu fie pur și simplu poziționări de acestea: „nu susțin inițiativa primarului, pentru că e de la alt partid și eu principial nu vreau să susțin proiectul de canalizare”, de exemplu. Sunt diferențe ideologice, dar sunt aspecte legate de problemele locale care trebuie rezolvate și primarul de unul singur atunci când trebuie să voteze cofinanțarea unui proiect sau alocarea unui teren, sau unui imobil pentru a livra niște servicii are nevoie de suportul consilierilor. Iată aici, da.

Vocea Basarabiei: Pe 15 noiembrie se împlinesc 3 ani de când Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președintă a Republicii Moldova. Maia Sandu deseori este identificată cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce ar face PAS, dacă nu s-ar identifica cu Maia Sandu?

Igor Grosu: La istorici este o regulă – nu discutăm ce ar fi fost dacă…

Vocea Basarabiei: Acum putem să discutăm.

Igor Grosu: Pentru că acesta-i așa, un domeniu speculativ.

Republica Moldova n-am mai avut așa președinte puternic și combativ ca Maia Sandu…

Vocea Basarabiei: Dvs. sunteți istoric de meserie?

Igor Grosu: Sunt istoric și am primit lecția asta de la profesorii mei, m-au învățat analizele cum să le facem. Da, astăzi este data de 15, o perioadă plină de evenimente, plină de provocări, au fost 3 ani foarte dinamici. Cu toată lipsa de modestie vreau să spun că în Republica Moldova n-am mai avut așa președinte puternic și combativ. Iată că a fost votat acum 3 ani de zile, a jucat și joacă un rol foarte important în toate transformările, a inspirat și inspiră foarte mulți cetățeni, are obiective foarte clare, am susținut-o și o s-o susținem în toate demersurile pe care le face, fiindcă obiectivul este clar, statul Republica Moldova poate fi transformat, poate fi integrat în Uniunea Europeană. Dincolo de momentul geopolitic care s-a creat în proximitatea noastră, la fel de importantă este voința politică din interior, fiindcă nimeni n-o să vină să-ți spună: „Alo, Republica Moldova, iată s-a creat o situație în partea asta a lumii, poate vă gândiți cumva să deveniți mai activi?” Nu!Această congruență sau completare întru pornirea acestui val, acestei mișcări din interior de a transforma societatea, de a combate corupția, de a crea condiții acasă, de a reforma instituțiile cu această deschidere din partea partenerilor de dezvoltare, a prietenilor noștri, eu cred că viteza cu care s-a mișcat Republica Moldova de la statutul de țară candidată către momentul deschiderii negocierilor, și asta într-o perioadă de război, având criza refugiaților și criza energetică, sarcina pe care o văd acum în fața noastră, și am să spun tuturor, este, cu alte cuvinte, viteza cu care se schimbă lucrurile în lume. În special în zona noastră e una nemaiîntâlnită, e fără precedent. Acum sarcina noastră este să ținem ritmul și să ținem pasul cu aceste transformări. Iată aici eu văd sarcina noastră principală, să ne mobilizăm, să fim empatici, să explicăm oamenilor sincer, deschis care sunt problemele, unde sunt impedimente, să le arătăm diferențele. Eu le spun de fiecare dată: „Eu nu mă duc cu exemple peste mări și țări, eu vă întreb – ați fost în România?” și marea majoritate spun: „Da, am fost în România”. – „Iată, când ați trecut hotarul cu România, ați văzut diferența?” – „Da, am văzut diferența.” – „Iată această diferență a început să fie construită în 2007”…

Vocea Basarabiei: Unii cred că diferența ar dispărea, dacă s-ar face unirea…

Igor Grosu: Sunt și opinii de acest fel, dar eu acum la fel de sincer le spun că văd mai reală, mai palpabilă, mai aproape oportunitatea de integrare europeană. Eu asta o văd, în 2030 sau mai devreme, asta depinde de noi, depinde de viteza pe care noi ne-o setăm și cât de hotărâți mergem, indiferent de toate impedimentele.

Vocea Basarabiei: Dar ați fugit de la răspunsul la întrebarea mea.

Igor Grosu: Care anume?

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își doresc un președinte așa cum este dna Sandu…

Vocea Basarabiei: Mai întâi, ați vrea ca Maia Sandu să mai obțină un mandat?

Igor Grosu: Evident! Și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își doresc un președinte așa cum este dna Sandu. Bine, acum nu-i campanie electorală, haideți s-o lăsăm pe mai târziu.

Vocea Basarabiei: Dar PAS fără Maia Sandu?

Igor Grosu: Dar de ce puneți așa problema? Am făcut echipă, suntem o echipă, oameni care credem în ideea de transformare a Republicii Moldova. Republica Moldova poate fi parte a Uniunii Europene, noi putem construi Europa acasă – acestea-s viziunile pe care noi le împărtășim și o să le promovăm în continuare.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar cu 63 de mandate în parlament v-ați asumat suficient curaj să riscați în anumite cazuri și să tăiați ca în varză, cum se zice? Unii cred că totuși e timid acest curaj.

Igor Grosu: Tăiatul ca în varză în mintea multora e diferit…

Vocea Basarabiei: O reformă pe care o iei și o duci cap-coadă.

Igor Grosu: Noi o să ducem toate reformele până la bun sfârșit. Și reforma justiției nu-i populară, deloc nu-i populară și a trezit atâtea animozități, și o poziție tranșantă față de bandiți și față de partidele politice care lucrează pentru alte țări. Eu cred că a fost o politică foarte tranșantă și asumată, și atitudinea față de cei care lucrează pentru alte state – acestea sunt politici pe care noi ni le-am asumat, ni le asumăm și o să mergem mai departe cu ele.

Vocea Basarabiei: Iarăși ce vă mai spun cei din opoziție? Că chiar în tabăra PAS-ului, în tabăra celor care guvernează nimeni nu e certat cu legea, toți sunt integri, toți sunt onești, toți își fac treaba? De ce în vizorul justiției nu ar nimeri și exponenții puterii?

Igor Grosu: Eu aud despre grijile pe care ni le poartă ei nouă din 2019 încoace.

Vocea Basarabiei: E și firesc să vi se poarte această grijă.

Igor Grosu: Noi avem un mesaj foarte clar pe interior, toți colegii: cei care au să calce strâmb, au să răspundă în fața legii. Și acum n-am să dau exemple, dar au fost și din cei care au fost aleși și au călcat strâmb, și au ajuns să răspundă în fața reprezentanților justiției. Acesta-i mesajul pentru toți, noi nu pentru asta am luptat atâția ani, ca să supunem riscului obiectivul nostru principal. Noi avem acum un moment unic de când îi Republica Moldova și noi o să facem tot posibilul ca să folosim iată această fereastră de oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și ce-i răspundeți lui Ion Ceban la mesajul adresat guvernului: „Să organizăm evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă în comun, nu trebuie să existe discuții și evenimente separate dedicate sărbătorilor, suntem deschiși pentru propuneri și colaborare, trebuie să fim uniți, mai ales cu ocazia acestor sărbători frumoase”?

Igor Grosu: Eu i-aș propune să nu umble cu bradul, dar să ducă la bun sfârșit reparația podului, drumurilor, curților, canalizației, stației de epurare. El are tare mult de lucru, să lase bradul, că oamenii o să găsească modalitatea să sărbătorească, sărbătorile de iarnă sunt sărbători de familie, n-are el treabă cu domeniul acesta. Nu te ascunde după brad! Asta vreau să-i spun dlui primar.

Satele care au votat primari proeuropeni cu viziuni clare – da, ei trebuie să fie primii care să beneficieze de suportul care vine din partea țărilor Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Și un mesaj pe finalul acestei emisiuni, doar să mai nuanțați o dată ce ați avut în vedere atunci când ați spus că în localitățile unde ar fi câștigat mandatul de primar alți exponenți ai altor partide, acolo nu vor ajunge fonduri, nu vor ajunge bani? E o îngrijorare din partea cetățenilor.

Igor Grosu: Nu, eu am spus în felul următor: cei care au votat pentru reprezentanții bandiților, statelor care nu ne vor binele, să-și asume această decizie, iar satele care au votat primari proeuropeni cu viziuni clare – da, ei trebuie să fie primii care să beneficieze de suportul care vine din partea țărilor Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar și în acele localități unde nu au câștigat primari cu viziuni proeuropene sunt și cetățeni care merită să fie susținuți de stat?

Igor Grosu: Da, acolo o să fie finanțare de la bugetul de stat, dar, scuzați vă rog, când tu vezi localități unde s-au făcut investiții din bani europeni, din bani românești și ei sperie, continuă să sperie populația că vin românii, le cumpără pământul, nu știu ce le fac – mie mi se pare incorect față de contribuabilul român…

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar aici dvs. trebuie să explicați o dată, de 2 ori, de 10 ori, de 100 de ori.

Da, și eu în campanie asta le-am explicat: oameni buni, cum o să votați – așa o să aveți, alegerea nu-i pe o zi, pe două, alegerea-i pe 4 ani de zile.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. sunteți guvernarea întregii populații?

Igor Grosu: Și eu sunt obligat să analizez și să mă uit care sate și care orașe au ales primari proeuropeni și, în primul rând, să-i motivăm pe aceștia, și cei care au optat pentru altă viziune, pentru modelul barbar – îmi pare rău, o să aveți finanțarea ceea standard care este de la bugetul de stat.

Vocea Basarabiei: Dar acolo este și un segment, chiar dacă mai mic, de cetățeni care au și viziuni proeuropene?

Igor Grosu: Iată, eu vreau ca toți cetățenii să se mobilizeze și să facă și o presiune pe primari, pe consilieri, să le spună: „Măi, drumul acesta din ce bani e făcut? Sau grădinița asta nu cumva e făcută din bani românești, dar sistemul acesta fotovoltaic nu cumva e finanțat de Uniunea Europeană?”. Deci, trebuie să fim corecți și în raport cu noi, și cu cei care ne ajută, da, din puținul lor, pentru că aceștia-s bani ai cetățenilor Uniunii Europene, care au dat o parte din venitul lor și au zis: „Haideți să-i ajutăm pe cetățenii Republicii Moldova să aibă și ei condiții, canalizare, apă, lumină, iluminare stradală” ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar acolo ar putea să ajungă bani murdari sau bani netransparenți?

Igor Grosu: Banii murdari noi o să avem grijă să nu ajungă, iată vedeți că ei tare se plâng că banii care s-au pornit de la tot felul de bandiți nu ajung. Banii murdari o să fie opriți! Acesta e mesajul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.