VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Dorin Recean: Scopul războiului hibrid al Moscovei este de a ține Moldova în impas și a opri orice progres spre Europa

Vocea Basarabiei: Guvernul Dorin Recean este Cabinetul de miniștri care guvernează țara începând cu data de 16 februarie, executivul a fost învestit cu votul a 62 de deputați, cum Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea în legislativ, guvernul este majoritar absolut PAS. În studioul nostru avem un oaspete special, este șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean. Mulțumesc foarte mult că ați ajuns la Vocea Basarabiei, vă așteptăm de mult timp, încă din iarnă. În curând vor fi 8 luni de zile de când ați venit în fruntea guvernului, vă salutăm și vă întrebăm: ce ați reușit în această perioadă de timp și ce nu ați reușit?

Dorin Recean: În primul rând, bună seara la toată lumea! Eu merg deseori la țară, merg în satele noastre, merg în orășelele noastre, iată, aici împreună mă simt ca la firul ierbii.

Vocea Basarabiei: Mulțumim tare mult, dle premier!

Dorin Recean: Și vreau să apreciez lucrul pe care îl faceți dvs. anume mergând tot așa în satele din Republica Moldova și cumva colectând problemele, dar și aprecierile cetățenilor din satele și orașele noastre. Republica Moldova are un obiectiv foarte clar trasat de către președinta Sandu, și anume Programul Național pentru integrarea europeană „Moldova Europeană” și, corespunzător, guvernul livrează tot ce este necesar ca să construim Europa acasă. 

Statul a alocat deja 2 miliarde de lei pentru Programul ”Satul European”

Vocea Basarabiei: Dar ce livrează?

Dorin Recean: Avem mai multe programe pe care deja le-am implementat, chiar și astăzi mai devreme anunțam cetățenii că deja am dat în exploatare peste 400 de kilometri de drumuri, doar în luna septembrie am livrat 80 de kilometri de drumuri regionale. Eu vreau să vă spun că 490 de sate din Republica Moldova au beneficiat de Programul „Satul European”, tot o inițiativă a președintei Sandu. Mai avem încă aproximativ 400 de sate care beneficiază acum de „Satul European Expres”. Pentru aceste proiecte, guvernul deja în ultimii doi ani a alocat două miliarde de lei și, începând cu anul 2024, acest efort va fi dublat și atunci Europa va ajunge în și mai multe sate. Ieri, în parlament am avut susținerea fracțiunii PAS pentru ca să putem să creștem salariile la medici, pentru ca să putem să dăm o alocație unică pentru tot sistemul de învățământ – profesori, învățători, cadre non-didactice. La fel am ridicat salariile la o serie de instituții care sunt importante pentru mediul de afaceri, cum ar fi ANSA, cum ar fi Inspectoratul Muncii ș.a.m.d. Am spus că vom crește salariile și la judecătorii care vor trece vettingul și pre- vettingul, la fel asta se referă și la procurori, am crescut salariile la cei din sistemul judiciar, mă refer la grefieri și alt personal tehnic din cadrul instanțelor care muncesc foarte mult, dar tot atunci am zis că sistemul justiției este dator întregii societăți să finalizeze procesul de autocurățare. Acum suntem recunoscători polițiștilor, salvatorilor, carabinierilor, care în toată această perioadă au avut sarcina să asigure securitatea în Republica Moldova, în pofida la toate atacurile hibride pe care le-am avut de înfruntat și, corespunzător, și lor le-am alocat buget suplimentar. În primăvară, dacă vă amintiți, am făcut un efort și am redus tarifele la gaze, continuăm să muncim să avem o diminuare în acest sens, am redus tariful la energia electrică, este evident că acest efort de susținere a cetățenilor este încă insuficient, dar guvernul identifică toate resursele care sunt necesare pentru ca să putem să susținem și cetățenii, și mediul de afaceri. Un efort special am depus pentru fermierii noștri, în acest an, dincolo de cei peste 1 miliard și 600.000 de lei care au fost alocați inițial, noi am alocat încă 400 de milioane pentru ca să putem să susținem suplimentar fermierii.

Vocea Basarabiei: Și acum nu ar mai fi motive ca fermierii să-și aducă tehnica în stradă și să protesteze în inima Chișinăului?

Dorin Recean: Trebuie să fim responsabili și trebuie să răspundem necesităților tuturor cetățenilor din Republica Moldova. Noi înțelegem care sunt problemele fermierilor și în măsura în care reușim să împăcăm toate interesele, trebuie să ținem cont de ele, mă refer și la învățători, și la medici, și la alte categorii de angajați publici. Iată, noi am făcut acest efort suplimentar, l-am oferit agricultorilor și ne așteptăm ca și agricultorii să înțeleagă că noi cu toții, ca și țară, suntem o familie și, respectiv, trebuie să găsim echilibrul corect, pentru că noi mergem împreună pe parcursul nostru.

Vocea Basarabiei: Am discutat cu reprezentanții cadrelor didactice, cei de la sindicate și ei spuneau că acum sunt în dialog cu autoritățile, dar și pedagogii vor un salariu mai mare, nu se mulțumesc doar cu acest spor pe care l-ați oferit acum.

Dorin Recean: Eu știu, înțeleg și noi muncim în continuare ca să putem să avem creșteri salariale pentru toată lumea, și asta vom face.

Opoziția se face că nu vede problemele provocate țării de războiul pornit de ruși în Ucraina

Vocea Basarabiei: Dle premier, dar între timp opozanții, cei care sunt în opoziție în parlament spun că vor înainta o moțiune de cenzură Guvernului Recean și motivul pe care îl invocă ei este că Moldova ajunge la o sărăcie și mai mare decât ar fi fost.

Dorin Recean: Eu cred că noi am răspuns acestei moțiuni, am fost și am prezentat o realocare de 1 miliard 600.000, unde am suplimentat salariile medicilor, am suplimentat cu acest supliment unic pentru cadrele didactice, pentru polițiști, salvatori, carabinieri, am suplimentat bugetul pentru AIPA, pentru agricultori, pentru fermieri, am suplimentat bugetul pentru drumuri și pentru proiecte de dezvoltare de infrastructură. Eu cred că acesta este un răspuns normal, vreau să mai accentuez că acest lucru este posibil, pentru că Republica Moldova este ajutată de partenerii noștri europeni, este ajutată de România, foarte important de accentuat, de Statele Unite și de alți prieteni ai noștri și noi facem față acestor dificultăți. Vreau să transmit un mesaj opoziției să se uite în jur și să vadă că noi suntem în zona imediată a războiului, a agresiunii Rusiei în Ucraina și asta ne afectează, iar ei se fac că asta nu se întâmplă, ei se fac că noi trăim cumva așa, pe o insulă undeva, izolați de aceste probleme. Așa că ei când merg la Moscova, să-și convingă iubiții lor de acolo ca să stopeze războiul. 

Vocea Basarabiei: Admiteți, totuși, că profesorii ar putea să iasă în stradă?

Dorin Recean: Noi avem un dialog continuu cu toată lumea, inclusiv cu cadrele didactice și eu sper toată lumea să vadă efortul sincer al guvernului pentru ca să satisfacem toată lumea.

Avem suficiente stocuri de gaze pentru iarnă, Moldova niciodată nu a fost mai pregătită decât acum

Vocea Basarabiei: Mai este timp puțin și începe sezonul rece. Dvs. ați încercat să spuneți că guvernul este pregătit mult mai bine pentru acest sezon în comparație cu ce a fost iarna trecută, dar mulți cetățeni încă se mai întreabă – vor fi diminuări la tariful pentru consumul de resurse energetice, în primul rând, la gaze?

Dorin Recean: Reamintesc că noi deja am făcut o micșorare substanțială a prețului la gaze, înțelegem că sunt categorii de populație care trebuie să fie susținute și noi vom ținti foarte bine ajutorul pentru vulnerabilitatea energetică și în noul sezon. Am să repet și am mai spus: Republica Moldova niciodată nu a fost mai pregătită pentru sezonul de iarnă decât este acum, avem suficiente rezerve de gaze naturale pentru ca să putem să trecem cu bine de această iarnă și toți cetățenii care au nevoie să fie susținuți, vor fi susținuți de către guvern.

Vocea Basarabiei: Dar șeful de la Moldovagaz a dat acea veste precum că până la sfârșitul acestui an e puțin probabil ca să fie diminuat tariful la gaze?

Dorin Recean: Nu Moldovagaz sau șeful ei determină fie tariful la gaze, fie ce va face guvernul pentru cetățenii care au nevoie de ajutor.

Vocea Basarabiei: La capitolul resurse energetice relația Republicii Moldova cu Federația Rusă cum se prezintă? Pentru că, pe de o parte, se insistă pe ideea că Moldova nu mai importă gazul de la gigantul rus, iar pe de altă parte, ceea ce se duce pe malul stâng al Nistrului este, într-un fel, tot un fel de ajutor pentru întreaga Republică Moldova, pentru că de la Cuciurgan se cumpără energia, energia se cumpără la un tarif mai ieftin și atunci…

Dorin Recean: Noi avem responsabilitatea să asigurăm în această perioadă foarte dificilă și de crize multiple tarifele cât mai mici la energia electrică și asta facem. Și în continuare vom asigura nivelul minim de tarife, de asta și este nevoie să procedăm judicios.

Vocea Basarabiei: Și această înțelegere pe care o are malul drept cu malul stâng că va fi stabilitate la capitolul livrare de energie electrică?

Dorin Recean: Guvernul a demonstrat că are o capacitate să gestioneze aceste situații și, respectiv, după cum am zis, întotdeauna noi vom avea cel mai mic cost posibil al energiei.

Vocea Basarabiei: Această asigurare cu energie electrică mai ieftină înseamnă că Republica Moldova va continua să ofere această posibilitate Uzinei metalurgice de la Râbnița să-și continue activitatea?

Dorin Recean: Eu vreau să accentuez următorul lucru: noi, guvernul, avem această responsabilitate și deja o realizăm ca toți agenții economici și cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, pentru că sunt cetățeni ai Republicii Moldova, să fie integrați în spațiul nostru economic și fiscal. Și probabil deja ați observat că inclusiv companii ca și cea pe care ați menționat-o plătește taxa ecologică în bugetul central.

Vocea Basarabiei: Se conformează încet-încet…

Dorin Recean: Mai departe, noi am început, cum am zis, gradual să-i integrăm în spațiul fiscal al Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și totuși, Moldovagaz are un contract cu Gazprom-ul, el are prevederi, prevederile trebuie să fie respectate și în continuare. Dacă gazul din Rusia ar fi mai ieftin, ar accepta Republica Moldova…

Dorin Recean: Nu este mai ieftin, de exemplu, astăzi este mai scump, dar, cum am spus, Republica Moldova are suficiente rezerve de gaze la prețuri inferioare față de ce poate oferi Gazprom astăzi și, corespunzător, noi ne vom asigura că avem cel mai mic preț în continuare, iar cetățenii care au nevoie să fie asigurați cu resurse financiare suplimentare pentru ca să-și plătească facturile la energie.

Vocea Basarabiei: Dacă Centrala de la Cuciurgan nu ar produce această energie și nu ar cumpăra-o malul drept, atunci ce s-ar întâmpla cu această regiune?

Dorin Recean: Este un lucru foarte important pe care trebuie să-l înțelegem, că aceștia sunt cetățenii Republicii Moldova și, corespunzător, guvernul va trebui și va interveni pentru ca să protejăm interesele cetățenilor Republicii Moldova, fie că ei sunt pe malul drept, fie că ei sunt pe malul stâng.

Vocea Basarabiei: Se apropie ziua când Republica Moldova ar putea să spună că scapă de noțiunea aceasta de separatism?

Dorin Recean: Uitați-vă, noi trebuie să fim înțelepți și atunci când această posibilitate va apărea, noi să fim pregătiți pentru dânsa, și guvernul este pregătit.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă Rusia își mai menține acolo trupe, muniții?

Dorin Recean: Rusia nu poate să intervină în Transnistria și, corespunzător, guvernul are toate mijloacele necesare pentru a asigura pacea și stabilitatea.

Vocea Basarabiei: Guvernul este disponibil astăzi să prezinte un plan de reîntregire a celor două maluri ale Nistrului?

Dorin Recean: Ceea ce este important, este în această perioadă foarte dificilă și cu agresiunea Rusiei în Ucraina, guvernul să asigure pacea și stabilitatea și pe malul stâng, și pe malul drept, și asta facem. 

Rezoluția Parlamentului UE privind inițierea negocierilor confirmă că Moldova și-a făcut tema pe acasă

Vocea Basarabiei: Republica Moldova a făcut un pas important, un pas mare, unii spun, pentru a se apropia și mai mult de Uniunea Europeană. Iată că de la Bruxelles a venit această veste îmbucurătoare că până la sfârșitul acestui an ar putea Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. E pregătită Republica Moldova să înceapă aceste negocieri, ținând cont că, dacă analizăm, sunt evaluate cele 9 recomandări, totuși mai sunt restanțe? 

Dorin Recean: Rezoluția Parlamentului European, în esență, confirmă faptul că Republica Moldova, guvernul și-a făcut tema pe acasă, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și, în mod special, președinta Sandu au putut să prezinte aceste realizări tuturor membrilor Uniunii Europene și eu am ferma convingere că noi mergem în direcția corectă. Sarcina guvernului a fost să asigure implementarea acelor 9 condiționalități și, după cum am spus, rezoluția Parlamentului de ieri confirmă acest efort realizat.

Vocea Basarabiei: Eu totuși am să insist să vedem ce se întâmplă în domeniul justiției, pentru că tot mai multe voci spun că a eșuat reforma în justiție și că în doi ani și jumătate aproape că s-a bătut pasul pe loc și că ceea ce s-a făcut în cadrul pre-vettingului, vettingului ce urmează e metoda nu cea mai bună care ar fi fost aplicabilă pentru Republica Moldova. Am auzit voci și de peste Prut spunând că parcă-parcă s-a șchiopătat.  

Dorin Recean: Noi, după 32 de ani de corupție, deodată ne-am trezit cu toții experți în acest domeniu. Ceea ce eu vreau să menționez este că în doi ani de zile – în doi ani de zile! – s-a depus un efort enorm pentru ca sistemul justiției, mă refer la judecători și la procurori, prin organele lor de autoguvernare să se curețe, asta este sarcina lor. Guvernarea, atât fracțiunea parlamentară, cât și guvernul a pus la dispoziția judecătorilor și procurorilor absolut toate instrumentele legale necesare pentru ca ei să facă acest lucru. Mai mult ca atât, cu asistență externă și cu experți străini avem Comisia de pre-vetting și comisiile 2 și 3 de vetting ca să facem acest exercițiu excepțional de a curăța sistemul care a fost corupt de buni ani de zile. Eu înțeleg faptul că nu suntem satisfăcuți de rezultat. Și eu nu sunt satisfăcut de rezultat. Atunci când văd un criminal care trebuie să stea la închisoare plimbându-se pe stradă, bând cafea la terasă, eu sunt foarte nemulțumit. Și de asta am zis: minoritatea asta coruptă din sistemul judecătoresc și din sistemul procuraturii trebuie să fie curățată tot de judecători, tot de procurori și guvernarea a făcut tot ce este necesar ca judecătorii și procurorii onești să-și asume responsabilitatea, să facă un pas înainte și să meargă inclusiv împotriva colegilor care sunt corupți. Eu știu, asta este câteodată dificil, dar acesta este un pas pe care trebuie să-l facem.  

Vocea Basarabiei: Dar această minoritate despre care vorbiți dvs. este încă dominantă?

Dorin Recean: O parte dintr-înșii încă au rămas în sistem și atunci noi vedem decizii pe care nu poți să le califici altfel decât ilegale și corupte. Cum am spus, oamenii în loc să stea la închisoare, la noi parcă se repetă același film – întâi spectacol cu 3 zile într-un izolator CNA, după care 3 luni de zile – arest la domiciliu, acasă, în confort, după care persoanei respective să i se permită să se plimbe în toată țara, după care se zice că haideți să ne ducem nu știu unde peste hotare, că am obosit să stau atâta în Republica Moldova, mă duc în vacanță. Deci este inacceptabil, este absolut inacceptabil, dar, pe de altă parte, avem anumite rezultate și trebuie să le menționăm. Unul este că, în sfârșit, avem un Consiliu Superior al Magistraturii, da, cu toate problemele care mai există și care mai apar, nu că ar fi probleme, sunt niște erori, dar ele trebuie depășite și de mers înainte. Avem aeroportul care este înapoi în gestiunea statului, îl avem, în sfârșit, pe cetățeanul Șor condamnat, pentru că a durat aproape 10 ani ca să se miște dosarele.

Vocea Basarabiei: Condamnare, dar fără ispășire, deocamdată, de pedeapsă.

Dorin Recean: O să ajungem și acolo. Avem și alte dosare pe care s-a avansat și instituțiile statului și-au consolidat capacitatea. Deunăzi am văzut cum l-au prins de mână cu peste 500 de mii de euro pe unul, anterior i-au prins pe ăștia care încercau să distribuie cardurile acestea de la o companie din Dubai, au confiscat peste 2.000 de cartele pe care tot așa se aflau bani. Deci, lucrurile se mișcă înainte, sunt de acord, nu suntem satisfăcuți de această situație și, respectiv, vom insista în continuare sistemul să se autocurețe. 

Vocea Basarabiei: Și totuși, este o mare provocare să știe opinia publică cum se contabilizează acești bani murdari care se plimbă prin teritoriul Republicii Moldova?

Dorin Recean: După cum am observat, instituțiile statului tot mai mult și mai mult capturează aceste fluxuri financiare. Ei încearcă acum să schimbe modalitatea, adică să nu dea cash, să dea aceste carduri, iată am intervenit și peste aceste lucruri, mai utilizează ei instrumente cripto, dar noi vom merge în continuare și vom tăia aceste posibilități, dar la fel de important este justiția să-și facă treaba și cei care trebuie să stea la închisoare să nu distribuie în continuare bani, să influențeze diferite procese, inclusiv procese electorale. 

Nu suntem mulțumiți de reforme, dar vom insista ca hoții fugari și corupții să ajungă la pușcărie

Vocea Basarabiei: A trecut ceva timp, se pare că suficient, de când au avut loc alegerile pentru bașcan în UTA Găgăuzia și, deocamdată, finalitatea nu e clară. Totuși au fost încălcări de lege sau nu au fost, cine sunt pedepsiți?

Dorin Recean: Așteptarea mea este foarte clară și am mai spus-o – justiția să ducă actul justiției până la capăt și să pedepsească absolut orice persoană care a încălcat legislația electorală și a corupt alegătorii din Găgăuzia, alegătorii care sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, bașcana Guțul ar putea să ajungă să fie membru din oficiu al executivului sau încă nu e clar?

Dorin Recean: Primul lucru ce trebuie să se întâmple, cum am spus, sunt aceste dosare și justiția să-și ducă mandatul până la capăt.

Vocea Basarabiei: Dar la capitolul reforma justiției mingea se află în terenul cui, în terenul politicului sau…

Dorin Recean: În terenul judecătorilor și procurorilor, ei trebuie să își formeze organele de autoguvernare, la CSM vedem progrese, la CSP încă urmează și, respectiv, asta este cel mai important lucru în această reformă – să ne asigurăm că în sistem au rămas doar oamenii integri, oamenii profesioniști, dar categoric integri.

Vocea Basarabiei: Opoziția crede că îi căutați pe cei care trebuie să fie loiali guvernării.

Dorin Recean: Avem o comisie independentă, formată din experți străini, și grija principală este integritatea acestor judecători și procurori, asta este.

Vocea Basarabiei: Dvs. mergeți cu regularitate în teritoriu și bănuiesc că atunci când discutați cu omul simplu și el vă vorbește despre ce crede el despre calitatea actului justiției în Republica Moldova și mulți dintre ei se plâng de nedreptate, și ce spun? Că anume această nedreptate îi face pe unii să facă valiza și să ia calea străinătății. Discutați și cu omul de la firul ierbii, discutați și cu partenerii externi, pentru că și ei sunt foarte mult preocupați de reforma acestui sector judiciar. Iată, până la urmă, credeți că sunteți suficient de convingători că s-a trecut la capitolul realizare reforma în justiție, ca Republica Moldova să poată să înceapă negocierile?

Dorin Recean: Noi am spus că avem încă foarte mult de lucru în domeniul justiției.

Vocea Basarabiei: Cât, un an, doi?

Dorin Recean: În țări asta poate să fie și 5 ani, și 6 ani, și 10 ani. După cum am spus, în acești 2 ani – doar 2 ani! – sunt anumite progrese. Am spus, sunt personal nesatisfăcut încă de rezultat, pe de altă parte, noi vedem câtă rezistență este în acest sistem. O rezistență enormă! Dar, după cum am spus, noi o să spargem această rezistență.

Vocea Basarabiei: Dle premier, se spune și se insistă că Moscova ar avea mari interese, inclusiv oferă sume mari de bani pentru anumiți politicieni ca să… 

Dorin Recean: Dar asta este transparent, ei asta o spun, noi asta o vedem.

Vocea Basarabiei: Cine o spune? Moscova niciodată n-a spus că finanțează un partid politic, un lider politic.

Dorin Recean: N-a spus că finanțează, dar atunci când îl finanțează pe Șor, atunci când finanțează gruparea criminală Șor, care acum, iată, încearcă să-și diversifice numele. Ei doar își diversifică numele, dar vedem aceiași oameni implicați, aceleași fluxuri financiare care vin de la Moscova.

Vocea Basarabiei: Și indirect sau și direct acum putem să spunem că Moscova și-ar dori o răsturnare a situației în Republica Moldova, să-i înlăture pe cei care guvernează și să-i aducă pe alții?

Dorin Recean: Moscova întotdeauna și-a dorit să controleze ce face Republica Moldova, Moscova întotdeauna și-a dorit ca Republica Moldova să fie în sfera lor de interese și să poată să influențeze, în primul rând, politica externă a Republicii Moldova. De acolo se trage și „memorandumul Kozak”, dar și încercările acestea disperate de a stopa Republica Moldova din parcursul european acum când Republica Moldova mai accelerat ca niciodată construiește Uniunea Europeană acasă, construiește acasă. Atâta timp cât Rusia nu poate să asigure bunăstarea la dânsa acasă, încearcă să-i oprească și pe alții, cum ar fi Republica Moldova, din procesul de creștere a bunăstării fiecărui cetățean. De asta ei se tem, că noi, în sfârșit, o să începem să trăim ca și în Europa și lor asta nu le convine, ei vor să țină țări ca Republica Moldova cu conflicte înghețate, cu diferite probleme și provocări hibride pentru ca noi să nu putem să progresăm.

Vocea Basarabiei: Și acum mai mult ca niciodată s-a răcit această relație moldo-rusă?

Dorin Recean: Dar cum poți să ai o relație cu un agresor? Iată, cum poți să ai o relație cu un agresor care ucide oameni, ucide femei, ucide bătrâni, ucide copii în Ucraina?

Vocea Basarabiei: Dar ce arată sondajele de opinie? Că încă practic fiecare al doilea, al treilea cetățean e de partea lui Vladimir Putin în această confruntare militară?

Dorin Recean: Aici este sarcina guvernului să comunice mai mult, politicul e responsabil să comunice mai mult cu cetățenii pentru ca să explice care este situația de facto, este sarcina instituțiilor să întrerupă canalele de propagandă. Și aici vreau să apreciez efortul dvs. și al altor colegi din presă care își fac bine meseria și explică cetățenilor cine este agresorul și pun la îndoială aceste narative false și toxice că Ucraina sau Vestul ar fi vinovat de războiul și de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Vocea Basarabiei: Doar că, deocamdată, mesajul adversarilor politici pentru bazinul lor electoral e mai convingător, ceea ce spun unii lideri de formațiuni politice referitor la relația cu Federația Rusă, am auzit că printre priorități pentru unii ar fi inaugurarea unei rute aeriene Chișinău-Moscova și tot așa, au fost multe declarații de când a izbucnit acest război rus în Ucraina.

Dorin Recean: Eu nu am o problemă cu cei care au o anumită alegere, fie pe dreapta, fie pe stânga, fie în Vest, fie în Est, problema este atunci când se comunică narative false, problema este atunci când există trădare de patrie, problema este atunci când se utilizează bani murdari, problema este atunci când se finanțează ilegal campanii electorale, când se finanțează ilegal campanii de dezinformare la televiziuni, Telegram, TikTok ș.a.m.d. Iată aceasta este problema și aici instituțiile statului, justiția trebuie să intervină și să pedepsească.

Vocea Basarabiei: Trădători de patrie ar avea mulți Republica Moldova?

Dorin Recean: Sunt suficienți.

Vocea Basarabiei: Coloana a V-a, despre care s-a vorbit atât de mult…

Dorin Recean: Sunt suficienți, dar, după cum ați observat, instituțiile statului tot mai mult și mai mult își cresc capacitatea, intervin, ne așteptăm justiția să ducă acest act al justiției până la capăt și toată lumea asta să facă închisoare.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova cu un procuror general ad interim poate face pași concreți ca să livreze rezultate mai convingătoare?

Dorin Recean: Acum urmează să avem noul CSP, bine, așteptăm Comisia pre-vetting să ia decizii pe cei 3 procurori care au contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia anterioară, după asta ne așteptăm cât de curând și în maximum 10 zile să avem Adunarea generală a procurorilor, să avem CSP-ul nou care să anunțe concurs pentru procurorul general, să zicem așa, plenipotențiar.  

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.