VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Igor Boțan: Șor a recunoscut că a cheltuit de trei ori mai mult în campanie decât a anunțat SIS

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei despre mersul alegerilor, despre neregulile sesizate, despre retragerea din cursa electorală a Partidului ”Șansă”, despre promisiunile candidaților și despre miza alegerilor locale și despre probabilitatea turului II al scrutinului electoral în Chișinău și în alte localități.

Igor Boțan: Acest scrutin este extrem de important. În primul rând, este primul test al noului Cod electoral, cât de bine este alcătuit și cum reglementează procesul electoral, deci este o chestie extrem de importantă. Al doilea lucru: nu trebuie să uităm că chiar pe 8 noiembrie vom vedea raportul Comisiei Europene privind implementarea condiționalităților și să nu uităm că condiționalitatea a doua, dacă nu greșesc, este despre procesul electoral din Republica Moldova, de modul cum vor fi desfășurate aceste alegeri depinde oarecum și raportul Comisiei Europene. Al treilea lucru foarte important – aceste alegeri vin după o criză profundă, legată de acest război din regiune, care iată implică ceea ce se numește război hibrid. Republica Moldova este vizată în acest război hibrid și după aceste alegeri sigur că are loc reformatarea spectrului politic. De rezultatele acestor alegeri depinde foarte mult cum se vor regrupa partidele politice în vederea luptelor electorale politice de viitor – peste un an de zile, alegeri prezidențiale, iar încă peste un an, alegeri parlamentare. Deci, să nu uităm că alegerile locale pun accentul pe persoanele-cheie din comunități. Pe de o parte este primarul, pe de altă parte este biserica și aici e foarte-foarte important cine conduce comunitatea. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care vreau să le menționez.

Vocea Basarabiei: O singură frază, totuși, ce înseamnă excluderea acestui partid „Șansa” din acest scrutin?

Igor Boțan: Excluderea Partidului „Șansa” este motivată tocmai de acest război hibrid și finanțarea campaniei electorale de peste hotare cu sume exorbitante pentru a corupe alegătorii în măsura după care statul Republica Moldova își pierde în totalitate identitatea și devine o unealtă în mâinile celor care duc acest război hibrid.

Vocea Basarabiei: Dar sunt localități unde doar un singur candidat era înaintat și acela era de la Partidul „Șansa”?

Igor Boțan: Aceasta vorbește despre potențialul organizatoric absolut incredibil al unei formațiuni care anterior n-a participat niciodată la alegeri, nu a prezentat niciodată rapoarte la Comisia Electorală Centrală și aceasta ridică întrebarea – de unde, cu ce resurse? Iată care sunt mizele în aceste alegeri.

Vocea Basarabiei: Și despre acțiunile guvernării ce ne puteți spune?

Igor Boțan: Despre acțiunile guvernării putem spune doar că suportul lor depinde de încrederea pe care o au cetățenii, dar contul va veni mai apoi, după ce această guvernare, care ne spune că a adunat materiale în 160 de volume, aceste volume vor ajunge pe masa judecătorilor și noi vom putea decide despre cât de bine au fost aceste volume întocmite și cât de convingătoare sunt pentru justiție.

Vocea Basarabiei: O reformă în justiție aproape eșuată poate să arate că, totuși, în justiție aceste informații vor avea și finalitate, aceste dosare, cauze?

Igor Boțan: Reforma justiției eu nu aș numi-o eșuată, eu aș numi-o anevoioasă într-un proces extrem-extrem de dificil, pregătită relativ slab, dar eu m-aș teme de eșuarea acestei reforme a justiției, pentru că noi am avut până acum încă vreo 6 reforme ale justiției și au eșuat toate. Dacă mai eșuează și asta, atunci înseamnă că eșuează și Republica Moldova ca stat.

Vocea Basarabiei: Despre prezența la vot ce ne puteți spune?

Igor Boțan: Prezența la vot este mai mică decât în 2019. La nivel de țară este cu aproximativ 2% mai mică, la nivel de Chișinău – cu 4% mai mică. S-ar putea ca o explicație să fie scoaterea din cursa electorală a formațiunii „Șansa”, așa cum a decis CSE-ul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.