VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Sula: PSDE poartă discuții cu mai multe forțe politice pentru a crea un pol pro-european de stânga

Vocea Basarabiei: Continuăm să vorbim despre rezultatul alegerilor generale locale, despre viitorul Republicii Moldova, în contextul dorinței ca țara să adere la Uniunea Europeană. Vom vorbi și despre protestele agricultorilor și mă grăbesc să vi-l prezint pe invitatul acestei emisiuni, Ion Sula, care actualmente conduce partidul Social-Democrat European din Republica Moldova. Dumnealui a fost Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. A fost de două ori în fruntea Agenției pentru Siguranța Alimentelor. Ce să mai zic despre Dumneavoastră? Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

 Ion Sula: Bine v-am găsit și Vă mulțumesc mult pentru invitație!

Vocea Basarabiei:  V-ați împăcat cu gândul că aceste alegeri au fost un fel de test pentru alegerile viitoare, alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale și cât de mulțumit sunteți de rezultatele pe care le-a obținut formațiunea Dumneavoastră în acest scrutin local?

Ion Sula:  În primul rând, a fost un test pentru Partidul Social Democrat European, care, exact cu un an în urmă, la data de 20 noiembrie, a avut Congresul, unde ne-am propus ca să reformăm Partidul Democrat și să creăm în Republica Moldova o formațiune pro-europeană, așa cum scrie în statut și mai important, o stângă europeană în Republica Moldova, o stângă autentică, care să-i unească pe cei care împărtășesc doctrina social-democrată și care până la moment în Republica Moldova nu a fost, pentru că atunci când noi discutam despre stânga în Republica Moldova, tot timpul se asocia cu pro-Est, pro-ruși, pro-Kremlin, sau cei care sunt departe de vectorul european sau departe de România.

După alegerile din 19 noiembrie, Partidul Social- Democrat European a obținut un scor foarte bun. Am câștigat în 103 primării, ceea ce înseamnă peste 11% din totalul de primari din Republica Moldova, din totalul de 898, totodată avem 88 de consilieri raionali, ceea ce  ne-a dat un vot politic de peste 8 %.

Vocea Basarabiei:  Acum ar putea să se înghesuie mai multe partide pe acest segment de centru, centru-stânga, care să spună că sunt cu viziuni pro-occidentale. Mai nou, chiar în aceste alegeri locale, am văzut că a apărut o nouă formațiune, condusă de primarul Ion Ceban, care a obținut al doilea mandat și el a spus că și mișcarea pe care o reprezintă el, e tot un partid cu viziuni de centru-stânga care va pleda pentru integrarea europeană.

 Ion Sula: Ca să revenim la alegeri, într-adevăr, după alegerile din 19 noiembrie, Partidul Social- Democrat European a obținut un scor foarte bun. Am câștigat în 103 primării, ceea ce înseamnă peste 11% din totalul de primari din Republica Moldova, din totalul de 898, totodată avem 88 de consilieri raionali, ceea ce  ne-a dat un vot politic de peste 8 %. Este un rezultat bun și observăm cu toții că, drept urmare a acestor alegeri, vedem care este structura politică, dacă doriți să-i spunem așa, la nivel de țară. Vreau să profit de ocazie și să felicit primarii social-democrați europeni, consilierii atât locali, cât și raionali, municipali și să le doresc succese în continuare și nu în ultimul rând să le mulțumesc acelor alegători care au avut și au încredere în Partidul Social-Democrat European și încă o dată să le promit că ceea ce noi ne-am asumat în alegeri, îndată după aceste alegeri, ne vom implica în așa fel, ca să aducem acea bunăstare în localitățile din Republica Moldova.

La ultimul scrutin parlamentar cetățenii din Republica Moldova au demonstrat că majoritatea dintre ei, sau o bună parte din cetățenii Republicii Moldova, își doresc un parcurs pro-european. Astăzi, acest deziderat, continuă și în partidele politice autentice, cele care cu adevărat își doresc acest lucru.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era ce părere aveți asupra faptului că mai multe partide vor această titulatură de partide pro-europene și o să vorbim despre cât de mare este dorința ca să fuzioneze MAN-ul cu PSDE-ul, PSDE-ul cu MAN-ul.

Ion Sula:  Doamna Valentina, Dumneavoastră cunoașteți foarte bine care este situația, în general, în țară, care este poziția sau care sunt dorințele cetățenilor. La ultimul scrutin parlamentar cetățenii din Republica Moldova au demonstrat că majoritatea dintre ei, sau o bună parte din cetățenii Republicii Moldova, își doresc un parcurs pro-european. Astăzi, acest deziderat, continuă și în partidele politice autentice, cele care cu adevărat își doresc acest lucru. Urmează să își consolideze capacitățile și să atragă cât mai multă încredere din partea cetățenilor. Sigur că sunt discuții și aici vreau să menționez că, chiar după Congresul de anul trecut, noi am inițiat ideea de a crea un pol de centru-stânga pro-european în Republica Moldova. Adevărul este că nu prea am fost auziți, mulți încercau să spună că acest partid nu mai are viitor, iar drept urmare a alegerilor din 19 noiembrie, am demonstrat ceea ce am menționat anterior. Acum, noi ca partid responsabil, sigur că ne dorim și suntem în comunicare cu mai multe forțe politice, cu lideri politici și eu personal, ca președinte al Partidului Social-Democrat European, discut cu mai mulți actori politici din Republica Moldova, în așa fel, ca să generăm sau să creăm acest pol pro-european de stânga în Republica Moldova. Cu atât mai mult că Partidul Social-Democrat European este unicul partid din Republica Moldova care face parte din marea familie social-democrată europeană, suntem membri PES-ului, avem un parteneriat foarte bun cu Partidul Social-Democrat din România, avem chiar și un acord de parteneriat și toată experiența pe care o au colegii noștri din marea familie social-democrat europeană ne ajută să implementăm aici această doctrină, ca la următoarele alegeri, Partidul-Social Democrat European să revină în Parlament și desigur să revină la guvernare. Care sunt aceste partide astăzi nu pot să spun, pentru că suntem în faza când tatonăm, suntem în faza când suntem în discuții și vă asigur, atât pe Dumneavoastră cât și pe cetățeni, că atunci când o să avem o claritate, o să  declarăm public acest lucru.

Vocea Basarabiei: De ceva timp se insista pe ideea că există, chiar dacă deocamdată nu spuneți cu text tare, că s-ar putea ca aceste 2 formațiuni, PSDE-ul și MAN-ul, să fuzioneze, oricum există discuții și nu doar la Chișinău, dar și la București, pentru că imediat după ce a câștigat mandatul al doilea de primar, Ion Ceban a mers într-o vizită neanunțată peste Prut, dar a spus că s-a întâlnit cu liderii Partidului Social-Democrat de acolo, cu cei care sunt la guvernare astăzi. Asta duce la gândul că oricum, fie că Bucureștiul vrea să vă vadă într-o singură formațiune politică, fie că și de aici există anumite intenții.

 Ion Sula:  Nu pot să comentez vizitele domnului Ceban, pot să spun doar ce se întâmplă în interiorul Partidului Social-Democrat European și despre discuțiile noastre, pe care le avem cu partenerii și reiterez că la Chișinău va fi în continuare dezvoltat acest partid, va fi dezvoltat acest curent sau această doctrină în așa fel, ca social-democrația să poată să aducă ceea, de ce au nevoie cetățenii din țara noastră și anume bunăstare și grija față de cetățeni.

 Vocea Basarabiei: Dar atunci când domnul Ciolacu a venit în vizită la Chișinău, s-a întâlnit și cu fruntașii partidului Social-Democrat European dar a avut o întrevedere și cu Ion Ceban. Asta oricum duce la gândul că se urzește ceva, nu?

Ion Sula: Într-adevăr, domnul Ciolacu, de câte ori a fost la Chișinău și a avut posibilitatea și, apropo nu numai domnul președinte Ciolacu, în calitate de președinte, în calitate de Președinte al Parlamentului sau în calitate de Prim-ministru, deci o parte din colegii noștri sau partenerii noștri din România, mă refer aici la miniștri din garnitura guvernamentală, senatori sau alți funcționari de rang înalt, inclusiv și primari, președinți de consilii județene permanent, atunci când vin la Chișinău, avem întruniri, discuții și exact așa procedăm și noi când plecăm în România. Experiența pe care o are Partidul Social-Democrat în România este binevenită în Republica Moldova, mai ales acum, când suntem în perioada de cumpănă sau în perioada când ne asumăm sau ne dorim să ne asumăm ca Republica Moldova să meargă pe calea corectă, în așa fel, ca să ne integrăm în Uniunea Europeană.

 Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era dacă doar PSDM-ul este unicul partener al PSD-ului.

Din ceea ce avem astăzi la nivel de parteneriate politice în Republica Moldova,  Partidul Social-Democrat European este unicul partener al PSD-ului din România.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă există și aceste întrevederi, întâlniri cu domnul Ceban, care este liderul MAN-ului?

 Ion Sula: Nu consider că dacă te-ai întâlnit cu cineva sau ai avut anumite discuții, deja ai stabilit un parteneriat. Cunosc anumite parteneriate, care se materializează prin anumite acorduri și, am menționat deja, Partidul Social-Democrat European îl are de mult timp, nu de un an de zile. Deci, el practic a fost reînnoit, revizuit, unde s-au axat și punctat prioritățile noastre strategice.

Vocea Basarabiei: Mai devreme sau mai târziu oricum în spațiul public, devine limpede dacă s-au făcut pași mai mulți înainte sau dacă se rămâne la ceea ce discutăm noi astăzi și deocamdată doar la nivel de intenție.

Ion Sula: Vă asigur, că orice informații de interes public vor fi expuse oficial, așa cum este și normal, pentru că cetățenii din Republica Moldova trebuie să cunoască acest lucru.

Vocea Basarabiei:  Haideți să vorbim despre perioada post-alegeri și mai cu seamă cum trebuie să fie create aceste coaliții, alianțe la nivel de consilii raionale, în primării. În Chișinău ce coaliție/alianță credeți că ar putea să fie creată?

 Ion Sula: Din câte cunoaștem în Chișinău, practic sunt 3 formațiuni. Noi, Partidul Social-Democrat European, nu suntem prezenți în Consiliul Municipal. Sigur că această întrebare ar fi bine să o adresați Primarului General și dumnealui să vină cu o anumite explicații, sau cel puțin cu anumite precizări.

Vocea Basarabiei:  Deja s-a vorbit că s-ar putea ca MAN-ul și cu Partidul Socialiștilor să facă o coaliție. Nu ar afecta această intenție de a se  regăsire cele două partide împreună daca MAN-ul face coaliție cu socialiștii?

Ion Sula: Doamna Valentina, noi astăzi suntem concentrați în crearea coalițiilor la nivel de raion, acolo unde Partidul Social-Democrat European are consilieri, avem 88  de consilieri. Ce pot să confirm este faptul că, fiecare consilier ales din cadrul Partidului Social-Democrat European este responsabil, noi avem încredere totală în echipele noastre teritoriale și am menționat și până la alegeri, reiterăm că Partidul Social-Democrat European va fi un partid care va continua să asigure parcursul european al Republicii Moldova inclusiv și la nivel de consilii raionale și de ce nu la consilii locale.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.