VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bogații planetei, care reprezintă 1%, generează mai multe emisii de gaze decât 65% din populația globală

Cei mai bogaţi oameni de pe planetă, care reprezintă 1% din populaţia globală, generează la fel de multe emisii de gaze cu efect de seră ca două treimi din populaţia lumii, adică aproximativ 5 miliarde de persoane, arată un raport publicat de organizația britanică Oxfam, informează Agerpres.

Raportul intitulat „Egalitate climatică: o planetă pentru cei 99%” se bazează pe cercetări compilate de Institutul Mediului Înconjurător din Stockholm (SET) şi analizează emisiile legate de consumul asociat cu diferite categorii de venituri până în 2019.

Una dintre principalele concluzii constă în faptul că cei mai bogaţi oameni ai lumii – reprezentând 1% din populaţie, adică 77 milioane de persoane – sunt responsabili pentru 16% din emisiile globale asociate cu consumul lor. Este acelaşi procent (16%) înregistrat pentru 66% din populaţia cea mai săracă, adică 5,11 miliarde de persoane.

În Franţa, de exemplu, în 10 ani, cei mai bogaţi din categoria 1% au emis la fel de mult carbon în fiecare an ca 50% dintre cei mai săraci. Dacă se exclud emisiile asociate investiţiilor sale, Bernard Arnault, directorul grupului francez de lux Louis Vuitton şi, totodată, cel mai bogat francez din lume, are o amprentă carbon de 1.270 de ori mai mare decât cea a francezului de rând.

„Noi credem că dacă guvernele nu adoptă o politică climatică progresistă, prin care persoanele care emit cel mai mult sunt invitate să facă sacrificiile cele mai mari, atunci nu vom obţine niciodată politici bune în acest domeniu”, a declarat Max Lawson, coautor al raportului.
Acest lucru ar putea consta într-o taxă pentru cei care zboară cu avionul de peste 10 ori pe an sau într-o taxă pe investiţii non-ecologice mult mai mare decât taxa pe investiţii ecologice.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.