VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Arina Spătaru: În Bălți nu se comunică cu cetățeanul și aceasta este cel mai grav

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre politică, vom vorbi și despre antreprenoriat, vom vorbi despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova după 31 de ani de independență și subiectele acestea, dar și alte subiecte le vom aborda împreună cu oaspetele Vocii Basarabiei, care este dna Arina Spătaru, venită de la Bălți. Dna Arina Spătaru a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, a încercat să câștige și alegerile din municipiul Bălți, dar probabil nu a reușit să intre în campania electorală. O să ne vorbească dumneaei mai mult despre cât e de ușor astăzi să faci politică în Republica Moldova și cât e de ușor să practici businessul în Republica Moldova.

Arina Spătaru: Vă mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Eu îmi amintesc toamna anului 2021, când dvs. ați anunțat că părăsiți formațiunea Platformei Demnitate și Adevăr și atunci ați spus: „…nu știu de ce am decis să stau într-o mlaștină până la capăt”. Ce înseamnă să faci politică astăzi în Republica Moldova?

Arina Spătaru: În primul rând, vă mulțumesc că mi-ați pus această întrebare, pentru că până acum mai există niște supărări din partea colegilor mei din Platforma DA pe care îi respect foarte mult. M-am referit la politica din Republica Moldova, dvs. ați înțeles foarte corect, și nicidecum la echipa mea din Platforma DA. Politica din Republica Moldova și-a arătat fața, pentru că după alegerile parlamentare a trecut deja un an și jumătate, am fost martorii unor alegeri anticipate rușinoase la Bălți, acolo unde un politician s-a supărat și a părăsit urbea într-o situație foarte complicată, unde partidul de guvernare, fiind total neinteresat și nepregătit, ne-a oferit pe tavă niște alegeri total neorganizate și noi cu toții am plătit pentru ceea ce am văzut ulterior. Deci se pare că noi încă mai avem multe chinuri până a forma o clasă politică la care am aspirat.

Vocea Basarabiei: Dar hai să aflăm când a făcut Arina Spătaru primul pas ca să intre în marea politică, ce a determinat-o să intre în politică?

Arina Spătaru: Înainte de toate, am început cu protestele, oricât de bizar ar părea și poate că cineva deja s-a și supărat, dar noi totuși am început a protesta văzând lucrurile care nu mergeau bine, dar ar fi trebuit să meargă bine într-un stat de drept, am luptat cu oligarhii, am ieșit la proteste atunci fiind antreprenoare, fiind mamă a trei copii, înțelegând că cel mare deja se uită la granița cu România și conștientizând că am muncit atâția ani, am agonisit, și se pare că lucrurile oricum nu merg bine și de fiecare dată apare câte o criză, câte un furt, câte o nevoie și iarăși ne sărăcește. Am crezut că, dându-i jos pe oligarhi, lucrurile s-au îmbunătățit, eram naivă, am avut experiență de a fi politician, de a fi deputată, am văzut bucătăria politicului, am studiat foarte mult, am văzut istorii despre politicieni din Europa, nu pot să zic că îmi pare rău că am făcut politică până acum, doar că, nu știu de ce, politica nicidecum nu poate să crească la un nivel mai bun în Republica Moldova.

Politicienii corupți nasc o cultură politică urâtă din partea cetățenilor, care justifică că „au furat, dar ne-au dat și nouă”…

Vocea Basarabiei: Poate e momentul să vorbim despre clasa politică și cultura politică și dacă cumva își dau mâna una cu alta?

Arina Spătaru: Ar trebui. Deocamdată vedeți că liderii politici care se bucură de respect și care sunt în topul sondajelor sunt cam de aceștia mai șifonați și eu cred cu certitudine că acesta-i un cerc vicios și tare sper că cei cărora oamenii le-au dat majoritatea mandatelor vor rupe acest cerc vicios, pentru că politicienii corupți nasc o cultură politică urâtă din partea cetățenilor, care justifică că „au furat, dar ne-au dat și nouă”, de exemplu, pe de o parte, și pe de altă parte, deși vrem să schimbăm lucrurile, oricum politicienii corupți rămân în top. Oamenii sunt săraci, iar politicienii – corupți. Sper că lucrurile se vor schimba.

Vocea Basarabiei: Dar politicianul câștigă încrederea cetățeanului doar dacă e promisiunea mai convingătoare, doar dacă imaginea e bună și foarte bună și e politician onest, doar dacă în sondajele de opinie numele lui se regăsește cu anumite ocazii?

Arina Spătaru: Este un cerc vicios, am mai zis, doar că în ziua de astăzi, profitând de sărăcia populației, totuși criza asta energetică iarăși ne-a îngenuncheat și ne-a pus pe butuci și întreprinderile, și starea socială a oamenilor per general, din păcate, anume banul și la acest moment dictează cât de succes ești în politică. Și acest lucru l-am resimțit în alegeri, atunci când am încercat să candidez independentă, am înțeles că sistemul politic nu este pregătit pentru oameni independenți, chiar dacă eu mi-am dorit foarte mult să pun umărul în orașul meu de baștină, acolo unde am trăit și am copilărit și acolo unde mi-e familia și care îmi este cel mai drag. Doar că sistemul politic foarte ușor m-a exclus, pentru că nu aveam resurse financiare, pentru că nu aveam resurse administrative și se pare că noul Cod electoral asta perpetuează, sper să vorbim și despre asta.

Vocea Basarabiei: Da, în această toamnă urmează să aibă loc alegeri locale generale. Acum te mai gândești că e tentant să te înscrii în cursa electorală?

Arina Spătaru: Eu deja mă consider un om cu experiență în politică, fript, și înțeleg foarte bine că să vrei să fii un primar bun, să ai competențe, resurse este insuficient, este nevoie de o echipă și sunt necesare resurse financiare. Și eu deja nu voi mai călca în aceeași apă, în aceeași naivitate politică, crezând că poți deveni primar în municipiul Bălți fiind doar un om corect, cinstit, dar neavând cele menționate.

Vocea Basarabiei: Și răspunsul e – se va înscrie în cursa electorală Arina Spătaru pentru alegerile din municipiul Bălți sau nu?

Arina Spătaru: Deocamdată, nu.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „deocamdată”? Ar putea cineva să aibă suficientă putere de convingere ca să-ți zică că trebuie să mergi?

Arina Spătaru: Nu, eu mereu am fost omul care am luat decizii din propria convingere. Recent am pierdut-o pe mama, a fost o lovitură foarte mare și acum înțeleg că foarte multe lucruri mă macină prin prisma unei emoții așa, mai… Cei care și-au pierdut mama de timpuriu mă vor înțelege și la acest moment eu nu mai vreau nimic absolut.

Vocea Basarabiei: Mai este timp, pentru că alegerile locale generale fie că vor avea loc la sfârșitul lunii octombrie, fie că la începutul lunii noiembrie, până atunci încă mai este timp berechet.

Arina Spătaru: De acord, dar în contextul războiului, fiecare zi poate să ne aducă diferite decizii, mai ales că lucrurile nu sunt atât de calme. Știu că anul acesta este anul speranțelor, noi, cetățenii, de fiecare dată când auzim de alegeri cumva sperăm că va fi mai bine. Presupun că lucrurile vor fi foarte interesante în Bălți, de asemenea, dar deocamdată vă rog să nu-mi cereți mai mult decât ceea ce pot să vă spun. Vă zic sincer, nu vreau nimic, dar eu nu sunt Arina Spătaru când spun lucrul acesta că nu vreau nimic și nu vreau nici afaceri, vreau doar să stau acasă cu copiii și probabil că aceasta totuși e legat de pierdere, sper să mă obișnuiesc cu ideea că mama nu mai este cu noi, pentru că prietenii mei, rudele mele, cunoștințele, membrii de partid știau că acolo unde eram eu era și mămica mea și pentru mine practic asta e mai complicat acum.

Misiunea Platformei DA a fost o alternativă politică și cetățenii au găsit în imaginea Partidului Acțiune și Solidaritate această alternativă politică…

Vocea Basarabiei: Acuma îți pare rău că ai făcut un pas înapoi și te-ai retras din politică?

Arina Spătaru: Nu, nu am făcut un pas înapoi! Cine a zis? Misiunea Platformei DA a fost „Jos Plahotniuc!”, misiunea Platformei DA a fost o alternativă politică și dacă cetățenii au găsit în imaginea Partidului Acțiune și Solidaritate această alternativă politică, de ce nu? Eu am anunțat din timp că nu voi participa, pentru că, după părerea mea, Platforma DA, acea care și-a propus să lupte cu Plahotniuc, să identifice oligarhii, să-i fugărească și-a îndeplinit misiunea, acum în partid au rămas colegii mei tineri care vor să continue viața politică, iar eu m-am reîntors în familie.  

Vocea Basarabiei: Dacă vine liderul Platformei Demnitate și Adevăr și spune: „Arina, uite, ți-am propune să candidezi pentru funcția de primar în municipiul Bălți”?

Arina Spătaru: Dar cine a spus că nu am oferte?

Vocea Basarabiei: Oferte sunt?

Arina Spătaru: Da, sunt și, dacă sincer, eu sunt foarte onorată.

Vocea Basarabiei: Și ofertele sunt de la alte partide?

Arina Spătaru: De la foarte multe partide.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că ai putea să te regăsești într-o altă formațiune politică?

Arina Spătaru: Nu iau în cont absolut nicio ofertă, explic oamenilor exact ceea ce v-am spus și dvs., până când nu simt intensitatea și voința asta de a mă înjuga într-o luptă politică.

Vocea Basarabiei: Bine, dar intuiția ce-i spune Arinei Spătaru?

Arina Spătaru: Iată asta e și problema, deocamdată. Nu depuneți, vă rog, presiuni, că chiar nu…

Vocea Basarabiei: Deci, deocamdată un răspuns clar dacă va candida sau nu Arina Spătaru pentru funcția de primar al municipiului Bălți nu e clar?

Arina Spătaru: Deocamdată e mai mult nu, undeva 80 la sută, nu. 

Vocea Basarabiei: În general, cum s-ar descrie situația din municipiul Bălți, pentru că, pe de o parte, se spune că Bălțiul este capitala de nord a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, acolo totuși este un specific aparte și în modul cum se administrează treburile locale, dar și cum înțeleg cetățenii să abordeze o problemă sau alta? Ne referim inclusiv la războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova și cum înțeleg mulți dintre bălțeni să descrie ceea ce se întâmplă după 11 luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina. Au fost colegii mei, au discutat cu localnicii și părerile sunt împărțite, dar oricum prevalează opiniile care mai degrabă dau dreptate Rusiei în ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Arina Spătaru: În Bălți sunt cetățeni exact ca și în toată republica, în Găgăuzia, chiar și în Chișinău există foarte mulți oameni care s-au încurcat în toată informația aceasta. Eu prefer în Bălți să vorbesc mai puțin despre cine este de vină, pentru că la momentul când arde casa, când există un pericol iminent, noi chiar din prima zi ne-am concentrat pentru a ajuta refugiații, refugiatele, în mare parte. Ne-am concentrat pe a-i ajuta, ceea ce este foarte important, pentru că de multe ori primeam așa, nu știu din rea sau bună intenție, niște pretenții că „îi lăsați pe ai noștri…” Asta cred că tot este legat de o manipulare oarecare. Noi avem grijă și de cei mai puțin statornici financiar în Bălți, și de ai noștri din Bălți, și de ucraineni, și de toată lumea. Este o situație foarte sensibilă, în care eu, fiind parte din societatea civilă, fiind antreprenoare și fiind preoteasă, chiar nu vreau să intru în discuții, pentru că aceștia-s exact aceiași bălțeni ai noștri care au păreri diferite. Și până când părerea lor nu face rău statului, până când acești oameni nu participă la un contraspionaj sau lucruri mai urâte, eu prefer să-i accept așa cum sunt, pentru că aceștia-s oamenii cu care am locuit noi o viață întreagă și să căutăm soluțiile strict obiective.

Majoritatea cetățenilor vor în Europa, chiar dacă sunt vorbitori de rusă.

Vocea Basarabiei: Noi cu multe ocazii spunem că subiectele sensibile nu ar trebui să le discutăm, deși e bine să fie discutate ca, într-un final, dreptul la părere să rămână valabil, dar să înțelegem foarte clar ce vor cetățenii acestui stat și care e direcția corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova.

Arina Spătaru: Vreau să spun că majoritatea cetățenilor vor în Europa, vor, chiar dacă sunt vorbitori de rusă. Chiar recent am aflat, pentru mine a fost un lucru foarte curios, cum bălțenii noștri, având cetățenie română, se duc și se pun la evidență la medicul de familie din Iași, pentru că acolo serviciile de stat sunt cu mult mai bune și mai de calitate. Eu mă bucur că poate și prin prisma asta un vorbitor de rusă înrăit din Bălți va face cunoștință cu România.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că acel cetățean are pașaportul României și de asta are acces la serviciile de peste Prut?

Arina Spătaru: Exact, dar noi de aceștia avem foarte mulți, așa că încetișor, eu cred că noi avem nevoie de timp și de răbdare, și de argumente. Desigur că în discuții private atunci când un om are o întrebare încerc să-i explic situația. Multă lume îi supărată pe tot ce se întâmplă în Republica Moldova, gen criza asta energetică. Pe oameni cel mai mult îi deranjează prețurile foarte mari, metodologia asta este cea mai actuală discuție în Bălți, pentru că noi avem în Bălți un CET-Nord, care a fost renovat din credite, în care a fost investit și prefăcut într-o ditamai centrală pe cogenerare și atâta ni s-a promis că vom avea și noi niște tarife mai joase și noi, iarăși, în Bălți le avem mai ridicate, totodată, metodologia asta pentru apartamentele debranșate este atât de nedreaptă. Deci, oamenii mai mult sunt preocupați de prețurile mari și de tarifele la energie.

Vocea Basarabiei: Bine, dar și atunci când se discută despre prețurile mari, oricum intră în joc geopolitica, pentru că ce discută oamenii? Că până nu demult se importau gazele rusești din Federația Rusă și că tariful era cât de cât acceptabil de cetățean, iar acum când se suprapun mai multe crize, el își dorește zona asta de confort, dar mai puțin parcă încearcă să analizeze situația și să-și dea seama.

Arina Spătaru: Sunt de acord. Și aici ajunge mingea în curtea guvernării, care are și pâinea, și cuțitul și omul are tot dreptul să-și pună întrebări: de ce gazul costă atâta și noi continuăm să achităm 30 de lei pentru un metru cub? De ce nouă în Bălți ni s-a promis că va fi mai ieftin tariful la căldură, dar noi oricum plătim? Pe oameni îi ating personal și situațiile acestea.

În Bălți la noi nu se comunică cu cetățeanul și aceasta e mai grav decât celelalte…

Vocea Basarabiei: Dar care sunt explicațiile Arinei Spătaru la aceste întrebări?

Arina Spătaru: Eu nu încerc a justifica, eu încerc a explica prin argumente și atunci când văd că se întâmplă, după părerea mea, o nedreptate, ajut oamenii. De exemplu, le-am ajutat să compună o cere pe care omul poate să o downloadeze de pe site-ul meu și să se adreseze cu o pretenție cu referire la bonul de plată la CET-Nord, unde noi vorbim despre Curtea Constituțională, care a zis că nu este constituțional a cere bani pe țeava asta tranzitorie, unde există și un cadru legal despre care noi putem vorbi, oamenii nu prea cunosc, dar eu îi ajut. Ei downloadează, își introduc datele și se adresează către CET-Nord, eu le explic că noi nu putem cu totul să nu achităm aceste contribuții, dar noi putem lupta să fie un pic mai joase. Deci mă strădui să fiu obiectivă, dar eu fac ce pot, mai rău este că noi avem deputați de la guvernare în Bălți și nu prea răspund la telefoane, cum o făceam eu, nu prea sunt deschiși spre comunicare. Iată aceasta-i o problemă mai gravă, în Bălți la noi nu se comunică cu cetățeanul și aceasta e mai grav decât celelalte.

Vocea Basarabiei: Comunicarea este importantă și foarte importantă, dar când zice Arina Spătaru, de exemplu, că ar putea lupta să ducă la micșorarea tarifelor, în ce constă această micșorare?

Arina Spătaru: Este vorba despre țevile tranzitorii pentru care serviciul acesta termic este impus de a fi achitat mai scump decât până acum. Dacă cunoașteți, este vorba despre apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire și dacă până acum cetățeanul achita în jur 10 la sută din suprafață, acum în unele cazuri se ridică și la 50 la sută. Și prin faptul că cetățeanul se adresează și demonstrează că el are încălzire autonomă, el încălzește regulat, veniți, vă rog, revizuiți. Noi avem deja istorii cu un final fericit acolo unde au fost micșorate aceste tarife, pentru că eu consider această metodologie una care întrece tot bunul-simț și toate normele.

Vocea Basarabiei: Mai sunt instituții ale statului care sunt chemate să rezolve inclusiv aceste probleme, mă gândesc că acum există protecția consumatorului…

Arina Spătaru: Noi pornim de la prima instanță, CET-Nord, care ne-a generat aceste bonuri și deja acei care nu vor fi mulțumiți cu soluția pe care o propune CET-Nord-ul ne vom adresa către ANRE, în primul rând, pentru că este anume instituția care răspunde nemijlocit de aceste calcule și mai departe vom ajunge și până în judecată.

Vocea Basarabiei: Și alte probleme care macină mult grijile bălțenilor care mai sunt?

Arina Spătaru: Sunt foarte multe, ca și la toți. Pot să vă zic că în afară de prețurile mari, apropo, știți că noi și lumina o plătim mai scump, avem și noi probleme cu Apă-Canal tot cu multe datorii și întreprinderea aceasta este în administrare specială și nicidecum nu iese din aceste probleme. Probabil că e cam asemănător cu Chișinăul, doar că despre Bălți mai puțin se vorbește. Și câinii fără adăpost reprezintă o problemă foarte gravă care, de obicei, în primăvară se acutizează și desigur că migrația. Lumea pleacă, avem locuri goale, avem copii care pleacă din școli, din grădinițe, din păcate.

Vocea Basarabiei: Dar să vorbim și despre spiritul de acolo de la Bălți în ajunul unei campanii electorale pentru alegerile locale generale din toamnă. Iată, ce fel de primar își doresc bălțenii, inclusiv să fie ales pe criteriul geopolitic?

Arina Spătaru: Da, oamenii mai au încă izul acesta al dezamăgirii din alegerile trecute, oamenii au ales cum au ales, am pus umărul și am exclus un candidat care a venit cu pericolul iminent, care urma, Doamne ferește, să fie primar. 

Vocea Basarabiei: Dar de ce? Și vă referiți la dna Tauber?

Arina Spătaru: Da!

Am avut istorii de politicieni care au vrut să folosească Bălțiul ca o trambulină politică.

Vocea Basarabiei: De ce Doamne ferește?

Arina Spătaru: Pentru că astfel de oameni nu pot administra o instituție și pentru că noi am mai avut istorii de politicieni care au vrut să folosească Bălțiul ca o trambulină politică. Mai nou, având în vedere că Partidul „Șor” este deja atât de „renumit”, încă pe când eram eu deputată, dl procuror general a zis că este o grupare criminală, deci despre ce putem să mai vorbim? Noi înțelegem foarte bine că acești oameni încearcă sub paravanul politicului să-și ia un fel de acoperire, un fel de imunitate vizavi de instituțiile din afara țării care să fie un pic mai loiale și să nu le blocheze toți banii pentru Bălți, ca și pentru altă localitate.

Vocea Basarabiei: Bine, dar atunci s-a găsit un segment important de electorat care i-a acordat sprijin?

Arina Spătaru: Banii! Cu bani și tehnologiile acestea politice era foarte simplu, era elementar, oamenii au angajat în jur de 70 de cetățeni, pe care i-au cazat, care umblau în fiecare zi cu colindatul prin cartiere, care jucau roluri – unul îi primea cu pâine, altul – cu sare. Deci, acestea sunt tehnologii care costă, dar care dau rezultate.

Vocea Basarabiei: Și aici iarăși revenim la cultura politică, inclusiv în rândul cetățenilor?

Arina Spătaru: Da, dar cum credeți, cine din politicieni a fost la cetățenii simpli de anul trecut de la alegerile locale să-i întrebe ce fac, să-i întrebe ce simt, să-i învețe ce înseamnă cultura politică? Absolut nimeni. Eu nu am văzut niciun lider.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.