VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Poliția de Frontieră reamintește, în contextul sărbătorilor, că minorii pot călători însoțit de un părinte, fără acordul celuilalt

Copiii care dețin pașapoarte personale până la împlinirea vârstei de 18 ani pot călători însoțiți de unul dintre reprezentanții legali, fără acordul celuilalt părinte. Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanți legali este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în pașaport. Precizările sunt făcute de Polița de Frontieră în preajma sărbătorilor pascale, transmite IPN.

Potrivit Poliției de Frontieră este important ca părinții să se asigure că pașaportul copiilor este în regulă. Dacă minorii călătoresc peste hotare pentru cu însoțitori împuterniciți părinți, este nevoie de o declarație de la reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. În declarație se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinație. Însoțitorul poartă răspundere pentru viața şi sănătatea minorului. În lipsa reprezentanților legali, în cadrul unor grupe organizate, răspunderea o poartă conducătorii grupelor, desemnați în procură.

La fel, reprezentanții legali se consideră şi tutorii. Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, iar curatela se stabilește asupra copiilor în vârstă de la 14 la 18 ani. Tutela şi curatela se întocmește de către autoritățile administrației publice locale, în baza avizului scris al autorității tutelare. La traversarea frontierei de stat, polițiștii de frontieră vor cere să fie prezentat şi documentul de instituire a tutelei în original.

În acest sens, în momentul autentificării la biroul notarial al declarației de împuternicire a însoțitorului, să vă asigurați că anume această persoană se va prezenta împreună cu minorul, cu declarația şi cu actele de călătorie personale şi ale minorului, în punctul de trecere a frontierei de stat, la data menționată. Aceste acțiuni sunt necesare angajaților Poliţiei de Frontieră pentru a verifica valabilitatea actelor şi, ulterior, introducerea însemnărilor corespunzătoare în baza de date a Sistemului Informațional Integrat al Poliţiei de Frontieră.

Pe lângă tutelă și curatelă, sunt cazuri când în punctele de trecere a frontierei de stat se prezintă minori cu însoțitori, în baza Dispoziției de instituire a custodiei, în temeiul căreia nu poate fi autorizată traversarea frontierei de stat. Potrivit cadrului legal, părinții sunt în drept să-și delege parțial drepturile și obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. În acest caz, părinții rămân a fi reprezentanții legali ai copilului, iar custodele exercită atribuții de responsabil legal al copilului, în condițiile legislației.

Elevii și studenții minori care au împlinit vârsta de 14 ani şi sunt înmatriculați la studii în instituții de învățământ din alte state, la ieșirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituția de învățământ respectivă şi declarația eliberată de unul dintre părinți, autentificată de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție, care conținem consimțământul acestuia pentru ieșirea şi intrarea minorului în Republica Moldova. Acolo se va indica țara de destinație, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în țara de destinație, iar în cazul altor reprezentanți legali – consimțământul acestora, exprimat prin decizia autorității tutelare teritoriale. Declarația este valabilă pe o perioadă de un an de studii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.