VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral (AVC), dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextual marcării Zilei mondiale a AVC, transmite Moldpres.

”Concentrați-vă pe prevenție” – este genericul din acest an a evenimentului și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos. În acest context, la nivel național și local, vor fi organizate activități de promovare și informare despre gravitatea acestei patologii, modalități prin care putem reduce riscul AVC printr-o mai bună alfabetizare a populației cu privire la factorii de risc și semnele de AVC.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului a fost afectată sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces.

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Aproximativ 35% dintre cei afectați decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.