VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANSP anunță câte cazuri de malarie au fost înregistrate în R. Moldova în anul 2022

În anul 2022, în R. Moldova s-au înregistrat 7 cazuri de malarie, dintre care două s-au soldat cu deces. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării la data de 25 aprilie a Zilei mondiale de combatere a malariei.

Potrivit ANSP, Republica Moldova are statut de țară liberă de malarie, dar anual înregistrează cazuri de malarie de import.

Faptul că vectorul specific (anofelidele) permanent este prezent pe teritoriul țării poate favoriza reintroducerea infecției în țară, din cauza schimbărilor climatice de încălzire globală și a migrației intense în zonele endemice”, subliniază ANSP.

Menționăm că regiunea africană a OMS continuă să prezinte o proporție mare din povara globală a malariei. Regiunea a înregistrat aproximativ 95% din toate cazurile de malarie și 96% din decese în a.2021, de asemenea, aproximativ 80% din toate decesele cauzate de malarie se înregistrează în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Din 2000, eforturile globale de combatere a malariei au dus la evitarea a milioane de cazuri și decese — dovadă că progresul este posibil. O serie de țări au raportat zero cazuri de malarie indigenă, în timp ce altele au făcut progrese impresionante în efortul lor spre a deveni țară liberă de malarie. Din 2015, OMS a certificat 9 țări ca fiind libere de malarie. Recent, la 29 martie 2023, Azerbaidjan și Tadjikistan au devenit țări libele de malarie.

IMPORTANT

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;
  • călătorii din regiunea europeană, cu destinaţia ţărilor endemice la malarie, necesită administrarea tratamentului profilactic;
  • simptomele clinice pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită şi tratată cu succes;
  • în caz dacă suspectaţi primele semne de boală (febră înaltă, frisoane, dureri de cap (cefalee) la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică) – solicitaţi asistenţa medicală și obligatoriu anunțați lucrătorii medicali despre călătoriile în zonele endemice.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.