VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Andrei Sârbu: Dacă dispar posturile vamale, dispare problema transnistreană, dar ce face R. Moldova cu încă 10% de pensionari?

Vocea Basarabiei: Vorbim astăzi despre problemele din administrația publică dintr-o localitate care se află în zona de securitate de la Nistru și anume satul Corjova care a avut pe parcursul independenței Republicii Moldova putere locală dublă, pentru că de o parte autoritățile Republicii Moldova insistă că există primăria Corjova, iar pe de altă parte cei de la Tiraspol nu recunosc administrația publică locală din Corjova și cred că mai dețin controlul asupra acestei regiuni. Că e așa sau altfel o să mă ajute să înțeleg invitatul meu, domnul Andrei Sârbu, om de afaceri, a candidat pentru funcția de primar în aceste alegeri locale generale, a fost candidatul Partidului Respect Moldova, mișcare înregistrată de fostul deputat al Partidului Democrat Eugen Nichiforciuc. Cei din Corjova mi-au spus, dar o să-mi spuneți Dumneavoastră dacă e adevărat sau nu, că sunteți omul domnului Bolea, ex-deputatul Partidului Socialiștilor. Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Andrei Sârbu: Am candidat pentru funcția de primar în comuna Corjova compusă din satul Corjova și satul Mahala. Am colaborat cu Vasile Bolea în cadrul Partidului Socialiștilor, nu e nicio surpriză. Cu domnul Eugen Nichiforciuc ne cunoaștem de mai bine de 10 ani, soția mea fiind de la Florești, iar eu sunt băștinaș din satul Corjova.

Vocea Basarabiei: De ce v-ați dorit această funcție de primar? Dumneavoastră mai sunteți și liderul organizației raionale Dubăsari a acestui partid?

Andrei Sârbu: Actualmente sunt parte din Consiliul Național Politic al Mișcări Respect Moldova, în funcție de președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari al Partidului Mișcarea Respect Moldova. În scrutinul electoral în Dubăsari am câștigat în două primării, Primăria Pârâta și Primăria Corjova și avem doi consilieri raionali.

Vocea Basarabiei: Rezultatele alegerilor pentru primăria Corjova trebuie să fie confirmate?

Andrei Sârbu: Ele sunt confirmate, ce aveți în vedere că trebuie confirmate?

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră încă nu v-a fost validat mandatul?

Andrei Sârbu: Încă nu a fost validat mandatul, pentru că a fost contestare din partea oponentului, din partea contracandidatului a fost depusă contestare, care s-a examinat de către CEC la Coșnița vineri, contestarea fiind anulată. Au acum 3 zile să valideze mandatul de primar.

Vocea Basarabiei: Deci sunteți în așteptarea obținerii validării mandatul? Haideți să vorbim, domnule Sârbu, ce prezintă această primărie, pentru că ea are sediupe care îl arendează în centrul de plasament al persoanelor cu dezabilități, dacă nu greșesc? Am fost și la Cocieri, și la Corjova și țin minte încă vorbele localnicilor care spuneau că această primărie a fost mulți ani un fel de primărie fantomă sau nu știu cum s-ar potrivi cuvântul mai bine, pentru că, la inițiativa fostului Președinte Vladimir Voronin, care este născut în Corjova, a apărut această administrație publică acolo și activează vreo 5 oameni în cadrul acestei Primării, acum îmi scapă, dar știu că erau 5,5 persoane.

Andrei Sârbu: Vladimir Voronin e unchiul meu, e văr drept de-al lui tata. Eu nu aveam dreptul să pierd alegerile în Corjova nu din motiv politic, din motiv propriu. Înțelegeam că merg la Corjova, mi-am asumat toată responsabilitatea, înțelegeam că merg de la un partid pro-european, domnul Eugen a fost de multe ori la Coșnița, s-au făcut întâlniri mari cu sute de oameni din satul Corjova și toți știau că merg de la un partid pro-european.

Vocea Basarabiei: Sute de oameni de la Corjova au ajuns la Coșnița?

Andrei Sârbu: Da, eu i-am adus. În ziua de azi nu avem unde strânge atâția oameni, nu avem posibilitatea în primărie să facem o întâlnire mare cu oamenii, nu există o sală de ședințe și eu am discutat și noi am pus asta ca bază, am inclus în programul meu electoral.

Vocea Basarabiei: Deci primăria nu are sediu?

Andrei Sârbu: Primăria are sediul pe care îl arendează. Dețin informații că deja de un an de zile, contracandidatului meu, domnul Sergiu Oprea, i s-a propus să aibă o clădire cu teren aferent chiar la casa de bătrâni, pe care a respins-o. În calitate de primar nu mă aranjează chestiile care se întâmplă în primărie. Să începem de la alegeri, tare bine înțelegeam împotriva cui merg, cum vor decurge alegerile în satul Corjova. Am fost 4 ani consilier raional din partea socialiștilor, am fost foarte apropiat de Igor Nicolaevici Dodon.

Vocea Basarabiei: Și pe urmă v-ați îndepărtat? De ce?

Andrei Sârbu: Ar mai trebui încă o emisiune să discutăm.

Vocea Basarabiei: Câteva cuvinte să ne povestiți de ce.

Andrei Sârbu: Dacă ar fi să vorbim de apartenența politică, sunt momente în care oamenii își schimbă viziunile, părerile cu vremea. Când am început a colabora cu Partidul Socialiștilor, ședințele de pe strada Columna începeau cu cuvintele: „Eu o să fiu primul Președinte din Republica Moldova care va scoate girofarurile de pe automobilul de serviciu”. Chestii din astea au fost spune multe și noi am avut încredere, iar dacă eu am avut încredere în om…

Vocea Basarabiei: Adică acesta a fost argumentul care v-a făcut să aveți încredere?

Andrei Sârbu: Au fost mai multe argumente. Cât timp am fost în apropierea lui Dodon, din tot ce a spus, nu s-a ținut de cuvânt nici de o faptă.

Vocea Basarabiei: Care au fost promisiunile pentru că v-au dezamăgit faptele lor?

Andrei Sârbu: În 2015, la o zi onomastică la restaurantul Breeze, în raionul Dubăsari, la o terasă, era prezent și domnul Dodon. Stând afară discutam cu domnul, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, și el privind în direcția hidrocentralei, a spus: „Andrei eu peste un an voi deveni președinte de țară și eu am să unesc ambele maluri”. Nu-i de ajuns că a fost patru ani președinte, nici ambele maluri… și în ziua de azi ne mai întoarcem la Primăria Corjova… Eu înțelegeam că Voronin o să fie implicat, Dodon o să fie implicat, Primăria Corjova este luntrea și puntea dintre alegătorii transnistreni de care ei au nevoie la prezidențiale, la parlamentare și asta a fost buba cea mare, pentru asta a fost acolo așa bătaie.

Vocea Basarabiei: Vom reveni la aspectul politic și cum ar trebui să fie rezolvată problema transnistreană, dar haideți să ne clarificăm, totuși, de ce e nevoie ca Primăria să aibă un sediu acolo, chiar în Corjova, pentru că inclusiv secția de votare este amplasată pe teritoriul satului Cocieri și alegătorii merg să voteze la Cocieri, nu în Corjova.

Andrei Sârbu: Merg la Cocieri, nu știu din ce cauza, la întrebarea asta nu vă pot răspunde. Noi ne vom strădui să fie secție de votare la Corjova peste 4 ani, în Primăria Corjova, să mai avem un centru medical, ca cei din Corjova și cetățenii din Mahala să plece la Cocieri pentru un certificat, nu este corect. Avem centru medical care numaidecât trebuie să aibă un medic de familie. Acum avem medic de familie, dar este angajat la Cocieri.

Vocea Basarabiei: Cum credeți că puteți să rezolvați problema sediului Primăriei Corjova?

Andrei Sârbu: Sau la centrul de plasament sau centrul psiho-neurologic care se află vizavi, să luăm un teren și să construim o primărie nouă.

Vocea Basarabiei: Cât spațiu va trebui pentru o primărie nouă?

Dorința mea ca primar în satului Corjova e să avem primăria noastră.

Andrei Sârbu: 20 de ari e de ajuns.

Vocea Basarabiei: Câți bani ar trebui?

Andrei Sârbu: Nu am făcut un caiet de sarcini, asta e o dorință a mea, ca primar în satului Corjova să avem primăria noastră.

Vocea Basarabiei: Credeți că e posibil să discutați cu cei de la centrul de plasament?

Andrei Sârbu: Ce pericole avem, de ce nu?

Vocea Basarabiei: Oricum trebuie să fie tot dosarul în regulă, actele să fie în regulă, că nu e chiar atât de ușor. Vreau să vă întreb și ce soartă trebuie să aibă acest centru de acolo, pentru că acum se face o reformă în domeniul social și probabil lucrurile vor fi altele decât sunt acum.

Andrei Sârbu: Centrul de plasament aparține Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Da. Oamenii care stau acolo am înțeles că ar putea să fie repartizați în alte locații.

Andrei Sârbu: În toate localitățile raionului Dubăsari. Dar ce să faci cu terenul, vreo 10 ha,loc pitoresc pe teritoriul Republicii Moldova, mai departe ce să faci cu terenul ăsta?

Vocea Basarabiei: Ar trebui să discutați cu autoritățile publice centrale?

Andrei Sârbu: El aparține Ministerului Muncii.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, deși nimic încă nu e clar, pentru că până la deznodământul acestei probleme o să mai treacă ceva timp.

Andrei Sârbu: Până ladeznodământ, în 30 de ani trebuia măcar un primar dintre toți să se adreseze cu solicitare ca să facă măcar un pas în domeniul dat, dar pe dânșii totul i-a aranjat. De 20 de ani închiriază oficiu, îi aranjează, nici unul din primarii dați nu și-a pus întrebarea: „Dacă mâine se reziliază contractul, ce faceți, contabilul șef, secretarul consiliului local, vă luați poșeta și unde plecați, unde primiți cetățenii, cum faceți mai departe?”

Vocea Basarabiei: E o problemă. Am mai auzit vorbe care avansau ideea că ar fi bine poate să fie comasate Corjova și Cocieri și dacă se comasează atunci se rezolvă mult mai ușor problema Dumneavoastră. Ce credeți despre acest lucru?

Andrei Sârbu: Vă dau cuvântul meu primar în satul Corjova, în comuna Corjova și Mahala n-o să fie niciodată așa ceva. Cu tot respectul către satul Cocieri, cu tot respectul pentru doamna Spinovschi, actualul primar, ca să învăț limba română, am terminat școala medie, clasa a 9-a am absolvit-o la Cocieri, din clasa a 5-a până în clasa a 9-a, am învățat la Cocieri, am respect pentru cetățenii din satul Cocieri. Consider că nu-i corect și eu nu pot să-mi iau angajamentul în fața a 5 000 de persoane din Mahala și Corjova să le spun că noi de mâine ne amalgamăm cu Primăria Cocieri. Dumneavoastră ați spus că va fi mai ușor, dar mai ușor ce aveți în vedere?

Trebuie ridicată producerea, bugetul să fie în plus, acum e o problemă mare, oamenii nu vor supraviețui în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Nu eu am spus, sunt idei că dacă se purcede la aceasta amalgamare voluntară, s-ar putea să se rezolve o parte din probleme, pentru că deocamdată pe teritoriul Corjovei nu există nici o instituție a Republicii Moldova, care ar activa, de la poștă până la

Andrei Sârbu: Spune-ți-mi de ce nu-i?

Vocea Basarabiei: Păi vă întreb pe Dumneavoastră, localnicii, nu eu trebuie să răspund.

Andrei Sârbu: Nici eunu pot răspunde la întrebarea dată. De ce nu s-a făcut până în ziua de azi un oficiu poștal, chiar în sediul Primăriei, eu nu știu.

Vocea Basarabiei: Credeți că e ușor să-l faceți?

Andrei Sârbu: Cred că da, o să vedem, o să ne întâlnim după un an, doi de activitate și o să vedem.

Vocea Basarabiei: Să ne spuneți care e numărul exact al cetățenilor, ca să ne putem da seama câți participă la alegeri, câți sunt aduși, de ce sunt aduși și de ce sunt aceste probleme cu viza de reședință?

Andrei Sârbu: Eu cred că avem în Corjova și Mahala vreo 4 800-5 000 de locuitori.

Vocea Basarabiei: Mulți dintre ei își doresc să aparțină mai degrabă de administrația locală de la Dubăsari?

Andrei Sârbu: Bună întrebare. Când le trebuie un certificat, vin la primăria Corjova. De exemplu, apicultorii care exportă mierea, vin la Primăria Corjova și primesc certificatul ca să o poată scoate din Corjova.

Vocea Basarabiei: Pentru agenții economici, pentru alte segmente ale populației, să admitem că e nevoie, dar sunt oameni care nu au nevoie atât de mult să își perfecteze dosarul pentru ca să aibă o activitate anume, și atunci ei se împacă cu situația exact așa cum este de peste 30 de ani.

Andrei Sârbu: Se împacă cu situația pentru că așa le-a fost spus, așa înțeleg ei situația. Din 12 ani de zile, 3 mandate ale domnului Oprea, din câte știu, nu a făcut nici o adunare la primărie, o adunare mare.

Vocea Basarabiei: De ce nu ați insistat Dumneavoastră, localnicii, să convocați o adunare ca să spuneți „of-ul” acolo?

Andrei Sârbu: Amfăcut la Coșnița. Vă dați seama că de la Corjova oamenii au fost transportați la Coșnița, la baza de odihnă „Prietenia”, suntem puși în ziua de azi în așa situație.

Vocea Basarabiei: Și ce decizie ați luat, dacă ziceți că situația nu se schimbă? Atunci când ați convocat, ce ați decis?

Andrei Sârbu: Am convocat-o atunci, când eu nu eram primar, eu nu puteam încă decide.

Vocea Basarabiei: Vorbiți despre adunarea în timpul alegerilor, întâlnirea cu alegătorii? Eu am crezut că v-ați adunat și ați abordat problemele localității.

Andrei Sârbu: Da,au fost întâlniri cu alegătorii, dar după asta am făcut planul de activități pentru următorii patru ani.

Vocea Basarabiei: V-ați făcut programul Dumneavoastră electoral, ca să știți cu ce promisiuni veniți în fața alegătorilor. Din acești 5 000 de locuitori din Corjova, câți au și așa-zisa „cetățenie rmn”?

Andrei Sârbu: Eu cred că 90%.

Vocea Basarabiei: Și cum vă explicați acest lucru?

Andrei Sârbu: Ce aveți în vedere?

Vocea Basarabiei: Cetățenii au mers repede și-au perfectat așa zisăcetățenie rmn”, ca să beneficieze de gaz ieftin, ca să aibă energie ieftină, de ce nu au rămas cetățeni ai Republicii Moldova toți cei care locuiesc acolo ziua?

Andrei Sârbu: Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și cetățenii ai transnistriei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.