VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anatol Țăranu, despre politica deromânizării și stalinizării Basarabiei prin înfometare

Teroarea, inclusiv prin foamete, era principala pârghie politică a sistemului sovietic stalinist, aplicată cu scopul transformărilor socialiste, susține Anatol Țăranu, istoric și comentator politic. Faptul că episodul foametei postbelice a fost la foarte scurt timp succedat de deportările în masă din 1949, vine să confirme justețea concluziei privind teroarea prin foamete ca mecanism politic conștient pus în aplicare de sistemul sovietic în RSS Moldovenească în anii 1946-1947.

La 28 iunie 1940, România a fost agresată militar de către Uniunea Sovietică, devenind, prin invazia sovieticilor a Basarabiei, stat implicat nemijlocit în cel de al Doilea Război Mondial. Așa a început calvarul stalinizării Basarabiei, întreruptă în vara anului 1941 prin eliberarea Moldovei la Est de Prut de către Armata Română, procesul fiind reînceput în vara anului 1944 prin reocuparea acestui teritoriu românesc de către Armata Sovietică și reanexarea lui la imperiul sovietic, susține Țăranu, transmite IPN.

Stalinismul, una din trei fațete ale totalitarismului

Potrivit istoricului, stalinismul, una din trei fațete ale totalitarismului. Stalinismul este numele generic al sistemului politic de stat și al ideologiei URSS în perioada de la sfârșitul anilor 1920 și începutul anilor 1950, care a influențat profund și aproape absolut toate sferele vieții societății sovietice și a membrilor ei.

„Stalinismul, împreună cu hitlerismul și maoismul, este considerat în știința politică una dintre varietățile clasice ale totalitarismului. Stalinismul s-a distins prin dorința de a stabili un control total asupra individului, scopul devenind resocializarea completă a acestuia, iar metodele erau determinate de dorința de a obține un instrument ascultător și docil al dictaturii. În același timp, stalinismul s-a caracterizat prin prezența regimului absolutist de putere personală a lui I. V. Stalin care a fost nu doar un simbol al regimului, ci și un lider care a luat decizii fundamentale și a fost inițiatorul tuturor măsurilor semnificative ale statului”, menționează Anatol Țăranu.


Atmosferă socială și spirituală a stalinismului s-a extins asupra societății basarabene din momentul ocupației sovietice în 1940, potrivit istoricului.

„Revenirea în anul 1944 a puterii sovietice în Moldova a modificat în mod radical ambianța social-politică și economică cu care basarabenii erau obișnuiți. Pământul a fost naționalizat. Au dispărut băncile private și oamenii de afaceri. Se refugiază peste Prut o mare parte a populației înstărite, intelectualitatea, clerul. Pârghiile antreprenorial –private de reglementare a activității economice au fost eliminate. Prin deciziile guvernului sovietic au fost stabilite cotele maxime de teren arabil pe care le putea deține o gospodărie țărănească. Surplusurile erau confiscate. Concomitent a fost decretată instituția împuterniciților agricoli, fiecare dintre aceștia fiind responsabil de asigurarea ridicării impozitelor de la 20-25 de gospodării țărănești. Majoritatea populației nu era defel adaptată la noile condiții ale gestiunii social-economice socialiste. Anume pe acest fundal social-politic și economic s-a declanșat în Basarabia seceta și foametea postbelică”, precizează Anatol Țăranu.

Istoricul afirmă că împreună cu înaintarea Armatei Sovietice în Basarabia, în anul 1944, în zona frontului și în cea din preajma frontului a devenit o rutină rechiziționarea de la populație, de obicei fără plată, a produselor alimentare, furajelor, vitelor. În aceste condiții, în primăvara-vara anului 1944, populației Moldovei i-au fost sechestrate cantități mari de cereale, de alte produse agricole din rezervele destinate alimentației, în primul rând, familiilor locuitorilor de la sate.

… se comportau ca ocupanții

„Indiferent de ravagiile războiului, populația Basarabiei românești nu ducea lipsă acută de produse alimentare. La operațiunile militare din 1944 în Moldova a participat locotenentul sovietic Vasili Bîkov, viitorul cunoscut scriitor sovietic. Peste mai mulți ani el mărturisea, că în 1944 soldații sovietici au întâlnit în Moldova o stare alimentară a populației, care se deosebea foarte mult de situația din Ucraina. În fiecare casă a moldovenilor se găsea pâine, chiar și albă, era mult lapte, unt, brânză, fructe uscate… Însă soldații sovietici, ajunși în 1944 în Basarabia, se comportau cu populația băștinașă ca și ocupanți. Se poate judeca despre această atitudine a militarilor sovietici din mărturia lui Alexei Guzun din satul Chițcani, Telenești, care povestea că în 1944 „soldații ne-au măturat ultimele rămășițe de orz din pod. În casa noastră bătrânească s-au încartiruit 12 soldați într-o cameră și încă 12 – în cealaltă. Ostașii ceia hrăneau caii și nu se uitau la oamenii din sat. Poate că dacă ne lăsau cele câteva puduri de orz din pod, mai ieșeam cumva din nevoi și când a mai dat și năpasta asta de secetă, lumea a rămas fără nimic”

Practica totală a „măturatului podurilor”

Planurile sovietice de predare către stat a produselor agricole în Basarabia erau extrem de exagerate și dezorganizau fatal mecanismele sociale formate de secole, de protejare a populației împotriva foametei.

„Este evident că penuria de produse alimentare din Moldova Sovietică în primii ani care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial a fost cauzată inclusiv de o secetă cumplită. Dar secetele nu sunt un fenomen neobișnuit pentru Moldova. Astfel, conform observărilor de lungă durată, în fiecare deceniu erau înregistrați între doi și patru ani secetoși. Astfel, seceta periodică și recolta proastă se întâmplau destul de des în Moldova. Românii au acumulat din generație în generație experiența de luptă cu calamitatea, la primele semne ale nenorocirii iminente oamenii începeau să consume în regim limitat produsele alimentare, astfel ca rezervele disponibile să le fie îndeajuns până la recolta nouă. În condițiile de secetă și de eșec a recoltei în 1946 în Moldova sovietică, volumul total recoltat de cereale a fost la nivel de 365 mii tone. Pentru comparație: acest volum de recoltă a fost de 2,5 ori mai mic decât în1945 și de 5 ori mai mic decât în 1940. Și dat fiind că în Moldova deja în 1945 au fost observate cazuri locale de foamete, atunci rezerva de cereale în cantitate de 700 – 750 mii tone disponibilă în acel an, a fost acea linie critică dincolo de care se instala foametea în masă. În același timp, în 1946, republicii i s-a atribuit un plan complet nerealist pentru livrarea obligatorie a cerealelor la stat în volum de 265 mii tone. A fost un plan criminal, un plan asasin. Cu toate acestea, tocmai de la acest nivel a început în Moldova campania de stat de achiziții obligatorii de cereale din vara anului 1946”, afirmă Comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Penuria de produse alimentare din republică a lăsat fără reacție conducerea de la Chișinău. Ei nu au deranjat Moscova nici când în decembrie 1946 s-a înregistrat un salt al mortalității populației pe motiv de foame. Oamenii mureau de foame cu miile, iar Chișinăul oficial era preocupat doar de îndeplinirea planului de predare a pâinii la stat.

„ Anume eschivarea de la informarea la timp a Moscovei despre foametea din republică, a devenit motiv de critică pentru Alexei Kosîghin, adjunctul șefului guvernului de la Moscova, trimis de Stalin într-o delegație de informare la Chișinău. În realitate Kosîghin trișa, desigur, fiindcă el cunoștea foarte bine regulile jocului regimului politic din care făcea parte. El nu putea să nu cunoască reacția ostilă a lui Stalin la informațiile despre foametea din 1946-1947, care parveneau de la conducerea diverselor regiuni ale URSS. Astfel, de exemplu, reacția lui Stalin la informarea de către secretarul CC al PC(b) al RSS Ucrainene, R. Terehov, cu privire la foametea în masă a fost următoarea: „Ni s-a spus că dumneavoastră, tovarășe Terehov, sunteți un bun orator, se pare, însă, că sunteți un bun povestitor – ați inventat o poveste despre foamete și v-ați gândit să ne speriați, dar nu veți reuși! Nu ar fi mai bine să renunțați la funcția de secretar al Comitetului Regional de partid și al CC al PC(b) și să mergeți să lucrați la Uniunea Scriitorilor, veți scrie povești, iar proștii le vor citi!”, relatează istoricul.

Surd și orb la nenorocire, pe de alta

Anatol Țăranu precizează că Moscova cunoștea foarte bune situația catastrofală din Moldova. Astfel, în anul 1946, doar în intervalul aprilie-iunie, au fost înregistrate aproximativ 1 700 de materiale informative pe tema foametei în masă, iar în 1947 – peste 2 000 având ca obiect starea de spirit a populației înfometate. Despre foametea din Basarabia pe masa lui Stalin au fost puse informații semnate de Beria, unul din cei mai de încredere oameni al stăpânului de la Kremlin. Însuși Kosîghin a trăit pe propria experiență furia lui Stalin, când întors din delegația la Chișinău, a relatat la ședința guvernului sovietic despre situația catastrofală de foame și distrofie alimentară pe care a constatat-o în Moldova. La auzul acestei informații, Stalin s-a înfuriat și l-a apostrofat dur pe Kosâghin, mult timp după aceasta luându-l peste picior cu porecla fratele nostru distrofic.

Înfometarea în masă a fost utilizată ca instrument politic, declară Țăranu. Datele de mai sus denotă cu certitudine că exista posibilitatea de a evita foametea postbelică în URSS per ansamblu și în Moldova sovietică în particular în cazul în care politica statului sovietic ar fi avut ca scop suprem păstrarea vieților omenești.

„Foametea postbelică organizată prin politicile dezechilibrate de rechiziționare a produselor alimentare, de neajutorare eficientă a înfometaților, alături de revigorarea terorii prin noul val de represiuni al regimului stalinist, avea ca obiectiv principal, la scară unională, implantarea fricii abominabile în conștiința poporului biruitor în războiul cu fascismul, iar, în cazul RSS Moldovenești, era urmărit obiectivul accelerării procesului de sovietizare a teritoriului anexat de la România și pregătirea condițiilor pentru colectivizarea forțată a țărănimii. Responsabil pentru foametea din anii 1946-47 în Moldova sovietică este regimul stalinist, care a utilizat foamea ca instrument de sovietizare a populației, de stârpire a unei identități străine celei sovietice. Prin înfometarea în masă a populației se urmărea anihilarea sentimentului de proprietar a categoriilor sociale indezirabile sistemului socialist, în primul rând, a țărănimii necolectivizate”, susține istoricul Anatol Țăranu.

Potrivit lui Țăranu, un argument în plus pentru regimul sovietic de a trece populația Moldovei prin școala calvarului foametei a constat în necesitatea exterminării elementului românesc ca identitate națională a majorității populației republicii. Înfometarea a fost una dintre pârghiile de bază în mâinile sistemului sovietic stalinist, care i-a impus în mod conștient populației RSS Moldovenești, în anii de foamete 1946 – 1947, plata unui tribut enorm de greu în plan demografic, social, identitar, psihologic ș.a. pentru schimbarea forțată a relațiilor economice de piață cu cele de tip sovietic.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.