VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Tănase: Am făcut o greșeală fundamentală când a fost creată această autonomie. Trebuie de urgență să decuplăm informațional Găgăuzia de propaganda putinistă

Discutăm astăzi în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Alexandru Tănase, ex-ministru al justiției despre cum a văzut evenimentul din centrul Chișinăului, despre viitorul Moldovei în familia europeană, despre câți ani ar trebui Moldovei să adere la UE, despre sprijinul din partea României, despre falsurile despre Europa promovate de Federația Rusă, despre criticile PSRM la adresa integrării europene, despre rolul bisericii, despre controlul minților oamenilor de către Moscova, despre partidele pro-ruse sprijinite de Rusia, dar și despre existența unui consens în societate asupra integrării Moldovei în UE.

Vocea Basarabiei: Eu propun să revenim la rezoluția care a fost adoptată la această Adunare „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii afirmă aspirația țării lor de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și se cere aici ca să se modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Așa cum scrie în rezoluția adoptată în Piața Marii Adunări Naționale, această aspirație comună a moldovenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova, să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și să întărească instituțiile de stat pentru a realiza dezideratul aderării la Uniunea Europeană. Să vorbim despre cum s-ar putea totuși interveni în Legea fundamentală, dle Tănase.

Alexandru Tănase: Această declarație, această rezoluție este un document mai degrabă politic, el sigur că nu poate sta la baza modificării Constituției. La baza modificării Constituției trebuie făcut un alt exercițiu, trebuie întocmit un proiect de lege pe modificarea Constituției, acest proiect de lege urmează a fi înregistrat în parlament, mai apoi urmează a fi trimis la Curtea Constituțională pentru a obține un aviz în acest sens, după care acest proiect revine în parlament și peste 6 luni de zile poate fi votat. Eu nu cred că în mandatul actualului parlament va fi posibil de făcut așa ceva, deoarece ca și timp nu cred că reușim, deși s-ar putea, dacă ne-am grăbi, dar nu văd o conjunctură politică favorabilă. Vreau să vă zic că noi am avut o asemenea încercare, eram la Curtea Constituțională la acea dată și am dat avizul favorabil unui astfel de proiect de modificare. Mai mult ca atât, în hotărârea Curții Constituționale este clar stabilit, cu titlu de principiu, că apartenența la spațiul valoric european face parte sau este parte a identității constituționale a Republicii Moldova, adică este un principiu care s-a regăsit mai apoi și în alte hotărâri ale Curții Constituționale, dar nu a ajuns să fie votat din simplul motiv că în parlament nu s-a găsit consensul necesar, deși la acea dată aparent erau toate șansele să fie votat, dar, mă rog, uneori se mai întâmplă că actorii politici prioritizează interesul politic, și nu cel național. Sper foarte mult că de această dată vom avea voturile necesare, deoarece nu este o chestiune care vizează un partid politic anume, este o chestiune care vizează toți cetățenii Republicii Moldova – și cei care votează PAS, și cei care nu votează PAS, și cei care votează socialiștii, toți vrem siguranță, toți vrem reguli de joc, toți vrem democrație, vrem bunăstare, vrem previzibilitatea vieții noastre. Eu cred că aici nu ar trebui să existe rezistență. Din punct de vedere practic, sigur că o astfel de modificare nu dă nimic la modul serios. În Ucraina a fost modificată Constituția și există o asemenea prevedere, dar este un puternic mesaj politic, care arată foarte clar că această națiune, acest popor a ajuns, în sfârșit, să înțeleagă și el ce vrea. Asta era marea problemă a moldovenilor. Când vorbeam cu toți colegii din Occident sau din Europa, nimeni nu înțelegea ce vor moldovenii, acum, cel puțin, se conturează o idee clară, s-ar părea că oamenii aceștia știu ce vor și hai să mergem înainte.

În hotărârea Curții Constituționale este clar stabilit, cu titlu de principiu, că apartenența la spațiul valoric european face parte sau este parte a identității constituționale a Republicii Moldova, dar nu a ajuns să fie votat din simplul motiv că în parlament nu s-a găsit consensul necesar,

Vocea Basarabiei: Dle Tănase, dar credeți că este un consens larg în societate, pentru ca acest deziderat să fie, într-un fel, chiar o idee națională?

Alexandru Tănase: Eu nu cred în idei naționale, nu există idei naționale. Însă noțiunea aceasta de idee națională a fost lansată pe piața politică cu vreo 20 de ani în urmă, când a venit Putin și căuta și-apoi a migrat cumva ușor la noi. A început Dumitru Braghiș să caute el ideea națională, dacă vă amintiți, am preluat-o cu toții și o folosim, dar eu nu știu ce înseamnă idee națională. Cât ține de consens, niciodată nu vom avea un consens general, dar dacă vorbim despre integrarea europeană trebuie să formulăm întrebarea puțin altfel. Câți din cei care sunt de acord sau care nu sunt de acord cu integrarea europeană înțeleg ce înseamnă asta? Acesta-i primul pas pe care trebuie să-l facem, eu vă asigur că nici partizanii integrării europene nu realizează până la capăt care pot fi consecințele și ce schimbări presupune acest proiect. Cu atât mai mult, cei care sunt adversarii integrării europene, ei se împart în două categorii, există o categorie antioccidentală, care se numesc conservatori sau neoconservatori, care sunt categoric împotriva globalizării (există și asemenea grup), dar există un grup de oameni manipulați sau controlați de Federația Rusă care, de fapt, încă mai trăiesc în iluzia aceasta a refacerii URSS-ului și care și-au asumat antioccidentalismul și antieuropenismul de origine putinistă, dar până la urmă nici unii, nici alții… În Moldova dacă ar fi să întrebăm acum câți oameni înțeleg ce înseamnă exact la modul practic și cum va funcționa toată chestiunea asta cu integrarea europeană sunt foarte puțini oameni care ar putea răspunde.

Integrare europeană înseamnă libertate, democrație, pace, siguranță, dreptate

Vocea Basarabiei: Cel mai probabil, majoritatea ar spune că integrarea europeană înseamnă salarii mari, pensii mari, infrastructură bună, servicii de calitate.

Alexandru Tănase: Salarii mari nu neapărat. Sunt state în Uniunea Europeană care au salarii destul de modeste. Hai să luăm drept exemplu o țară care are o istorie milenară, Grecia, care până în ziua de astăzi nu a reușit să facă saltul pentru a ajunge la nivelul Germaniei și a mers prin crize profunde. Iarăși, pensiile nu vor crește atâta timp cât noi nu vom reforma sistemul de pensionare, nu vom lărgi baza de acumulare a impozitelor și până când toți moldovenii nu vor plăti taxele. Dacă cineva crede că noi intrăm în Uniunea Europeană și noi în continuare nu vom plăti impozite și o să șmecherim bugetul public și cineva o să ne dea pensii, nu va fi așa. De aceea ziceam că e o chestie care implică nu numai beneficii. Am putea formula în felul următor: dacă vrei să ai beneficii, trebuie să depui anumite eforturi care sunt complicate, sunt dureroase, ridicarea censului de pensii nu e o chestie populară. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Franța; fiscalizarea și mărirea taxelor nu-i o chestie simplă, nimeni nu vrea să dea mai multe taxe, dar nu există altă soluție pentru a ne mișca înainte. Și eu cred că proiectul acesta de integrare europeană, când oamenii îl sprijină, mai degrabă ei sprijină setul de valori, ceea ce înseamnă pentru ei Uniunea Europeană. Asta înseamnă libertate, democrație, pace, siguranță, dreptate – acestea sunt elementele pe care le vede un om simplu, când aude de integrarea europeană. Și dacă ar fi să ne întoarcem la întrebarea dvs. vizavi de cei din parlament care ar vota sau nu, ei împărtășesc același set de valori? Eu cred că da, toți oameni vor același lucru, nu cred că sunt oameni care vor război sau care vor mizerie, sărăcie și corupție. Și atunci trebuie să încercăm cumva să lucrăm cu această masă decidentă pentru a le explica mai în detalii care sunt avantajele și a elimina această sperietoare putinistă, care, de fapt, a echivalat, Europa – asta înseamnă gay-Europa, Europa înseamnă tot ceea ce arată ei la televiziunile rusești. Nu este așa! Europa este un spațiu al toleranței, este un spațiu al bunăstării și un spațiu al clarității și al regulilor de joc, ceea ce, de fapt, noi încercăm de 30 de ani de zile să facem lucrul acesta și nicidecum nu ne reușește.

Dacă cineva crede că noi intrăm în Uniunea Europeană și noi în continuare nu vom plăti impozite și o să șmecherim bugetul public și cineva o să ne dea pensii, nu va fi așa.

Vocea Basarabiei: Apropo, dvs. ați vorbit despre valori, dar eu merg cu regularitate în Moldova profundă și discut cu cetățeanul de la firul ierbii și, știți, mai degrabă alte mesaje prind, că dacă Republica Moldova va ajunge țară membră UE, atunci veți fi lipsiți de ortodoxie, atunci veți prelua acele practici urâte despre care se vorbește, iar despre aceste practici urâte, vorba dvs., mai mult vin zvonurile din Est, de la Moscova.

Alexandru Tănase: Argumentele sunt la suprafață, cele mai ortodoxe țări din Europa sunt România și Grecia și ambele sunt state membre ale Uniunii Europene, absolut nimeni nu a atentat niciodată în niciun fel la dreptul cetățenilor de a practica acel cult religios pe care ei și-l doresc. Da, dacă noi înțelegem ortodoxia prin prisma la ceea ce face Biserica Ortodoxă a Moldovei împreună cu șefii de la Moscova, noi așa ceva nu ne dorim. Noi nu vrem o biserică, care să facă politică și care să se transforme în agitprop, substituind exact dispariția Direcției agitație și propagandă a PCUS, dar este un argument fals. Acum ceea ce ține de atentatul la familie, cum se vorbește, și acesta este un fals, familia este o valoare și în Europa. Familia este o valoare în Europa! Acum, ce înțelegem prin familie? Nimeni nu ne împiedică să vedem familia așa cum o vedem noi, dar în același timp trebuie să înțelegem că democrația, că Constituția nu este un act majoritarist. De fapt, democrația înseamnă protecția celor puțini, ăștia mulți nu au nevoie să fie protejați, 90 la sută câți sunt, hai să zicem așa, pro-familie, cum zic ei, tradițională, pe ei nu trebuie să-i protejezi, trebuie să ai grijă ca drepturile celorlalți, care sunt mai puțini, să fie respectate. Dar și aici nu aveți ce spune. Dar o familie formată din mamă, copil și bunică e familie tradițională sau netradițională? Adică am avea argumente la orice. Vreau să vă zic că propaganda putinistă a reușit să holomocească puțin creierele oamenilor, dar nu este o sarcină sau o misiune imposibilă de făcut, de a explica oamenilor cum stau lucrurile în realitate și aceste sperietori trebuie pur și simplu încet, ca o bucată de gheață când o pui la cald, ea se va topi într-un final. Vă amintiți ce scandal am avut noi când a fost votată Legea privind egalitatea de șanse, vă amintiți ce spuneau?

Propaganda putinistă a reușit să holomocească puțin creierele oamenilor, dar nu este o sarcină sau o misiune imposibilă de a explica oamenilor cum stau lucrurile în realitate

Vocea Basarabiei: Îmi amintesc că unii deputați nici nu au venit măcar să-și exprime votul.

Alexandru Tănase: Sigur, mulți dintre aceștia care erau proeuropeni se ascundeau prin WC-uri și nu votau sau după ce votau mergeau și transmiteau alte mesaje. Foarte multă mizerie a fost cu acea lege și, uite, sunt vreo 10 ani de zile de când a fost votată, s-a întâmplat ceva? A atentat cineva la valorile noastre tradiționale sau care-i problema? Faptul că legea noastră nu permite discriminarea unor oameni pe baza anumitor criterii este o chestie absolut sănătoasă, deoarece demnitatea umană este valoarea supremă din punct de vedere constituțional și în sensul acesta este obligația statului de a asigura protecția demnității umane. Și eu nu văd absolut nicio problemă aici și argumente sunt, argumente oricând pot fi găsite, doar că este necesar să ne angajăm plenar cu întreaga societate și chiar și cei care fac politică de opoziție ar trebui să înțeleagă că speculând niște minciuni, da, să admitem că ar putea să le aducă un anumit avantaj electoral, dar, de fapt, pierde întreaga societate. Asta-i marea problemă. Noi, de fapt, asta am și făcut 30 de ani de zile, pentru a trece pragul în parlament am avut partide care erau gata să arunce la gunoi absolut tot, să dinamiteze întreaga țară și să scuipe pe tot ceea ce au făcut predecesorii lor. Cred că anume la capitolul acesta, când vorbim despre ideea integrării europene, este o idee salvatoare pentru noi, dacă noi vrem să avem unde trăi, să ne simțim bine, dacă vrem ca proprietățile pe care le avem – care are un apartament, care are la țară o căsuță să coste ceva bani și să coste mai scump decât costă într-o țară abandonată, noi trebuie să îmbrățișăm această idee, trebuie să ne mobilizăm și să încercăm să fim deștepți. Sorry că zic lucrul acesta, dar uneori mintea te ajută să găsești soluții absolut fantastice, chiar și pentru cele mai complicate situații.

Ideea integrării europene este salvatoare pentru noi. Dacă vrem să avem unde trăi și să ne simțim bine, trebuie să îmbrățișăm această idee și să ne mobilizăm

Vocea Basarabiei: Dle Tănase, să mai explicați și în ce condiții poate fi convocat, organizat un referendum, pentru că adversarii actualei guvernări spun că e nevoie de un plebiscit și în cadrul acestui plebiscit cetățenii să-și exprime punctul lor de vedere referitor la vectorul politicii externe. E bine să vărsați lumină și pe acest subiect.

Alexandru Tănase: În primul rând, ceea ce ține de democrația plebiscitară, noi nu suntem nici în Grecia Antică și nici în Roma Antică. Constituțiile se modifică în parlament, există o sumedenie de documente internaționale, inclusiv recomandări ale Comisiei de la Veneția privind reformele constituționale. Aceste reforme se recomandă să fie făcute în parlament, nu în stradă. Mai mult ca atât, avea Margaret Thatcher o expresie care îmi place foarte mult și care spunea că democrația plebiscitară sau referendumurile sunt arma preferată a dictatorilor. Dacă e să ne uităm puțin în istorie, marile crime care s-au comis au avut la bază referendumuri. Și Putin a făcut referendum, și Lukașenko și-a prelungit mandatul de 6 ori prin referendumuri, Adolf Hitler a avut vreo 3 referendumuri, Mussolini a avut referendumuri. De asta eu ziceam că în lumea civilizată și în lumea modernă nu este încurajată calea plebiscitară de modificare a Constituției, dimpotrivă, trebuie să aibă loc un proces profesionist în interiorul parlamentului, în grupurile parlamentare, sigur că cu consultarea societății, fără doar și poate, dar nicidecum nu poți pune la referendum o astfel de problemă, deoarece o persoană pe care o chemi la referendum trebuie să ai certitudinea că ea este în măsură să se pronunțe asupra unei astfel de probleme. Există câteva hotărâri ale Curții Constituționale din Republica Moldova, care limitează posibilitatea modificării Constituției prin referendum. De asta eu din start vreau să le-o tai celor care cred că vor reuși să transforme într-un spectacol toată chestia asta, să organizeze un referendum ca mai apoi pe banii publici să meargă prin sate și să promoveze completamente alte mesaje sau mesaje de campanie electorală.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., ca și bun cunoscător a ceea ce înseamnă politică în Republica Moldova, vă dați seama că acești politicieni vor spune că guvernarea se teme de un referendum, pentru că la acest referendum cetățenii ar putea să nu fie de acord cu acest deziderat de integrare.

Alexandru Tănase: Noi am mai vorbit la subiectul acesta, despre ce vor spune, niciodată nu vei reuși să-i împaci pe toți. Mai mult ca atât, politicienii responsabili, de fapt, știu să aleagă între interesul politic de doi bani sau pe termen scurt și interesul politic major al societății. În cazul de față, interesul major al societății noastre este nu de a ne pierde în speculații deșarte și nu de a scinda și mai departe societatea asta a noastră. Noi avem în spate două decenii de scindare a societății pe principii politice, întâi au fost comuniștii care i-au împărțit, după care au venit guvernările care au fost până acum 2-3 ani de zile, care iarăși au folosit același instrument. Eu cred că nu este acum nici situația, nici cazul, văzând ce se poate întâmpla. Noi avem exemplul Ucrainei, un stat care timp de 30 de ani de zile a ezitat să-și formeze propria țară, propriul sistem de securitate, propria economie și uitați-vă ce s-a întâmplat. Dacă ucrainenii făceau acele reforme pe care le fac acum în anii ‘90, cum le-au făcut românii, cum le-au făcut ungurii sau polonezii, ar fi fost mult mai complicat pentru Putin să atace această țară. Fiți atenți la ceea ce se întâmplă în țările baltice, sunt state mici, dar au instituții funcționale, au sisteme performante, sustenabile, care pot asigura buna funcționare a economiei. Asemenea state nu sunt atât de vulnerabile și eu cred că noi trebuie încet să coborâm picioarele pe pământ, să ieșim din ambrazurile astea și să începem încetișor să dezvoltăm instituțiile, să le reformăm, să le punem să funcționeze cum ar trebui ele să funcționeze în regim normal.

Avem în spate două decenii de scindare a societății pe principii politice. E timpul să dezvoltăm instituțiile, să le reformăm, să le punem să funcționeze în regim normal

Vocea Basarabiei: Dar până la urmă credeți că totuși opoziția poate să insiste pe ideea convocării unui referendum, chiar dacă, de exemplu, sunt cunoscute rezultatele mai multor sondaje de opinie unde arată că peste 50 la sută, aproape 60 la sută din cetățenii Republicii Moldova și-ar dori aderarea țării lor la UE, ei ar putea să folosească, iată, această pârghie și să le explice oamenilor despre frica celor de la guvernare ca nu cumva să tragă foloase?

Alexandru Tănase: E o întrebare cu care noi sigur intrăm în zona speculațiilor, ce ar putea să facă…

Vocea Basarabiei: Da, dar din moment ce se vorbește?

Alexandru Tănase: Putem să ne uităm ce a fost în trecut. Hai să zicem așa, ca să vedem ce va fi mâine, trebuie să vedem ce a făcut cineva ieri, păi, toate partidele de opoziție și toate partidele care au fost la putere au încercat să joace cartea referendumului, eu nu știu niciun partid care să nu fi încercat.

Vocea Basarabiei: Și niciun referendum nu a avut sorți de izbândă?

Alexandru Tănase: Nu a avut loc, el nu a avut loc, dar a încercat și Partidul Comuniștilor, și socialiștii, și PLDM-ul, PPDA-ul, PAS-ul, toți au încercat să joace cartea aceasta, deoarece ea dă bine, e o platformă bună de a promova anumite mesaje. Or, acum noi suntem în altă situație. Eu am senzația că mesajul integrării europene este unul dintre puținele mesaje care trebuie excluse din competiția politică și din zona asta a speculațiilor ieftine pentru a obține avantaje de moment. Sunt foarte multe subiecte care pot fi jucate, dar pe acesta eu l-aș lăsa cumva, l-aș da deoparte, deoarece noi cu toții avem nevoie de un subiect unde toți, majoritatea, hai să zic așa, să avem același punct de vedere. Avem opinii diferite referitor la reformele economice, reformele pe zona justiției, e și firesc să fie așa, slavă Domnului, trăim în democrație, dar trebuie să existe măcar câteva subiecte unde noi să nu avem divergențe substanțiale sau fundamentale. Ca să nu să se întâmple lucrul acesta, este important nici să nu ajungem la momentul când începem să speculăm. Vă imaginați dacă următoarea campanie electorală se va focusa nu pe chestiuni de alt gen, dar pe chestiunea integrării sau non-integrării europene, ar fi o chestie regretabilă. De asta eu ziceam că ar fi OK să încercăm să mai construim niște punți, chiar cu aceeași opoziție. E clar că nu poți vorbi, mulți dintre dânșii acolo sunt oameni terminați, îmi pare foarte rău să spun lucrul acesta, irecuperabili, dar în mod cert trebuie să existe și oameni raționali.

Vocea Basarabiei: PSRM ce spune despre Adunarea „Moldova Europeană”? Acțiune de partid, din banul statului, un dopaj public și autoamăgire despre sprijinul imaginar al majorității cetățenilor.

Alexandru Tănase: Știți cum? În casa spânzuratului despre funie nu se vorbește, cred că PSRM este ultimul partid care ar trebui să critice pe cineva privind utilizarea netransparentă a banilor. Haideți să fim oameni serioși! Nici nu vreau să comentez așa ceva.

Vocea Basarabiei: Dar despre aceste 3 proteste antiguvernamentale, care au avut loc la Comrat, la Orhei și la Bălți, ce ne puteți spune?

Alexandru Tănase: Eu aș propune să nu supradimensionăm ceea ce se întâmplă în orașul Comrat, care este mai mic decât o stradă din Chișinău, și orașul Orhei în care, de fapt, sunt oameni cu opțiuni prodemocratice. Faptul că acolo au reușit ei să promoveze niște proiecte care i-au făcut simpatici și lumea îi sprijină, dar eu știu foarte bine raionul Orhei, în perioada când eram în politică am lucrat acolo, nu sunt în Orhei oameni cu viziuni antieuropene și antioccidentale, să nu ne facem iluzii. Același lucru e și despre Bălți. Bălțiul nu mai este astăzi ceea ce a fost altădată, s-a schimbat și structura etnică, s-au schimbat și generațiile. Acum cineva a protestat. Foarte bine! Noi trăim într-o democrație, slavă Domnului, nimeni nu te pune la pușcărie în țara noastră pentru faptul că protestezi, a-i protestat și asta-i tot. Atâta timp cât nu încalci legea, poți să protestezi unde vrei, dar nu aș fi dispus să exagerez importanța acestor proteste anume pe segmentul integrare europeană și nici nu cred că aceste proteste pot fi calificate ca și proteste antieuropene, mai degrabă sunt antiguvernamentale, ceea ce e altceva. E dreptul oricărui partid de opoziție să critice guvernarea și să o facă sănătos, dar nu le punem pe toate în același coș.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. ați vorbit că la Orhei și la Bălți ar exista gândire proeuropeană…

Alexandru Tănase: Absolut.

Vocea Basarabiei: Dar ce se întâmplă în UTA Gagauz-Yeri, acolo unde lumea totuși este rezervată atunci când vorbește despre cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?

Alexandru Tănase: Noi am făcut o greșeală fundamentală când a fost creată această autonomie. Bine, nu-i subiectul discuției noastre de azi și nici nu voi avansa cu acest subiect, dar ceea ce cred eu că trebuie să facem absolut de urgență e să decuplăm informațional această regiune de propaganda putinistă, altfel noi nu vom ajunge niciodată ca oamenii aceștia să fie cetățeni ai Republicii Moldova.

Noi am făcut o greșeală fundamentală când a fost creată această autonomie. Trebuie de urgență să decuplăm informațional Găgăuzia de propaganda putinistă, altfel nu vom ajunge niciodată ca oamenii aceștia să fie cetățeni ai Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar cum s-ar face acest lucru care ține de decuplare?

Alexandru Tănase: N-o să vin eu acum cu soluții, puterea noastră politică actuală a fost foarte ingenioasă când a vrut să obțină anumite rezultate, inclusiv de ordin restrictiv, doar că atunci când este vorba de Găgăuzia, tot timpul intervin ambasadorii care stau mereu pe acolo, ei tratează situația din Găgăuzia ca o chestiune ce vizează protecția minorităților. Nu vă supărați, oamenii aceștia sunt foarte naivi, eu am cunoscut foarte mulți dintre ei și chiar multora le-am spus: „Nu veți reuși, dlor, să-i loializați, o să ia bani pentru drumuri, pentru școli, o să ia bani pentru spitale, au să vină la recepții, au să mănânce bruschette cu somon, au să plece acasă, au să pună televizorul și tot la Putin au să se uite”. N-ai cum schimba, nu se schimbă situația…

Vocea Basarabiei: Și atunci, ce trebuie de făcut, dle Tănase?

Alexandru Tănase: Eu cred că trebuie statul să fie mult mai categoric în acest sens dintr-o perspectivă, din altă perspectivă noi trebuie să revedem în mod clar relația financiară cu Comratul. Nu merge așa ceva, nu ține figura! Adică din moment ce larghețea și deschiderea Guvernului de la Chișinău sunt văzute ca prostie ani de zile, trebuie să revedem, în general, tot ceea ce ține de finanțarea acestei autonomii. Dacă, fraților, sunteți autonomi, haideți să încercați să vă plătiți singuri facturile. Eu cred că acesta-i primul lucru care trebuie făcut și după asta să începem dă discutăm pe substanță, să vedem cum facem ca găgăuzii să vorbească limba găgăuză, dar nu limba rusă, cum facem ca găgăuzii să fie cetățeni ai țării în care trăiesc, dar să nu urască țara aceasta și să nu se lase antrenați în toate manipulările pe care serviciile speciale din Moscova le fac în această regiune.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.