VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Igor Grosu: Sperăm ca Israelul să facă o analiză și să vină cu un răspuns clar în cazul fugarului Ilan Șor

Vocea Basarabiei: Un an se duce, altul vine, ce a fost rău și ce a fost bine –  încercăm astăzi să aflăm de la președintele Parlamentului Republicii Moldova, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. Republica Moldova se va putea integra în Uniunea Europeană până în 2030, sunt promisiunile pe care le fac autoritățile pentru cetățenii acestui stat. 7 ani, 7 ani pentru unii înseamnă o perioadă mică, alții spun că e o perioadă suficientă, ce urmează o să ne spuneți dvs., dar mai întâi să vă întreb: ați sărbătorit Crăciunul?

Igor Grosu: Eu sunt de modă veche, trebuie să recunosc…

Vocea Basarabiei: Deci, urmează să-l sărbătoriți?

Igor Grosu: Așa am prins de la părinți. Ei bine, Moș Nicolae a fost, a adus ce a trebuit în papuci, dar noi suntem de modă veche în familie și sărbătorim pe vechi, așa am decis noi.

Vocea Basarabiei: Ucrainenii, cel puțin în acest an, 2023, au spus că au trecut la stilul nou. Credeți că va ajunge și Republica Moldova să sărbătorească, ținând cont că totuși încă mulți cetățeni spun că la oraș sărbătoresc pe nou și merg la țară pe vechi?

Igor Grosu: Asta se cam întâmplă la moldoveni, încearcă să beneficieze de ambele calendare – la oraș e una, merg la țară, acolo părinții sunt mai conservativi și sărbătoresc pe vechi. Nu știu e o coincidență sau nu, dar eu de ani buni țin minte, cel puțin la capitolul zăpadă, pe vechi e mai multă zăpadă, adică șansele să avem zăpadă sunt mai mari pe vechi, dar cred că o să migreze…

Vocea Basarabiei: Parlamentul a oferit zile libere și pe stil vechi, și pe cel nou.

Igor Grosu: Eu zic să fie asta ultima problemă pe care trebuie s-o rezolvăm, în rest…

Referendumul pentru integrare va întări și mai mult obiectivul nostru european

Vocea Basarabiei: Dar starea de urgență ce soartă are, până la sfârșitul acestui an și atât?

Igor Grosu: Da. Deci, nu mai extindem starea de urgență, pentru că ieri a fost ultima ședință de parlament și s-a luat decizia de a nu mai merge pe acest…

Vocea Basarabiei: Aproape 3 ani a durat această perioadă.

Igor Grosu: Am oferit tot instrumentariul, am modificat toate legile care a fost nevoie, astfel ca executivul, ministerele, autoritățile să aibă aceste instrumente ca să acționeze în afara stării de urgență. Și aici ne referim la dimensiunea energetică, la dimensiunea de export, dacă vorbim de cereale în mod special, la spațiul informațional, regimul străinilor, refugiaților care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Deci, asta i-am rugat: „Colegi, atenție, vă rog, scanați, treceți în revistă toată experiența stării de urgență, ce mai trebuie să modificăm în lege, astfel ca să nu mai fim nevoiți să extindem acest regim de stare de urgență”.

Vocea Basarabiei: Iată, tocmai ați precizat că legea ce permite pentru cei străini? Să aibă o ședere nu mai mult de 90 de zile pe teritoriul Republicii Moldova, ambasadorul Ucrainei spunea aici, la Vocea Basarabiei, că ar mai fi cam 100 de mii de persoane fugite din calea războiului, refugiați pe teritoriul Republicii Moldova, asta înseamnă că acum ei trebuie să-și ia un statut special?

Igor Grosu: Eu nu cunosc toate detaliile, în tot cazul noi o să asigurăm tot confortul, dacă-i pot spune așa, că nu-i mare confort să fii refugiat, dar tot ce va fi necesar de oferit refugiaților ucraineni, noi o să le oferim. 

Vocea Basarabiei: Și vestea de la acest sfârșit de an, că peste un an am putea să avem un referendum, să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Ați fost criticați până nu ați intervenit și ați modificat Codul electoral, că se poate organiza și referendum, și alegeri în aceeași zi. De ce credeți că trebuie să fie în aceeași zi?

Igor Grosu: Asta va pune punct tuturor speculațiilor la care se dedau unii lideri politici. Eu îi împart în două categorii: cei care nu se pot bucura de succesele propriei țări, mă refer la cei care se uită spre Răsărit mai mult, spre Kremlin și cei care în virtutea politicii pe care o duc, ei nu se pot afirma în politicul din Republica Moldova. Este o inițiativă pe care noi am susținut-o, o să tranșăm acest subiect odată și odată, pentru mine cel mai bun indicator sunt ultimele 3 alegeri, unde marea majoritate a populației au votat pentru, fie că vorbim de președinte, fie că vorbim de partid politic, fie că vorbim de aleși locali, proeuropeni. Și asta mă face și cred și să interpretez aceste rezultate și prin prisma opțiunilor de dezvoltare a țării. Dacă tot se face trimitere la faptul că și țara cutare a făcut referendum, și țara cutare a făcut referendum, care au fost în proces de aderare, a fost lansată această inițiativă. OK, colegii juriști au analizat deciziile Curții Constituționale, care numai într-un singur caz spune că atunci când sunt mai multe buletine, și acesta-i cazul alegerilor locale, când ai, spre exemplu, 3 buletine în raion – îi primarul tău, consilierul tău și consilierul raional, în municipiul Chișinău îs 4 buletine. Deci, numai în cazul alegerilor locale nu se permite acest lucru, pentru că poate genera o confuzie. Da, a fost nevoie de modificat legislația, noi am modificat legislația, astfel ca să oferim șanse și celor care se declară tare-tare proeuropeni, hai, o să avem șansa să mergem în fața alegătorilor și să-i convingem o dată în plus, dar noi o să-i convingem prin fapte, nu prin vorbe, cum o fac alții.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, credeți că ar fi planat o incertitudine, dacă ar fi participat sau nu suficienți alegători la referendum, pentru că în Republica Moldova atunci când au fost organizate plebiscite, lumea nu prea a manifestat mare interes?

Igor Grosu: Eu cred că acum miza este foarte mare. E vorba de a deveni membră a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Ați spus în debutul emisiunii 2030, am eu așa o presimțire că lucrurile pot merge mai repede, dacă mă uit cum au evoluat.

Vocea Basarabiei: Dar pe ce se bazează această intuiție a dvs.?

Igor Grosu: Eu mă bazez pe faptul că noi suntem foarte determinați să mergem foarte hotărâți înainte, noi am obținut statutul de țară candidat în 2022, în 2023 am deschis negocierile, era important acum de deschis negocierile împreună cu ucrainenii, mai departe fiecare țară își stabilește viteza cu care se mișcă.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova ar putea să accelereze procesul?

Igor Grosu: Noi nu putem accelera totul, că totul nu depinde doar de noi, depinde și de decizia politică a celor 27 de state, dar în cea mai mare parte depinde cât de repede o să ne mișcăm noi cu transformările, cu reformele pe interior. Și asta mă face să fiu încrezător că noi o să ne mișcăm repede.

Vocea Basarabiei: Dar cerințele din partea Bruxelles-ului rămân aceleași, în primul rând, lupta împotriva corupției, dar și întărirea statului de drept?

Igor Grosu: De acord…

În reformarea justiție am pierdut vreo 5 luni din avans din cauza sabotărilor

Vocea Basarabiei: Dacă nu se edifică acest stat de drept, dacă instituțiile statului nu devin și mai eficiente, atunci se va pierde și din viteza pe care vreți să o parcurgeți?

Igor Grosu: Sunt de acord în totalitate. Dvs. ați pomenit reforma justiției, noi am pierdut, hai să zic așa, anul acesta dacă mă uit în 2023, în spate, în cazul CSM-ului, congresului sau Adunării generale a judecătorilor am pierdut cam vreo 3 luni. Acesta a fost sabotaj, să nu-mi spună mie nimeni că Curtea Supremă de Justiție, primind contestările celea, a trebuit să mediteze nu știu cât. Nu, acesta a fost sabotaj! 

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt sabotorii?

Igor Grosu: Cei care au fugit. Unii au fugit din sistem, vestita Doneva, se pare că așa-i numele, unii mai sunt în sistem și se uită cu groază la procesul de evaluare, pentru că știu că au de dat explicații și am mai pierdut în toamnă tot vreo două luni, dacă nu greșesc, cu Adunarea generală a procurorilor, unde la fel au făcut uz de dreptul lor de a contesta, dar pe 22 decembrie s-au convocat, îi felicit, cu întârziere, ce-i drept. Noi am pierdut ca țară 5 luni de zile, în timpul acesta noi puteam să avansăm mult mai repede, oricum drumul e acesta. Și eu le spuneam de fiecare dată, sincer și cu bunătate le spuneam: „Procesul este ireversibil, haideți să nu vă chiuiți nici voi, nici noi și să sufere întreaga societate. Acolo-i drumul, încolo trebuie să mergem!”

Vocea Basarabiei: Dle Grosu, dvs. ziceți că acum ar trebui să fie viteza mai mare, dar iată de când s-a anunțat concurs pentru șefia la Procuratura Generală, interesul este mic și foarte mic pentru această funcție?

Igor Grosu: Eu cred că interesul o să apară, pentru că ei au văzut, s-au uitat foarte mult probabil: o să aibă loc Adunarea generală a procurorilor ori n-o să aibă loc? O să dea Adunarea generală noi membri ai CSP-ului, pentru că Consiliul Superior al Procurorilor e organul care trebuie să primească dosarele, să le analizeze ș.a.m.d.? Aici era, intuiesc eu, acum nu am probe, nu am, dar dacă stai într-o parte și te uiți la comportamentul acesta, încercările acestea de a tergiversa: „Dle, hai să vedem o să aibă loc sau n-o să aibă loc”. Și în ajunul Adunării generale a procurorilor semnalele erau că lumea se pornește la adunare și, cel puțin, n-o să fie problema de lipsă de cvorum. Acum era important să vedem la adunare ce se întâmplă, pentru că nu-i de ajuns să vină suficienți, dar au venit vreo 400 sau câți acolo de procurori, destul de reprezentativ. Și da, noi le-am zis (că ei spuneau că o să fie probleme cu toată evaluarea asta): „Evaluarea nu se discută, ea trebuie executată!” – „Că nu avem capacități suficiente, că nu avem condiții, că nu avem salarii” ș.a.m.d. De fiecare dată, mesajul e următorul: o să revenim și o să asigurăm toate lucrurile acestea, dar eu vreau să văd, noi, cetățenii, alegătorii vor să vadă livrabile, vor să vadă progrese. Noi vrem să vedem dosarul pe bandiții care au încercat, și au reușit parțial, să cumpere alegerile din Găgăuzia, ajunge el în judecată sau nu ajunge. Cât trebuie să mai stea dosarul cela? Ni s-a imputat la parlament că Codul penal nu-i suficient de bun la anumite capitole, acum n-o să spun exact, o să vă explic despre ce-i vorba, să punem o prevedere care să dea posibilitate celor care sunt inculpați să poată coopera cu ancheta, dacă povestesc de-a fir a păr cum au participat, ce au făcut ș.a.m.d. După discuții în parlament, i-am rugat pe colegi, că erau supărări diferite în parlament, care spuneau că ei au tot instrumentariul, lasă-i să livreze. Am zis: „OK, vă rog, ei tot fac trimitere la aspectul acesta că nu sunt suficiente, haideți să le dăm și instrumentul acesta, haideți să le dăm prevederea ceasta legală care, în opinia lor, ar facilita cooperarea dintre cei inculpați sau implicați în schema aceasta banditească cu acoperire de la Kremlin, ca să fie mai cooperanți”. Le-am dat și lucrul acesta și le-am spus că noi suntem deschiși să discutăm, să analizăm, să modificăm legislația, spuneți ce trebuie de modificat și noi modificăm. Vreți mai multe capacități, vă dăm mai multe capacități, dar noi vrem progrese, dosarul să ajungă… Până acum spuneau: „Noi am lucrat, judecătorii îs de vină” și cumva era ping-pongul acesta procurorii spuneau că judecătorii, judecătorii spuneau că procurorii, iată, povești de acestea cu zmeul și noi rămâneam ca spectatorii, ca să nu spunem altfel, mai popular. Am zis: „OK, aveți tot instrumentariul, ați făcut totul, dați la judecători. Haideți să vedem acum acolo ce au să facă”.

Vocea Basarabiei: Dar pe parcursul acestei perioade putem spune că s-a implicat și politicul mai mult decât trebuia să se implice, pentru că au fost reproșuri și de felul acestora, că cei de la guvernare vor și ei să facă exact ceea ce au făcut predecesorii lor?

Igor Grosu: Nu ține! Unicul lucru de situație, cum zic eu așa, excepțională acesta a fost vettingul și este vettingul, și el a apărut ca o măsură excepțională, pentru că tot ei – CSM-ul, CSP-ul – nu au avut caracter, nu au avut voință, pentru că ei știu foarte bine ce mizerie se întâmplă în sisteme, ei știu foarte bine, ei știu care-s de treabă, care-s corecți, ei știu care-s cu păcate. CSM-ul, CSP-ul trebuia să se adune și să spună sau în adunare să spună: „Stimați colegi, haideți să nu ne mai mințim pe noi și pe alții”.

Vocea Basarabiei: Deci, ingerința politicului în sistemul judiciar nu a fost?

Igor Grosu: Nu! Noi am creat condiții pentru această evaluare externă. Acesta e mesajul: „Dacă voi tot nu aveți caracterul și capacitatea să vă auto-curățați, iată am apelat la instrumentul acesta, care nu e nou pentru Moldova, s-a mai aplicat și în altă parte”. Am creat, cum zic eu, paratrăsnetul acesta, comisiile de evaluare au servit drept paratrăsnet pentru că era un fel de ajutor reciproc acolo: „nu scoatem ochii, nu scoatem mizeria din casă, punem sub preș, dar ce o să zică, că suntem tot de-ai noștri în sistem” ș.a.m.d. Iată acum paratrăsnetul sau toate loviturile s-au dus în cei care au făcut evaluările, au trecut prin adunările voastre generale, vot secret, probabil a fost secret, că nu i-am urmărit chiar, ați votat, i-ați ales, au mers în CSM, au mers în CSP – la treabă.

Vocea Basarabiei: Spuneau că modelul albanez nu s-ar fi potrivit întru totul și pentru situația și realitățile din Republica Moldova. Și aici erau unii care spuneau…

Igor Grosu: Dar noi nu l-am copiat mot à mot. Noi am învățat din experiența și a lor, și a georgienilor, și a ucrainenilor, pentru că sunt cred că vreo 3 țări care au trecut prin acest exercițiu mai mult sau mai puțin similar.

Vocea Basarabiei: Și procuror general când va avea Republica Moldova?

Igor Grosu: Acum nu cunosc, știu că concursul e în derulare…

Vocea Basarabiei: S-a prelungit concursul.

Igor Grosu: Au să aplice, CSP-ul va analiza dosarele, va face interviuri și va face propunerile.

Vocea Basarabiei: S-a schimbat guvernatorul Băncii Naționale și spiritele s-au încins, pentru că cei din opoziție vă numesc trădători. Asta au spus ei, după ce în fruntea Băncii Naționale a Republicii Moldova a venit un cetățean de peste Prut, o cetățeancă din România. Dvs. ați mers, ați prezentat-o pe noua șefă a Băncii Naționale, ce așteptări aveți de la ea? 

Igor Grosu: Numai bune… 

Vocea Basarabiei: Și de ce credeți că sunteți atât de mult învinuiți că nu ați găsit un specialist bun aici pe interior?

Igor Grosu: Opoziția nu are argumente, opoziția a stat cu noi în audieri, opoziția a auzit toate, scuzați-mă, bâlbâielile și pe alocuri și răspunsurile cinice, le-aș spune eu, în cadrul audierilor, când noi aflăm cu stupoare că cei care, hai să zic așa, există suspiciuni că au ajutat în procesul „furtului miliardului” din interiorul băncii și tot banca le plătește avocat, care se constată că sunt de la un barou de avocați, care-i apără pe hoți, adică noi din banii noștri publici…

Anca Dragu a apărut pe radare când discutam candidaturile pentru posturile de viceguvernator al BNM

Vocea Basarabiei: Dl Armașu în plenul parlamentului a explicat ce înseamnă aceasta.

Igor Grosu: Nu, dar să nu-mi spună mie că „sunt proceduri și eu n-am ce face, că așa a câștigat”. Dle, eu vreau să înțeleg și eu, pentru că poate eu nu înțeleg, există un bun-simț, există, nu știu, un Cod de etică, probabil la instituția ceea trebuie să fie un Cod de etică care să spună, când, există un conflict de interese, la urma urmei, cum poate aceeași entitate, pe de o parte, să-l apere pe hoț și, pe de altă parte, să-l apere pe angajatul băncii care există suspiciuni că l-a ajutat pe hoț? Atunci, noi ce suntem, iar ne uităm cu ochii în soare, asistăm cum pe banii noștri ne prostesc? Dar revin la întrebarea dvs., au votat, ați văzut, au votat unanim. Chiar am avut discuții în aceeași zi cu proiectul hotărârii pe care l-au propus ei. Dar noi le-am zis: „Proiectul acesta al hotărârii înseamnă a da din deget, pur și simplu a da din deget și a spune cât de răi și cât de”…

Vocea Basarabiei: Așa i-ați convins pe cei din opoziție să voteze pentru destituirea dlui Armașu?

Igor Grosu: Nu, că noi când am pus pauză pe acele audieri, ei pe loc au fluturat cu „noi ieșim cu proiect de hotărâre”. Băi, ce harnici sunteți! Zic, uite, ce-s pregătiți. De când erați pregătiți?

Vocea Basarabiei: Blocul Socialiștilor și Comuniștilor?

Igor Grosu: Da! „Nu, că noi ne-am pregătit de mult”. OK! V-ați pregătit, am citit și vă zic că asta e a da din deget la…

Vocea Basarabiei: Dar pe urmă tot ei v-au criticat că ați adus pe cineva…

Igor Grosu: Hai, zic, în cazul acesta niște acțiuni mai hotărâte, au fost de acord. Bine că am lucrat, am operat niște modificări asupra hotărârii…

Vocea Basarabiei: Cum ați identificat candidatura pentru noul guvernator?

Igor Grosu: Dna Dragu, hai să zic așa, a apărut pe radare ceva mai devreme, când se discutau candidaturile pentru poziția de viceguvernatori, pentru că era o poziție vacantă sau au rămas câteva poziții…

Vocea Basarabiei: Două erau vacante.

Igor Grosu: Două poziții erau vacante și au apărut mai devreme discuțiile. Și, apropo, noi avem și alte exemple foarte bune, când cetățeni, inclusiv ai României, s-au regăsit în funcții în instituțiile din Republica Moldova, acum poate îmi scapă numele, dar vorbim de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, da, un cetățean al României cu experiență, cu tot CV-ul în regulă. În cazul dnei guvernator, are o experiență impecabilă, a muncit la Banca Centrală Română, 5 ani, dacă nu îmi scapă, la Fondul Monetar Internațional vreo 10 ani…

Vocea Basarabiei: A fost și politiciană în România. Dar, apropo, Fondul Monetar Internațional a reacționat imediat după ce a fost destituit șeful Băncii Naționale și a spus că prea repede s-a făcut acest pas.

Igor Grosu: Eu nu știu, nouă cetățenii ne-au spus că prea mult ne-am codit noi cu subiectul acesta, că „furtul miliardului” a fost, iată un alt șoc al meu, când, încă asta era în comisie închisă, că nu putem să facem audieri în sala în plen, pentru că e vorba, asta ne-a explicat procurorul, când e vorba de politici, ei pot veni în plen, când e vorba de un dosar anume ei nu pot face declarații în plen, că altfel o să fie folosit de contraparte, cei învinuiți. Și eu am întrebat: „De ce a fost nevoie de două percheziții la Banca Națională, iată, spuneți care a fost justificarea?” Și ei spuneau: „Noi solicitam asistență, dați-ne, vă rog frumos, acces la informații, transferuri” ș.a.m.d., ca ei în una din percheziții să descopere la Banca Națională serverele de la cele 3 bănci devalizate. Și aceștia au spus: „Dar voi nu ne-ați întrebat: sunt serverele la noi sau nu?”. Ei cum, eu trebuie, noi sau ei, procuratura, statul acesta investighează „furtul miliardului”, șocul șocului, dar tu ai niște elemente foarte importante, serverul, toată informația stocată acolo și tu o faci pe prostul, scuzați, le ai la tine și tu spui: „Dar tu nu m-ai întrebat am eu servere?” Dar poate eu să te întreb: „Ai contract cu hoțul, ce să te întreb?” Adică până unde poate merge nesimțirea asta, că eu altfel nu pot să-i spun?

Vocea Basarabiei: Dar asta ar însemna că în anumite instituții ale statului mai sunt încă exponenți ai fostelor guvernări?

Igor Grosu: Da, eu admit lucrul acesta. Ei, guvernări, ai bandiților, haideți să spunem că acolo era cinism și probabil că mai sunt. Și când 2 indivizi, 2 persoane vizate încă activează în această instituție eu mă întreb: „Iată, tu știi că 2 oameni, pornim de la prezumția nevinovăției, nu știu ce ș.a.m.d., dar tu știi și tu ești obligat să știi, da, asta e instituția instituțiilor, cea care ne garantează și ne asigură stabilitatea sistemului financiar, acesta e sistemul nervos?” Revin la dna guvernator, are o bună experiență și la Fondul Monetar, și la Banca Centrală Română, a fost președinta senatului, a avut o prestație foarte bună, și politică, și publică. Am discutat, toate referințele sunt bune, în plus vine un cetățean al Uniunii Europene, vine un specialist în domeniul bancar de talie europeană, dintr-o țară membră a Uniunii Europene, ce ne mai putem dori noi iată în procesul acesta de negocieri? Asta am spus și la prezentare: „Așteptările noastre, ale parlamentului, sunt că Banca Centrală din Republica Moldova să joace un rol foarte important în procesul de negociere”.

Vocea Basarabiei: Eu am urmărit și mesajul experților în domeniul bancar, care au spus că vor sta cu ochii pe activitatea Băncii Naționale, pentru că e nevoie de transparență, e nevoie ca să cunoască și opinia publică ce se întâmplă.

 Igor Grosu: Toți vom sta cu ochii… 

Vocea Basarabiei: Am văzut și declarații și din partea politicienilor, care au spus că se va deprecia moneda națională, că se vor goli rezervele de stat, că situația va deveni una și mai dramatică într-un termen scurt.

Igor Grosu: Le-am văzut și eu, dar așa-i de hilar, mai ales cel cu apocalipsa, care așa-i de hilar…

Vocea Basarabiei: Fostul premier, Ion Chicu, el a mai scris despre…

Igor Grosu: Nu, mai era unul acolo, care i-a desenat lui Plahotniuc toate circumscripțiile în sistemul uninominal, toate apocalipsele. Deci, cei care atât de bine l-au slujit pe Plahotniuc, unul îi stătea alături în calitate de ministru, o vorbă nu scotea, nu-l auzeai, iar altul îi creiona la Comisia Electorală Centrală ce vrea, ce-i dorea mușchiul, „vrei satul acesta din centrul republicii să-l punem într-o circumscripție cu altul”…

Vocea Basarabiei: V-ați referit și la Iurie Ciocan, da?

Igor Grosu: La toți cei care l-au slujit pe acest bandit și acum se dau parfumați și mari specialiști. Lumea… Treaba lor, lasă-i să vorbească public, dar e bine de a le aminti din când în când.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi vă este clar totuși unde sunt politicienii fugari și ce soartă vor avea ei?

Igor Grosu: Unul e în Turcia, cred eu, vorbim de Plahotniuc. Unul e în Turcia, deși colegii turci nu-l văd, deocamdată nu-l văd, sper să apară, mai bună vederea să devină în timp, altul e în Israel, aceia îl văd, dar cumva încă analizează. Pentru noi tot e un semn de întrebare – cât poți să analizezi? Eu înțeleg că acum într-adevăr au un conflict foarte serios acolo, dar când de pe teritoriul tău un bandit cu banii rușilor, ai Kremlinului, încearcă să destabilizeze situația deliberat pe teritoriul Republicii Moldova – e un subiect de gândit și de analizat.

Vocea Basarabiei: Se fac și investigații acum, chiar s-a spus că el și-ar fi schimbat și locul de trai, viza de reședință…

Igor Grosu: Nu-i departe.

Vocea Basarabiei: Dar e anevoios acest dialog între Chișinău și Tel Aviv?

Igor Grosu: Pentru noi încă nu e clar cât îi trebuie Tel Avivului să analizeze toate probele noastre, totuși noi sperăm că o să fie un pic mai multă atenție. Mesajele pe care le primim în paralel sunt că se dorește o relație bună cu Republica Moldova și noi la fel ne dorim lucrul acesta, dar trebuie să apară mai mult respect în această relație, din partea noastră este respect și sunt de toate. Așteptăm cu nerăbdare, poate și-or face mai mult timp, în special instituțiile de drept, și vor veni cu un răspuns mai clar.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.