VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Sergiu Oprea, primarul s. Corjova: Autoritățile de la Chișinău trebuie să intervină pentru a avea alegeri libere și corecte în Corjova

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu Sergiu Oprea, din 2011, primar al comunei Corjova din raionul Dubăsari, localitate situată în zona de securitate de la Nistru.  Mulțumim mult, Domnule Oprea ca ați revenit la Vocea Basarabiei.

Sergiu Oprea: Mulțumesc că m-ați primit.

Vocea Basarabiei: Alegeri încă neclarificate la Corjova, sau ce se întâmplă acolo, pentru că deocamdată încă nu e clară situația?

Sergiu Oprea: Pentru prima dată în istoria satului, când au fost atât de murdare și corupte alegerile. Au fost folosite 300 000 de lei ca să câștige Partidul Respect Moldova, cu participantul Sîrbu Andrei.

 Vocea Basarabiei: De unde știți că au fost puși în circulație atâția bani?

Sergiu Oprea: Tot satul știe și tot orașul știe. Ei au început a pregăti listele la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Umblau pe străzi, făceau liste, cereau de la oameni buletinele și făceau listele indicând toate datele, inclusiv codul personal și scriau că dacă vor alege candidatul lor, vor primi de la 200 de lei în sus. 

Din 1992, de facto, nu controlăm niciun metru pătrat de pământ, totul controlează regimul separatist

Vocea Basarabiei: Așa erau făcute promisiuni?

Sergiu Oprea: Da, ele sunt, oamenii au declarat, avem un șir de declarații de la oameni. Noi ne mirăm că vreo trei-patru polițiști trăiesc în orașul Dubăsari și lângă dânșii au fost formate locuri unde se adunau oameni. Au fost multe cazuri, noi deja cunoaștem, pentru că oamenii vin la primărie și ne spun: „de ce voi stați pe loc, nu mergeți la toate instanțele?” Așa alegeri nu pot să se petreacă, pentru că Moldova niciodată n-o să ajungă la o viață bună, europeană dacă vor fi petrecute așa alegeri ca la Corjova.

Vocea Basarabiei: Haideți să le lămurim pe toate. Câți locuitori sunt în Corjova?

Sergiu Oprea: În Corjova ne-au dat pe listele de bază 1100, datele statistice arată  3700, iar de facto, noi ne-am adresat la Agenția de Servicii Publice și ei au început cu 2 săptămâni în urmă să pregătească datele, apoi au spus că nu știu ce să facă. Ne-au dat mai mult de 400 de liste, avem 78 de străzi în localitate și-au dat mai mult de 400 de liste cu locuitori, însemnând că există mai mult de 7-8 000 de locuitori de facto în primăria comunii Corjova. Încă un moment e că noi din 92 până în ziua de azi, de facto, nu controlăm nici 1 m2 de pământ, controlează Transnistria. Au fost multe cazuri în care s-au adresat mulți cetățeni până la alegeri pentru ca să aibă dreptul la vot și am făcut tot posibilul să aibă fiecare. Ne-am adresat la Comisia Electorală Centrală, dar ei până în ultima zi au refuzat să ne dea listele suplimentare. În ultima zi, înainte de alegeri, ne-au dat vreo 40 de liste suplimentare cu 2 000 de locuitori care să voteze pe aceste liste.

 Vocea Basarabiei: Câți au votat pe liste suplimentare?

Sergiu Oprea: 70%, asta ar însemna că vreo 1 100 – 1 200 de persoane au votat pe liste suplimentare și vreo 300 și ceva de persoane, dar nu țin minte exact acum, au votat pe listele de bază.

Vocea Basarabiei: 300 de alegători pe liste de bază și 1200 pe liste suplimentare e un paradox, e o situație de nedescris!

Sergiu Oprea: E paradox, toți se miră. Problema e că, atunci s-au pregătit două partide: Partidul Socialiștilor, care a făcut niște grupuri de 10-15 oameni, care umblau prin sat, la fiecare casă și au făcut liste la începutul lui septembrie; iar al doilea partid, Respect Moldova, exact așa a făcut grupuri, care umblau prin sat, au fost plătiți, pregăteau listele cu cetățenii și le promiteau bani. Noi am început din data de 7 octombrie, când am fost degrevat din funcție,  am început să lucrăm cu localitatea. Am făcut 3-4 întâlniri,  am vorbit cu oamenii despre cum vedem viața noastră înainte și totul era bine. A venit ziua alegerilor și s-au  început minuni, au început să aducă cu microbuzul, din Dubăsari, toți alegătorii. A fost rândul mai mare decât la vama Leușeni.

Scrutinul a fost plin de abateri, au fost fixate vreo 25 de procese-verbale privind transportarea ilegală

Vocea Basarabiei: A fost organizat transportul ca să vină alegătorii?

Sergiu Oprea: Da, a fost. Poliția a fixat vreo 25 de procese verbale, a obosit și a lăsat lucru acesta, pentru că nici nu avea rost, veneau câte 5 – 10 ori fiecare mașină. Dimineața veneau pe deal, mai sus de comuna noastră, înspre Cocieri. Vedeți care-i problema, nu am organizat alegeri în satul nostru, ci în satul vecin, în Cocieri.

Vocea Basarabiei: Adică secția de votare nu poate fi amplasată deocamdată în satul Corjova sau care-i motivația?

 Sergiu Oprea: Poate că s-ar putea amplasa, dar nimeni nu poate să ne asigure,  trebuie să se implice toate structurile, organele și poliția, ca să ne asigure. Dacă vin polițiștii în civil, pentru că se tem să fie în uniformă, cei să mai zicem de noi, de oamenii simpli?

 Vocea Basarabiei: Dar miliția transnistreană vine în uniforma lor?

Sergiu Oprea: Da, ei controlează toată Corjova. Comuna Corjova este alcătuită din două localități: Corjova și Mahala, raza primăriei se termină în mijlocul orașului. Miliția lor transnistreană intră în raza primăriei, vă închipuiți ce se face?

Aveam multe sesizări de la persoane străine, care au confirmat că au fost plătiți pentru a vota

Vocea Basarabiei:  E ciudat. Acum care e deznodământul, Dumneavoastră ați pierdut alegerile? Ați atacat în instanța de judecată?

Sergiu Oprea: Deocamdată nu, astăzi la ora 17 avem ședința Comisiei Electorale Locale, care trebuie să ia decizia dacă s-au petrecut alegerile ori trebuie anulate. Eu sper că toți 9 membri vor lua hotărârea în baza faptului că aveam multe cereri de la oameni, care au confirmat că au luat  bani, iar pentru al doilea tur nu au dat bani. Avem zeci de cereri.

Vocea Basarabiei:  Haideți să vedem ce scrie într-o cerere din asta.

Sergiu Oprea: Ei mai mult au scris în limba rusă, pentru că sunt locuitori din Dubăsari, ei nu știu limba de stat și scriu în limba rusă. Iată vedeți ei scriu că „ am luat 200 de lei la primul tur, pe data de 5, pe 19 mi-au promis să-mi mai dea 200 și îl rog frumos pe Sîrbu Andrei să-mi întoarcă banii ăștia”.

 Vocea BasarabieiIată văd, aici, într-adevăr, se confirmă că în aceste cereri este scris că alegătorul ar fi fost cumpărat cu 200 de lei,  asta văd în mai multe din aceste cereri. Ei recunosc că ar fi fost mituiți și această corupere politică l-ar fi avantajat pe contra candidatul Dumneavoastră. Acum ce credeți, că ar fi temei să fie anulate rezultatele acestor alegeri locale în comuna Corjova?

Sergiu Oprea: Este și față Republicii Moldova. Dacă nu anulăm aceste alegeri, înseamnă că în țara noastră corupția este mai sus ca legea. Sunt invalizi care au vrut să participe la votare și nu au acceptat să  vină cu urna acasă. Avem 2 invalizi, unul dintre ei, Beșleaga Fiodor, a fost director la uzina de conserve la Coșnița. Omul este invalid, el șede la pat, s-a adresat la  Comisia Electorală Locală 15/2, să accepte și iată cererea.

Vocea Basarabiei: Deci, nu i-a fost trimisă urna mobilă? Dumneavoastră credeți că aceste încălcări sau nereguli ar putea să arate clar că alegerile trebuie să fie anulate și organizații alegeri noi?

Sergiu Oprea:  Da, dar nu numai astea. Buletinele nu au fost corecte, ele au fost făcute cu 5-7 zile până alegeri, iar cetățenii care erau cu viza de ședință, după raza primăriei, în centrul orașului Dubăsari, și-au schimbat buletinele cu 5 zile până la alegeri și au participat la alegeri. Nu aveau voie, pentru că, prin lege se dă voie cu trei luni înainte, la 5 august să facă lucrurile astea.

 Vocea Basarabiei:  Aici văd locuitori din Mahala, din localitatea care face parte din aceeași comună?

Sergiu Oprea:  Cu viza de reședință în centrul orașului și s-au mutat. Multe cazuri au fost cu buletinele, ei au făcut la buletinele cu litera A în forma veche, există o foiță în care este indicată adresa, viza de reședință și, după cum există informații, s-au adresat la secția de pașapoarte  Dubăsari și au pus ștampila din Transnistria în fișa lor. Au fost multe cazuri fixate de Comisia Electorală că oamenii votează în Moldova cu ștampile transnistrene, este paradox.

Vocea Basarabiei:  Dumneavoastră ziceți că sunt nereguli convingătoare ca să se întrunească condiții pentru anularea rezultatelor, dar ce face cel care a câștigat aceste alegeri și care e diferența de voturi?

Sergiu Oprea:  În primul tur, a fost diferență vreo 100 de voturi în parte mea, noi am ajuns la 519 voturi, la dânșii au fost 450. În turul 2 când am ieșit ambii, paradox, el, cu bani, a ajuns la vreo 700 și ceva, noi la 600 și ceva, diferența a fost cam 100 de voturi, doar că invers. Dar, la sfârșitul alegerilor, cam de la ora 17:00 până la 21:00, s-au dus mai mult de 100 de oameni și a doua zi, se spunea în Dubăsari că, după miliție, sunt vreo 12 case cu cinci etaje și de acolo, Respect Moldova, îi încărcau în microbuze și îi aduceau în ultimele 2 ore la Cocieri, la punctul de alegeri.

Vocea Basarabiei:  Dumneavoastră lăsați să se înțeleagă că alegătorii ar fi votat și nu știau cui dau votul, cine e persoana, pentru că banul doar a contat?

Sergiu Oprea: Lor le era totuna. O rusoaică a spus a doua zi pe 20, după alegeri, că „au venit seara   Respect Moldova, ne-au luat la ora 20:00 pe mine, pe soț și doi copii și ne-au dat direct 2 000 de lei, eu m-am dus dimineața la Șerif, la magazin în centrul Dubăsari-ului și mi-am cumpărat tot ce mi-a trebuit de mâncare, mi-am umplut frigiderul și mi-e tot una cine va fi primar în Corjova, pentru că nu mă adresez la primăria aceea și nu mă doare soartă care e soarta primarului și a Corjovei”. Iese că rușii au hotărât soarta satului nostru Corjova și acum, satul Mahala, care se află până în centrul orașului, au votat vreo 60% de oameni cumpărați cu bani și ai noștri au fost pe listă mai puțini și noi nu am luat mai mult.

Vocea Basarabiei:  Nu facem diferența aceasta pentru că e altă etnie, oricum e cetățean, el are dreptul să voteze și dreptul ăsta nu i l-a luat nimeni, și-a exercitat dreptul la vot, e o datorie a lui, așa se consideră, pentru că într-un proces democratic toată lumea are dreptul să participe la vot . Să ne spuneți Dumneavoastră totuși unde și ce ar trebui să se implice autoritățile și ce trebuie să se facă, ca această situație să fie depășită?

Sergiu Oprea: Trebuie, în primul rând, să facem recensământul, pentru că fost niciodată făcut la Corjova. 

Vocea Basarabiei:  Niciodată nu au fost numărați oamenii care locuiesc acolo?

 Sergiu Oprea: Niciodată. Asta în primul rând, în al doilea rând, trebuie să fie posibil să ne apere polițiștilor și toate organele, ca noi să putem face alegeri libere, corecte în statul nostru. Oamenii n-au cu ce se deplasa și mulți nu s-au dus la alegeri, pentru că nu au cum, nu au transport.

Vocea Basarabiei:   Ce distanță era din Corjova până la Cocieri?

Sergiu Oprea: Cam 5-6 km din capătul satului până la punctul de alegeri.

Vocea Basarabiei:   A treia problemă pe care ar trebui să o rezolve autoritățile?

Sergiu Oprea:  Trebuiau să rezolve, dar nici ei nu pot să se implice pentru că suntem unica localitate în  toată țara care suntem în zona de securitate și nu controlăm de facto nici 1 m².

Vocea Basarabiei: Am spus cu mai multe ocazii, este primăria unde e putere dublă, administrația publică locală care este în subordonarea autorităților Republicii Moldova și cea care e în subordonarea regimului secesionist de la Tiraspol.

Sergiu Oprea:  Nu e dublă. Noi suntem o unică putere în sat, dar noi nu o putem exercita, nu putem lucra normal ca în statul vecin, în satul Cocieri. La dânșii puterea totală e în mâinile lor, noi putere avem, dar nu putem controla.

 Vocea Basarabiei: Dar regimul secesionist are reprezentanți ai administrației acolo, în Corjova?

Sergiu Oprea:  Nu are, nici nu are rost să aibă. Toată conducerea lor este în centru orașului și este miliția,  care controlează tot, ce să mai aibă încă? Ei până azi nu consideră că suntem localitatea Corjova, localitate aparte, ei consideră că este un micro-raion Corjova, în orașul Dubăsari. În general au spus, atunci când s-a dat gazul cu 1 leu în  toată partea stânga a Nistrului, în Cocieri, Molovata, au spus că au dat gazul pentru că aceste sate temporar sunt sub jurisdicția Republicii Moldova.

 Vocea Basarabiei:  Ei spun mai dur, că sunt temporar ocupate de Republica Moldova. 

Sergiu Oprea: Toți cunoaștem cum au dat gazul la partea stângă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.