VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Viorel Furdui: Victoria subită a unor candidați necunoscuți comunității e un fenomen periculos ce compromite democrația

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vorbim despre cum ar trebui să activeze și poate să se reformeze administrația publică centrală, locală, pentru că se vorbește pe parcursul mai multor ani că în acest domeniu încă mai este mult și foarte mult de făcut și că ar trebui voință politică și de sus, de la centru, dar și voință politică de jos. Pe de altă parte, se crede că, dacă nu se va găsi un consens, atunci va fi foarte greu de vorbit despre ceea ce trebuie să se întâmple în administrația publică locală ca să vorbim și despre îmbunătățirea condițiilor de viață, îmbunătățirea infrastructurii, mai cu seamă în mediul rural, dar per ansamblu pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Iată de ce l-am invitat la această emisiune pe dl Viorel Furdui, care este director executiv al Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM). Dl Viorel Furdui a studiat Pedagogia la Universitatea „Ion Creangă”, dar și Dreptul la Universitatea Liberă Internațională, este doctor în drept, a fost lector universitar la ULIM, a activat la IDIS „Viitorul”, din 2010 și până astăzi este în fruntea Congresului Autorităților Locale. Și mai fac o precizare – a candidat și a câștigat în calitate de consilier municipal în Strășeni.

Viorel Furdui: E orașul meu natal, acolo m-am născut.

Vocea Basarabiei: Al doilea mandat?

Viorel Furdui: Da, al doilea mandat, alături de alți 6 candidați independenți. Cred că noi am stabilit un record pe țară, fiindcă nu cred să mai existe vreun oraș unde atâția independenți au câștigat mandatul. 

Problemele localităților nu trebuie politizate, aceste dispute nu-și au locul în primării

Vocea Basarabiei: Iată și aceasta vorbește despre multe în Republica Moldova, fiindcă unii nu ar vrea să se asocieze, să se identifice cu formațiunile politice și aici întrebarea – de ce nu ar exista această dorință mai degrabă să se regăsească pe lista unei formațiuni politice?

Viorel Furdui: Eu aș spune invers, poate că, din contra, asta ar trebui să devină o normalitate? Pentru ca aceste bătălii și politizarea tuturor lucrurilor să se ducă la alte niveluri, la nivel de parlament, la nivelul instituțiilor superioare ale statului, iar la nivel local oamenii să se ocupe cu politici locale, cu dezvoltarea, cu apă, cu canalizare, că drumurile, iluminatul stradal, infrastructura nu au culoare politică, vrei, nu vrei, după alegeri trebuie să lucrezi pentru întreaga localitate. Și atunci, mai ales cum e uneori la noi în Republica Moldova au ajuns lucrurile și disputele acestea politice, știți că era o glumă că tocmai depindea și pe cine angajezi în calitate de dereticătoare, șoferi, măturători de stradă ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Totuși, într-o democrație veritabilă e bine să se dueleze partidele, pentru că se crede că aceste alegeri locale fac cărărușă către alte alegeri – parlamentare, prezidențiale.

Viorel Furdui: Eu cred că într-o democrație veritabilă e bine să se dueleze nu atât partidele, cât ideile și soluțiile pentru problemele cetățenilor. Clar lucru, în mod normal trebuie să fie reprezentate diferite viziuni, inclusiv în cadrul partidelor. Dar eu vreau să vă spun iarăși că experiența și altor state, precum Polonia, Letonia etc., ei, de asemenea, încearcă să facă o delimitare între politicile de la nivel central, național, de interes major național de cele locale. Și iată la nivel local se admite chiar crearea unor grupuri, nu le spunem politice, dar grupuri locale, care pot să-și promoveze niște viziuni ce țin de dezvoltarea localităților lor, inclusiv să propună și primarul cu o grupă de consilieri, dar iarăși cu acțiune asupra localității.  

Din cauza politicului, este distrusă tradiția continuității și a strategiilor de lungă durată în localități

Vocea Basarabiei: În acele state unde guvernarea locală a ajuns de importanță națională, probabil că lucrurile se prezintă cu totul altfel. În Republica Moldova ba se face reformă, ba nu e bună reforma, nu-i place unui partid, revine la ceea ce a fost și acest lucru provoacă încă și mai multă nedumerire în societate, dar mai cu seamă pentru cei care totuși își asumă această responsabilitate să administreze treburile la nivel de localitate.

Viorel Furdui: E adevărat, ați spus acum un lucru foarte important, care e o problemă la noi, ținând cont de tot parcursul acestor 30 de ani de independență, respectiv continuitatea. Continuitatea este o problemă foarte mare. Dvs. corect ați spus, poate din această cauză noi avem foarte mult de suferit și au de suferit și cetățenii, că noi spunem așa de fiecare dată, cei care vin la guvernare neagă chiar și ceea ce a fost bun în timpul guvernărilor anterioare sau încep să neglijeze toate politicile pe până atunci. 

Vocea Basarabiei: Cu consimțământul tacit al celor care sunt la nivel local, pentru că, dacă ei s-ar împotrivi, cel mai probabil asta ar da de gândit pentru cei care guvernează. Dle Furdui, aici eu o să vă citez pe dvs.: „Dacă nu există consens, dacă nu se caută compromis în timpul discuțiilor, e foarte greu să vorbim despre continuitate, predictibilitate, iar pe de altă parte, ne dăm prea bine seama că dacă nu se redresează situația, mai devreme sau mai târziu, cu mai multe sacrificii, cu mai multe împotriviri oricum o să se ajungă la ceea ce trebuie să se facă”. 

Viorel Furdui: Corect. Ceea ce spuneți dvs. este viziune, viziune și gândire strategică, în primul rând din partea celor care administrează țara, dar această viziune care ar asigura continuitatea trebuie să se formeze în rezultatul unui consens general, în rezultatul unor discuții, dar la noi, din păcate, deseori această viziune sau planificare strategică pe viitor fie că lipsește, fiindcă la noi de obicei oamenii politici vin pe 2-3 ani, ei știu că au un mandat scurt și, respectiv, gândesc în așa termene sau este influențată de niște factori externi sau mai mult de consultanți, care deseori impun anumite viziuni care iarăși nu au funcționat. Și iată de atâta noi întotdeauna și noi toți știm că atunci când vorbim despre strategii, planuri  suntem buni la elaborarea acestor planuri și strategii, dar ele nu se implementează. Cineva îmi pune întrebarea de ce? De ce planurile nu se implementează?

Vocea Basarabiei: Dvs. cu mai multe ocazii ați spus că se apleacă urechea și la ceea ce mai spun unii experți care sunt peste hotare, care vin de peste hotare, dar îmi amintesc de multe ori ce spun țările partenere Republicii Moldova, „spuneți voi, Republica Moldova, ce doriți și cum vreți să faceți, pentru că decizia finală vă aparține”.

Viorel Furdui: Foarte corect! Iată din punctul acesta de vedere deseori noi ne ciocnim cu situația că înșiși cei care sunt diriguitorii sau cei care-s la conducere nu au o viziune clară și ea este înlocuită de către opiniile sau este impusă într-un anumit sens, repet, viziunile acestea îs adevărate și au valoare numai atunci când ele îs elaborate într-o discuție largă în societate. Și iată chiar pe exemplul nostru, să spunem așa, noi putem vorbi foarte mult, că am avut strategii mai multe pe domeniul administrației publice locale, reforme ș.a.m.d., și toți cunoaștem bine că ele toate fie că au eșuat a fi implementate, fie chiar ultimele strategii, acele despre care toată lumea cunoaște, strategia descentralizării administrative, strategia reformei administrației publice din 2006, din 2012, 2018, prelungite, ele au eșuat, s-a recunoscut că până la 20% au fost implementate. Și iată acum avem o altă strategie, foarte mult sperăm că ea o să aibă un efect, dar și aici sunt probleme.

Vocea Basarabiei: O să vorbim despre această strategie până în 2030, o să discutăm și despre acest document important și pentru administrația publică locală, dar iarăși zic că e nevoie de o conlucrare strânsă și cu cei care guvernează, pentru că cei de jos pot face și ei presiuni, dacă au o idee consolidată, o idee care trebuie să fie avansată inclusiv celor care au format această instituție de prestigiu, Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova. Ce au votat cetățenii la aceste alegeri locale?

Viorel Furdui: De fapt, alegerile locale au arătat că în societate există o polarizare destul de mare.

Vocea Basarabiei: O divizare a societății?

Viorel Furdui: O divizare. Și mie mi se pare că e destul de normală această opinie, pentru că noi știm foarte bine că există o diferență, măcar că am observat și mai mulți politicieni la noi în țară au încercat să tragă niște concluzii, așa, mai strategice, în legătură și cu alegerile prezidențiale, și cu cele parlamentare.

Este o premieră când în majoritatea orașelor, primarii au fost realeși pentru al doilea mandat

Vocea Basarabiei: Ce au votat alegătorii?

Viorel Furdui: În general, cetățenii i-au votat pe cei care în mare parte, sunt nuanțe anumite, dar în mare parte cetățenii i-au votat pe cei în care au încredere, cei care au demonstrat rezultate și cei care nu i-au mințit, sunt anumite excepții, noi putem să le discutăm. Și dacă o să privim chiar rezultatele, două treimi din primarii de orașe la moment și-au păstrat mandatele din primul tur, asta despre multe vorbește, asta vorbește despre faptul că în ultimii 4 ani, și eu aș zice aici că tot e o nuanță, mai intensiv au avut loc procese de acestea de acțiuni de dezvoltare, proiecte ș.a.m.d. mai mult în ultimii 2 ani, 2 ani și jumătate, pentru că să nu uităm că cei care au deținut mandatul anterior au trecut printr-o perioadă destul de complicată – crizele, pandemia, războiul, migranții ș.a.m.d., e foarte interesantă perioada aceasta.

Vocea Basarabiei: Dar eu vreau chiar poate să nominalizăm – dna Valentina Casian a câștigat la Strășeni, dl Nicolae Dandiș a câștigat la Cahul, dl Alexandru Bujorean la Leova.

Viorel Furdui: Avem, da, la Ștefan Vodă – dl Cociu, dl Dandiș la Cahul, la Leova – Bujorean, la Briceni, Ocnița, indiferent de…

Vocea Basarabiei: Hâncești.

Viorel Furdui: Da, la Hâncești, dl primar Botnari, da, într-adevăr, majoritatea orașelor.

Vocea Basarabiei: Ialoveni.

Viorel Furdui: La Ialoveni – dl Armașu, într-adevăr. Și acesta e un semnal, eu vreau să vă spun că asta-i pentru prima dată, de obicei se ajungea marea majoritate în turul doi.

Vocea Basarabiei: Iată aici probabil e vorba despre continuitate, cetățenii au văzut ce au început edilii și le-au oferit această șansă ca să continue proiectele pe care au început să le implementeze.

Viorel Furdui: Iată aici la nivel local, într-adevăr, oamenii au avut ce să aprecieze, da. În plus, peste 620 sau 640 de primari au fost aleși din primul tur.

Vocea Basarabiei: Exact.

Viorel Furdui: Acesta tot e un semnal foarte bun, că din acești 600 și ceva toți erau deja la al doilea, al treilea mandat, patrulea ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar vreau să vorbim și despre excepții, așa cum le-ați numit dvs., dar mai ales probabil că trebuie să folosim și noțiunea de fenomen, cu două zile înainte de scrutin este cineva promovat candidat, și peste două zile câștigă mandatul, cum vi se pare?

Viorel Furdui: Da, aveți dreptate, cred că perioada aceasta sau aceste alegeri se caracterizează prin acest fenomen, care iarăși este ceva deosebit în comparație cu cel anterior, cred că totul s-a început practic de la alegerile din Găgăuzia. 

Vocea Basarabiei: Alegerile bașcanului.

Viorel Furdui: Da, alegerile bașcanului. Noi am văzut cam aceeași situație, un fenomen, într-adevăr, straniu sau periculos, eu aș zice, pentru că noi toți din ceea ce auzeam de la colegi din cadrul administrației locale, toți erau indignați de faptul că instituțiile statului erau atât de slabe, atât de inactive și nu reacționau la timp ca să stopeze acest fenomen, pentru că oamenii se ciocneau cu probleme mari cu care nu poți să te pui, nici partidele nu puteau să concureze cu metodele care erau folosite de unele partide, de unii contracandidați, haideți să le spunem așa, concurenți. Într-adevăr, cred că pericolul cel mare, în genere, al acestei situații a fost că însăși ideea alegerilor, ideea alegerilor locale, mai ales, unde trebuie să conteze persoana, ea să fie una cunoscută, să fie un bun gospodar, cum se spune la noi, ca persoana dată să aibă o autoritate în localitatea sa…

Vocea Basarabiei: Dar chiar să cunoască ce înseamnă administrație publică locală.

Viorel Furdui: Trebuie să aibă un CV, un bagaj ceva de cunoștințe, de experiențe ș.a.m.d., nu conta, n-a contat, și asta-i foarte periculos. Și încă un lucru, mie mi se pare că și aici, cel puțin aveam așa impresie, că undeva autoritățile noastre din Republica Moldova, prea târziu s-au trezit, pentru că…

Vocea Basarabiei: Și-au dat seama de amploarea fenomenului?

Viorel Furdui: Eu nu știu dacă de amploare, dar, în genere, fenomenul acesta doar era cunoscut, credem că și în cazul UTA Găgăuzia, de acolo se aud voci că nu s-a acționat la timp, nu au avut capacitate, eu nu știu, avem așa instituții: SIS, procuratură, toate capacitățile lor de anchetă, poliție, dar aici e foarte interesant că s-a putut de intervenit. Dvs. știți că noi mai avem pe lângă acest fenomen de corupere, care era semnalat, sigur că noi nu suntem procurori, aici trebuie și instanța de judecată să se expună, dar neoficial toți vorbeau despre lucrurile acestea. Dar o chestiune tot importantă sau o problemă era că putea un candidat, un contracandidat să vină de la Edineț și să candideze la Ialoveni, cadrul legal actual le permite.

Vocea Basarabiei: Ne amintim anul 2019, când modelul acesta a fost testat la Orhei, acolo unde au fost aduși oameni din afara raionului.

Viorel Furdui: Asta e! Și asta nu numai la primar putea să candideze, dar și la consilieri, fix așa. Și atunci cu adevărat riscul foarte mare era că se denatura în genere esența alegerilor în general, dar și a celor locale, păi, care e sensul localelor? Eu îmi aleg…

Vocea Basarabiei: …cine să mă reprezinte în consiliu, la primărie.

Viorel Furdui: Da, cineva poate să zică din punct de vedere pragmatic: dar ce contează, noi alegem un om care o să facă treabă?

Vocea Basarabiei: Așa a fost și la momentul pe care l-au avansat cei care au aplicat scenariul acesta?

Viorel Furdui: Teoretic, dar în realitate, într-adevăr, totuși trebuie să cunoaștem specificul alegerilor locale. Eu cred că pornind de la asta, aceste fenomene erau foarte periculoase și sigur că reacția tardivă a autorităților, cum a fost ea, măcar că ea poate fi discutabilă, că s-au ridicat întrebări legate de democrație, dar când pui la cântar pericolul de a distruge, de fapt, un institut democratic, cum sunt alegerile locale, de a-l denatura și, pe de altă parte, de a acționa cu un anumit instrumentariu, cred că aici putem discuta.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă această intenție de a compromite procesul electoral, ce înseamnă să ai această intenție să compromiți procesul electoral?

Viorel Furdui: Păi, uitați-vă, dacă se admitea mai departe această situație, în primul rând, noi cu siguranță am fi avut cu totul alt tablou al rezultatelor. Asta e una la mână. În al doilea rând, se invoca o idee extrem de periculoasă pentru o societate democratică și, în genere, pentru un stat de drept, ceea ce zicem noi, că nu contează personalitatea, nu contează persoana care conduce o administrație publică, ceea ce e absolut inacceptabil, ținând cont de esența proceselor democratice. În al treilea rând, tot foarte important era, se admitea ca o practică obișnuită niște metode de influențare a alegătorilor care îi puneau, în primul rând, total inacceptabile pentru o societate normală, democratică, bazată pe reguli, pe drept și cu siguranță îi punea într-o situație total inegală pe alți participanți la procesul electoral, deoarece, cine putea să reziste la acele sacoșe sau, să spunem așa…

Vocea Basarabiei: Sume mari de bani.

Viorel Furdui: …sume enorme, care se povestea, iarăși nu avem toate mijloacele acestea de anchetă….

Vocea Basarabiei: Nu suntem judecători, dar oricum cazurile au fost anunțate.

Viorel Furdui: Oamenii povesteau, eu vă zic ce spuneau oamenii – stătea cineva, împărțea la stânga și la dreapta dolari, euro, nici nu vorbim despre lei și se vorbea despre niște sume exorbitante. Și atunci ce fel de egalitate de arme, egalitate a concurenților?

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.