VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Andrian Cheptonar, deputat: E dificil să lupți cu grupări conduse din exterior de generali și colonei de spionaj, care urmăresc doar deturnarea situației

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu dl Andrian Cheptonar, care este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, reprezintă fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, fracțiune cu 63 de mandate. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Andrian Cheptonar: Vă mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim pentru disponibilitate! Din această săptămână încolo se va vorbi și mai mult despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru că Parlamentul European a adoptat joi, 5 octombrie, o rezoluție prin care propune începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, mulți spun că era o decizie așteptată, pentru că Bruxelles-ul vrea să ajute și Republica Moldova, și Ucraina ca să fie mai aproape de Uniunea Europeană. Chiar dacă există această undă verde pentru Republica Moldova, totuși mai trebuie pe bilateral autoritățile, cei care reprezintă guvernarea să discute cu fiecare țară în parte din cele 27 și dacă va exista acest consens, atunci se va putea spune sus și tare că Republica Moldova începe negocierea pe cele 35 de domenii pe care le are să negocieze cu Uniunea Europeană. De ce se insistă acum atât de mult pe această apropiere a țării de UE, dle deputat?

Andrian Cheptonar: Eu cred că Republica Moldova aparține spațiului european, este vorba de spațiul cultural, economic în care noi ne regăsim și în care noi am dori să fim, acolo sunt valorile, sunt libertățile, este piața comună, este locul unde există prosperitate și libertate pentru cetățeni, oportunități de a te afirma, oportunități de a învăța la cele mai bune facultăți, de a-ți găsi joburi pe o piață din 27 de țări la acest moment sau dacă ar fi Republica Moldova și Ucraina – 29. Respectiv, cu siguranță vrei să fii acolo unde există libertate și oportunitate, și bogăție, decât în spațiul unde am fost atrași sau capturați de către așa-zișii eliberatori, care au uitat să plece acasă în ‘45 și ne-au ținut captivi pentru o jumătate de secol, și-au bătut joc de acest popor. Eu, personal, alegerea mea este spațiul european.

Vocea Basarabiei: Dar această dorință mare, pe care o au majoritatea cetățenilor, pentru că, dacă citim rezultatele sondajelor, aceste cercetări sociologice arată că mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova își doresc ca țara lor să adere la Uniunea Europeană, această dorință e dependentă foarte mult și de posibilitățile pe care le are Republica Moldova și, mai ales, cum reușește Republica Moldova să-și facă tema de acasă, iar tema de acasă nu e chiar atât de ușoară?

Andrian Cheptonar: Este firesc pentru cetățeni în condițiile sociale, culturale din ultimii circa 10 ani ca să-și fi schimbat vectorul de preferință între Federația Rusă și Uniunea Europeană, pentru că anterior toată lumea avea rude care mergeau la muncă la Moscova sau în alte localități din Federația Rusă. Acum, după ce au fost tot felul de restricții, deci, un muncitor moldovean în Moscova dacă mergea pe drum și vedea un polițist, trebuia să-l ocolească, pentru că probabil îl va opri, îl va întreba, va încerca să ia o mită, erau în spațiul cultural al captivității, în frică de represiuni acei oameni. După ce am obținut regim fără vize și foarte mulți cetățeni au obținut și pașaportul unui stat european, al României, au început să meargă la muncă în Uniunea Europeană și au văzut totalmente altceva, că dacă bați palma și închei un contract, vei fi plătit, că ești respectat, că polițistul pe stradă poate fi abordat oricând ca să-l întrebi cum ajungi la locul X sau la locul Y și nu-ți va cere un act de identitate dacă nu ești suspect, și te va ajuta… Deci, sunt spații culturale totalmente diferite și cei care au venit de la Moscova, unde au învățat o meserie în construcții, s-au dus, au aplicat această meserie sau șoferi, sau orice altceva în Uniunea Europeană, niciodată nu se vor întoarce la Chișinău și iarăși să meargă în Federația Rusă. Cine a fost în Rusia, după care a fost în Uniunea Europeană, va alege tot timpul să meargă în acel spațiu european. Iar noi trebuie să integrăm Republica Moldova în Uniunea Europeană, trebuie să creștem standardele de viață astfel încât să construim Uniunea Europeană aici, în Republica Moldova, să devenim atractivi, ca cetățenii noștri să se întoarcă în Republica Moldova, să dorească să trăiască aici, să-și îmbunătățească casele părăsite, să revină în familiile lor. Eu cred că doar în Uniunea Europeană avem posibilitatea de a crește.

Unele reformări din justiție pot fi greșite, însă avem de înfruntat un sistem creat de decenii

Vocea Basarabiei: Este adevărat că majoritatea își doresc condiții de trai, în primul rând, asemănătoare celor din spațiul Uniunii Europene, dar nu o să vină nimeni din Occident să spună că ia și fă așa sau că nu e bine așa, aici trebuie să funcționeze legea, aici trebuie să existe o justiție exact așa cum e și în alte țări. E adevărat că multă lume insistă pe ideea că nu mai vorbiți atât de mult că va fi o luptă aprigă împotriva corupției și nu va mai exista corupție, pentru că acest fenomen este răspândit și prin alte țări, dar acolo gradul de corupție totuși este mult mai mic în comparație cu ceea ce se crede că este în Republica Moldova. Haideți să mai revenim o dată la ceea ce se întâmplă în justiție, este adevărat, ați obținut mandatul și încrederea cetățenilor, pentru că ați promis o justiție reformată și o luptă crâncenă împotriva corupției. Dar până astăzi ce-i spuneți cetățeanului, că am ajuns în impas cu această reformă în justiție?

Andrian Cheptonar: Eu nu cred că noi ne aflăm în impas, impasul ar presupune că nu mai ai unde te mișca, gata, ai pierdut sau ești la limită.

Vocea Basarabiei: Dar despre un eșec putem vorbi?

Andrian Cheptonar: Eu nu cred nici că este un eșec la acest moment, dar sunt provocări, sunt dificultăți, pentru că sistemul în întregime depune absolut toate eforturile să ne reziste. S-ar putea ca unele mișcări pe care le facem să poată fi considerate greșite, eu înțeleg, dar noi nu acționăm în condiții ideale, noi nu avem o carte de instrucțiuni foarte clare cum să procedăm într-o democrație corectă, în care cei pentru care tu faci legile ar respecta și s-ar supune, și ar merge după regulile corecte, pentru că noi la momentul dat avem de înfruntat un sistem care s-a creat pe durata a câteva decenii, când oamenii s-au obișnuit să comercializeze decizii de justiție și eu sunt sigur că acest lucru parțial continuă și astăzi. De exemplu, mă întrețin cu anumiți procurori, pe care îi consider onești, și oamenii spun că în așteptarea vettingului în sistemul procurorilor acum cei care știu că atunci când vor intra în vetting cu siguranță nu vor trece, comercializează foarte intens ceea ce pot comercializa astăzi, pentru că ei știu, cum începe vettingul, ei pleacă și, respectiv, vând ce au de vândut astăzi și cu siguranță există injustiție, care se întâmplă în aceste clipe…

Vocea Basarabiei: Deci, au dreptate cei care spun că acum e mai mare taxa pentru ca să fie anunțat verdictul în favoarea unuia care are bani mai mulți sau interese mai mari?

Andrian Cheptonar: Eu nu cunosc despre mărimi de taxe, dar sunt absolut sigur că ele există în continuare, pentru că noi nu am terminat de curățat acest sistem, el în continuare există, noi abia am ajuns la vârfurile sistemelor și acolo vedem ce fel de piedici sau ce fel de capcane ni se pun, atunci când instituțiile, de exemplu, pe membrul CSM care recent și-a depus demisia, când instituțiile cunoșteau, oameni din instituții cunoșteau ce se întâmplă, că se trece acest vetting, aceste informații se știau, dar s-au ținut ascunse anume pentru a fi scoase la un moment dat și a demonstra, uite, tot ce ați pornit voi este greșit, ia uitați-vă ce fel de greșeli se comit, ce fel de erori, se introduc în rândul populației dubii despre corectitudine.

Vocea Basarabiei: Dle deputat, dar și eu aud și rețin aceste declarații pe care fie că le fac cei care au activat în acest domeniu și au avut funcții responsabile în fruntea ministerului, în fruntea altor entități, chiar și fostul șef al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, el rămâne la ideea că nu există o viziune clară, o strategie ca să fie limpede cum începe și unde se ajunge.

Andrian Cheptonar: Bine, iarăși, pe platforma parlamentară noi acum am trecut legea privind activitatea specială de investigație, unde eu am fost parte a comisiei de lucru, unde au participat procurori, polițiști, CNA, adică pe această platformă eu am avut ocazia să discut în aceste zile cu mai multă lume implicată în domeniul justiției și opinia unora dintre ei, care eu cred că ne doresc binele și se exprimau, ar fi fost că, uite, voi nu trebuia să mergeți pe vetting, trebuia să luați oamenii ăia care existau, da, anumiți din ei corupți, au făcut păcate în trecut, au comercializat sau au executat ordine politice, trebuia să-i luați pe aceia, să le spuneți: „Uite, astea sunt condițiile, noi știm că ai fost bandit până acum cu epoleți, dar de azi înainte lucrezi pentru noi”. Ar fi fost corect lucrul acesta? Posibil ar fi fost mai eficient, pentru că acei oameni s-au obișnuit să execute ordine politice și ei ar fi dorit să fie servili, ar fi dorit să se implice pentru noi numai să-și păstreze poziția, așteptând ca noi să plecăm în cicluri electorale, să vină altcineva și ei deja să poată fi servili altor politicieni. Noi am ales varianta asta de a face vetting, de a curăța, care este cu siguranță mai complicată, este mai laborioasă, durează mult timp și vedem toate eforturile de a o sabota, teoretic, eu consider că este cea mai corectă cale vettingul, dar s-ar putea ca aia să fi fost mai eficientă.

Vocea Basarabiei: Am auzit și opinii de peste Prut, tot de la specialiști notorii, care ziceau că totuși varianta care s-a decis să fie aplicată în Republica Moldova, fie că e împrumutată de la albanezi, oricum nu era cea mai potrivită pentru această situație în care se află țara.

Andrian Cheptonar: Să admitem. Eu înțeleg aceste opinii, mai ales dacă te uiți unde ne aflăm la 2 ani după ce am purces pe această cale, dar noi deja am luat această cale, nu există la momentul dat posibilitatea de a face o turnură și trebuie să perseverăm.

Vocea Basarabiei: Și ce urmează?

Andrian Cheptonar: Urmează CSP-ul, urmează deja vettingul, începând cu Curtea de Apel și la procurori, nu știu exact unde va fi vettingul la procurori, îmi scapă să vă spun, probabil în procuraturile specializate și, da, eu îmi doresc oameni care să fie verificați și care eu să știu că sunt curați, eu îmi doresc ca oamenii…

Vocea Basarabiei: Dar aceste verificări încă o să mai dureze și dacă e o perioadă mai lungă atunci când se va purcede la activitatea în justiție după modelul nou?

Andrian Cheptonar: Bine, admit că lucrul acesta va mai dura, dar, după mine, trebuie să înceapă să ia turații mai mari, după ce avem CSM și în curând CSP-ul funcțional, va trebui deja ei să înceapă perioada asta de vetting. Și sunt foarte multe voci care spun iar cu riscurile pe care le presupune acest lucru de anumite blocaje în domeniul justiției, dar există anumite riscuri că foarte mulți procurori, foarte mulți judecători au practic cererile de demisie pe masă și va mai exista o tentativă a sistemului de a bloca justiția, în general, prin demisia în masă, iarăși ca o metodă de a lupta și de a ne arăta că noi am greșit.

Comisiile de vetting vor continua testările, cale întoarsă nu există

Vocea Basarabiei: Apropo, am văzut că din Comisia pre-vetting s-a retras reprezentantul opoziției.

Andrian Cheptonar: Dacă nu greșesc, este o știre de astăzi dimineață și, da, a fost ambalată într-un mesaj al opoziției, adică la fel putem să spunem că este un efort de a sabota și de a flutura cu informații, cu vehiculații că, uite, totul este un eșec, nu așa trebuia de făcut, dar eu o să repet ce am zis un pic mai devreme, nu exista altă posibilitate decât să iei bandiții cu epoleți și să-i pui să lucreze pentru tine. Și în cazul acesta cu cei am fi fost noi diferiți de ceilalți de până acum?

Vocea Basarabiei: Bine, și atunci cei pe care așa îi etichetați, ei trec în altă tabără…

Andrian Cheptonar: Dar ei sunt în altă tabără acum.

Vocea Basarabiei: Și se creează impresia că totuși în tabăra adversă e mai clară poziția lor decât poziția guvernării?

Andrian Cheptonar: Da, pentru că acolo sunt oameni cu epoleți mari, oameni cu zeci de ani de stagiu, oameni care sunt legați între ei, care activează ca o grupare, nu o să-i zic criminală, dar o grupare organizată, în care fiecare apără interesul unul altuia, pentru că atunci când se duce unul la fund, se duc toți la fund și ei se apără unii pe alții. Respectiv, da, ei au mai multă experiență decât avem noi, noi avem poate un număr mai mic de juriști, undeva sunt mai tineri, nu sunt atât de experimentați, dar cu siguranță intențiile noastre și perseverența noastră într-o finalitate o să învingă asupra lor.

Vocea Basarabiei: În apa tulbure peștele înoată bine. Și atunci, pentru că încă nu e clar cum se reformează justiția și că pentru că se vorbește atât de mult că există și rezistență, că încă nu se știe când și cum va arăta această justiție reformată, continuă alte ilegalități, și aceste ilegalități ce arată? Că în fața justiției unii n-au nici o frică, nici o remușcare, în general se creează impresia că cei care comit și acte de corupție, iată, ne referim și la aducerea banilor de peste hotare, pentru că oricum în spatele acestor acțiuni stă cineva, ei ar avea mai multă putere decât o au cei care guvernează Republica Moldova sau nu știu dacă putere, mai degrabă o imaginație, probabil responsabilitatea pe care o poartă ei e mult mai mică în comparație cu responsabilitatea celor care guvernează, că cei de la putere trebuie să respecte întru totul buchea și spiritul legii, cei care pun în aplicare diferite scenarii au alte scopuri și unele dintre aceste scopuri se ating cu ușurință.

Andrian Cheptonar: Da, vă dau dreptate, dna Valentina, este foarte dificil să lupți, tu fiind stat care trebuie să respecți legea, cu bandiți, cu grupuri organizate și conduse din afara țării de generali și colonei de spionaj, care cunosc foarte bine situația, cei care cunosc cum funcționează, cum să eludezi, și oameni sau instituții, entități care au resurse nelimitate financiare pentru a sabota și a deturna cursul lucrurilor din Republica Moldova, este un lucru extrem de dificil, mai ales că ei au în aliați și oameni rămași în acest moment în domeniul justiției. Și vedem tot felul de politicieni care, la momentul dat, folosesc aceste valize, tot felul de scheme, sume inimaginabile de bani pentru a cumpăra influența pe domeniul… 

Vocea Basarabiei: Cum lămuriți vă dvs. că, iată, într-o valiză jumătate de milion e atât de ușor să-l aduci aici, în Republica Moldova, de peste hotare?

Andrian Cheptonar: În această situație exact am văzut că nu este atât de ușor, pentru că oamenii au fost prinși, acolo s-a lucrat pe baza informațiilor deținute de autorități, deci nu a fost o deschidere din întâmplare a unei valize și toată lumea s-a mirat.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că e prima valiză care a fost adusă?

Andrian Cheptonar: Nu, eu am certitudinea că au mai existat, pentru că noi vedem, eu pot să vă spun, sunt președinte al PAS în regiunea Ungheni și cunosc ce se întâmplă în sate, ce fel de candidați are gruparea criminală Șor, cunosc anumite lucruri despre modul cum ei operează și iată pot să vă spun pe o situație pe care eu la momentul dat am dat-o în prelucrare organelor de drept pentru, hai să zicem, o inițiativă, nu o să vorbesc în ce domeniu, pentru că urmează să fie anchetată, dar pentru o inițiativă adresată unor copii care costa, deci, inițiativa costa niște bani. Șor a dat bani de ordinul sutelor de mii de lei cerând circa 10 distribuiri de la părinții unor copii, circa 10 distribuiri a „Mulțumim, Ilan Șor!” pentru inițiativa respectivă. Deci, omul a plătit o sumă între 100 și 200 de mii de lei pentru 10 share-uri cu „Mulțumesc, Ilan Șor!”.

Vocea Basarabiei: Întrebarea e – de unde sunt acești bani?

Andrian Cheptonar: Ce vreau să zic? Dacă pentru 10 like-uri Șor plătește 100 și ceva de mii de lei, înseamnă că cash murdar disponibil la această grupare este practic nelimitat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.