VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tatiana Rusu Jizdan, activistă socială: Pentru mulți un cozonac și un ou roșu e o lipsă, așa că bateți mai des la ușile nevoiașilor

Vocea Basarabiei: Vom vorbi despre mărinimie, generozitate, caritate, despre multă omenie, despre compasiunea pe care trebuie să o avem în raport cu cel care se află în nevoi, iar persoane care au de așteptat de la cei care pot să le ofere sunt încă multe și foarte multe în Republica Moldova, pentru că se vorbește și despre gradul sporit de sărăcie, pentru că se vorbește și despre cei care au rămas singuri și povara bătrâneții pentru unii chiar înseamnă probleme mari și foarte mari. Despre cum e să îi ajuți pe cei aflați în dificultate vorbim astăzi cu Tatiana Rusu, care este o activistă socială, activitatea ei caritabilă este mult apreciată în casa celor necăjiți, în localitate unde ajunge cu ajutoare pentru cei nevoiași, dar și pe rețelele de socializare, unde postează cu regularitate povești impresionante. Pentru asta îți mulțumim, în primul rând, dragă Tatiana! Și să ne spui cum e să vii în ajutor acum când este așteptată Învierea Domnului?

Tatiana Rusu Jizdan: Bună ziua! Mulțumesc, în primul rând, pentru invitație! E frumos, cu toate că întotdeauna am afirmat că necesitatea celor mai triști nu este doar de sărbători, dar totuși cred cu convingere că anume de sărbători se accentuează mai mult singurătatea și lipsa celor necesare. Și atunci, da, putem ajuta oricând, dar anume poate la aceste sărbători ar trebui să fim și cu gândul, și cu trupul.

Vocea Basarabiei: Și cu fapta…

Tatiana Rusu Jizdan: Să deschidem porți ale caselor, ale ogrăzilor, să deschidem porți și uși ale sufletului.

Vocea Basarabiei: Și cine sunt cei care au nevoie, iată și de o mângâiere, și de o încurajare, dar poate și de un pachet în care se regăsesc acolo și produsele alimentare, care totuși îi înfrumusețează masa, inclusiv când sunt sărbătorile acestea?

Tatiana Rusu Jizdan: Înfrumusețează, dar și sunt foarte binevenite, pentru că, deși am ajuns să ne pară banal un cozonac și un ou roșu, pentru foarte mulți e o lipsă, pentru că dacă ne îndepărtăm de orașele mari ale Moldovei, atunci găsim sărăcie și găsim sărăcie lucie, și atunci anume cozonacul acesta, pasca tradițională sunt, nu știu cum să mă exprim, ca o necesitate mult mai mare anume de sărbători.

Vocea Basarabiei: Ca o binecuvântare.

Tatiana Rusu Jizdan: Ca o binecuvântare, da, pentru că chiar nu-și permit, deși ne este greu să credem în faptul dat, chiar nu își permit.

De multe ori își face locul indiferența și nepăsarea, pentru că, dacă eu sunt bine, nu mă mai interesează ce face cel de alături

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc că totuși nu ar trebui să fie lăsați acești oameni în voia sorții, pentru că există asistență socială, pentru că există un vecin, pentru că există o rudă, pentru că nu îți închipui cum în acest secol XXI să fie lăsată persoana și să nu îi deschidă nimeni poarta, ușa?

Tatiana Rusu Jizdan: De multe ori vine și își face locul și indiferența, și nepăsarea, pentru că, dacă eu sunt bine, nu mă mai interesează ce face cel de alături. Da, este responsabilitatea autorităților, da, este responsabilitatea…, putem căuta vinovați o mie și unul, dar totuși noi ca oameni de rând, ați spus mai devreme – vecinii, de ce să nu iei o farfurie de mâncare și să te duci la cel de alături care știi că nu are?

Vocea Basarabiei: Mai ales că cel care are mai face și risipă și decât să irosești ceva, mai bine dai un ajutor celui care nu are.

Tatiana Rusu Jizdan: Risipă mai ales de sărbători. Te împarți cu cel care nu are și atunci susținerea aceasta, implicarea aceasta ar trebui privită de la nivelul nostru de jos, totul începe de la fiecare din noi.

Vocea Basarabiei: Proiectul „Adoptă un bătrân” a fost începutul activității Tatianei Rusu. Atunci sensibilitatea te-a făcut ca să ajungi la concluzia că trebuie inițiat un asemenea proiect?

Tatiana Rusu Jizdan: Nu era planificat, a fost o implicare personală, o implicare personală pentru 5 bătrâni. 

Vocea Basarabiei: Ai știut cine sunt acești vârstnici?

Tatiana Rusu Jizdan: Nu.

Vocea Basarabiei: Nu i-ai cunoscut, așa te-ai gândit?…

Tatiana Rusu Jizdan: De la distanță, eram în Germania, am transferat, am căzut de acord cu dna Valentina Geamănă care avea o brutărie la Ciuciuleni, care asigura atunci un centru de refugiu al femeilor abuzate și m-am gândit că pot ajuta acest centru dacă aș procura pâine, pentru că bănuții din vânzarea pâinii se duceau anume către acest centru, dar nu știam ce să fac cu pâinea. Și atunci am întrebat-o dacă ar putea să dea la 5 bătrâni, care nu au pe nimeni și au necesitate, dumneaei a fost de acord, eu am postat pentru a mă lăuda sau, nu știu, poate căutam o apreciere sau ceva, au venit cereri de la prieteni, de la cunoscuți sau necunoscuți, că vreau și eu să mă implic, vreau și eu să adopt un bătrân. Astfel m-am prins în fapt, unde nu puteam să dau înapoi și nici nu voiam, mi se părea foarte frumos ceea ce se întâmpla și, iată, pe 15 mai vom împlini 6 ani de „Adoptă un bătrân”.

Când te implici în acțiuni de caritate trebuie să fii corect, să fii cinstit și să faci din inimă 

Vocea Basarabiei: Și în acești 6 ani ați reușit să-i faceți să plângă, să-i faceți să se bucure, să-i faceți să-și amintească de cei care sunt plecați și poate mai puțin le atrag atenția?

Tatiana Rusu Jizdan: Eu cred că mai mult am plâns noi, însă am sădit în sufletele lor înapoi speranța ceea că sunt văzuți, că sunt importanți pentru cineva, iar noi am cules lacrimile și bucuria noastră, pentru că atunci când vezi un bătrân în lipsuri, dar atât de curajos și atât de cald, tocmai îți vine a plânge pentru plăcerea aceasta a noastră de zi cu zi, că nu îți ajunge aceea, că nu reușești asta, întotdeauna suntem plângăcioși și atunci îți dai seama, când ești față în față cu adevăratul necaz și adevărata necesitate sau sărăcie, sau lipsă, atunci îți dai seama cât de norocos ești tu și, cel puțin, pe noi ne face să continuăm și să vrem să câștigăm cât mai multe zâmbete, să câștigăm cât mai multe emoții. 

Vocea Basarabiei: Și nu v-ați oprit, ați creat și un alt proiect „Caritate în Moldova”?

Tatiana Rusu Jizdan: Da, fundația de binefacere MCharity, pentru că de la bătrâni deja au apărut și necesități de a ajuta financiar sau a strânge colectări de fonduri pentru persoane cu nevoi de tratamente sau aflați în diferite situații și astfel a apărut necesitatea creării încă unui proiect sau a unei fundații, care ne ajută și pentru mai bună transparență, și pentru mai bună organizare a tuturor lucrurilor, deși a fost inițial un pic mai greu că, da, evoluezi, treci la un alt nivel, totuși a fost binevenit și a deschis mult mai multe porți și ajutăm mult mai multă lume.

Vocea Basarabiei: Iată aici vreau să ajungem și poate să deschizi mai multe paranteze, pentru că e ușor într-un fel să identifici persoanele care au nevoie de ajutor, e mai greu probabil să-i convingi pe cei care ar putea să ofere acest ajutor, iar ca să-i convingi trebuie să fii persoană de încredere, iar ca să fii persoană de încredere trebuie să poți explica fiecare bănuț, fiecare pungă cu produse unde a ajuns, fiecare geam care ați reușit să-l aduceți în familia unde era nevoie să fie renovat un ungheraș al casei.

Tatiana Rusu Jizdan: Trebuie să fii corect, să fii cinstit și să faci din inimă, dacă faci toate activitățile acestea, din start pornești la drum cu astfel de abilități sau nu știu cum să le numesc, atunci construiești încrederea aceasta, atunci dezvolți și o comunitate în jurul tău și în jurul ideii tale și atunci totul se lipește așa ca într-un puzzle, bucățică cu bucățică, nu poți peste noapte să pretinzi la încrederea cuiva sau la disponibilitatea de a se implica, nu știu, a unei firme sau a unei persoane fizice, o persoană simplă, atâta timp cât tu nu ai convingerea că ceea ce faci, o faci bine. În primul rând, trebuie să crezi tu, să știi că o faci bine și chiar să arăți că o faci bine, după aceea totul se clădește, dar trebuie timp și răbdare.

Vocea Basarabiei: Ai o ședere de ceva timp în Germania și reușești să colectezi și acolo?

Tatiana Rusu Jizdan: De 8 ani. Da, este implicată la activitățile, de Paște mai puțin, dar de Crăciun, campaniile de iarnă, diaspora moldavă, dar și românească, pentru că soțul este român și atunci avem deja și cunoștințe din România, și am reușit iată de 5 ani în campania de iarnă să-i implic pe toți.

Vocea Basarabiei: Dar cei din diasporă nu au și ei anumite cerințe: uite, eu donez, dar să mergi în satul meu, să găsești acolo cine e mai necăjit?

Tatiana Rusu Jizdan: Au fost, da, au fost inițial iarăși cu propunerea pentru „Adoptă un bătrân” de a merge în unele sate și atunci am spus că nu pot să iau câte un bătrân din sat, mie îmi trebuie mai mulți și atunci tot se coordonează cu autoritățile locale, pentru că ca să știu eu că am făcut bine trebuie să cer de la cineva că s-a făcut bine, și atunci trebuie să fie o comunicare, mai ales fiind de la distanță, dar chiar să fost și aici, era aceeași treabă, că doar nu mă duc eu personal să dau pâinea, și atunci trebuie să am încredere în persoana pe care am delegat ca să ducă pâinea ceea că o să ajungă acolo unde trebuie.

Vocea Basarabiei: Și acolo au aflat de Tatiana Rusu că este o moldoveancă care are grijă de cei aflați în dificultate și vrea să îi ajute și iată noi o căutăm pe ea după ce am citit postările de pe rețelele de socializare și trebuie să-i oferim acest sprijin ca să-l ducă în Republica Moldova, cum e?

Tatiana Rusu Jizdan: Inițial a pornit totul de la faptul că eu m-am implicat în administrarea unui grup de moldoveni în Germania, atunci eram dornică de a mă întâlni cu moldovenii, organizam întâlniri și toată lumea se întreba: „Cine e Tatiana Jizdan (eram pe atunci), care vrea să facă întâlniri, de unde a ieșit, care este scopul întâlnirilor?”. Erau diferite, chiar e nostim acum să privesc în urmă, ca mai apoi iată a fost o cerere de a ajuta pe cineva, să apeleze la lume în grupul dat și imediat să găsească rezolvarea și mi-am dat seama că grupul acesta nu-l pot folosi doar pentru schimb de informații sau experiențe în ceea ce facem noi în Germania, dar și de a ajuta. Și iată așa au început toate să curgă, la un moment dat chiar știu că căutam eu cazuri din Moldova în care să ne implicăm.

Nu facem risipă, ne străduim să împărțim fiecare bănuț și fiecare pâine, ca să ajungă într-atât cât este necesar

Vocea Basarabiei: Ce frumos! Îmi amintesc o declarație pe care ai făcut-o tot la Vocea Basarabiei, 7 euro lunar este taxa necesară pentru ca un bătrân să beneficieze de pâine zilnic, pe parcursul unei luni de zile.

Tatiana Rusu Jizdan: 140 de lei este, desigur, mai ales acum, în ultimul timp a tot crescut prețul pâinii, pentru că inițial noi am început cu 6 euro și apoi am mărit taxa. Anul acesta ne gândim, vrem să vedem, să urmărim cum o să fie situația și să vedem dacă este necesitatea de a o crește, pentru că la început cu 6 euro noi asiguram o pâine zilnic, acum, chiar și atunci am observat că un bătrân nu consumă o pâine timp de o zi, adică lui îi ajunge pe 2 zile sau chiar 3, și ca să nu facem risipa aceea, de aceea încă păstrăm prețul constant, pentru că împărțim fiecare bănuț și fiecare pâine ca să ajungă într-atât cât este necesar.

Vocea Basarabiei: Dar stau și mă gândesc că cei din diaspora și ei sunt diferite categorii, unii care câștigă mai mult și mai ușor, alții care câștigă mai greu, ei singuri decid cât trebuie să direcționeze?

Tatiana Rusu Jizdan: Da, pentru că vin din start… 

Vocea Basarabiei: Și care a fost cea mai modestă și care a fost cea mai mare donație?

Tatiana Rusu Jizdan: Cea mai modestă a fost 7 euro lunar, și-au luat un bătrân de care răspund și cel mai mult avem donează o româncă, nu ne cunoaștem personal, doar din activitate.

Vocea Basarabiei: De la distanță.

Tatiana Rusu Jizdan: Da, de la distanță, am zis că anul acesta neapărat trebuie să o cunosc și personal, 500 de euro lunar asigură pentru bătrânii noștri.

Vocea Basarabiei: Și ea cunoaște situația din Republica Moldova?

Tatiana Rusu Jizdan: Da, vede după postările mele, pentru că postez foarte des, anume am început, mi-am menținut activitatea cu postările astea, de a arăta mereu ce facem, cum decurge, unde mergem, ce oferim, ce nu oferim, ce este lipsă, cum putem îmbunătăți, întotdeauna am primit, chiar și critica am primit-o ca ceva constructiv, pentru că din asta înveți.

Vocea Basarabiei: Dar cine putea să arunce și săgeți cu critică și de ce?

Tatiana Rusu Jizdan: Tot oamenii, întotdeauna se găsește cineva care spune că nu faci bine sau nu e OK.

Vocea Basarabiei: Și ce au văzut ei că trebuie criticat?

Tatiana Rusu Jizdan: Nu știu, poate că de ce prea mult postez, mai sunt și așa, că de ce postezi, înseamnă că te lauzi cu activitatea pe care o faci, că dăruința sau caritatea se face în tăcere.

Vocea Basarabiei: Nu trebuie afișată…

Tatiana Rusu Jizdan: Da, dar dacă era în tăcere, nu ajungeam la 6 ani de proiect, pentru că așa e lumea, am evoluat, vrem-nu vrem, acum trăim prin prisma rețelelor sociale, dar rețelele sociale nu sunt numai pentru distracție sau ocuparea timpului liber, sunt, iată, și o bună modalitate de a te implica activ și în viața socială.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.