VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Radu Marian: Este în interesul nostru și al Uniunii Europene ca aici să fie democrație, pace, dezvoltare și prosperitate

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare de mai mult de un an de zile, dl Radu Marian. Tot dumnealui este și vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți la această emisiune! Ceea ce s-a întâmplat era și ceea ce se aștepta, adică să fie remanieri guvernamentale, și nu plecarea guvernului în demisie. Dvs. ați anticipat acest lucru, că premierul rămâne în funcție și mai mulți miniștri, dar vor fi remanieri guvernamentale. Vă opriți doar la aceste câteva nominalizări care s-au făcut sau mai urmează remanieri?

Radu Marian: Bine v-am regăsit și mulțumesc pentru invitație! E clar că cumva trăim într-o perioadă excepțională pentru Republica Moldova în contextul provocărilor externe, invaziei în Ucraina și șantajului energetic al Rusiei. Guvernarea face tot posibilul pentru a ajuta oamenii și pentru a-i susține prin compensații, prin majorări de pensii și indemnizații, dar evident că în orice proces de guvernare există o anumită percepție, există o anumită nemulțumire, o parte din societate vrea mai mult și este firesc. De asemenea este firesc ca guvernul și majoritatea parlamentară să evalueze anumite situații și aceste remanieri vin ca urmare a dorinței noastre de a îmbunătăți situația. Dacă vorbim de economie, eu cred că dl ministru Gaibu a făcut o treabă bună în sensul în care s-au pornit niște procese extrem de importante. De exemplu, lansarea ODA, acestei Organizații de Dezvoltare a Antreprenoriatului, la care noi am majorat de trei ori bugetul, este mult mai deschisă către business și a lansat acest fond FACEM, care o să rezolve o problemă fundamentală pentru economia noastră și aceasta înseamnă accesul la finanțare. Este doar unul din exemplele care s-au început și sunt foarte binevenite.

Vocea Basarabiei: Bine, dvs. acum îl lăudați pe dl Gaibu, dar pe de altă parte, a trebuit să fie înlocuit?

Radu Marian: Desigur că îl lăudăm, dar în același timp există o opinie în societate că poate comunicarea ar trebui să fie mai bună și subiectele economice ar trebui să fie mai prezente în actul de guvernare. Dl Alaiba cumva este o persoană prezentă, vizibilă și asta ar putea cumva amplifica lucrurile bune făcute de dl Gaibu. Eu în general cred că dl Gaibu se va regăsi destul de curând într-o altă funcție publică, pentru că are capacități.

Vocea Basarabiei: Așa cum s-a anunțat?… 

Radu Marian: Nu vreau să comentez aceste zvonuri, dar e important ca guvernul să facă aceste anunțuri.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ziceți că se va regăsi, deja există certitudinea că el va avea o altă funcție?

Radu Marian: Eu cred. Opinia mea ca și deputat e că merită dl Gaibu să se regăsească într-o altă funcție, dar în contextul în care avem acum această inflație mare și criză energetică, în care accentul s-a mutat mult pe social e nevoie să readucem în discuție importanța economiei și a mediului de afaceri, pentru că ei sunt cei care plătesc impozitele și contribuie la buget. Și e important să avem o voce vizibilă la minister.

Vocea Basarabiei: Dl Alaiba a anunțat deja prioritățile și, cel mai probabil, se va focusa pe aceste priorități pe care le consideră el, dar în general criza energetică a afectat mult economia națională.

Radu Marian: A afectat foarte mult, evident. În primul rând, acest război din Ucraina a stopat mult din apetitul investitorilor. Noi știm că până la începerea războiului existau intenții de a investi aproximativ un miliard de euro în economia noastră, investiții din afară, o mare parte din aceste inițiative au fost puse pe pauză din cauza riscurilor de securitate, pentru că omul de afaceri are nevoie, în primul rând, de siguranță și atunci când știi că zboară rachete la câțiva kilometri de tine, te mai gândești de două ori dacă vrei să vii în Moldova sau nu. Acesta este un prim impact, în al doilea rând, desigur că costurile de energie, costurile de materie primă s-au majorat. Desigur, noi am venit cu măsuri, am majorat fondul pentru micul business de trei ori, am venit cu compensații pentru facturi pentru business, dar asta nu neapărat acoperă toate aceste costuri crescânde și evident că businessul a fost foarte afectat. În 2021 am avut o creștere de 14 la sută, în 2022 așteptăm o creștere de zero la sută și nu-i exclus ca în 2023 să intrăm într-o ușoară recesiune. Deci, repet, guvernul va veni cu susținere, dar este un impact al acestei invazii barbare a Rusiei în Ucraina și noi trebuie să facem tot posibilul ca să accelerăm suportul pentru micul business și să atragem investitorii care deja s-au pornit și să-i ținem în Moldova ca să creeze locuri de muncă.

Vocea Basarabiei: Dar ce le spuneți criticilor care acreditează ideea că, în general, Republica Moldova nu ar avea economie?

Radu Marian: Criticii care spun că Moldova nu are economie, probabil nu cunosc ce înseamnă economia. Nu știu ce au în vedere, pentru că noi avem o economie, totuși noi avem industrii importante, industrii de producere a pieselor pentru mașini, cablaje, avem industrie agricolă. Cum spuneam, am avut 14 la sută creștere economică, 70 la sută din mărfurile noastre merg în Uniunea Europeană, și Uniunea Europeană este o piață cu standarde înalte. Faptul că noi avem exporturi de câteva milioane de dolari în Uniunea Europeană dovedește că avem potențial și putem să ne dezvoltăm, așa că ea este, doar că trebuie dezvoltată. Sunt trei aspecte-cheie care rezonează și cu ceea ce a spus dl Alaiba și noi o să lucrăm împreună, comisia și dl Alaiba, să atragem investiții, să reducem birocrația prin digitalizare și partea de resurse umane va fi o altă problemă pentru economie, pentru că cumva există activitate, oamenii de afaceri vor să angajeze oameni, dar nu este ofertă suficientă și trebuie să lucrăm mai mult pe acest aspect. Noi am făcut niște modificări în legislație la piața muncii cu colegul meu Dan Perciun, am simplificat anumite lucruri, dar trebuie să facem mai mult. Această reformă universitară vine în această direcție spre a stimula o piață de muncă mai pregătită. Noi o să investim foarte mult în universități, peste un miliard de lei, în următorii un an-doi, așa că mergem în direcția aceasta, dar e clar că am fi vrut mai mult. Știți cum, avem o conjunctură complicată și ar fi fost ideal să nu avem aceste situații cu război și criză energetică, dar asta nimeni nu alege când guvernează, deci trebuie să reieșim din situație și să facem tot ce putem să ajutăm economia și businessul.

Vocea Basarabiei: Și totuși, aceste remanieri se fac și la presiunea opoziției?

Radu Marian: Bine, trăim într-o democrație și există opinii ale societății, ale opoziției, dar cel mai important e că există o evaluare pe care o avem și noi pe intern a majorității parlamentare, a prim-ministrului și, desigur, uneori trebuie să se ia niște decizii. De aceea e important să fie și această dezbatere publică, e clar că noi urmărim opiniile și, dacă există o opinie, într-adevăr, bazată pe fapte despre activitatea unei anumite instituții, noi trebuie să luăm act de ea și să acționăm.

Vocea Basarabiei: Dl deputat, se mai clatină și fotoliile altor miniștri?

Radu Marian: Nu ar fi corect eu să vorbesc despre asta, ține de prerogativa prim-ministrului.

Vocea Basarabiei: Bine, dar evaluările se fac și în prezența dvs.?

Radu Marian: Noi chiar și la acea ședință de duminică despre care s-a vehiculat atât de mult am discutat și desigur că subiectul principal al acelei discuții a fost situația de securitate, dar evident când are loc o astfel de conversație vorbim și despre performanța tuturor ministerelor și e clar că discutăm despre modalitățile prin care putem să îmbunătățim eficiența sau performanța unora din ele, dar eu nu cred că este cazul să spun acum care anume ministere, nu ar fi corect.

Vocea Basarabiei: Nu e bine să nominalizați, o să anunțe, cel mai probabil, în spațiul public acest lucru șefa cabinetului de miniștri, dar măcar numărul celor care ar trebui să fie schimbați în executiv?

Radu Marian: Nu pot să dau astfel de numere, nu ar fi corect.

Vocea Basarabiei: Adică nu puteți să ne spuneți, încă un ministru sau doi, sau trei vor pleca, se vor face remanieri în domeniul cutare și în domeniul cutare?

Radu Marian: Nu pot să spun ceva ce nu este încă decis, nu am cum.

Vocea Basarabiei: Dar, cel puțin, mai mulți exponenți ai partidului de guvernare au anunțat că remanieri trebuie făcute? Apropo, și după ce s-au făcut aceste mici remanieri deja din tabăra opoziției s-au făcut auzite voci care spun că nu tocmai ceea ce aștepta societatea s-a întâmplat.

Radu Marian: Fiecare cu opinia lui, întotdeauna opoziția vrea la guvernare.

Vocea Basarabiei: Iată îl citez pe dl Andrei Năstase, care zicea că, decât se făceau în asemenea fel aceste remanieri, mai bine nu se făceau deloc.

Radu Marian: Bine, iarăși, e opinia dânsului. Am spus și eu, când am fost întrebat la început de săptămână, am spus că, da, ar fi utile niște remanieri, dar asta înseamnă că noi urmărim creșterea eficienței și performanța anumitor instituții, nu neapărat că un anumit ministru a făcut o treabă mai puțin bună. Așa că, repet, există opinii, solicitări, cereri de la opoziție, dar decizia aparține majorității parlamentare și guvernului și, în principiu, prim-ministrul este acel care trebuie să anunțe acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dvs. nu încetați să chemați reprezentanții diasporei să revină acasă, să pună și ei umărul la actul guvernării, iar pe de altă parte, tocmai dl Eugeniu Cozonac, venit din diasporă, de peste Ocean, a fost și el plecat?

Radu Marian: Noi avem foarte multe persoane din diasporă care au revenit, inclusiv în parlament, și eu am revenit de la studii din Marea Britanie, și dna Gavrilița, și foarte mulți consilieri ai prim-ministrului, și miniștri, Marcel Spatari, de exemplu, deci nu putem să spunem că, uite, nu chemăm diaspora acasă, pentru că nu-i așa. Avem enorm de mulți demnitari de rang înalt care s-au întors, dar, mă rog, există anumite decizii de a pleca, bunăoară, a dlui Cozonac. Nu știu toate detaliile, eu știu că el o să ajute în continuare guvernarea, va veni cu sfaturi și consultanță, pentru că a început niște procese utile acolo și o să menținem comunicarea. Eu personal cu el am fost implicați în grupul de lucru pe tot ce înseamnă reformarea întreprinderilor de stat, am avut o colaborare bună și avem pus la fundamentul acestui document o strategie foarte bună prin care o să creștem eficiența acestor întreprinderi de stat.

Vocea Basarabiei: Dvs. insistați că acum lucrurile încep să intre în albia lor firească și totul să se facă conform buchiei și spiritului legii, iar când vin adversarii dvs. politici aici ne roagă să vă întrebăm pe dvs. câte scheme, de exemplu, au fost demontate și dacă au fost demontate.

Radu Marian: Sunt mai multe exemple. În acea schemă de pașapoarte care a avut loc anii trecuți în care fiecare cetățean plătea în plus câteva sute de lei pentru un pașaport, bani care se duceau la firme și pe conturi suspecte, acum acest lucru nu mai există. Este și dosar penal care a fost transmis în judecată și datorită spargerii acestei scheme noi avem o reducere la prețul la pașapoarte și la actele de identitate. Apropo, acea licitație, când era guvernarea lui Dodon la putere făcea licitații de 500 de milioane, acum noi am reușit să achiziționăm aceleași lucruri cu 150 de milioane. Deci, iată un exemplu de o schemă care a fost oprită. La alte instituții, bunăoară, la Vamă nu știu dacă o să mai auziți cazuri în care sunt implicați funcționari de rang înalt. N-o să auziți niciodată că Talmazan e implicat în astfel de prostii, contrabandă sau altceva.

Vocea Basarabiei: Dar cel puțin aici, la Vocea Basarabiei, vicepreședintele parlamentului, deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Vlad Batrîncea, a spus că venituri la Vamă astăzi nu se acumulează.

Radu Marian: Nu știu dacă dl Batrîncea are năravul de multe ori să inventeze cifre din pod, în ultimele luni veniturile la Vamă au crescut cu 25-30 la sută comparativ cu anul trecut. Problema este că acum avem o reducere a activității economice din cauza războiului și a crizei energetice, oricum este o creștere de 10 la sută a încasărilor, dar nu sunt, de exemplu, 30 cât erau vara sau la începutul anului când activitatea era mai intensă. Asta ar fi problema și în niciun caz situații în care ar fi scheme sau altceva. Și dacă cineva are vreo informație, pentru că vă dați seama, sunt zeci de mii de funcționari care lucrează în diverse instituții, noi am câștigat puterea, evident că avem puterea politică și în parlament, și în guvern și ne asigurăm că numim în funcții oameni integri și eu sunt sigur că nu există vreo schemă implementată la nivel înalt sau curată de funcționari, am în vedere de șefi de instituții, eu nu cred că există așa ceva.

Vocea Basarabiei: Aceste proteste pot pune presiune pe guvernare și, mai ales, face o destabilizare a situației?

Radu Marian: Noi înțelegem cumva grija anumitor oameni care vin la aceste proteste și sunt plătiți, desigur mulți din ei nici nu știu pentru ce vin, dar noi nu acceptăm șantajul din partea acestei grupări criminale niciodată, locul lor este în altă parte.

Vocea Basarabiei: Așteptăm verdictul justiției. Totuși, atunci o să fie cel mai corect când justiția va spune ce se întâmplă în cazul dosarelor de rezonanță.

Radu Marian: Da, foarte corect! Dacă Șor se simte nevinovat, să vină în țară și să-și demonstreze nevinovăția. De ce a fugit? Nu trebuia să fugă.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când unii deputați nu vin la ședințele în plen ale parlamentului, ei ridică salariile?

Radu Marian: În cazul lor, salariile sunt reduse substanțial, sunt reduse până la 75 la sută, dar nu poți să le retragi mandatul, pentru că este Constituția care spune că mandatul deputatului este unul imperativ.

Vocea Basarabiei: Dar părerea dvs. despre scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”?

Radu Marian: E un pas corect, pentru că acest pseudopartid nici nu e partid, e o grupare criminală care reprezintă un risc pentru Republica Moldova și sancțiunile SUA, informațiile și investigațiile arată și faptul că a fost scos în afara legii de atâtea ori pentru finanțarea ilegală de mai multe guvernări arată că acesta nu-i un partid…

Vocea Basarabiei: Cum a fost scos în afara legii?

Radu Marian: Scuze, a fost scos din cursă…

Vocea Basarabiei: Asta-i altceva, au fost eliminați din cursa electorală anumiți exponenți care aspirau la anumite funcții.

Radu Marian: Exact! Și a fost scos din cursă din cauza finanțării ilegale și asta nu poate fi tolerat într-o democrație și există anumite argumente în aceste sesizări, așteptăm să se pronunțe Curtea Constituțională, dar eu cred că mai important decât scoaterea în afara legii este ca cei care conduc acest partid să fie deferiți justiției, să-și afle sentința și s-o ispășească.

Vocea Basarabiei: Ar avea Uniunea Europeană nevoie mai mult de Republica Moldova sau Republica Moldova de Uniunea Europeană?

Radu Marian: Mesajul dnei Metsola, președinta Parlamentului European, de săptămâna trecută a fost unul foarte clar. Apropo, a fost o vizită fără precedent, a fost pentru prima dată când o președintă sau un președinte de Parlament European vine în legislativul nostru, și dl Metsola a dat un mesaj foarte clar: „Noi vă vrem în Uniunea Europeană”. Și eu cred că pe lângă faptul că este în interesul cetățenilor, este și în interesul Uniunii Europene ca să existe pace și stabilitate în această zonă. Nimeni nu vrea o zonă gri aici din perspectivă economică și din perspectivă de securitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina și, mai ales, în contextul în care Ucraina are progrese și alungă agresorul, nu poate rămâne Republica Moldova o zonă gri în momentul în care Ucraina se integrează definitiv în tot ce înseamnă spațiul european. Și e în interesul nostru și al Uniunii Europene ca aici să fie democrație și pace, dezvoltare și prosperitate, pentru că în momentul în care o țară este prosperă și oamenii își permit și au venituri se reduce și acest risc de imigrație necontrolată ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar o apropiere mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană ar însemna o relație ostilă cu Federația Rusă?

Radu Marian: Războiul a complicat foarte mult situația, acum la Kremlin este o conducere total izolată, total compromisă, care a demonstrat că nu are niciun fel de respect pentru integritatea teritorială a vecinilor și pentru ordinea internațională. E foarte greu să ai contacte apropiate cu această conducere, dar noi avem de-a face cu o țară, cu cetățeni, Rusia care este o țară mare, care este bogată și noi întotdeauna am spus și când am venit la guvernare că noi vrem relații corecte, bazate pe respect reciproc cu Federația Rusă, să avem schimb comercial, să avem relații în tot ce înseamnă protecția socială a cetățenilor. Deci, noi tratăm cu respect Rusia și pe cetățenii ei, dar vrem să avem același respect din partea Rusiei, dar, repet, e greu să ne imaginăm o relație bună cu conducerea actuală a Kremlinului din perspectiva mea, cel puțin.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.