VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Ciorești, Nisporeni: Ce să discute Maia Sandu cu Putin? Să se ducă s-o șantajeze? Ce să-i dea în schimbul gazului? Să nu aderam la UE și să fim de acord cu războiul lor?

La 20 și 21 noiembrie, președinta Maia Sandu se va afla la Paris, unde va conduce o delegație oficială la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, o inițiativă a Germaniei, Franței și României. Autoritățile spun că Republica Moldova are nevoie de susținerea partenerilor externi pentru consolidarea independenței energetice, în special în sezonul rece. Despre direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte țara discutăm la acest sfârșit de săptămână.

Recent, Cabinetul de miniștri a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul reprezintă viziunea strategică pentru dezvoltarea Republicii Moldova în următorii șapte ani, arătând direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează la contextul național prioritățile angajamentelor internaționale asumate conform Acordului de Asociere la Uniunea Europeană și ale celor care derivă din statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Ciorești, localitate din raionul Nisporeni, unde a discutat cu sătenii despre prezentul și viitorul țării lor.

– Ziua de azi așa-i, chiar ca ziua de azi, pentru că sunt niște nouri care așteptăm să treacă și să vină, în sfârșit, soarele, ca să mergem pe drumul ales, pe calea cea bună. Ne ajunge atâta cât rătăcim prin siberii, haideți, oameni buni, să ne întoarcem acolo de unde ne-au rupt, că dacă noi ne vom uni toți într-un gând, noi vom izbuti să ne menținem calea corectă, mai ales că acum avem susținere din partea Uniunii Europene și este păcat să ratăm șansa asta, deoarece nu ne-o vor ierta copiii, nepoții.

Vocea Basarabiei: Dar cine ar fi interesat de o destabilizare a situației?

– Păi se vede, cei care investesc bani la oameni ne-buni. Maia Sandu a zis că oameni buni, dar avem și oameni ne-buni și nebuniți de hoți și de bandiți, care-i plătesc numai ca să-i susțină și să revină ei iarăși la hoțiile lor și complicii aceștia nu-și dau seama ce fac ei, că hoțului oarecum i-i mai bine să plătească oleacă, dar pe urmă să fure miliarde. Și se vede deschis că Rusia aici investește bani mulți în hoțiile ei și la noi hoția chiar și așa vorbește mai mult rusește, vorbește rusește și tumănește lumea asta și ca Susanin o duce într-o mlaștină. Rusia a ocupat toate popoarele din jurul ei și acum când vede că lumea se deșteaptă și vrea fiecare țară pământul său și identitatea sa și nu-și mai vede viitorul în pușcăria asta a popoarelor, de atâta pușcăria asta trebuie dărâmată și lumea să trăiască liber.

Vocea Basarabiei: De aproape 9 luni de zile Rusia poartă acest război împotriva Ucrainei. Acest război trebuie să aibă și o finalitate, cine poate aduce pacea?

– Pacea o poate aduce doar Europa și cu americanii. Ei trebuie să facă, da, un efort, că eliberând Ucraina, ne vom simți și noi mai liberi și toate popoarele din jurul Rusiei vor răsufla ușurate, să zic așa, fiindcă Rusia de când e, ea este un imperiu al răului și ea mereu se ține de războaie și de dezastre în jurul ei, nu se mai satură de pământuri străine și câteodată chiar mă uit că lor de asta și li-i frică să recunoască adevărul și să întoarcă popoarelor ceea ce le-au furat.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia, Republica Moldova cum ar trebui să și-o dezvolte în continuare?

– Dacă Rusia ar fi o țară civilizată și normală, e normal să ne înțelegem ca niște oameni civilizați. Dacă facem contract, îl respectăm fără ingerințe în afacerile interne, că mă uit că atunci când moldovenii duceau producția, merele și le călcau cu buldozerul, atunci nu erau bune, dar uite că acum ar fi bune, dar nu mai ajung acolo. Ei și-o fac cu mâna lor, ce să le spunem? Poate poporul rus în marea lui majoritate nu este atât de vinovat, vinovați sunt acei care îs în Kremlin, că ei fac așa o politică că suferă tot poporul. Deci, la dânșii FSB-ul ista naște monștri, vedeți că urmează un monstru după altul și unul decât altul mai urât și mai hâdos. Nu știu, Putin trebuie dus, dar dus undeva pe Marte sau pe Lună, ca pe Napoleon, să nu se mai întoarcă Putin, să trăiască singur acolo, teritoriu are, singur, și atunci el va pune preț pe planeta Pământ pe care azi el vrea s-o distrugă, doar a apăsat un buton și ne-am prăpădit cu toții.

Vocea Basarabiei: Credeți că el mai are argumente să justifice această agresiune în Ucraina?

– Da, el găsește de fiecare dată argumente. El și-a creat o istorie a lui, că Rusia a fost înaintea lui Dumnezeu și ei au împărțit pământul și le-au dat la toți cât au socotit ei, nu zice că le-au luat, dar le-au dat.

Vocea Basarabiei: L-ați auzit și pe fostul președinte rus Medvedev, care a spus că țara trebuie apărată de satana?

– Da, da, dar ei nu-și dau seama că chiar ei sunt satana. Chiar ei sunt!

Vocea Basarabiei: Biserica ce rol joacă în aceste timpuri?

– Dacă luăm Biserica Rusă, ea este o biserică anapoda, necredincioasă, deoarece să sfințești tancul și să-l trimiți să ucidă… Păi mai uită-te, bre, în acele 10 porunci, uite acolo ce-i scris! Dar, de fapt, ei nu țin cont de poruncile lăsate de Dumnezeu, ei au dumnezeul lor, unul sângeros, Putin, care ne tot căsăpește când îi vine și tot distruge și, vedeți, în perioada sovietică peste 70.000 de biserici și mănăstiri au dărâmat. Mai este biserică aceea? Nu știu, numai numele…

Vocea Basarabiei: Sătenilor le este clar de ce s-a ajuns la această criză energetică și de ce acum îs grijile atât de mari că nu vor putea să treacă cu bine peste această iarnă?

– Eu cu mulți am stat de vorbă. Sunt și oameni care-s lămuriți, cum s-ar spune, dar sunt și aiuriți, deoarece dacă șade la televizor și când grăiești cu dânsul, grăiește și el ca televizorul de-amu…

Vocea Basarabiei: Ce sugestii, ce sfaturi aveți pentru cei care cred că va fi greu și că trebuie de mers la Vladimir Putin și de negociat un preț mai mic la gaze?

– Eu nu cred că trebuie de mers la Putin, nu. Putin se va dumeri dacă va mai rămâne, că eu cred că nu i-a rămas mult și rușii singuri își vor da seama că au făcut o prostie mare, că nu le era rău nici lor, trăiau bine, și ei cu prostia asta au distrus totul, au ridicat așa prețul vieții în toată lumea.

Vocea Basarabiei: Eu mă uit, la poarta cam fiecărui gospodar de aici, de la Ciorești, văd lemne.

– Păi da, noi cu lemne și ne încălzim cât va mai ține pădurea, dar văd că anul ista au tăiat-o mai serios. Cu ajutorul Europei cred că vom trece iarna, gazul de-acum am înțeles că vine din partea cealaltă și ajutoare ne dau, cred că vom ierna și nu vom îngheța, așa cum vrea Putin. Dar eu îi doresc așa cum a dorit el, se temea că o să rămână numai cu Moscovia, mătincă așa și o să rămână cu Moscovia, dar eu zic că se vor nivela toate. Noi totuși vom reveni la ceea ce suntem – frați, un neam și o țară. Eu asta trag nădejde s-o prind, așa încât să trăiesc și eu într-o țară unită și normală. Eu asta îmi doresc mult.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici…

– Vă cunosc destul de bine, că vă urmăresc de foarte multe ori.

Vocea Basarabiei: Am venit aici, la Ciorești, Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre viitorul satului, statului. Cum vedeți dvs. ziua de mâine?

– Oleacă cam greu, dar încetișor vom ajunge spre bine. Fiecare trebuie să ne străduim să ajungem la bine, greutăți sunt, dar greutățile trebuie să le trecem treptat, încet-încet până vom ajunge la bine.

Vocea Basarabiei: Care-s cele mai mari greutăți?

– Eu, de-o pildă, gazul îl folosesc tare puțin, spun că gazul îi scump, lemnele îs scumpe, dar fiecare dacă se străduie trece toate greutățile, dar care așteaptă numai să le pice, să le dea degeaba, aceia cam greu, e greu pentru dânșii. De exemplu, eu gaz nu pot să am, că trăiesc în câmp și nu pot să mi-l tragă. Iau un balon (butelie) de gaz, unul la baie și unul în cuhne pentru mâncare și-l am pentru jumătate de an și restul totul ce am afară, cotlon la noi se cheamă, și fac totul cu lemne.

Vocea Basarabiei: V-ați asigurat cu lemne?

– Ne-am asigurat, am cumpărat. Suntem și noi pensionari, ne-au dat 3 metri steri, restul ne-am dus și am mai strâns noi uscături, ce am găsit de la livadă, de la vie, le-am tăiat mărunt și punem cu căldarea pe foc, punem și un lemn mai gros și mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Dar a fost greu să obțineți acei 3 metri steri de masă lemnoasă?

– Pentru noi n-a fost greu. Ne-am înscris la primărie, de la primărie am vorbit cu pădurarul, pădurarul a zis să ne ducem să plătim la leshoz, la „Moldsilva”, am plătit și s-a dus cu asta la pădurar, am încărcat lemnele și am venit acasă.

Vocea Basarabiei: La ce preț?

– La 700 de lei, lemn de carpen, lemn tare. Și mergem înainte, nu ne oprim.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. e clar totuși de ce s-a ajuns să se trăiască aceste vremuri grele?

– Peste tot îi greu din cauza războiului din Ucraina, că eu am un fecior în Herson, din luna aprilie îl aștept să vină acasă și nu poate veni. Acolo au distrus și televiziunea, și internetul și tot.

Vocea Basarabiei: De cât timp îi plecat în Ucraina?

– De vreo 20 de ani, îi căsătorit, are familie acolo și după ce s-a început războiul, primele zile n-a ieșit, că a zis că nu știe ce să facă cu cele din gospodărie, pe urmă a mai rărit porcii, a mai rărit păsările și a vrut să vină, în schimb nu poate, că au stricat podurile acum de jur-împrejur. Și erau ruși, a zis că erau rușii ca în furnicar în Herson, a zis că umblau cu tancurile pe străzi, se duceau și la magazin tot cu tancurile. Și acum s-a eliberat, dar nu știu, că el a zis că cum va fi posibil să treacă încoace înspre Odesa vine acasă, dar probabil că încă nu este posibil de ieșit de acolo.

Vocea Basarabiei: Iată sunt aproape 9 luni de când Rusia a agresat Ucraina, vă este clar de ce s-a pornit acest război?

– De atâta că Putin n-are minte în cap. El dacă era un om cu suflet, îi ajungea tot ceea ce era în Rusia, că el are multe zăcăminte, are petrol, are toate celea, era pentru popor, făcea pentru poporul lui, dar nu distrugea și al lui popor, și din Ucraina, și de pe tot globul pământesc, că toți suferă din pricina războiului lui.

Vocea Basarabiei: Acum se insistă mult să se găsească un compromis și să fie negociată pacea. Credeți că va ușor să fie instaurată pacea?

– Eu cred că pentru Ucraina n-o să fie ușor, pentru că, în primul rând, au distrus aproape totul. Cu ce inimă să se ducă Zelenski la negocieri cu Putin, când el are atâtea pierderi și atâta distrugere în țară, și atâtea persoane moarte, copii, oameni civili? Eu nu știu cu ce obraz să ceară el, ce negocieri poate să aibă? Că să-i dea Zelenski partea pe care a ocupat-o după atâta distrugere? Eu nu cred că Zelenski o să fie de acord să dea părțile acestea Rusiei. Eu așa cred, Putin și cu mafia lui… Să-l nimicească pe Putin și să trăiască tot globul pământesc în liniște. Eu am zis că lumea, omenirea rămâne proastă în fața lui Putin, toți suferă și nu găsesc ce măsuri să ia cu dânsul. De dat în Kremlinul lui și în buncărele unde se spune că se ascunde el și eu cred că lumea o să scape de atâta mârșăvie și atâta potlogărie pe pământ, și atâtea crime.

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Rusia în continuare cum ar trebui să se dezvolte?

– Trebuie să se dezvolte cu Uniunea Europeană, numai nu cu Rusia, că Rusia tot timpul numai ne-a umilit și a cărat de aici, ce a fost bun la noi au dus tot. Eu țin minte, când bărbatul meu lucra șofer se ducea cu mașinile la Bucovăț, până la ora 2 de noapte ședea în rând și tot ce se producea aici, totul era dus la Moscova. Acolo Moscova îmbogățea, dar noi lucram cu o rublă și 50 de copeici la normă. Asta viață a fost? Oamenii care nu socot zic că a fost bine, dar bine n-a fost.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că viitorul Republicii Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană, dar la Chișinău, în centrul capitalei, se protestează, iată, 9 săptămâni au loc aceste acțiuni de protest. Vă este clar ce se cere acolo?

– Îmi este clar. Bandiții organizează toate protestele acestea, cei care au furat Moldova și au adus-o pe brânci acum vor să-și apere ale lor interese, nu ale oamenilor, ale populației. Ei vor să nu-și piardă vilele lor, banii lor și să nu răspundă.

Vocea Basarabiei: Dar acolo merg oameni…

– Merg acei cumpărați cu bani. Am să mănânc ceapă cu pâine, dar nici n-am să mă duc să mă fac de râs acolo față de toată populația. Oamenii care-s oameni socot că Maia Sandu a făcut mult mai mult decât au făcut alții în 30 de ani. În primul rând, relații bune cu toate țările avem și pensiile oleacă le-a ridicat, și compensații ne dau. Ce dădeau ei înainte, dădeau un 10 lei la pensie? Dar Maia Sandu, ea dacă ar avea posibilitate, n-ar fi atâta nevoie împrejur, n-ar fi fost COVID-ul ista, războiul din Ucraina, apoi era cu totul altfel. Lumea trebuie să înțeleagă, să aibă răbdare și treptat cred că au să ajungă măcar copiii noștri la un viitor mai luminos și mai bun.

Vocea Basarabiei: Dar cei care organizează proteste sunt din opoziția parlamentară și ei insistă ca Maia Sandu să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin, să negocieze un tarif mai mic la gaze.

– Ce să discuți cu Putin? Să se ducă s-o șantajeze ca să-i dea Transnistria? Ce să-i dea în schimbul gazului? Adică să nu intre în Uniunea Europeană și să fim de acord cu dânșii? Cu asta ocazie o cheamă, dar altceva bun de la Rusia noi n-am avut și nici n-o să avem. Nu trebuie să meargă, cu așa om nici nu ai ce discuta, cu vărsări de sânge și atâtea crime, și atâtea nevoi. Îi dorim biruință Ucrainei și pace și liniște, numai să nu mai fie criminali de aiștia care sunt acum, să trăiască lumea în liniște și în pace, și fără frică. Țările europene, România câte ne-au dat ei și câte au făcut și lumea nu se mulțumește. Ce ne-a dat nouă Rusia, ne-a dat ceva? N-a dat absolut nimic, numai cât o jupit de la Moldova întotdeauna.

Vocea Basarabiei: Dacă ar veni alte forțe la guvernare, cele care organizează aceste acțiuni de protest, cum ar fi traiul în Moldova?

– N-o să fie mai bun decât cum a fost făcut de Maia Sandu, că ei își fac numai interesul lor, nu fac interesul populației, dar amăgesc populația.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciorești, Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre prezentul și viitorul satului, statului. Iată, de 9 săptămâni au loc proteste în centrul Chișinăului, dacă se schimbă puterea, se schimbă și viața în bine?

– Dacă se schimbă puterea, doamnă, se întoarce istoria, ne întoarcem iarăși la cine am fost până acum. Iată de la noi din sat au mers la oamenii aceștia care-s mai necăjiți și le-au propus bani și ei se duc, dar ei nu-și dau seama. Dar eu nu înțeleg – cum se permite la un hoț de miliarde să organizeze proteste în centrul orașului Chișinău? Chiar eu nu înțeleg, chiar conducerea asta, vedeți că și în parlament sunt adepții lui și vor să facă dezordine și chiar nu se poate de luat măsuri? Mie mi se pare că greșeala lor a fost asta că au ridicat salariile la judecători, justiția primește leafă mare, lumea nu primește nimic, iaca, noi muncim ca… Și uitați-vă toată producția noastră-i degeaba, nucile îs 40 de lei. Au făcut dezordine în țară și acum hoții iarăși vor să vină la putere. Iaca, eu nu înțeleg, ca om de rând, eu nu înțeleg, cum i se permite unui hoț de miliarde să organizeze proteste, asta eu nu înțeleg pur și simplu.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Moldova care este?

– Drumul corect iaca s-a început, adică spre Europa, ajutoare foarte multe primim. Eu chiar am simțit asta, că-s pensionară, mi s-a plătit și o parte de gaz. Adică, de ce lumea socoate că nu s-a făcut nimic? Păi s-a făcut! La Dodon măcar visam să ne dea ceva? Ne dădeau compensații 100 de lei și lor li se părea că Doamne ferește ce ne dau. Dar acești care ies în stradă, ei pur și simplu…

Vocea Basarabiei: Această insistență ca și relația cu Rusia să fie bună, iată, cum ați vrea dvs. să se dezvolte cooperarea moldo-rusă?

– Eu țin minte părinții mei, că niciodată n-a fost bine cu Rusia, tatăl meu lucra în cizme de gumă de dimineață, din noapte până în noapte și nici n-avea zi de odihnă. Cum credeți, cu asta a fost bine înainte? Dar n-a fost bine deloc! Bunelul meu a fost deportat. N-a fost bine, oameni buni! A fost foarte rău. Eu nu înțeleg cum li se permite hoților de miliarde alde Plahotniuc. Eu am muncit cu oameni care făceau parte din Partidul Democrat și așa mai persecută subalternii, n-aveți idee, am fost persecutați, colegii se ceartă între dânșii ș.a.m.d. Asta-i fața Partidului Democrat.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Eu m-am pregătit normal. Mi-au dat oleacă de compensație, am luat lemne, am avut copaci care se dărâmau, am făcut curățenie și m-am pregătit. Noi trebuie să răbdăm un pic, cred că o să fie mai bine, că dacă nu era situația asta cu Ucraina, câte ajutoare, chiar și la noi au stat refugiați, li s-au dat și lor ajutoare. Iaca, 3.000 de lei mi s-au dat că i-am găzduit. Puțin, dar din puținul care a fost ni s-au mai dat ajutoare și dacă ținem cont că atâta lume a venit la noi, apoi ce mai vrem?

Vocea Basarabiei: Oamenilor le este clar de ce au crescut tarifele atât de mult pentru resursele energetice?

– Nu, nu li-i clar, ei socot că Maia Sandu n-a făcut cu Rusia contract avantajos, dar la condițiile pe care le-a pus Putin nu putea să facă. Dacă e un om care judecă, nu putea să îndeplinească condițiile puse de conducătorul Rusiei, așa că nu cred că de la dânsul te poți aștepta la bine, odată ce a ucis atâta lume nu poți să te aștepți la bine. Dar ce, nu se vede? Se vede, a scumpit gazul… Femeia asta n-a făcut nimic împotriva lui, pur și simplu n-a vrut să meargă la cedări și dacă ceda, tot ea rămânea vinovată, încă mai tare era vinovată. Ea măcar are demnitate, dar eu nu pot să-mi închipui dacă, cum strigă ei în stradă „Jos Maia Sandu!”, eu nu pot să-mi închipui ce va fi dacă vin ăștilalți. Vine Plahotniuc înapoi, vine Dodon-hoțul, vine Șor-banditul, ce poate să fie bine? Vai de capul nostru! Maia Sandu nu are atâtea bogății, nu are nimic, ea se străduie, dar atâta-i de coruptă țara noastră, ei îi este greu, adică nu are cu cine să muncească, eu așa socot. Dar trebuie să se ia o atitudine față de bandiții iștia care ies în stradă. Trebuie să ne unim, dacă ne unim poate și reușim ceva, dar dacă nu ne unim, nici copiii noștri n-au să trăiască mai bine ca noi.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciorești, Nisporeni, și discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Cum descrieți viața de azi și cum ați vrea să fie cea de mâine?

– Cum descriu viața de azi? Cu greutăți, gazul s-a scumpit, lumina s-a scumpit, dar în schimb îi bine, avem drumuri, ne fac cât de cât, nu umblăm prin noroi…

Vocea Basarabiei: De 9 săptămâni se protestează în centrul Chișinăului, se cere demisia președintei, guvernului, parlamentului, alegeri anticipate…

– D-apoi ei n-au ce face. Aiștia de la sat, săracii, nu se mai duc. Iaca, de la Ciorești de la noi nu știu dacă s-o fi dus cineva. N-au ce face, dar să vină la sat aici, că este de lucru, dar ei îs plătiți, le dau bani, dar avem ciocane de tăiat, este de lucru și în vie și tot așa. Ei n-au ce face și se duc acolo, îi iau acei mai mari, îi amăgesc. Am văzut pe televizor cum au zis că „iaca, nu ne-au dat banii” și spuneau multe de toate.

Vocea Basarabiei: Dar dacă s-ar schimba culoarea politică a celor care guvernează, s-ar schimba situația?

– Nu s-ar schimba, că să nimicească lumea, să ne ducă cu Rusia și să ne facă război, să se ducă copiii noștri la război. Dar ei nu-mi dau copiii mei la război, ducă-se ei.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul care este?

– Drumul european, în Europa, pentru că copiii mei îs în Europa și, bogdaproste, îmi mai scapă câte-un leuț și mie, și ei au, își permit viața altfel.

Vocea Basarabiei: Și-ar dori să revină aici, la Ciorești, pentru totdeauna?

– Niciodată! Au case aici, mai refac casele, dar nu, acolo vor, acolo.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu și-ar dori ei să revină aici la baștină?

– Dar ce să facă aici, dacă nu-s locuri de muncă? Nu-s plătiți, chiar și-i amăgește și știți cum e – azi este, le dă copeica, mâine… Îi cam greu.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Bine m-am pregătit de iarnă. Am cumpărat lemne, m-au mai ajutat copiii și, bogdaproste, avem de toate – beciul ni-i plin, lemne avem, sănătate să avem, asta-i principalul, dar în rest, nu mă plâng deloc. Slavă Domnului! Care scurmă, ca găina, se hrănește, chiar dacă n-o hrănești, dar care șade și așteaptă pară mălăiață în gură la Nătăfleață… Na rabotu! (La lucru!). Iaca am arat, 25 de lei sotka (arul), am arat de-amu pământul, da, pe la anul ne-am pregătit, vsio (gata), totu-i pus în hambar. Dă Doamne să fie pace și să nu fie război! Mare preț are pacea, mare în sufletele oamenilor și chinul, când văd la televizor ce se face în Ucraina ceea, Doamne, sărmanii. Cum au să trăiască ei la iarnă, ce au să mănânce, unde au să doarmă? Mie mi-i jale de ei.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce a pornit Vladimir Putin acest război în Ucraina?

– A vrut să acapareze Hersonul, Donețkul pentru bogățiile lor. Zelenski a învins, Hersonul l-a luat și a eliberat o grămadă de lume.

Vocea Basarabiei: De cine depinde aducerea păcii acum în această regiune?

– De Ucraina, eu îmi închipui, și americanii le ajută, și Uniunea Europeană, toți. Vor pace pe pământ, că s-au împănat rușii aceștia peste tot locul și fac mizerie. Să dea Domnul să fie bine, se străduie Maia Sandu și suntem neutri, să nu depindem de nimeni și să ne conducă alte țări, noi să fim stăpâni în țara noastră. Rușii au armată, da, îi rugăm, dar ei n-au să plece. Dar ai noștri moldoveni ce? N-au armament, n-au nimic, chiar să fie, ce au dobândit dacă a fost războiul de la Transnistria, au ucis și verișori am avut, și nimic? Măcar să fi dobândit ceva, ca Zelenski, măcar și-a luat Hersonul, și-a luat ceva, a învins ceva, dar noi ce? Tot așa și ne-au omorât oamenii noștri pașnici, săracii, care au ars, pe care i-au omorât.

Vocea Basarabiei: Dar acum se apropie rezolvarea problemei transnistrene, e cu șansă soluționarea acestei probleme – reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

– Nu cred să fie, ei ar vrea, moldovenii de acolo, dar mai sunt și care-s ruși, și care conduc încă Armata a 14-a rușii și nu cred, greutăți au să fie, dar speranța moare ultima.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciorești, Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre pregătirile pentru iarnă și despre viitorul satului și statului – cum este, cum îl vedeți, cum l-ați dori să fie?

– Satul la noi îi pustiu și în legătură chiar că se vorbește și cu lemnele nu-i nicio organizare corectă, că oamenii primesc la primărie, pădurarii nu știu că au, nu au și nu mai înțelegi cine-i șeful lemnelor.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Eu am avut în grădină niște pomi care nu prea rodeau, îs putrezi și-i despic, îi fac… Ia uitați-vă ce mâini bătute am eu, de la lemne. Și acum eu acolo am mai scos niște schini, că am luat o osaibă (cotă) de la un cetățean și m-am dus la Ecologie la Nisporeni, să văd cum să mă clarific, să dau la schinii ceia că erau măcieși de aceștia, schini – mă înțelegeți? – că am vreo 3-4 grămezi, și mi-au spus că amenda-i până la 10 mii. Acum se pune întrebarea: adică, dacă la Ciorești undeva vreo 70% de osăibe de pământuri îs pârloagă, în ce situație l-au pus pe țăran? De dat foc nu avem dreptul, de dus nu avem unde-i duce, înseamnă că toți aiștia, puținii oameni care au rămas în Ciorești vor să facă ceva, dar nu-i posibilitate.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce a apărut această criză energetică?

– Da, da, criza energetică îi globală. Gândiți că chiar la Ciorești sau președintele îi vinovat? Nu! Asta-i tot luată din maștab mare.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă în Republica Moldova, dacă vine o altă forță politică să guverneze?

– Eu aș dori și chiar i-aș sfătui pe aiști cu proteste acestea, ele sunt și nu bune, adică pentru cetățeni, dar acestea-s organizate probabil de structurile acestea mafiote ale noastre, ca să destabilizeze treaba. N-are chestie mășcată nici dna președinte, că poate nici nu-s mare simpatizant al ei, dar, mă rog, mă uit la lucruri adevărat, cum le văd eu, dar ei ar trebui să se ducă să lucreze pământul, dacă mai…

Vocea Basarabiei: Dar cum ar guverna ei, dacă vin la putere?

– Nu, ei aici s-a făcut… Mai pe scurt, forțele acestea care vor să destabilizeze, aceștia-s toți cei că vor puterea, vor puterea și mai mult nimic.

Vocea Basarabiei: Și dacă o iau?

– Dacă iau puterea îi gata; dacă iau puterea poate să fie și un conflict. Cu protestele tot pe dânșii o să-i înarmeze și o să-i trimită la Ucraina sau Doamne ferește ce poate să se mai întâmple. Adică, oamenii trebuie să fie calmi la minte și să aștepte alegerile următoare; mai citească, mai uită-se nu numai la fake-uri, la prostii, că în buzunar nimeni nu ne pune.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect totuși pe care să se îndrepte Republica Moldova, în opinia dvs., care trebuie să fie?

– În opinia mea, eu nu-s prezicător, nu-s Vanga, dar fără România nu facem noi nimic. Moldova îi o mahala, n-avem nimic, economie n-avem, resurse, economie nu-i deloc. Eu vă spun, unica soluție îi Unirea cu România.

Vocea Basarabiei: Dar din vară Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Acest parcurs european vă insuflă încredere?

– Îmi insuflă, dar nu cred că o să-l ajungem, o să destabilizeze tot forțele acestea mafiote care vor să vină la guvernare. Și o să fie tot un cârlig, ca la pește, să vină să te mai anine o dată cu undița și mai șezi 4 ani și iar 4 ani. Și probabil că oamenii care au mai rămas prins sate, undeva de la 60-50 ani, aceștia n-au să țină, iar acești tineri au să plece peste hotare…

Vocea Basarabiei: Dar relația pe care Republica Moldova trebuie s-o dezvolte cu Rusia pe ce ar trebui să se bazeze în continuare și cum vedeți dvs. cooperarea dintre Chișinău și Moscova în viitor?

– Numai puterea de vârf a Rusiei dacă se va retrage, să fie schimbat președintele, dl Putin, dar nu-i dl Putin, îi altfel, este un nume pe care îl mai spun oamenii pe internet. Nu-i dl Putin, dar îi… Dacă schimburi economice, normal. Orice țară – mică, mare – nu trebuie să se bage în conflicte politice.

Vocea Basarabiei: Dar problema transnistreană poate fi soluționată fără voința și dorința Rusiei?

– Nu știu, cum s-a petrece de-amu, va fi înfrântă Rusia, văd că pleacă și de la Herson, diferite, că mai ascultăm noi, dar dacă era să fie demult avea să se pornească și Transnistria la conflicte, dar probabil că acolo, în Transnistria, mai sunt niște oameni cu capul întreg și văd ce-i la Donbas, Luhansk și de asta s-au și ferit ei. Și în principiu chiar când s-a început, au făcut ei o provocare acolo în Transnistria, la KGB-ul cela, nu mai știu cum îi zice, și atunci s-a văzut că a fost un naplîv (flux) foarte mare de cetățeni, mai ales de vârstă mai tânără, plecau din Transnistria. Acum în Transnistria au rămas numai bătrâni, probabil ca și la noi în Moldova. Și chiar să se înceapă un conflict, ei trebuie să-i ia pe aceștia alde Șor și să-i trimită acolo la război și au să se termine toate prostiile.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciorești, Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre drumul corect pe care să se îndrepte astăzi Moldova. Care este?

– Drumul corect, calea asta care este pornită de guvernare, adică ceea ce ține de aderarea la Uniunea Europeană este o perspectivă. Da, mai greu vom ajunge, dar vom ajunge să fim în familia lumii civilizate, să spunem așa.

Vocea Basarabiei: Dar aici satul s-ar fi dezvoltat fără asistență din partea UE?

– Sigur că nu!

Vocea Basarabiei:ți ani i-ar trebui comunei Ciorești să devină un sat european?

– Eh! Cred că nu numai comunei Ciorești, dar și nouă ne trebuie un timp oarecare ca să ajungem…

Vocea Basarabiei: Cât?

– În dependență de cum vor fi realizate reformele, dar îmi vine foarte greu să spun câți ani, fiindcă asta depinde de noi, de toți, depinde de guvernare. Nu știu, poate și în 15-20 de ani, dar dacă nu, cea mai ușoară cale o facem în câțiva ani, în maximum 10 ani, dacă ne unim cu România, noi suntem la acest nivel. Dar dacă o să mergem așa, o să dureze 15-20 sau poate și mai mulți ani.

Opinii adunate la Ciorești, localitate din raionul Nisporeni. Într-un interviu cu Vocea Basarabiei, deputatul PAS, Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, a declarat: „Este în interesul nostru și al Uniunii Europene ca să fie democrație, pace, dezvoltare și prosperitate”.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.