VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ce sunt antibioticele și ce trebuie să știm despre ele

Antibioticele sunt un grup de medicamente importante care tratează și previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri. În prezent, peste 100 antibiotice diferite sunt disponibile pentru a trata o gama largă de infecții, de la infecții minore la infecții amenințătoare de viață.

Ce trebuie să știm despre ele: Bacteriologul scoțian Alexander Fleming a descoperit în anul 1928 primul antibiotic natural, penicilină. Antibioticele nu acționează asupra virusurilor. Utilizarea adecvată a antibioticelor este esențială pentru a reduce rezistență la antibiotice.

Fleming a prezis creșterea rezistenței la antibiotice. Bacteriile devin rezistente la antibiotice în timp, ceea ce reduce eficacitatea acestora pentru a controla infecția. Antibioticele acționează fie prin distrugerea bacteriilor, fie prin oprirea creșterii acestora. Efectele secundare cele mai frecvente sunt: diaree, durere de stomac și greață.

Tratamentul cu antibiotic vizează eliminarea completă a bacteriei patogene din organism. Obiectivul unei molecule de antibiotic este de a ajunge la suprafață sau în interiorul celulei bacteriene și de a ținti selectiv anumite structuri moleculare sau biologice din componentă acesteia, lăsând neafectat organismul uman.

Există diferite tipuri de antibiotice, care acționează în două moduri: Distrug bacteriile (efect bactericid) – ca de exemplu penicilină. Opresc creșterea bacteriilor fără să le distruge (efect bacteriostatic) – că de exemplu tetraciclinele.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.