VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vitalie Răileanu, antreprenor: Noi suntem dezbinați, dar trebuie să înțelegem că pericolul din partea Rusiei este foarte mare

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom vorbi despre antreprenoriat și cum e să practici businessul în Republica Moldova, cât de importante sunt afacerile mici și de ce e nevoie să crească clasa de mijloc, pătura de mijloc să fie cu mai mulți reprezentanți, pentru că în așa fel ar putea să se repornească și economia Republicii Moldova de la afaceri mici către afaceri mari. Vitalie Răileanu este astăzi invitatul nostru, fondatorul pensiunii „Cuib” din imediata apropiere a Mănăstirii Căpriana, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. D-lui are o experiență frumoasă, a avut o ședere lungă și peste Prut, dar și în Federația Rusă, până la urmă a decis să se întoarcă acasă și să îi convingă pe mulți că nu e imposibil, dacă ai voință și dorință, să te afirmi și aici, în Republica Moldova. Dar unii din cei plecați spun că ei s-au integrat acolo, în societățile unde au ajuns, pentru că acolo au alte condiții de trai și condițiile acestea de trai pornesc de la educație, sănătate, domeniu social, legea care se respectă și că în Republica Moldova aceste lucruri încă sunt abia în devenire.

Vitalie Răileanu: Sunt de acord, posibil că sunt unele lucruri bune acolo, dar sunt unele lucruri bune și aici, trebuie să analizăm și real să punem pe cântar unde este mai bine – este bine acolo unde facem noi bani sau este bine acolo unde suntem acasă, lângă părinții noștri. Peste tot este o chestie care nu este valorificată, copiii care sunt lăsați, casele care sunt lăsate, locurile noastre iubite, de asemenea. Nu știu cum să vă spun, dar și aceasta este o valoare pe care noi nu o prețuim, însă n-o să ne facă nimeni dacă noi plecăm în afară, trebuie să înțelegem că, dacă noi plecăm de acasă, o să vină altcineva și o să ne ocupe locul.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, sunt și reacții negative, pentru că deja unii angajatori au acceptat să vină persoane din afara Republicii Moldova și să activeze într-un colectiv sau altul?

Vitalie Răileanu: După experiența României, iarăși vorbind despre domeniul nostru, sunt foarte multe persoane care lucrează acum din Sri Lanka, Egipt, Nepal, Filipine la salariile care sunt în România, la salariile care sunt în Republica Moldova. Dacă noi plecăm pe o perioadă lungă și nu avem grijă de pământul nostru, o să vină alții care o să aibă grijă. Acesta e pericolul. Deci, noi trebuie să înțelegem că trebuie să ne reîntoarcem și să facem aici, în Republica Moldova, Europa ceea pe care am văzut-o acolo, că n-o să ne-o facă nimeni, n-au să vină chinezii să ne-o facă. China este făcută de chinezi, economia lor este dezvoltată de chinezi. Da, cu investitori străini, da, cu alte investiții din afară, dar lucrează chinezii, Germania este făcută ne nemți, Italia iarăși este făcută de italieni, iar Moldova trebuie ridicată și refăcută tot de moldoveni, n-o să vină străinii s-o facă în locul nostru.

Vocea Basarabiei: Dar de ce se crede că atât de greu vine bunăstarea și prosperitatea în Republica Moldova, că e mare gradul de corupție, că se mai cere mită, că e birocrație și toți acești factori oricum îl fac pe cetățean să ia o decizie – fie că rămâne, fie că pleacă?

Vitalie Răileanu: Tinerii de acum nu vor să aștepte, ei vor acum…

Noi suntem într-o perioadă de tranziție, justiția, corupția, mita, nedreptatea și alte momente, deci sunt multe neajunsuri, dar ele oricum au să treacă…

Vocea Basarabiei: Și fără să se implice și ei?

Vitalie Răileanu: Da, exact! Dar lucrurile nu se fac așa, fiindcă noi suntem într-o perioadă de tranziție, justiția, corupția, mita, nedreptatea și alte momente, deci sunt multe neajunsuri, dar ele oricum au să treacă.

Vocea Basarabiei: Dar cetățeanul e pregătit să lupte, să fie și el un luptător ca să se facă ordine în țara lui?

Vitalie Răileanu: Dacă e să ne uităm la ceea ce se întâmplă acum, nu suntem pregătiți pentru asta. Dacă e să comparăm cu ceea ce se întâmplă în România, când se încalcă legea, lumea iese în stradă, protestează, are revendicări, discută și mediul de afaceri discută. Noi trebuie să cerem, dar atunci când cerem, trebuie să înțelegem că trebuie și să dăm, trebuie să fim responsabili, să plătim impozite, să fim corecți, să nu dăm și să nu luăm mită, să nu furăm, că noi ne-am deprins cu asta, că colhozul și fosta Uniune Sovietică au lăsat o amprentă negativă. Sunt și lucruri pozitive, dar sunt și lucruri negative, cum este furatul ca în codru, amăgitul, șmecheriile și multe altele.

Dacă s-au dat granturi și bani pentru a construi școli, grădinițe sau de a reforma justiția, atunci trebuie, într-adevăr, să facem niște schimbări și dacă aceste schimbări nu vor fi făcute calitativ, peste 10-15 ani tot noi vom culege roadele.

Vocea Basarabiei: Și moldoveanul a început să-i judece pe toți, dar să nu se judece pe sine și să nu vadă că schimbarea începe de la fiecare dintre noi?

Vitalie Răileanu: Nu știu dacă este gata moldoveanul să înțeleagă că schimbările vin de la fiecare, drumurile făcute de companii care se ocupă cu asta, dacă sunt de calitate proastă, noi nu ne așteptăm că peste 10 ani o să avem drumuri bune, iar copiii noștri vor merge pe drumuri rele. Dacă s-au dat granturi și bani pentru a construi școli, grădinițe sau de a reforma justiția, atunci trebuie, într-adevăr, să facem niște schimbări și dacă aceste schimbări nu vor fi făcute calitativ, peste 10-15 ani tot noi vom culege roadele.

Vocea Basarabiei: Probabil că trebuie și niște modele, niște repere, după care să se orienteze cetățeanul, pentru că el cu cine se identifică mai mult? Pe parcursul acestor ani, voia și el să fie exact ca unul care repede a adunat bani mulți, fără să muncească, și-a găsit o zonă de confort, slujește un politician, are pile de la alt politician, e cumătrul cu cineva din instituțiile statului și obține acolo o licitație mai ușor.

Vitalie Răileanu: Eu cred că mai devreme sau mai târziu toate șmecheriile care s-au făcut au să fie descoperite și o să trebuiască să răspundă cei care le-au făcut. Nu neapărat prin lege, mai există și legea bumerangului. Iarăși, dacă ne uităm în România ce s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani, cum a crescut economia și cum se dezvoltă România, cred că pentru noi e un exemplu bun de urmat.

Vocea Basarabiei: Dar de atunci de când ai muncit în România și ce e astăzi, schimbările sunt vizibile?

Vitalie Răileanu: Schimbările sunt enorme…

România este o țară frumoasă și sunt multe posibilități…

Vocea Basarabiei: Și este adevărat că România ar fi câștigat de pe urma integrării euroatlantice, devenind țară membră UE și NATO?

Vitalie Răileanu: Nu pot să zic despre NATO acum, dar pot să zic că schimbările care au fost făcute și guvernele care au lucrat, și s-au schimbat multe guverne în România, dar au fost niște schimbări radicale. Deci, echipa cu care am lucrat eu în România, băieții care sunt acum în România sunt niște oameni de afaceri prosperi, au multe afaceri, sunt mulțumiți, dar și ei, când discutam cu 15 ani în urmă, voiau să plece unii în Noua Zeelandă, alții în Statele Unite, iar acum îmi spun că niciodată n-au să plece din România, fiindcă se simt bine. România este o țară frumoasă și sunt multe posibilități…

Vocea Basarabiei: Și legea trebuie să fie în capul mesei, ca să protejeze cetățenii…

Vitalie Răileanu: Este un stat, sunt niște structuri care lucrează…

Vocea Basarabiei: Dar ce se spune despre Republica Moldova? Că e un stat mic, mulți se cunosc unii cu alții și chiar dacă se cunosc, oricum e mare această dezbinare în societate, e multă invidie și astăzi parcă mai degrabă spui „să moară capra vecinului decât hai să vin și eu să-ți întind o mână de ajutor și după asta vii tu la mine și mă ajuți”?

Noi avem foarte multe probleme care trebuie rezolvate. Și una dintre problemele principale o reprezintă rudenia, cumătrismul, nănășismul, anumite grupuri de „ai noștri” și „străini” etc.

Vocea Basarabiei: Și iată acum i s-a oferit această undă verde Republicii Moldova să poată începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Îi este clar cetățeanului Republicii Moldova ce beneficii, ce avantaje vor fi de pe urma apropierii țării lui de Uniunea Europeană și de ce unii însă în general zic că rămân a fi eurosceptici? Da, în toate țările sunt și euro-optimiști, și eurosceptici, dar în Republica Moldova astăzi e clară această idee de integrare europeană?

Vitalie Răileanu: Există o parte de cetățeni care analizează lucrurile, sunt informați și au poate posibilități să fie bine informați și atunci ei înțeleg clar lucrurile, dar există și o parte care nu sunt informați corect și atunci, da, este nevoie de lucrat forte mult în domeniul acesta de informare. Și televiziunea aici trebuie să lucreze foarte bine, și posturile de radio, și în instituțiile de învățământ inferior și superior să ajungă doar informație veridică. Aici trebuie să lucrăm toți.

Este foarte multă dezinformare în spațiul informativ și practic e foarte greu pentru unii cetățeni să înțeleagă ce se întâmplă…

Vocea Basarabiei: Dar și cetățeanul trebuie să aibă această dorință să fie bine informat, să nu cadă pradă manipulării, dezinformării? Vrea el acest lucru, și-l dorește?

Vitalie Răileanu: O parte cred că și-l dorește, dar o altă parte pur și simplu nu înțelege, fiindcă este foarte multă dezinformare în spațiul informativ și practic e foarte greu să înțelegi ce se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Și în alte societăți e mai ușor?

Vitalie Răileanu: Posibil că da. Atunci când vorbim de țările din Europa, acolo lucrurile sunt clare, pe când noi ne aflăm într-o zonă-tampon, unde sunt diferite interese. Eu cred că noi ca stat trebuie să avem interesele noastre și trebuie să spunem clar ce vrem și unde vrem să ajungem, dar să fie clar, să nu vorbim azi cu unul, mâine cu altul, să fim buni și cu vecinul, dar pe la spate nu știu ce să mai vorbim și tot așa. Deci, să fie clar – încotro mergem, în ce direcție, ce vrem să facem și unde vrem să ajungem. Cu Federația Rusă noi putem discuta clar, concret, dacă noi suntem într-o zonă neutră, înseamnă că putem să cerem anumite facilități pentru zona aceasta neutră, dacă nu vorbim despre intrarea în NATO, dar suntem într-o zonă neutră.

Vocea Basarabiei: Dar tocmai forțele armate ale Rusiei sunt pe teritoriul Republicii Moldova?

Vitalie Răileanu: Păi despre asta și spuneam, dacă sunt forțele armate ale Rusiei în Transnistria, atunci trebuia să avem și noi niște facilități la prețul la gaz și altele. Așa cum s-a făcut și în alte țări, dacă este o armată străină pe teritoriul nostru, înseamnă că cineva trebuie să plătească pentru asta.

Vocea Basarabiei: Da, dar asta înseamnă că cei de la Kremlin nu respectă această neutralitate?

Vitalie Răileanu: Înseamnă că noi nu am negociat atunci clar și corect, noi trebuia să spunem, dar au fost alte guvernări care au făcut foarte multe greșeli. Eu cred că aici e problema, negocierile noastre și viziunea noastră trebuie să fie clară și spusă clar, unde noi suntem mici, dar suntem un popor demn, muncitor și vrem să avem pământul nostru, să nu depindem de nimeni.

Noi suntem dezbinați, dar trebuie să înțelegem că pericolul din partea Federației Ruse este foarte mare

Vocea Basarabiei: Dar lecțiile acestui război pe care Rusia îl duce în Ucraina sunt învățate de cetățeni și, în general, este clar, totuși, ce se întâmplă la hotarul Republicii Moldova, pentru că se fac anumite sondaje și rezultatele acestor sondaje arată că încă mulți sunt de partea agresorului?

Vitalie Răileanu: Da, suntem dezbinați, dar trebuie să înțelegem că pericolul este foarte mare. Eu fac permanent o analiză pentru afacerea mea și pentru familia mea, deci noi trebuie să înțelegem că lucrul acesta trebuie oprit, și nu numai prin discuții, dar real trebuie să ne gândim cum putem opri lucrul acesta. E clar că trebuie să spunem până unde mergem, unde e linia roșie care trebuie să fie trasă. Trebuie să tragem o linie roșie, ca să înțelegem cu cine suntem. Dacă dorim să fim neutri, înseamnă că trebuie să avem și noi o garanție că nimeni nu se va băga peste noi. Și mediul de afaceri, evident că este în ultimii 3 ani de zile într-o stare incertă, nu putem să vorbim acum de predictibilitate, banii iubesc liniștea, afacerile trebuie dezvoltate într-un mediu sănătos, iar atunci când situația pe piață este imprevizibilă din cauza războiului din Ucraina, este greu să faci niște investiții sau să faci un plan pe viitor.

Vocea Basarabiei: Apropo, am cunoscut antreprenori din Republica Moldova, care și-au transferat businessul în România…

Vitalie Răileanu: Sunt foarte mulți și noi cred că vom face la fel.

Vocea Basarabiei: Asta vă este intenția?

Vitalie Răileanu: Da, ca să ne dezvoltăm în România. Foarte mulți prieteni și cunoscuți am plecat în diferite orașe, în diverse județe și au dezvoltat afaceri, și le merge foarte bine acolo.

Vocea Basarabiei: Certitudine, siguranță…

Vitalie Răileanu: Da, este siguranță, lucrează legislația, este un sistem al statului care lucrează, nimeni n-o să vină și n-o să-ți ia afacerea peste noapte. La momentul de față este o problemă, că nu știm, dacă se schimbă guvernare sau vin alții la putere și cine va veni, o să vină cineva și o să-ți spună: „Pune actele și semnează transferul de pe o companie pe alta” sau alte chestii, că noi cunoaștem foarte mulți oameni de afaceri care au stat în pușcărie pe nedrept.

Vocea Basarabiei: …și atacurile raider.

Vitalie Răileanu: Da, și atacuri raider foarte multe au fost. Nu știm ce o să fie mai departe, cum se schimbă guvernarea, cum se schimbă puterea, cum se încep și reglările de conturi. Și aceasta-i o problemă. În România așa ceva nu este, s-a schimbat guvernarea, oricum, statul știe încotro merge, este o direcție, sunt anumite reguli de joc și asta este clar, fiindcă țara trebuie dezvoltată, dar, cu părere de rău, la noi sunt niște interese proprii care stau în spate. Și atunci nu este normal, mai presus trebuie să fie pus interesul statului.

Vocea Basarabiei: Deci, de la interesul personal la cel național e o diferență mare?

Vitalie Răileanu: Foarte mare.

Vocea Basarabiei: Și ce își dorește Vitalie Răileanu în acest an, 2024, și poate și în perspectivă?

Îmi doresc să fie pace, să se termine conflictul acesta din Ucraina, ca anul acesta noi clar să înțelegem ca popor unde vrem să mergem într-adevăr.

Vocea Basarabiei: Și care e acest drum corect, această cale?

Vitalie Răileanu: Da, drumul corect este spre dezvoltare, da, drumul corect este spre Moldova europeană. E clar că sunt niște probleme și acolo, e clar că sunt niște lucruri pe care unii nu le acceptă, dar trebuie să înțelegem unde este mai bine și unde este civilizație, unde este un business care se dezvoltă corect și unde sunt lucruri bune.

Vocea Basarabiei: Dar fără această asistență care vine din Occident cum s-ar fi descurcat Republica Moldova, ce viitor ar avea?

Vitalie Răileanu: Noi de unii singuri nu avem niciun viitor, doar noi vedem că țara noastră practic nu se poate dezvolta fără niciun ajutor și problema e că noi nu putem cerși în fiecare an, noi trebuie să ne dezvoltăm cumva și undeva cu cineva trebuie să mergem. Deci, trebuie să ne alegem calea și cine poate să ne ofere aceste posibilități.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi remitențele mai salvează comunitățile, banii de peste hotare care vin în Republica Moldova sunt colacul de salvare?

Vitalie Răileanu: Da, asta și este salvarea și noi o vedem prin vânzări. Deci, când sunt vânzări în toate domeniile și în business? Vânzări mai mari sunt la sărbători, când vin persoanele dragi de după hotare sau transmit bani celor apropiați de acasă. Și sunt zile când nu avem vânzări, deci e clar că atunci când persoanele din diaspora vin în Republica Moldova, atunci totul învie în Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.