VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Virgiliu Mărgineanu: Maia Sandu este o persoană potrivită pentru un adevărat politician

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia săptămânii”. Este ultima emisiune din acest an. Și invitatul meu, ultimul invitat din 2023, este cineastul Virgiliu Mărgineanu, director al OWH Studio. 

Vocea Basarabiei: Virgiliu, bine ai venit la noi!

Virgiliu Mărgineanu: Bună dimineața! Vă mulțumesc pentru invitație, este o onoare să fiu la ultima emisiune din acest an, sper să fie una cu cadouri și cu Moș Crăciun.

Vocea Basarabiei: Așa să sperăm. Mai întâi o să intrăm într-o zonă foarte plăcută pentru tine, pe care o frecventezi mereu – cinematografia. Uite, eu am remarcat ca un diletant, ca un om de la o parte, am văzut că apar tot mai multe filme făcute de autori moldoveni.

Virgiliu Mărgineanu: Filme autohtone, vreți să ziceți?

Vocea Basarabiei: Filme autohtone, da, și sunt multe. Asistăm cumva la un reviriment al cinematografiei moldovenești? Mai există și părerea că sunt multe, dar majoritatea sunt proaste, dar alții zic că e nevoie de foarte multe filme proaste ca la un moment dat cinematografia noastră să producă un film, o  capodoperă. E adevărat ceea ce spun sau nu?

Virgiliu Mărgineanu: Nu știu cine spune chestia aceasta, dar este adevărată și dacă tot facem o radiografie a anului cinematografic din Moldova, noi, cineaștii, ne mândrim cu rezultatele obținute. Deci, pe lângă faptul că avem multe filme, avem și mulți oameni implicați în această industrie. Și, bineînțeles, de când a fost votată Legea cinematografiei, de când a apărut Centrul Național al Cinematografiei, se văd rezultatele anul acesta sau, mă rog, în ultima perioadă de timp. Este foarte important și pentru noi, și pentru spectatori, și pentru cinefili faptul că pot merge astăzi în cinematografele noastre și să procure un bilet la un film autohton. Iar pentru noi cea mai îmbucurătoare veste sau indicator, dacă vreți, este că vorbisem cu directorii unor cinematografe care mi-au spus că vânzările de bilete la filmele autohtone sunt mai mari decât la celelalte filme.

Vocea Basarabiei: Extraordinar! Asta mi se pare incredibil.

Virgiliu Mărgineanu: Sigur că da! Și pentru noi a fost o informație foarte îmbucurătoare și o motivație de a merge mai departe și de a continua în domeniul acesta, pentru că publicul vrea filme autohtone. Explicația este simplă, ei se regăsesc în aceste filme, avem niște probleme comune, avem locații comune, avem actori cunoscuți, actori care ne sunt dragi, pe care vrem să-i întâlnim pe stradă, să-i vedem pe marele ecran. Eu cred că asta este explicația de ce oamenii preferă filmele autohtone. Explicația asta o găsisem când lansasem noi, în 2010, filmul „Nunta în Basarabia”, era practic prima coproducție apărută după o perioadă de stagnare. Și atunci tot foarte multă lume venea, pentru că vedea niște mesaje cunoscute, niște subiecte din viață, pe care le întâlnește zi de zi.

Vocea Basarabiei: Nume recognoscibile.

Virgiliu Mărgineanu: Exact. Și atunci, el se regăsește în aceste filme. Mergând în partea a doua a întrebării dvs., vorbind de calitatea filmelor, bineînțeles, cineva spunea că fiecare film își găsește auditoriul său și spectatorul său. Așa este. Acum, noi, cineaștii, trebuie să avem în vedere sau să încercăm să promovăm filmele mai bune sau cele care, într-adevăr, au un mesaj corect, dar, până la urmă, piața este liberă, așa cum lucrăm într-o economie de piață, fiecare cerere își găsește oferta. Cred că raportat la calitatea filmelor, trebuie să treacă o perioadă de timp, deci avem nevoie de experiență, avem nevoie de timp.

Vocea Basarabiei: Deci, ca să înțeleg, astea care au apărut acum mai lasă de dorit?

Virgiliu Mărgineanu: Nu toate. Sunt filme bune, sunt filme mai puțin bune, dar, vă spuneam, toate au acces la public și publicul vine să le vadă. Bineînțeles, nu trebuie să uităm că școala de film, școala de regie se învață și pe platoul de filmare, nu doar pe băncile școlare. Și atunci, dintr-o experiență în alta, de la o producție de film la a doua, noi vom crește și calitativ, și cantitativ. De aceea nu putem acum imediat să spunem că „dle, regizorul acesta nu știe să facă filme”. El încearcă, e tânăr, are ambiție, să-i dăm șanse. Poate tocmai de asta noi, în calitate de Uniune a Cineaștilor, am decis să facem și Gala Premiilor Cineaștilor din Moldova, pentru că în această gală vom avea un juriu specializat, vom avea niște oameni competenți, care vor da niște note acestor filme din diferite puncte de vedere, pentru că Premiile Cineaștilor presupun mai multe categorii: cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun film, cel mai bun scurtmetraj, cel mai bun documentar. Deci, sunt mai multe categorii din care acest juriu, care este unul internațional, mă rog, Moldova și România, dar își spune cuvântul și dă niște evaluări ale filmelor realizate în Moldova. Din păcate, noi – și asta o recunoaște toată lumea – nu avem o critică serioasă de film, care ar putea să vină cu o analiză, cu o decizie: „Dlor, acest film e foarte bun, acesta e mai puțin bun, acesta are niște scăpări…”

Vocea Basarabiei: Dar există părerea că nici nu prea e nevoie de ea, în sensul că…

Virgiliu Mărgineanu: Ba da, eu cred că e nevoie. E nevoie, pentru că noi trebuie să vorbim de critică constructivă. Uneori, cineva considera că critica aceasta e dușmănoasă și nu avem nevoie de ea. Nu este adevărat! Deci, un specialist, un critic de film este acel care face o radiografie a filmului.

Vocea Basarabiei: Dar această meserie nu există, pentru că ea este prost plătită, probabil?

Virgiliu Mărgineanu: Până acum n-a fost cerere pentru ea, pentru că nu era producție de filme, nu era nevoie nici de critica de film.

Vocea Basarabiei: Acum, apărând filmele, e nevoie cumva și de ea?

Virgiliu Mărgineanu: Eu cred că da, va trebui neapărat să facem, deoarece ca peste tot sunt oameni care cântă în orchestră, sunt oameni care dirijează, sunt oameni care compun. Așa și în domeniul filmului – avem oameni care fac filme, oameni care joacă în filme și oameni care fac analiza filmelor.

Vocea Basarabiei: Și în literatură sunt critici literari care analizează operele...

Virgiliu Mărgineanu: Sigur că da! Pentru că oricine poate să filmeze astăzi cu un telefon mobil și să zică: „Dlor, am făcut un film”. Da, ai făcut un film, din punctul tău de vedere este un film, din punctul de vedere al unor experți nu este chiar film. Asta este legat de cinematografie, eu consider că tagma cineaștilor a muncit mult și are rezultate, mai bune sau mai puțin bune, dar sunt rezultate.

Vocea Basarabiei: Dar putem să ajungem din urmă, să zicem, o Coree de Sud și să facem filme pe bandă rulantă, ca și cum am face plăcinte, că Coreea de Sud e foarte bogată, așa?

Virgiliu Mărgineanu: Nu doar Coreea de Sud, o mulțime de exemple putem să dăm.

Vocea Basarabiei: India, Turcia…

Virgiliu Mărgineanu: Eu am fost acum câțiva ani la un festival de film în Kârgâzstan și ei mi-au spus că făceau 150 de filme de lung metraj pe an.

Vocea Basarabiei: Kârgâzstanul?

Virgiliu Mărgineanu: Kârgâzstanul. 150 de filme pe an, asta la fiecare a treia zi se lansează un film nou, ca să vă imaginați.

Vocea Basarabiei: Deci sunt înaintea noastră cumva?

Virgiliu Mărgineanu: Da, la producție de film, la numărul producției de film, da. Și eu mă miram: cum, de unde? Și ei mi-au spus că foarte mulți agenți economici privați investesc în industria filmului. Bine, ei fac filme low cost. Deci, filme cu buget foarte mic, dar la fel e dezvoltată industria, au o mulțime de festivaluri, practic, în fiecare oraș din Kârgâzstan există câte un festival de film, adică ei chiar sunt…

Vocea Basarabiei: Asta chiar nu puteam să-mi imaginez, aveam impresia că Kârgâzstanul este un soi de no man’s land, așa o zonă uitată cumva în Asia, dar uite că ce-mi spui e foarte interesant.

Virgiliu Mărgineanu: E raportat statistic, tot ei îmi spuneau, vorbeam cu președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâzstan și-mi spunea că 70 la sută din filmele distribuite în cinematografele din Kârgâzstan sunt filme autohtone și doar celelalte 30% sunt filme kazahe, rusești, americane ș.a.m.d. Ca să vă imaginați, 70 la sută!

Vocea Basarabiei: Probabil că ar trebui și noi să tindem spre așa ceva.

Virgiliu Mărgineanu: Da, e bine să tindem, să avem filme autohtone, pentru că așa cum mai multă lume spunea, și eu susțin cu ambele mâini, un film este o carte de vizită pentru țara noastră. El circulă foarte ușor pe la diferite festivaluri și la aceste festivaluri de film noi ne promovăm ca țară, ca popor, ca tradiție ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Da, mă bucur că, iată, lucrurile se mișcă în cinematografia din Republica Moldova, dar această emisiune este concepută nițel altfel și eu pe artiști îi chem să discutăm și despre teme de actualitate, social-politice. Multora nu le place lucrul acesta, dar n-au încotro. Vreau să te întreb pe tine, uite ce…

Virgiliu Mărgineanu: Am riscat foarte mult venind la această emisiune, foarte interesantă, dar riscul mi se pare destul de mare.

Vocea Basarabiei: Da, există un risc, dar vreau să spun că multe dintre ideile care se aud aici, care răsună în această emisiune sunt destul de interesante și au priză la public. Mulți sunt interesați nu de ce va spune un anume analist politic despre cutare temă de actualitate, ci ce va spune un artist, ce crede artistul.

Virgiliu Mărgineanu: Analistul politic spune din anumite argumente ale sale, din pregătirile pe care le are, că e specialist în domeniu, un artist o să spună din punctul lui de vedere poate.

Vocea Basarabiei: Absolut, ca om, ca cetățean…

Virgiliu Mărgineanu: Cum vede el ca un creator, să zic, ce se întâmplă în domeniu. Hai să încercăm.

Vocea Basarabiei: Ce a fost pentru cineastul Virgiliu Mărgineanu important în anul care, iată, stă să plece? Ce evenimente ți se par importante pentru anul 2023 aici, în Republica Moldova?

Virgiliu Mărgineanu: Ar fi multe evenimente care s-au întâmplat în 2023, dar eu cred că cel mai important și care va rămâne în istoria țării noastre este acceptul negocierilor pentru aderarea la UE. Trebuie să recunoaștem că este o mare realizare a țării și a administrației, și a conducerii, pentru că e un eveniment istoric. Sper foarte mult să reușim să facem față acestor negocieri și să mergem în același ritm mai departe. Dar e un eveniment important pentru toți, doar cel care nu vrea să înțeleagă avantajele acestui eveniment, dar mi se pare că populația aptă înțelege foarte bine momentul.

Vocea Basarabiei: Da, este un eveniment important, dar hai totuși să încerc să dau curs unor păreri diferite. Cineva spunea că „cel mai important eveniment este faptul că Ion Ceban a învins la alegerile locale din Chișinău”. Poate fi acesta un eveniment important?

Virgiliu Mărgineanu: Bine, ne provocați…

Vocea Basarabiei: Da!

Virgiliu Mărgineanu: Este și acesta un eveniment, au avut loc niște alegeri democrate, au participat toți cei cu drept de vot, lumea mai mult sau mai puțin a fost prezentă la urnele de vot, rezultatele sunt așa cum sunt, asta este o radiografie a Chișinăului în cazul de față. Putem face niște concluzii, dacă s-a greșit undeva, mă refer în cazul acesta la partidele de dreapta, dar știa toate lumea că vor fi alegeri locale, știa foarte bine că va candida Ion Ceban…

Vocea Basarabiei: Dar cum explici faptul că Ion Ceban a reușit să învingă?

Virgiliu Mărgineanu: Pentru că a făcut niște lucruri la suprafață, pe care majoritatea le-au apreciat sau au acceptat aceste trotuare noi care se fac, aceste pavaje puse…

Vocea Basarabiei: Deci, totuși, trotuarele au reușit…

Virgiliu Mărgineanu: Au furat ochiul, dacă vreți. Adică, omul vede niște lucruri concrete și lumea nu mai știe ce se întâmplă dedesubt, dar deasupra se vede frumos.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Revenind la evenimentul care cred și eu că este cel mai important – începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană -, iată așa o știre a venit deunăzi: ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, i-a fost conferit Ordinul Republicii. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu și i s-a dat acest ordin „pentru susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și pentru contribuția majoră la deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la UE”.

Virgiliu Mărgineanu: Și cum ar trebui să comentăm aici? Mi se pare că printre multe alte distincții care s-au dat în acea zi a fost și ministrul Popescu.

Vocea Basarabiei: Dar nu e prematur în sensul că, totuși, mai avem până la aderare? Da, probabil că dl Popescu a făcut niște eforturi, contribuția lui este importantă…

Virgiliu Mărgineanu: Exact! Eu chiar nu am statistică, dar sunt sigur că s-au dat mai multe distincții de stat în acea zi printre mulți care au obținut a fost și ministrul afacerilor externe.

Vocea Basarabiei: Da, dar pentru că eu sunt aici în postură de un moderator incomod, vreau să pun iarăși o întrebare: dar putem să spunem oare că, într-adevăr, avem o clasă politică, după 32 de ani de independență, care își merită ordinele? Asta-i o întrebare complicată…

Virgiliu Mărgineanu: Foarte complicată. Eu sper să nu supăr pe nimeni, dar eu cred că nu avem o clasă politică bine pregătită, nu am avut până acum, sper foarte mult să avem în viitor. Nu știu dacă în acest moment, abia așteptăm rezultate încă, dar nu știu din ce cauză la noi politicul a fost amestecat cu economicul, cu interesele financiare, materiale…

Vocea Basarabiei: Interese de grup chiar…

Virgiliu Mărgineanu: Da, și interese de grup. Și atunci, clasa politică a fost tot timpul cea care nu a demonstrat un adevărat profesionalism. Eu cred că până acum, schimbând partidele de stânga pe dreapta, oricum mergeam pe aceeași cale. Personal văd realizarea sau rezolvarea acestei probleme prin următoarea generație, care va veni una pregătită, competentă și să nu fie pătată de toți…

Vocea Basarabiei: Dar se poate spune că deja PAS-ul are foarte mulți tineri competenți, nu?

Virgiliu Mărgineanu: Da! De ce nu? Are tineri care, ziceam, urmează să se afirme. Deocamdată încă ei, în lipsă de experiență sau în lipsă de implicare totală în structuri, în activitatea de administrare, dar încă vrem rezultate. Și, spuneam, structura funcționării sau gestionării statului nostru este atât de complicată, încât e greu acum să distrugi un mecanism care funcționează și să pui unul nou total. Deci, trebuie să dureze o perioadă de timp până schimbăm, dar trebuie schimbate, pentru că altfel în cei 30 de ani am demonstrat că nu avem nici o justiție corectă, nici o finanțare corectă poate, nici distribuția și gestionarea banilor corectă, banilor publici mă refer aici. Sunt mai multe cauze care nu-i permit Moldovei să se dezvolte așa cum ar trebui sau cum fac țările baltice, cum fac alte țări, mă refer de dimensiunea noastră, că nu putem să ne comparăm cu Germania sau chiar și cu Coreea, cum ați spus dvs.

Vocea Basarabiei: Mărturisesc și eu că am avut foarte multe decepții de-a lungul anilor, provocate tocmai de clasa noastră politică.

Virgiliu Mărgineanu: Da, pe care i-am votat și ne-am dezamăgit.

Vocea Basarabiei: Da, uneori votam și după aia îmi părea rău că am votat, sincer. Adică am avut deseori acest sentiment.

Virgiliu Mărgineanu: Pentru mine cred că explicația este această confuzie între economic și politic. Deci, eu nu am nimic împotrivă dacă un om este puternic și vrea să facă bani, să-și deschidă o afacere, să plătească corect impozitele și să facă milioane fără niciun fel de discuție.

Vocea Basarabiei: Adică, dai de înțeles cumva că mulți veneau în politică ca să-și rezolve problemele de business?

Virgiliu Mărgineanu: Exact! Să-și protejeze sau să-și rezolve problemele de business, ceea ce-i o mare greșeală și trebuia cumva din start să interzici oamenilor de afaceri să intre în politică.

Vocea Basarabiei: Iată, cineva spunea, citisem nu știu unde, nu-mi amintesc exact numele autorului, spunea că Maia Sandu este cel mai bun politician din Republica Moldova din toți anii, deoarece ea nu este businessman, este chiar om politic get-beget, adică preocupat numai de interese politice, să zic așa.

Virgiliu Mărgineanu: Aici cred că trebuie să se formeze clasa asta de politicieni. Deci, politicienii trebuie să fie politicieni – oameni cărora le place să facă politică, au o pregătire specială, au argumente, au interes în acest domeniu. În momentul în care vin oameni din afară sau din domeniul businessului și se implică în politică, deja din start e clar că sunt interese și încercări de a construi scheme ș.a.m.d. Deci, Maia Sandu este o persoană potrivită pentru un adevărat politician.

Vocea Basarabiei: Mai există însă o idee pe care am auzit-o des rostită chiar de invitații veniți la Vocea Basarabiei, aceea că Maia Sandu este un soi de locomotivă, ea este omul perfect, dar că PAS-ul totuși mai lasă de dorit și Maia Sandu este un soi de locomotivă care duce trenul PAS-ului, da, vagoanele care fără ea ar deraia cumva. Cum ți se pare această idee?

Virgiliu Mărgineanu: Da, în acele vagoane au mai nimerit și alții… E corect spus și dacă ar putea Maia Sandu să verifice biletele tuturor pasagerilor care sunt în vagoane, pentru că, am impresia, acolo nu toți corespund locomotivei.

Vocea Basarabiei: Iată, ideea asta deseori o aud rostită, că vagoanele mai lasă de dorit, să zic așa. Să sperăm totuși că garniturile se vor înnoi și ele, da?

Virgiliu Mărgineanu: Așa cum spuneam, speranță, pentru că vreau să cred tânăra generație care deja vine un pic mai pregătită, cu alte viziuni, cu școli poate europene, cu dorința de a schimba cu adevărat, fără interese meschine, deci, cred că acesta ar trebui să fie viitorul nostru și trebuie să dăm voie acestor tineri să vină, să demonstreze că se poate.

Vocea Basarabiei: Virgiliu, Maia Sandu a solicitat parlamentului să inițieze organizarea unui referendum toamna viitoare privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Virgiliu Mărgineanu: Referendumul care va fi în același moment cu alegerile prezidențiale…

Vocea Basarabiei: Care poate fi, nu se știe exact dacă va fi.

Virgiliu Mărgineanu: Poate fi, da, dar s-a aprobat adică.

Vocea Basarabiei: Da, s-a aprobat, a fost un amendament, da, exact cum spui. Și a zis că se angajează să continue, dacă poporul îi va oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. Deci, ar putea fi în aceeași zi două lucruri: alegerea președintelui și acest referendum. Maia Sandu ar putea să repurteze o victorie dublă sau o înfrângere dublă să sufere, sau cum?

Virgiliu Mărgineanu: Nu cred că va avea o înfrângere dublă, dar o victorie dublă cred. Și mi se pare corect, cel puțin din punctul meu de vedere sau cel puțin din punct de vedere economic, de ce să cheltuim de două ori, să invităm oamenii o dată la un referendum și a doua oară la alegeri?

Vocea Basarabiei: Da, din punctul acesta de vedere, da!

Virgiliu Mărgineanu: Pentru că, știm foarte bine, organizarea unui referendum ne costă câteva milioane din bugetul de stat, mai bine acele milioane ar merge la producția unui film.

Vocea Basarabiei: Exact! Sau, nu știu, un eveniment literar, să zicem.

Virgiliu Mărgineanu: Oricare, da, de acord. Așa că susțin cu ambele mâini să se organizeze în același moment, în aceeași zi și referendumul, și alegerile prezidențiale. Putea să nu se organizeze acest referendum, dar consideră că este necesar…

Vocea Basarabiei: Da, exact! Și unii au spus că există un risc aici, dar dacă populația va spune: Nu, nu vrem!?

Virgiliu Mărgineanu: Eu nu cred acest lucru, adică sper că majoritatea oamenilor din Moldova sunt oameni culți, iar dacă sunt oameni culți nu poți să nu vrei mai bine, să ai un stil de viață, un model de viață mai confortabil. A nu se confunda, negocierile cu Uniunea Europeană nu înseamnă că Moldova va fi luată de aici și plecată undeva în Europa. Deci, ea va rămâne tot aici, noi vom locui tot aici, vom lucra tot aici, la noi acasă, vom schimba starea, vom face un model de Moldovă europeană, ne vom schimba aici sistemul de funcționare. Deci, nimeni nu pleacă, nimeni nu vine, nimeni nu ne alungă. Mi se pare corect să ajungă informația adevărată, clară că noi vom duce-o mai bine sau vom trăi mai bine după aceste negocieri, neuitând că în cadrul acestor negocieri suntem obligați să schimbăm multe lucruri, vor fi și foarte multe proiecte care vor fi finanțate în Moldova, adică ne așteptăm acum la niște fonduri dedicate și direcționate complet pentru anumite activități care trebuie schimbate.

Vocea Basarabiei: Da, și pentru care trebuie să avem capacitate de absorbție.

Virgiliu Mărgineanu: Și de realizare, corect să le realizăm, pentru că, da, banii pot fi cheltuiți, dacă vor fi iar cheltuiți fără direcția corectă pentru care au fost finanțați și fără efecte, atunci degeaba i-am obținut.

Vocea Basarabiei: Iată, Igor Dodon, lider socialist, a reacționat la această declarație a Maiei Sandu și a spus că sub conducerea Maiei Sandu țara a degradat, referendumul inițiat de Maia Sandu nu o va ajuta să câștige un nou mandat, moldovenilor deja le crapă răbdarea și vor să le spună adio celor din PAS și Maiei Sandu. Cum îți pare această declarație a dlui Dodon?

Virgiliu Mărgineanu: Dle Ciocan, nu știu dacă trebuie să comentăm aceste declarații, sunt declarații politice, e clar ca bună ziua, un oponent trebuie să vină cu niște declarații prin care să atace guvernarea și, invers, guvernarea trebuie să se apere sau să demonstreze că nu e adevărat. Ce să comentăm? E normal, omul e în opoziție, își spune păsul sau necazul pe care îl are, trebuie să atace, acesta este rolul opoziției.

Vocea Basarabiei: Am văzut un sondaj recent al IMAS-ului, care spunea că, dacă ar avea loc niște alegeri parlamentare, PAS-ul ar lua 34,7 la sută, iar Partidul Socialiștilor vreo 30. Deci, reiese din acest sondaj cumva că PAS-ul a scăzut…

Virgiliu Mărgineanu: Scade, toată lumea știe aceasta, dar asta neafectând președintele țării. Deci, președinta Sandu rămâne cu un punctaj foarte mare, eu cred că nu are contracandidați și nu va avea nici în viitorii ani, pentru că este chiar omul potrivit la locul potrivit.

Vocea Basarabiei: Deci, pericolul pentru formațiune nu sunt alegerile prezidențiale, unde probabil Maia Sandu va învinge, ci alegerile parlamentare, acolo e pericolul?

Virgiliu Mărgineanu: Exact! Eu sunt sigur, adică nu știu, poate să se întâmple nu știu ce, dar Maia Sandu nu are astăzi contracandidat și nici nu putem să discutăm, ea va rămâne în continuare pentru al doilea mandat. Așa sunt eu, optimist, poate greșesc.

Vocea Basarabiei: Nici pe eșichierul de dreapta, nici pe cel de stânga?

Virgiliu Mărgineanu: Nu!

Vocea Basarabiei: Un Ion Ceban?…

Virgiliu Mărgineanu: Rezultatele dnei Sandu sunt vizibile! Faptul că Republica Moldova e în pace, cu căldură, cu lumină, cu de toate, cred că se datorează în mare parte președintelui care ne reprezintă cu brio la nivel internațional. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.