VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Juc, politolog: Rusia continuă să ofere bani unor partide sperând că parcursul european al R .Moldova poate fi deturnat

Campania electorală pentru alegerile locale generale a fost una foarte murdară și s-a distins prin coruperea masivă a alegătorilor. O spune politologul Victor Juc, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei. Potrivit lui, acest fenomen este unul foarte periculos, întrucât compromite parcursul european al Republicii Moldova și funcționarea statului de drept.

Victor Juc: Prima și cea mai importantă lecție este că, în sfârșit, am avut o campanie electorală în care rolul determinant este atribuit consolidării în teritoriu, consolidării partidelor. A doua lecție este că în Republica Moldova se continuă cu diferite invective neortodoxe, campania a fost una foarte murdară, acerbă, ceea ce nu ține de alegerile locale. Și a treia e că poate, în sfârșit, vom avea și administratori care cunosc foarte bine realitățile din teritoriu, și nu în ultimă instanță, în special în localitățile rurale, votul se dă pentru administratori, pentru manageri, și nu din punct de vedere geopolitic.

Vocea Basarabiei: Când ați spus că a fost o campanie murdară, v-ați referit la banii murdari care s-au pus în circulație?

Victor Juc: În primul rând, da, s-au pus în circulație sume foarte mari de bani, fapt care denotă că este posibil de a corupe alegătorii, fapt care denotă capacitatea scăzută de funcționalitate a unor autorități ale puterii de stat și că oamenii continuă să-și vândă votul pentru o anumită sumă, ceea ce denotă că democrația la noi este încă slabă.

Sunt diferite cauze. Una dintre ele este sărăcia, alta e convingerea; mulți oameni mai spun că de votul lor nu depinde nimic, dar totuși o sumă de bani este binevenită.

Vocea Basarabiei: De ce credeți că politicienii încă mai mizează pe faptul că pot să corupă alegătorii și că e atât de ușor totuși să-și adune aceste voturi?

Victor Juc: Sunt diferite cauze. Una dintre ele este sărăcia, alta e convingerea; mulți oameni mai spun că de votul lor nu depinde nimic, dar totuși o sumă de bani este binevenită. Deci, cauze sunt diferite, dar probabil cea mai importantă este că la nivel general instituțiile funcționează mai slab.

Vocea Basarabiei: Dar ce rezolvă cetățeanul care acceptă o sumă de bani?

Victor Juc: Nu rezolvă nimic, pur și simplu își rezolvă niște probleme ale sale și nimic mai mult, pentru că el nu va putea să ceară ceva de la autoritățile locale știind că a fost corupt.

Vocea Basarabiei: Bine, dar el își rezolvă problemele acceptând acești bani o dată, ca după asta 4 ani ce să facă?

Victor Juc: 4 ani să stea și să aștepte că poate va mai veni cineva și din nou va solicita ca să-i cumpere votul.

Oamenii trebuie să dea dovadă de conștiință și de bună-creștere, pentru că votul lor este foarte important pentru ca, în sfârșit, în Republica Moldova să avem o funcționalitate instituțională bună și o democrație bună, care ne-ar permite să avansăm în parcursul european.

Vocea Basarabiei: Cât de periculos este pentru consolidarea democrației statului Republica Moldova acest fenomen de mituire a alegătorilor?

Victor Juc: Este foarte periculos, pentru că se distorsionează bunul mers al edificării statului de drept și al parcursului european. Oamenii trebuie să dea dovadă de conștiință și de bună-creștere, pentru că votul lor este foarte important pentru ca, în sfârșit, în Republica Moldova să avem o funcționalitate instituțională bună și o democrație bună, care ne-ar permite să avansăm în parcursul european.

Vocea Basarabiei: Cât de mult credeți că s-a ținut cont în această campanie de geopolitică și dacă această miză geopolitică chiar poate să decidă ceva?

Victor Juc: Miza geopolitică a fost foarte mare, în special din partea unor partide cu liderii aflați în exteriorul țării, fiindcă se pune accentul pe viitoarele alegeri parlamentare și geopolitica a contat foarte mult, spre exemplu, în unele localități, poate mai puțin în Chișinău. 

Vocea Basarabiei: Rusia credeți că este gata să ofere și mai mulți bani decât îi direcționează în prezent pentru alegeri ca după asta să urmeze și alte acțiuni?

Victor Juc: Republica Moldova continuă să rămână un segment al intereselor geopolitice ale Federației Ruse. Aceasta este pregătită să aloce o anumită sumă de bani, desigur că nu o sumă foarte mare, dar pentru Republica Moldova volumul sau cantitatea, într-adevăr, este una foarte mare, dar nu una nelimitată, pentru că Rusia mai contează că parcursul european al Republicii Moldova poate fi deturnat. Iată aceasta este și miza geopolitică a forțelor din exterior și a celor din interior.

Pe mulți dintre cei care s-au aflat în cursa electorală locală îi vom regăsi și în cursa prezidențială.

Vocea Basarabiei: Ce va urma după alegeri?

Victor Juc: După alegeri vor fi instituite autoritățile publice locale care au fost alese, nu este exclus că vor fi adresări în instanță pentru invalidarea fie în general, fie în parte a unor rezultate și cred eu că deja pe mulți dintre cei care s-au aflat în cursa electorală locală îi vom regăsi și în cursa prezidențială.

Vocea Basarabiei: Se vor regrupa anumite formațiuni politice?

Victor Juc: În Republica Moldova timpul regrupărilor practic a luat sfârșit, neîncepându-se și eu consider că e puțin probabil că se va realiza o regrupare de forțe, poate către alegerile parlamentare din 2025 sau în alte circumstanțe pentru parlamentare ar fi posibil, da.

Nu contează numărul partidelor, însă contează funcționalitatea lor instituțională, financiară și managementul pe care îl realizează…

Vocea Basarabiei: Alegătorul e supărat că e un număr prea mare de partide, într-o democrație se zice că nu contează numărul.

Victor Juc: Nu contează numărul partidelor, însă contează funcționalitatea lor instituțională, financiară și managementul pe care îl realizează. Numărul de partide nu este cel mai important indicator al unei democrații sau lipsa democrației, dar am spus de mai multe ori că este nevoie de a face ordine în această gospodărie numită partidele politice din Republica Moldova printr-o simplă reînregistrare, iar reînregistrarea prevede reconfirmarea membrilor unui partid și putem fi siguri că multe dintre ele nu se vor mai regăsi.

Vocea Basarabiei: Multe însemnând câte?

Victor Juc: Eu nu pot să spun câte, dar cel puțin 20-30 desigur că nu se vor regăsi din cifra de 60, dar poate chiar și mai multe.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.