VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasili Braga: Am rămas fără oameni care pot să aibă o expertiză, am rămas fără intelectualitate

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la Radiografia săptămânii”, o emisiune, așa cum deja foarte bine știți, în care invit oameni din zona artei și culturii pentru a discuta teme de actualitate. Invitatul meu din această dimineață, cu care vom încerca să punem țara la cale, este Vasili Braga. D-lui este directorul Asociației Companiilor de Creație din Republica Moldova. Dle Braga, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Vasili Braga: Bine v-am găsit! Mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Mă bucur foarte mult că ați acceptat propunerea mea. Vreau să vă întreb mai întâi iată ce: ce eveniment credeți că a fost mai important în anul 2023 pentru Republica Moldova?

Vasili Braga: M-am gândit mult la această întrebare, vă spun sincer. Sunt două evenimente, unul dintre ele este foarte vocal și măreț peste tot, și altul nici nu a fost observat. Și dacă vorbim despre impact, eu cred că al doilea este mai important, dar vom vorbi despre ambele.

Vocea Basarabiei: Primul, cel măreț la care vă referiți, este începerea negocierilor cu Uniunea Europeană?

Vasili Braga: Absolut corect!

Vocea Basarabiei: Și celălalt, care ziceți că e mai puțin vizibil?

Vasili Braga: Adoptarea la greu a inteligenței artificiale în tot ce înseamnă procesele din Republica Moldova. Republica Moldova are o problemă foarte mare – foarte puțini oameni și foarte puțini oameni au expertiza necesară pentru a menține o economie viabilă. De ce este o problemă? Noi știm că o economie, un sistem economic fără vreo 250-500 de milioane nu poate exista, ceea ce demonstrează țările mai mici, care au 150 de milioane, cum ar fi Rusia, chiar și Japonia. Dacă sunt izolate, economia începe să degradeze.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova, fiind o țară mică?…

Vasili Braga: Cea mai mare problemă a ei fiind mici lipse de resurse, avem țări care sunt și mai mici și au aceeași lipsă de resurse, de expertiză. Noi toți, din cauza faptului că am fost rupți dintr-un imperiu în altul, am rămas fără oameni care pot să aibă o expertiză, am rămas fără intelectualitate de câteva ori timp de 100 de ani, care a fost decapitată sau distrusă…

Vocea Basarabiei: De la noi au fugit oamenii cei mai buni în ultimii 30 de ani de zile?

Vasili Braga: Nu în ultimii 30 de ani, eu spun de 100 de ani. În preajma celui de-al Doilea Război Mondial s-a făcut urât de tot și noi suntem pe o cale foarte complicată de a crește un strat de intelectuali noi. Și avem puțini acum.

Vocea Basarabiei: Dvs. sunteți unul dintre cei care crește acești intelectuali, din câte înțeleg?

Vasili Braga: Să crești un intelectual este foarte complicat.

Vocea Basarabiei: Sunteți și profesor, și…

Vasili Braga: Da, sunt și profesor, deoarece eu cred că informația sau cum le numim noi, cunoștințe, că ele, de fapt, nu sunt cunoștințe, dar informația pe care o dau universitățile nu este destulă pentru ca un profesionist să fie numit intelectual. Deci, un profesionist, oricât de intelectual ar părea, nu poate fi intelectual în sensul direct al cuvântului, pentru asta trebuie, în primul rând, o cultură generală puternică, o înțelegere a lumii, iar noi avem lipsă de așa oameni. Și inteligența artificială, care a apărut acum, adică pentru oamenii obișnuiți, le permite celor pe care îi putem numi intelectuali să aibă un potențial cu mult mai mare. 

Vocea Basarabiei: Dle Braga, dvs. ați repetat de câteva ori această sintagmă – inteligența artificială, poate ne explicați, că nu toți suntem experți, ce înseamnă această inteligență artificială și cum se dezvoltă ea în Republica Moldova? Deci, ce forme de inteligență artificială avem acum aici?

Vasili Braga: Ca atare, ceea ce se numește acum inteligență artificială nu este inteligența artificială, jurnaliștii au luat cuvinte frumoase și le-au pus, maximum ce putem numi noi este inteligență augmentată sau augmentară, care augmentează oamenii să se poarte mai bine. De ce spun că nu este inteligență artificială? De atâta că noi ar trebui să începem cu ce înseamnă inteligență în genere. Din punctul meu de vedere, și nu doar al meu, inteligența este, în primul rând, o forță.

Vocea Basarabiei: Să spunem, un fel de soft power?

Vasili Braga: Da, da, e foarte corect, o forță care ne permite nouă să nu fim prinși în capcană. E foarte simplu. Adică cu cât este mai mare inteligența, cu atât mai departe tu vezi în viitor și cu atât mai bine de poți apăra de a nu fi în situații de șah și mat. Da, IQ-ul, să zicem al unui ChatGPT, este acum 120, asta nu este inteligență, este putere de calcul, putere logică ș.a.m.d. Inteligența eu cred că, în primul rând, este legată de motivare și motivare internă, adică dacă puterea asta de gândire ar avea și o motivare internă, atunci am putea vorbi de inteligență. La momentul actual, acestea sunt tuluri foarte utile.

Vocea Basarabiei: Niște instrumente, așa?

Vasili Braga: Da, niște instrumente foarte utile care augmentează capacitățile și posibilitățile omului, nu-l fac mai deștept, asta este foarte important de înțeles. Am avut câteva discuții cu niște oameni: „Uite, ChatGPT spune prostii”. Și eu le-am spus: „El vă răspunde așa cum l-ați întrebat. Dacă scrii prostii, tu primești prostii”. Discuții acum cu un ChatGPT – asta-i cum ai încerca să discuți cu un copil de 5-6 ani în sensul self-understanding-ului, a înțelegerii singur pe sine și să-i lămurești foarte inteligent și pas cu pas ce ar trebui el să facă. Avem un copil cu un IQ foarte-foarte înalt, cu o putere de calcul foarte înaltă, cam asta este.

Vocea Basarabiei: Dle Braga, haideți, pentru că noi în această emisiune discutăm și despre subiecte de actualitate, teme social-politice, eu v-aș pune așa o întrebare, nu știu, incomodă, riscantă – dvs. ați putea să aplicați această inteligență, să zicem, asupra clasei politice din Republica Moldova din ultimii 30 de ani? Dvs., iată, ați trăit în țara asta, ați văzut tot felul de politicieni, ei stăteau bine cu IQ-ul?

Vasili Braga: IQ-ul este un instrument doar, iarăși, totul depinde de motivație. Și noi aici avem cu clasele noastre politice – clase politice sau cine mai sunt ei -, avem o problemă foarte mare, ei sunt temporari, adică atunci când vine cineva la putere, el înțelege că vine pentru 4, maximum 8 ani, și de aceea nu este nicio legătură internă cu țara, cu pământul ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Vreți să spuneți că nu are nicio motivație să facă ceva pentru oameni, pentru că știe că va sta 4-8 ani și după aia?…

Vasili Braga: Vă închipuiți și ce-i ridicol și urât, nicio carieră politică adevărată la noi nu poate dura mai mult de 8 ani și gata.

Vocea Basarabiei: Stați, că avem niște politicieni gen Dumitru Diacov, care au fost foarte longevivi…

Vasili Braga: Au fost longevivi, dar eu vorbesc de carieră politică, când tu ești influent, când tu poți să… Noi avem și până acum mulți deputați care au trecut dintr-o parte în alta. Ce putere au deputați la noi? Sorry.

Vocea Basarabiei: Dar chiar cum vi se pare faptul că, iată, un deputat a fost într-un partid și după asta sare în al doilea partid și, uneori, chiar și în al treilea? Asta-i OK?

Vasili Braga: Eu nu am nicio problemă cu asta din punctul de vedere că, într-adevăr, este folosit numai pentru număr. Deputații nu au putere, noi suntem totuși, din păcate, o democrație foarte autocrată și nu prea cred că este vorba de democrație în sine, când deputații sunt folosiți ca la Gogol – niște suflete…

Vocea Basarabiei: Suflete moarte…

Vasili Braga: Da, câte tu ai în turma ta. Și asta-i urât, deoarece sunt oameni care sunt pur și simplu folosiți pentru număr.

Vocea Basarabiei: Dar așa se întâmplă și acum cu noua guvernare PAS oare? Sau e o întrebare cam complicată pentru tine?

Vasili Braga: Nu, ea e simplă, eu pur și simplu încerc să o transpun în ceva mai maleabil, să zic așa. OK, care este puterea unui deputat acum, ce poate el să facă cu adevărat, chiar și fiind foarte vocal?

Vocea Basarabiei: Bine, ei sunt în diferite comisii parlamentare, cred că muncesc.

Vasili Braga: Da, eu asta înțeleg, noi oricum vorbim despre puterea deciziei. Da, noi putem să facem chestii frumoase, să scoatem un subiect la lumină, chestii de genul acesta, dar acestea sunt mai mult… Nu este putere politică în spatele niciunui deputat, deciziile sunt centralizate și nimic nu s-a schimbat de 30 de ani. Nu contează acum, deci, eu fără a fi cumva, nimic nu s-a schimbat de vreo 150 de ani. Noi lucrăm în aceeași direcție, cu aceleași instrumente și folosim aceleași paradigme, din păcate. Eu cred că unica posibilitate pentru Moldova este descentralizarea adevărată, adică de scos puterea centrală și de dat oamenilor, într-un fel sau altul. Toți se gândesc că oamenii îs proști, că ei n-au să poată, că ei n-au IQ destul ș.a.m.d. Așa este cum am avut un președinte care venea în țară și spunea că se întoarce la dobitocii sau cum îi numea el.

Vocea Basarabiei: Doamne ferește!

Vasili Braga: Da, am avut și de aceștia.

Vocea Basarabiei: Am avut?! Eu nu-mi amintesc.

Vasili Braga: Da! Faza e că eu cred în bunul-simț uman, eu cred în compasul intern, etic, uman, care este mult mai important decât normele morale, care sunt impuse de societate, și descentralizarea ar fi perfectă pentru țara noastră. 

Vocea Basarabiei:știți că ideea asta de descentralizare nu este doar apanajul actualei guvernări, despre asta se vorbește de foarte multă vreme că, uite, trebuie să avem o descentralizare reală, că primarul orașului cutare trebuie să aibă la dispoziție niște sume și el să-și rezolve acolo problemele.

Vasili Braga: Nu trebuie să aibă la dispoziție sumele, să nu-i luați sumele lui, lăsați-i-le.

Vocea Basarabiei: Sau să nu i le luați, exact, da.

Vasili Braga: Așa, când «дают с барского плеча», sorry că eu așa spun, dar așa sună, „iaca, ține, ție mai mult anul acesta”. Nu-i luați voi, dați-i lui voie, că el e destul de deștept, dar dacă n-o să fie deștept au să-l schimbe oamenii, dar oamenii nu-l schimbă de atâta că el nu are nicio importanță. Care-i importanța cine o să fie – Vasilică sau Mironică acolo, dacă el nu hotărăște nimic?

Vocea Basarabiei: Probabil că este totuși, că iată în unele localități, de exemplu, sunt primari aleși de 2-3 ori, înseamnă că oamenii au văzut ceva într-înșii?

Vasili Braga: Da, dar asta depinde deja de verticalitatea și…

Vocea Basarabiei: Sunt primari independenți care sunt aleși…

Vasili Braga: Foarte corect, dar noi atunci nu vorbim de orașele mari, unde locul primarului este un loc politic, în primul rând, și nicidecum nu este un loc de… hai că intră acum un gospodar și chestii. Punctul meu de vedere simplu este un punct de vedere anarhist. 

Vocea Basarabiei: Asta-i foarte interesant.

Vasili Braga: Și nu anarhist în sensul…

Vocea Basarabiei: Anarhie înseamnă un soi de dezordine, așa, din câte îmi amintesc?

Vasili Braga: Așa se spune. Unica dată când anarhiștii au fost la putere asta a fost în Spania, în ‘35-‘36 și comuniștii împreună cu fasciștii și împreună cu Vestul s-au străduit să distrugă tot ceea ce au făcut în doi ani, până în ‘36-’37, ceea ce au făcut anarhiștii atunci. Anarhia este, în primul rând, bucuria de a te folosi de lucrul pe care îl creezi, să-ți vezi rezultatul muncii tale. Asta-i cel mai important ce este anarhia.

Vocea Basarabiei: Dar anarhia parcă ar presupune un soi de lack of a power, adică absența unei puteri, nu? Ce ar însemna asta? Atunci noi, moldovenii, am fi în stare să ne organizăm, dacă am merge pe modelul acesta anarhic?

Vasili Braga: Acum este întrebarea, de aceea e o întrebare foarte serioasă, deoarece, în genere, eu nu spun statul, dar în limba rusă spun: «то, что мы ошибочно называем государством», adică ceea ce noi numim din greșeală stat. Eu nu văd rolul statului și el niciodată nu a fost, într-adevăr, de a ajuta subiecții săi. Ia să-mi spuneți care este cel mai important lucru într-un stat?

Vocea Basarabiei: Cel mai important lucru într-un stat?…

Vasili Braga: Da! Ce poate să facă un stat, ce nu poate să facă nimeni din subiecții săi?

Vocea Basarabiei: Bunăoară, să asigure un soi de securitate a cetățenilor, în absența lui, probabil…

Vasili Braga: Cel mai important într-un stat, din păcate, este monopolul asupra agresiunii.

Vocea Basarabiei: Interesant concept.

Vasili Braga: Nu, acesta nu-i conceptul meu. Deci, legile toate sunt bazate pe aceea că într-un stat numai statul, adică birocrația poate să fie agresivă. Și acum întrebarea, dacă baza statului este pe agresiune, atunci ce este bine în stat în genere?

Vocea Basarabiei: Da, dar mulți ar putea acum să ne spună că, de fapt, nu agresiunea stă la baza statului, ci niște intenții foarte nobile?

Vasili Braga: Să ne amintim cum au apărut statele…

Vocea Basarabiei: Colectarea impozitelor, distribuirea banilor în mod corect.

Vasili Braga: O, colectarea impozitelor! Haideți să vorbim despre colectarea impozitelor, ceea ce îmi place foarte mult. De ce a apărut statul, în genere, că nu a apărut tare de mult, vreo 10-12.000 de ani în urmă? Oamenii au milioane de ani și au trăit foarte bine fără state, n-au avut nicio problemă.

Vocea Basarabiei: Probabil pentru că oamenii nu pot trăi singuri, ei trebuie să trăiască în comunități, iar o comunitate are nevoie de această structură pentru a se autoguverna.

Vasili Braga: Din păcate, a fost invers. Odată cu apariția agriculturii au apărut surplusuri care puteau fi luate și iată așa au apărut taxele. Primele războaie între state știți pentru ce resurse au avut loc? Care erau cele mai importante resurse? Oamenii! Oamenii pe care îi luau, îi închideau și-i puneau să lucreze pe degeaba pentru a colecta cât mai multe resurse. Deci, ceea ce vorbim noi despre taxe, da, statul este agresiunea pentru a putea colecta taxele. Fără doar și poate, statul a evoluat, el redistribuie ș.a.m.d., că dacă nu evolua…

Vocea Basarabiei: Dă și pensii, salarii, are grijă de bătrâni. Iată asta, apropo, ar putea fi o…

Vasili Braga: Dar până atunci, până la apariția statului nu se avea grijă de bătrâni? Nu, Doamne ferește! Noi avem oseminte, care demonstrează că se avea grijă și de bătrâni, și de persoanele cu dizabilități, care ajungeau în vârstă, și de copii se avea grijă. Haideți să nu punem concepte general-umane în gura statului, ele sunt ușor de manipulat.

Vocea Basarabiei: Punctul dvs. anarhic e foarte interesant, dar și foarte discutabil. Haideți să vă întreb iată ce – dvs. ați spus că sunt două evenimente. Mai important vi se pace cel cu inteligența artificială?

Vasili Braga: Mult mai important…

Vocea Basarabiei: Dar acesta, uitați-vă, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. S-a adunat, apropo, niște lume după aceea în scuarul președinției, s-a dansat, am fost acolo, era foarte multă lume bucuroasă. Dvs. sunteți bucuros?

Vasili Braga: Eu mă uit foarte simplu la chestiile acestea. Fără doar și poate, eu sunt bucuros, pentru că sunt posibilități enorme ale noastre de a nu fi închiși în bula asta în care suntem închiși și de a nu fi rupți dintr-o parte în alta cu chestiile acestea politice. Posibil că, în sfârșit, vom avea și o continuitate politică, care este foarte importantă, să fie 2-3 partide care să stea măcar 20 de ani la putere, măcar 30 de ani la putere.

Vocea Basarabiei: Poate PAS-ul va reuși…

Vasili Braga: Eu nu știu, 37%…

Vocea Basarabiei: Dar știți că a fost acum un sondaj la IMAS și PAS ar obține 34,7 la sută?

Vasili Braga: Da, da! Întrebarea e – de ce?

Vocea Basarabiei: Deci, probabil din ce văd eu în acest studiu, nu vor mai avea 63 de deputați?

Vasili Braga: Cred că n-au să aibă. Și ceea ce a fost, a fost unic și PAS-ul a fost votat ca un vot de protest. Sorry, eu nu…

Vocea Basarabiei: Împotriva cui?

Vasili Braga: Împotriva lui Plahotniuc și a altora. Acesta a fost un vot de protest, oamenii nu-i știau pe cei pe care i-au votat și haideți să nu uităm că noi suntem încă și o democrație instabilă față de celelalte democrații. Mai sunt, nu suntem unicii, este, de exemplu, și Kirghizia, care tot e o democrație instabilă, ei o dată la 5 ani au revoluții.

Vocea Basarabiei: Mi se pare că-i ceva mai grav în Kirghizia – tot felul de revolte, răzmeriță…

Vasili Braga: Deci, acolo stă un președinte, după asta vine celălalt, îl bagă pe ăsta la pușcărie, vine altul și din nou îl bagă pe celălalt la pușcărie…

Vocea Basarabiei: La noi parcă-s mai aranjate lucrurile…

Vasili Braga: Îs puțin mai aranjate, dar eu văd foarte bine aceeași tendință de mumificare a celor precedenți și populismul foarte puternic propune ceea ce nu poate fi adus. Eu am și o metaforă a politicii Moldovei foarte vizuală – stau un șir de băieți năzdrăvani cu paloșe în fața dragonului…

Vocea Basarabiei: Niște feți-frumoși, așa…

Vasili Braga: Da, niște feți-frumoși stau în fața balaurului. Și stă primul, și-l bate din toate puterile, și toți îs în sânge ș.a.m.d., și îl biruie. Și când se întoarce, el devine dragonul, și de-amu celălalt îl bate pe dânsul. Și așa, rând pe rând, ei se trec. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.