VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Shevchenko, ambasador: Poporul ucrainean și poporul moldovean merită să fie parte a familiei europene

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre cele 667 de zile de război în Ucraina, ne referim la invazia rusă, care, pe de o parte, parcă a impus și Uniunea Europeană să accepte o lărgire mai spre Est, pentru că atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, acestor două țări li s-a oferit această posibilitate să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acesta este și prilejul pentru care l-am invitat la Vocea Basarabiei pe Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko. Excelență, să încercăm să facem un bilanț al anului care se încheie. Cum a fost 2023 pentru țara dvs., pentru regiune, dar și pentru întreaga Europă?

Marko Shevchenko: În general, lucrurile au mers un pic mai bine decât în anul predecesor, în 2022. Pentru țara mea a fost un an de multe așteptări, care au fost realizate parțial, dar oricum realizările noastre au fost spre bine, nu spre lucruri mai rele. În Europa, de asemenea, lucrurile stau diferit și evoluțiile sunt și pozitive, și mai puțin pozitive, dar vreau să vă spun că, de obicei, așa este viața, lucrurile bune sunt vecine cu lucrurile rele, lumina este schimbată cu întunericul și invers. Deci, viața merge mai departe.

Flota Rusiei nu este atât de liberă în acțiunile sale cum a fost în anul predecesor…

Vocea Basarabiei: Unde s-a ajuns pe linia frontului, pentru că acum s-ar părea că nici Ucraina nu reușește să recupereze mult din teritoriile pe care le pierduse, dar nici Rusia nu reușește să meargă mai departe decât a ajuns?

Marko Shevchenko: Dacă pe scurt, în anul 2023 linia frontului nu s-a schimbat mult, dar vreau să vă spun că, dacă facem comparație cu anul predecesor, la momentul actual, Ucraina a putut să elibereze aproape jumătate din toate teritoriile care au fost ocupate de Rusia de la început. Și încă o mare realizare, eu consider, a fost făcută în acest an – Ucraina și-a eliberat o mare parte din spațiul maritim din Marea Neagră. Și această eliberare a fost transformată în deschiderea unui drum maritim pentru exportul de cereale și alte produse din porturile ucrainene. Trebuie să menționez că până la un moment, până la mijlocul anului curent a existat un fel de grain deal, prin care Rusia permitea să se exporte, cu anumite limite, cereale din Ucraina pentru țările nu prea bogate din Africa și din Asia, dar la mijlocul anului Rusia a stopat acest grain deal și Ucraina și-a organizat, deja fără acordul Rusiei, o asemenea rută, care funcționează până acum cu succes. Și această rută funcționează datorită faptului că flota maritimă a Rusiei a fost împinsă spre bazele ei militare, deja unele nave ale flotei ruse au plecat în Novorossiisk sau chiar în Georgia, Abhazia, unde se construiește o nouă bază navală în orașul Oceamcire. Deci, da, flota Rusiei nu este atât de liberă în acțiunile sale cum a fost în anul predecesor.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, despre exportul de cereale, poate o să ne spuneți ceva mai mult, pentru că au fost perioade când și fermierii din țările vecine Ucrainei au încercat să obțină mai mult de la Uniunea Europeană, pentru că ei credeau că sunt dezavantajați, chiar dacă această solidaritate a fost permanent susținută pentru Ucraina, dar oricum au apărut probleme, cunoaștem că și în Republica Moldova deseori fermierii abordau această problemă, care ține de tranzitul cerealelor din Ucraina mai departe. Și acum se vorbește că sunt cozi imense în vama care traversează Republica Moldova și România.

Marko Shevchenko: Dacă vorbim despre exportul de cereale, da, pe de o parte, este un gest de solidaritate din partea vecinilor noștri situați spre Occident, prin care facilitează exportul ucrainean, pentru că, vreau să subliniez, ajutorul militar pe care Ucraina îl primește de la Occident se referă la arme și muniții, în general, dar salariile militarilor noștri, toată asistența socială, pensii, salarii pentru toată lumea sunt plătite de către bugetul de stat al Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Și trebuie să exporte mărfurile ca să câștige bani în buget.

Marko Shevchenko: Și de aceea exportul de cereale este foarte important pentru bugetul de stat și pentru Ucraina, ca să fie în stare să plătească, să mențină un nivel de venituri sociale, inclusiv pentru militarii care luptă și familiile lor au nevoie de bani. De aceea, repet, exportul de cereale a fost facilitat de către partenerii noștri situați mai spre Occident și, pe de altă parte, sigur că există anumite grupuri sociale sau grupuri profesionale în unele țări care nu au fost satisfăcute. Nu știu câte date precise sau emoții au stat la baza deciziei lor de a bloca exportul ucrainean, părerea mea personală este că uneori emoțiile erau mai multe decât datele statistice, dar Ucraina a colaborat cu guvernele respective, inclusiv cu Guvernul Republicii Moldova, a explicat poziția noastră, împreună am verificat statistica comerțului bilateral, am găsit că nu există, de exemplu, importul cerealelor din Ucraina în Republica Moldova, există numai tranzitul. Am găsit niște soluții, una dintre care este facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina prin Moldova pe calea ferată.

Oferim mai multe opțiuni pentru exportatorii ucraineni ca să folosească calea ferată și din acest punct de vedere am negociat cu Calea Ferată din Republica Moldova…

Vocea Basarabiei: Să fie folosită calea ferată…

Marko Shevchenko: Oferim mai multe opțiuni pentru exportatorii ucraineni ca să folosească calea ferată și din acest punct de vedere am negociat cu Calea Ferată din Republica Moldova tarifele, să spunem așa, promoționale, care depind de volumul tranzitului și dacă exportatorii noștri trimit un volum mai mare de cereale prin calea ferată, respectiv asta înseamnă că se va aplica un tarif mult mai convenabil pentru ei. De aceea, această istorie despre cerealele ucrainene este importantă și pentru Ucraina, și pentru partenerii noștri, dar pentru Ucraina este importantă și ca sursă de venituri pentru militarii care luptă. Dar părerea mea e că timpul trece, emoțiile la fel trec, rămâne numai statistica și datele exacte și noi vedem că cooperarea noastră bilaterală la nivel de guverne a dat un câștig mutual.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar ca să ne fie clar, fermierii care au protestat ziceau că ar fi fost mult mai bine dacă se găsea un coridor separat doar pentru tranzitul mărfurilor din Ucraina spre Occident?

Marko Shevchenko: Noi nu suntem împotriva acestui coridor, rămâne de văzut cum poate fi organizat el în practică.

Vocea Basarabiei: E mai complicat. Dar faptul că se creează cozi lungi, asta influențează asupra prețului, pentru că logistica, cu cât mai mult staționează transportul în vamă, crește prețul pentru ceea ce exportă?

Marko Shevchenko: De aceea, Ucraina cooperează nu numai cu Republica Moldova, dar, de exemplu, și cu Guvernul României, care este în căutarea unor soluții și terestre, și juridice, ca să faciliteze tranzitul și prin România, pentru că avem multe cazuri când sunt probleme cu cerealele ucrainene. Problemele sunt tehnice, la intrare în România și de aceea transporturi ucrainene rămân pe teritoriul Republicii Moldova, fiindcă România nu este atât de rapidă în prelucrarea datelor și transporturilor din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Am văzut că dl Zelenski i-a mulțumit dlui Iohannis, cel mai probabil dialogul Ucrainei cu România va continua așa cum continuă și dialogul autorităților de la Kiev cu cele de la Chișinău.

Marko Shevchenko: Exact, absolut! Chiar ieri premierii noștri au vorbit prin telefon și chiar ieri au fost semnate niște documente bilaterale referitoare la controlul comun la graniță. Deci suntem în căutare și găsim soluții care ne facilitează reciproc.

Speranța noastră este că în anul 2024 aceste negocieri se vor începe, dar trebuie să recunoaștem că foarte multe lucruri nu depind de dorința Ucrainei sau a Republicii Moldova, ci și Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să înceapă aceste negocieri.

Vocea Basarabiei: Da, reciproc avantajoase și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova, asta să se înțeleagă, ca să nu se interpreteze că cineva vrea să obțină mai mult beneficiu în defavoarea altcuiva, pentru că uneori se aud și asemenea declarații, care ar spune că lucrurile nu stau tocmai așa. Dar vorba Dvs., statistica este și ea cea care arată datele exacte ce se întâmplă, acum problema cea mai mare rămâne a fi în vamă, la punctele de trecere vamale. Am zis la început că și Ucraina, și Republica Moldova au obținut din partea Consiliului European undă verde pentru ca să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, când credeți Dvs. că vor începe aceste negocieri?

Marko Shevchenko: Speranța noastră este că în anul 2024 aceste negocieri se vor începe, dar trebuie să recunoaștem că foarte multe lucruri nu depind de dorința Ucrainei sau a Republicii Moldova, ci și Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să înceapă aceste negocieri. Noi nu știm cât va dura elaborarea unui cadru juridic de negocieri la Bruxelles, asta poate dura și un an, și chiar mai mult, noi nu știm. Sigur că și Ucraina, și Republica Moldova vor face tot ce e posibil ca acest proces să înceapă cât se poate de curând, dar pentru un dans avem nevoie de doi dansatori, de doi parteneri.

De ce trebuie să fie acceptată și Ucraina, și Republica Moldova? Pentru că Europa este locul nostru natural de trai, și poporul ucrainean, și poporul moldovean merită să fie parte a familiei europene!

Vocea Basarabiei: De ce credeți că ar trebui aceste țări să fie acceptate să facă parte din Uniunea Europeană, pentru că și la Bruxelles s-au mai auzit voci sceptice că acest război ar favoriza această aderare a Ucrainei și Republicii Moldova eventual la Uniunea Europeană, că sunt țări care negociază de mai mult timp și nu au încă această perspectivă clară?

Marko Shevchenko: Vreau să vă spun că înainte de fiecare val de extindere a Uniunii Europene există voci sceptice, așa și funcționează democrația, întotdeauna sunt oameni pro și sunt oameni contra, sunt politicieni pro și politicieni care sunt contra, asta o realitate normală. De ce trebuie să fie acceptată și Ucraina, și Republica Moldova? Pentru că Europa este locul nostru natural, permiteți-mi să folosesc acest termen, locul nostru natural de trai, și poporul ucrainean, și poporul moldovean merită să fie parte a familiei europene și, în special, noi am manifestat foarte clar nedorința noastră de a rămâne în același spațiu cu Federația Rusă, care deja nu este un stat autoritar, ci se apropie de statul totalitar și statul agresiv, statul absolut nedemocratic, iar popoarele noastre merită să aibă o soartă mai bună.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați auzit și declarațiile care vin din partea Kremlinului, precum că această extindere a Uniunii Europene ar putea să însemne și o dezbinare a Uniunii Europene?

Marko Shevchenko: Asta este părerea lor. Eu nu consider că o să fie așa și Uniunea Europeană, de asemenea, nu consideră că o să fie așa, este părerea lor, care este exprimată în cadrul emisiunilor propagandiste.

Vocea Basarabiei: Și probabil este și un răspuns că Uniunea Europeană continuă să aplice aceste pachete de sancțiuni la adresa Rusiei, și Rusia trebuie să aibă și ea un răspuns care, cel puțin, să-i mulțumească pe cetățenii din Federația Rusă?

Marko Shevchenko: Sigur că da!

Vocea Basarabiei: Va veni repede prosperitatea și bunăstarea?

Marko Shevchenko: Nu cred. Foarte multe lucruri vor depinde și de noi, am în vedere de poporul ucrainean și cel moldovean. Prosperitatea vine numai atunci când oamenii nu doar că sunt harnici, au un loc de muncă și vor munci în fiecare zi din zori până în noapte, munca aceasta trebuie să fie efectivă.

Vocea Basarabiei: Dar în ce constă această muncă, care să aibă un impact asupra prosperității?

Marko Shevchenko: Asta este greu de explicat în câteva cuvinte, eu aș spune așa: noi vom atinge standardele de salarii și venituri occidentale atunci când efectele muncii noastre la fel vor atinge standardele din Occident. Atunci putem aștepta că și veniturile noastre vor crește.

Vocea Basarabiei: Dar asta ce înseamnă? Trebuie să funcționeze legea exact așa cum funcționează acolo, trebuie să fie disciplină?

Marko Shevchenko: Trebuie să funcționeze legea, trebuie să fie disciplina chiar personală, pentru că nu se poate să luptăm împotriva corupției, dar în același timp să apelăm la un cumătru ca să ne rezolve niște probleme cu Poliția Rutieră, de exemplu, nu se poate să mergem la culoarea roșie la semafor, în țară trebuie să vină investiții, să fie create locuri de muncă, trebuie să existe competiție atât la nivel de businessuri, cât și la nivel de muncitori și piața de muncă, pentru că businessul trebuie să aibă competiție asupra oamenilor deștepți, harnici și cu educația mai bună și, respectiv, să le fie majorate salariile. De exemplu, dacă pe piața muncii sunt puțini oameni cu educație înaltă…

Vocea Basarabiei: Deci, brațe calificate trebuie, specialiști de valoare să fie?

statistica arată că munca celor care au o educație mai înaltă este plătită în general mai bine decât munca celor care nu sunt calificați. De aceea diplomele trebuie să fie apreciate, dar și calitatea diplomelor trebuie să fie la fel de înaltă ca și în Occident.

Marko Shevchenko: Exact! Nu putem fi oameni prosperi, dacă vom munci numai cu efortul fizic.

Vocea Basarabiei: Cu sapa?

Marko Shevchenko: Cu sapa, da. Desigur este o muncă grea și apreciată, dar statistica arată că munca celor care au o educație mai înaltă este plătită în general mai bine decât munca celor care nu sunt calificați. De aceea diplomele trebuie să fie apreciate, dar și calitatea diplomelor trebuie să fie la fel de înaltă ca și în Occident.

Vocea Basarabiei: Au fost ani când s-au cumpărat notele, când s-au cumpărat diplomele. Deci e mult de lucru, dar ați amintit Dvs. că e nevoie și de investiții. Credeți că se vor grăbi investitorii străini să vină în această regiune unde sunt situate Ucraina și Republica Moldova, ținând cont că totuși situația este încă destul de complicată?

Marko Shevchenko: Întotdeauna sunt businessmeni care sunt în căutarea unor opțiuni de investiții și fiecare businessman știe o regulă. OK, poți merge la un market cu riscuri mai mari și poți să pierzi sau poți să câștigi mult mai mult decât la o piață mai stabilă. Rata beneficiului în Occident este considerată normală dacă veniturile reprezintă 3, 4, 5 la sută, dar în zona noastră, dacă investiția este reușită, poate da și 50 la sută sau 30 la sută. Da, riscurile sunt mai mari, dar și câștigurile sunt mult mai mari. Am vorbit acum mai mult de 10 ani cu un investitor străin. Am lucrat în altă țară și am vorbit despre posibilitatea investițiilor în Ucraina și sigur că povesteam despre rules of law, politica de anticorupție ș.a.m.d. Și businessmanul cu care am vorbit a spus: „Eu știu cum să lucrez într-o asemenea situație, în asemenea țări, am dar, toate aceste elemente potențial negative care pot să se întâmple sunt echilibrate cu un singur lucru – eu să fiu primul pe piața asta. Eu formez piața produselor mele și alți colegi de-ai mei care vor veni după mine vor merge la piața pe care am format-o eu”.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Vedeți că au și ei anumite condiții, ei vor și capitalul pe care îl aduc aici să fie unul pe care să-l crească?

Marko Shevchenko: De aceea sunt businessmeni care deja au sosit și în Moldova, și în Ucraina, chiar dacă suntem într-o situație mai puțin favorabilă decât România sau Austria, sau Statele Unite, dar sunt businessuri care sunt în căutarea unor câștiguri și le găsesc, pentru că nu pleacă.

Vocea Basarabiei: Ei rămân aici, au luat în calcul și riscurile, pentru că și antreprenorul care vrea să aducă capital își pune pe hârtie și plusurile, și minusurile, își face calculele și atunci ia o decizie corectă în funcție de cum crede el că poate să dezvolte businessul respectiv. Rusia continuă să atace Ucraina cu drone…

Marko Shevchenko: Da…

Acum, Ucraina este mult mai bine pregătită, și-a întărit situația și cu apărarea antiaeriană, și în alte domenii, de aceea în comparație cu anul trecut, la momentul de față nu putem spune că există vreun atac atât de reușit cum au fost cele de anul trecut.

Vocea Basarabiei: Probabil că lucrul acesta se va întâmpla și de acum înainte, am auzit și declarațiile pe care le-a făcut primarul Kievului, că Rusia a continuat să atace capitala Ucrainei, dronele ajung și până la Odesa, asta înseamnă că planurile pe care le-au urzit cei de la Moscova încă se pun în practică?

Marko Shevchenko: Ele sunt în curs de realizare, dar vreau să subliniez că atacurile continuă, însă cu succes mult mai mic decât au avut ei în anul 2022. Acum, Ucraina este mult mai bine pregătită, și-a întărit situația și cu apărarea antiaeriană, și în alte domenii, de aceea în comparație cu anul trecut, la momentul de față nu putem spune că există vreun atac atât de reușit cum au fost cele de anul trecut.

Vocea Basarabiei: Deci, Ucraina, chiar dacă cere ajutor și în continuare, oricum mai rezistă, are posibilități?

Marko Shevchenko: Da, absolut! Deci, pe plan militar am folosit anul curent pentru formarea unor coaliții, a fost creată coaliția de țări care au sprijinit aprovizionarea cu tancuri, de exemplu, s-a format coaliția de avioane de luptă, s-a format coaliția de apărare antiaeriană, au fost aduse niște sisteme sofisticate care au întărit în mod considerabil apărarea antiaeriană și de aici atacurile aeriene nu sunt atât de reușite cum ar fi fost.

Vocea Basarabiei: Se mizează mult și foarte mult pe ajutorul pe care trebuie să-l ofere Statele Unite ale Americii Ucrainei. Dacă acolo nu se înțeleg politicienii, ce ar însemna acest lucru?

Marko Shevchenko: Cred că se vor înțelege, pentru că discuțiile nu sunt referitoare la ajutorul acordat Ucrainei, discuțiile sunt despre elemente de politică internă a Statelor Unite, Ucraina, Israelul și Taiwanul sunt chestii laterale în aceste discuții și sunt folosite numai ca argumente și elemente de presiune asupra oponenților, dar n-am văzut nicio discuție privind ajutorul militar acordat Ucrainei sau Taiwanului, sau Israelului, nu.

Vocea Basarabiei: Deci, contați pe acest sprijin din partea Statelor Unite?

Marko Shevchenko: Mai devreme sau mai târziu, aceste discuții în Statele Unite se vor finaliza și ajutorul o să fie votat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.