VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Șoimaru: Declarația de independență a fost furată ca să ne calce în picioare demnitatea noastră

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova! La 27 august 1991, acum 32 de ani, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență, document semnat de 277 de deputați. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenței, declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută la 3 ani distanță. Astăzi discutăm cu semnatarul Declarației de Independență, dl Vasile Șoimaru, deputat în 3 legislaturi. Bine ați ajuns la Vocea Basarabiei!

Vasile Șoimaru: Bine am reajuns la Vocea Basarabiei…

Vocea Basarabiei: Bine ați revenit! În 1990, sprijinit de Frontul Popular, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, în circumscripția electorală din Ungheni; în 1989 a fost ales deputat în parlament pe lista Partidului Forțelor Democratice; în 2021 este ales deputat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare cu 63 de mandate. Propun totuși un pic să împrospătăm memoria și să vorbim despre acele timpuri, anul 1991 și data de 27 august, când a fost semnată Declarația de Independență, când v-ați pus semnătura. Până la urmă, totuși câți deputați din acea legislatură au semnat Declarația de Independență?

Vasile Șoimaru: S-o încep de la început sau de la sfârșit? Deci, în primul rând, am fost unul din cei 277 care au semnat Declarația de Independență, pe urmă cifra aceasta a fost modificată, cu anumite interese, cred că vom reuși pe durata emisiunii să vorbim despre toate, despre mai multe.

Vocea Basarabiei: Dar spuneți acum, de ce credeți că cu anumite interese a fost modificată cifra semnatarilor?

Vasile Șoimaru: În primul rând, unul din cei 277 a fost scos din listă, chipurile, nu a fost prezent și a fost băgat altcineva, care nu a fost prezent, era pe la Pițunda sau nu știu unde se afla atunci, dar interesul a fost astfel ca să nimerească în lista celor 277 celălalt, care era la odihnă. Pe urmă, în alegerile din 1996, alegeri prezidențiale, când trebuia să câștige Lucinschi alegerile a fost adăugat, chiar în ‘96, la 5 ani după proclamarea independenței, la fel un profesor…

Vocea Basarabiei: Dar e un paradox…

Vasile Șoimaru: A fost falsificată stenograma ședinței, dar iată au trecut anii și s-a găsit unul care a fost ales a treia oară, acela fiind eu, care a cercetat lucrurile acestea, stenograma oficială falsificată și stenograma pe care am solicitat-o eu de la conducerea parlamentului să fie făcută în baza filmului Televiziunii Naționale, care a filmat toate clipele acelei minunate, frumoase zile. Și acum parlamentul nostru are, în sfârșit…

Vocea Basarabiei: Pe rând era invitat câte un ales al poporului și trebuia să-și pună semnătura.

Vasile Șoimaru: Da, chiar și atunci au fost falsificate, în timpul ședinței, când la toți li se spunea, cel care de la microfon citea lista, repeta ce a votat, ce a spus acel care s-a ridicat în picioare – pro sau contra. Numai că la unul, uite, a uitat să indice și anume acela a fost scos din listă.

Vocea Basarabiei: Dar cine a fost acela?

Vasile Șoimaru: Dar nu vă pot spune, pentru că-i…

Vocea Basarabiei: Dle Șoimaru, trebuie să spunem, au trecut 32 de ani, acum tot să ne mai ascundem de nu știu cine și nu știu ce?

Vasile Șoimaru: Nu, eu nu mă ascund, eu mă gândesc la familiile lor, mă gândesc la oamenii care-s pe lângă dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar oricum o să apară în spațiul public?

Vasile Șoimaru: N-o să apară, n-o să apară fără mine, iaca, dacă eu acum spun, înseamnă că o să fie toate îndreptate împotriva mea și eu nu mă tem absolut de nimic, dar s-a făcut o crimă, asta-i falsificare, cu asta trebuie să se ocupe procuratura, nu eu.

Vocea Basarabiei: Cine a fost scos din lista semnatarilor?

Vasile Șoimaru: A fost scos un deputat din raionul Telenești.

Vocea Basarabiei: Cum îi spune?

Vasile Șoimaru: Ion îl cheamă.

Vocea Basarabiei: Și numele de familie?

Vasile Șoimaru: Of, Doamne, nu mă lăsați în pace! Ce fel de jurnaliști sunteți, dacă voi scoateți totul din om? Nu sunteți medic…

Vocea Basarabiei: Dle Șoimaru, e bine să le spunem ascultătorilor acum, să nu fie interpretate lucrurile acestea.

Vasile Șoimaru: Nu o să fie interpretate…

Vocea Basarabiei: De la Telenești era deputatul Ion și numele?

Vasile Șoimaru: Am uitat…

Vocea Basarabiei: Nu, hai…

Vasile Șoimaru: Hai, poate îmi aduc aminte până la sfârșitul emisiunii…

Vocea Basarabiei: Vă rog frumos…

Vasile Șoimaru: Bine, nu mă lăsați să plec de aici până nu vă atingeți scopul?

Vocea Basarabiei: Da. Spuneți numele deputatului…

Vasile Șoimaru: Mai durează emisiunea…

Cel de la microfonul ședinței aceleia a spus cifra anumită – 277, că după atâtea și atâtea numărări, de 4 ori am numărat voturile și iată-s 277, ca peste ani de zile să apară cifra 278

Vocea Basarabiei: Să spunem acum…

Vasile Șoimaru: Și iată așa… Ei, cum, dle, să apară, dacă s-a votat, a fost anunțat, cel de la microfonul ședinței aceleia a spus cifra anumită – 277, că după atâtea și atâtea numărări, de 4 ori am numărat voturile și iată-s 277, ca peste ani de zile să apară cifra 278? Dvs. ați numit corect cifra aceasta și mă bucur că ați numit-o corect…

Vocea Basarabiei: Dar totuși vreau să spuneți și deputatul din circumscripția electorală Telenești. Era Ion?…

Vasile Șoimaru: Deocamdată atâta v-am spus, dar emisiunea nu s-a terminat încă…

Vocea Basarabiei: Haideți că atunci o să ne considere că discutăm neserios, totuși, emisiunea e serioasă. Spuneți și mergem mai departe…

Vasile Șoimaru: Iaca, eu vi-l arăt. Vreți să vi-l arăt?

Vocea Basarabiei: Da.

Vasile Șoimaru: Chiar acum vi-l arăt, nimeni nu l-a pus în…, dar eu am elaborat acum, am organizat o expoziție de fotografii la 25 mai și printre ele a fost și vinieta asta pe care am făcut-o eu în semn de recunoștință și de stimă. Și deputatul din ședința aceea iaca vi-l arăt, deocamdată doar fotografia v-o arăt, dacă nu vă supărați v-o arăt, că nu-mi pare rău să v-o arăt, fiindcă fotografia lui am găsit-o, mai am încă două fotografii, 5 erau lipsă, iaca aici îs 5, încă 3 le-am găsit și încă 2 mai sunt și o să avem un document foarte frumos pe care au să-l aibă colegii mei din primul parlament, cei care mai sunt în viață, pe cei care au plecat de-acum nu-i mai doare, niciun pic nu-i doare… 

Vocea Basarabiei: Deci, eu zic, sunteți deputat în a treia legislatură și e bine să spuneți și acest nume, ca să putem discuta pe marginea altor subiecte.

Vasile Șoimaru: Tăbîică…

Semnătura lui este, și în film este, și el e omul care nu are Ordinul Republicii, ca și mine, numai că eu l-am refuzat eu personal, dar el, sărmanul, nici nu l-a avut, cu toate că a votat.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru această precizare.

Vasile Șoimaru: Da, chipurile, a semnat și aici iată semnăturile pe care le-am restabilit. Semnătura lui este, și în film este, și el e omul care nu are Ordinul Republicii, ca și mine, numai că eu l-am refuzat eu personal, dar el, sărmanul, nici nu l-a avut, cu toate că a votat.

Vocea Basarabiei: Și aceasta este Declarația de Independență refăcută după ce a fost arsă în timpul protestelor din 2009?

Vasile Șoimaru: Da, numai vă rog să nu spuneți mai mult „arsă”, fiindcă nimeni nu poate să spună că a fost arsă…

Vocea Basarabiei: Dispărută…

Vasile Șoimaru: A dispărut, a fost furată.

Vocea Basarabiei: Dar în ce scop ar fi fost furată?

Vasile Șoimaru: Ca să calce pe demnitatea noastră, pentru că noi nici măcar atâta n-am fost în stare, cu Marian Lupu în fruntea parlamentului, nu am fost în stare nici măcar documentul acesta de fondare a statului Republica Moldova să-l păstrăm. Și nu răspunde, șade în fruntea Curții de Conturi până acum și nimeni nu poate face nimic, că nu au dovezi. Dar ce dovezi vă mai trebuie? Procuratură avem, e simplu de tot, nu vor și gata, au fost implicați.

Eu cred că numai Statele Unite ale Americii sunt independente, dacă să luăm așa, că nu depind de nimeni, dar uitați-vă câte state dependente sunt de finanțele internaționale, de bugetele lor ș.a.m.d., dar Republica Moldova nici politic nu a fost independentă…

Vocea Basarabiei: O să discutăm și despre activitatea organelor de drept. A ajuns Republica Moldova să fie stat independent?

Vasile Șoimaru: Eu cred că numai Statele Unite ale Americii sunt independente, dacă să luăm așa, că nu depind de nimeni, dar uitați-vă câte state dependente sunt de finanțele internaționale, de bugetele lor ș.a.m.d., dar Republica Moldova nici politic nu a fost independentă. Republica Moldova, după ce și-a proclamat independența, a ajuns să fie dependentă de un singur om, de Plahotniuc și banda lui. Ei, cum se poate așa? Cine poate să mai creadă în independența noastră, dacă o bandă a condus Republica Moldova?

Vocea Basarabiei: Și de ce…

Vasile Șoimaru: Și slavă Domnului, s-au schimbat lucrurile, populația aceasta nu e așa de oropsită chiar cum cred unii, că nu mai are minte, că nu mai are gândire. Nu-i adevărat! Întotdeauna când a trebuit populația, alegătorii noștri i-au pedepsit pe cei care nu au făcut treabă. Aduceți-vă aminte ce majoritate, au avut 56 de voturi agro-comuniștii în 1994 și unde au ajuns?

Vocea Basarabiei: Partidul Agrar?

Vasile Șoimaru: Au rămas cu 3% peste 4 ani de zile, uite așa au pățit-o și acum, a venit o tânără echipă care deocamdată nu face gafe, dar conduce foarte greu.

Vocea Basarabiei: O să ajungem și despre cum este guvernată Republica Moldova în aceste timpuri, dar pe parcursul anului de ce credeți că atât de greu s-a consolidat această independență a statului Republica Moldova și dacă acești 32 de ani totuși sunt un interval de timp mare sau e puțin pentru un stat ca să se afirme?

Vasile Șoimaru: Pentru că marea finanță estică nu se poate împăca cu acest gând că ei au scăpat-o. De ce se mai țin atât de tare de Transnistria asta, ce au? N-au nimic absolut, este un interes strategic care să țină o bucățică de pământ, să aibă de ce se lega în caz de necesitate. Și Republica Moldova, ori așa ca în 1924, ia uitați-vă că degrabă îs 100 de ani, în 1924 la 12 noiembrie când a fost formată RASS Moldovenească, de atunci înțelegi cum a fost organizat cu planul de a alipi Basarabia mai târziu, uite și acum se mai gândesc, poate o să reușească până la Prut să mai ajungă o dată. Și visează, și visează, și omoară ucrainenii, peste 100 de mii de ucraineni, dar îi omoară pe-ai lor, tinerii lor, cei mai frumoși tineri ai rușilor. Cum, dle, să-i bagi într-un război?

Vocea Basarabiei: În anii de independență au știut cetățenii acestui stat ce-și doresc?

Vasile Șoimaru: Când au votat independența?

Vocea Basarabiei: De la independență și până astăzi.

Cetățenii, mă rog, sunt împărțiți, dar totuși majoritatea doresc această independență, adică independența de Est, dar independența de Est nu înseamnă că noi nu trebuie să avem relații bune cu toți, absolut, niciodată nu a spus nimeni.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna relații bune cu toți?

Vasile Șoimaru: Ce ar însemna?

Vocea Basarabiei: Da.

Vasile Șoimaru: Adică să se împace cu toți, să aibă relații economice, financiare, politice cu majoritatea statelor care ne înconjoară – asta ar fi, dar nu ceea ce auzim noi zilnic.

Vocea Basarabiei: Dvs. de meserie sunteți economist?

Vasile Șoimaru: Da, sunt economist.

Vocea Basarabiei: Ce părere aveți despre economia națională? Cum se dezvoltă?

Vasile Șoimaru: Greu se dezvoltă. Economia națională, dacă a ajuns după guvernarea agro-comunistă din 1994-1998, ea a ajuns la nivelul anului 1965. Vă imaginați? De la 1998, când a venit ADR-ul la putere, iată până atunci economia Republicii Moldova s-a prăbușit până în anul 1965 și iată după asta an cu an, cu ritmuri mici, 4,5% s-a ridicat, s-a ridicat, iată acum noi încă n-am ajuns la anul 1989, încă n-avem nivelul cela, încă mai avem de arat.

Vocea Basarabiei: Bine, tot s-a dat vina pe Uniunea Sovietică, pe destrămarea Uniunii Sovietice, dar au venit politicienii Republicii Moldova care trebuiau să administreze treburile acestui stat așa cum se cuvenea.

Vasile Șoimaru: Au venit rând pe rând și tare mulți au furat, numai lăsau bugetul pustiu și plecau, veneau alții și până mai găseau ce să fure și ei – tot așa, iată se târau încet și ne-au ajutat, aici, în primul rând, ne-au ajutat oamenii noștri care au plecat în Occident și anual câte 2 miliarde de dolari veneau din Occident de la oamenii noștri la copiii lor, la bunicii lor.

Vocea Basarabiei: Remitențe, remitențe au venit și din Federația Rusă, pentru că au fost perioade când activau foarte mulți moldoveni și în Federația Rusă.

Vasile Șoimaru: Bine, majoritatea erau din partea asta, da, mulți erau, dar veniturile erau occidentale, 2 miliarde de dolari anual au ținut Republica Moldova pe linia de plutire, asta a fost salvarea noastră.

Slavă Domnului că noi acum avem niște tineri care s-au școlit în Occident, știu ce înseamnă nivelul economic, cultural al Occidentului și știu că salvarea noastră poate fi doar de acolo.

Vocea Basarabiei: Deci, Republica Moldova de una singură nu se poate menține pe linia de plutire?

Vasile Șoimaru: Nu se putea menține și nici acum nu se poate menține, dar slavă Domnului că noi acum avem niște tineri care s-au școlit în Occident, știu ce înseamnă nivelul economic, cultural al Occidentului și știu că salvarea noastră poate fi doar de acolo.

Vocea Basarabiei: Dle Șoimaru, sunteți 63 de deputați, 63 de deputați e o majoritate, chiar dacă nu e confortabilă, o majoritate ca să poată modifica și Constituția…

Vasile Șoimaru: Nu e constituțională, de ce confortabilă?

Vocea Basarabiei: Dar oricum sunteți 63 de deputați care puteți să luați decizii mult mai curajoase, așa cred unii cetățeni. Totuși, cum apreciați dvs. această activitate pe parcursul a 2 ani de mandat?

Vasile Șoimaru: Da, e confortabilă. Dacă luați în considerare prin ce crize a trecut actuala putere, 63 de deputați pe care i-ați numit, așa crize nu a avut, nici pe vremea lui Sangheli nu au fost așa crize, așa crize cum am trecut noi, cea sanitară, pandemia, energetică, așa ceva nu a existat. Și vreau să împac un gând și cu unioniștii care tot se leagă, așa-zișii unioniști, care spun că: „Uite, nu sunteți în stare nici măcar Unirea să o faceți, că asta este unica noastră salvare”. Domnilor, nu a fost niciodată atât de aproape cele două maluri de Prut cum sunt acum, dar în afară de asta, uitați-vă, toate puterile occidentale au venit la Bulboaca, asta unde ați mai văzut așa ceva? Mai avem nevoie…

Vocea Basarabiei: Cetățenii încă vorbesc de dezamăgire, cetățenii încă vorbesc că trăiesc în sărăcie, o parte dintre ei, că mărimea pensiei încă e una insuficientă ca să se vorbească despre un trai bun în Republica Moldova, că salariile încă nu sunt pe potriva așteptărilor celor care activează aici. Și dacă salariile sunt mici, atunci mulți dintre ei abandonează Republica Moldova în căutarea unei vieți mai bune, depopularea e una care e considerată o problemă mare și foarte mare.

Vasile Șoimaru: Asta e durerea noastră cea mare, fiindcă speram că o să înceapă lumea asta a noastră să revină acasă, dar încă nu au condițiile pe care le au acolo, în Occident. Eu acum vin de peste Ocean, că încă nici nu mi-am revenit la fusul nostru național orar, și am stat cu multă lume de vorbă acolo, la Boston, de pildă, am avut o mulțime de moldoveni, unii chiar ai mei de la Ungheni și le zic: „Măi, hai veniți…” – „Ei, dar ce ne așteaptă pe noi acolo?” – „Ce vă așteaptă pe voi acolo? Dar veniți și împreună vom face, a fost o perioadă lungă de timp când voi ați sprijinit, ca să nu se ducă la fund Republica Moldova, dar acum e vremea că trebuie să avem cei mai talentați, pregătiți oameni aici”. Am văzut oameni de afaceri din Statele Unite, niște tineri de tot, care au reușit, cei care vor – reușesc, nu-i neapărat să aibă școlile, dar să vrei tare, să treci prin greutățile acestea în așa fel, dar să ai un scop pe care trebuie să-l atingi.

Vocea Basarabiei: Și migrația mai continuă, fenomenul plecării încă e unul actual?…

Vasile Șoimaru: Încă mai continuă, pentru că unii încă până acum nu și-au luat copiii, iată acum îi poți întâlni proaspeți acolo, fiindcă frica asta de limbă, de o limbă străină, să înceapă școala de la început, îs mari greutăți, ei au trecut, când o să ajungă, am ascultat mai multe emisiuni, inclusiv ale dvs., despre greutățile prin care au trecut ei, prin care mai trec, dar cea mai mare durere e sufletul, totuși pleci de acasă, oricât ai vrea tu să fie casa acolo, dar nu-i posibil asta, nu-i posibil, eu chiar mă mir cum de rezistă…

mai avem 2 ani de zile de guvernare, sper că nu o să ajungem ca celelalte guvernări din 1998-2001, să plece cu un an și jumătate mai devreme de la guvernare, sper să nu se întâmple lucrul acesta, deși se insistă.

Vocea Basarabiei: Dle Șoimaru, când ați venit la guvernare, ați promis că o să creați și locuri de muncă, că locurile de muncă vor fi bine plătite, că vor veni investitori, că chiar o parte din cei plecați ar avea posibilitatea să se întoarcă în Republica Moldova, să inițieze afaceri, să creeze locuri de muncă, puțin din ceea ce s-a crezut se înfăptuiește.

Vasile Șoimaru: Eu cred că se văd și pași care se fac în domeniul dat, dar în 2 ani de zile nu a fost posibil, nu a fost posibil, mai avem 2 ani de zile de guvernare, sper că nu o să ajungem ca celelalte guvernări din 1998-2001, să plece cu un an și jumătate mai devreme de la guvernare, sper să nu se întâmple lucrul acesta, deși se insistă.

Vocea Basarabiei: Deși sunt forțe politice care vor să se declanșeze alegeri parlamentare anticipate, dar noi cunoaștem în ce condiții pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate – când nu se adoptă legi în parlament sau când nu se învestește guvernul.

Vasile Șoimaru: Desigur că sunt o parte de lideri care s-au dorit la guvernare, și-au dorit funcții, dar unii din ei atât de tare au trădat PAS-ul, încât nu știu dacă e posibilă prietenia.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.