VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Roman Zadoinov, avocat în SUA: Politicienii care au guvernat Moldova după ce spun că justiția e reformată, fug de justiție, neavând în ea încredere

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vorbim cu doi meseriași care cunosc foarte bine situația din justiție, au cunoscut-o până a pleca peste Ocean, dar probabil că rămân încă observatori activi, știu și cunosc tot ce se întâmplă și în justiția din Republica Moldova, chiar dacă activează în Statele Unite ale Americii. Deci vom vorbi și despre fenomenul emigrației, pentru că fac parte și ei din această armată mare a cetățenilor Republicii Moldova care au ales străinătatea, s-au stabilit cu familia în Statele Unite ale Americii. Mă grăbesc să vi-i prezint astăzi pe doi avocați cunoscuți – Violeta Gașițoi și Roman Zadoinov. Bine ați ajuns la Vocea Basarabiei!

Violeta Gașițoi: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Cum ați regăsit Moldova de această dată când ați revenit? Și, apropo, de cât timp nu ați mai fost în Republica Moldova?

Violeta Gașițoi: Nu am fost de vreo 5 ani.

Vocea Basarabiei: Și ce s-a schimbat?

Violeta Gașițoi: Probabil că a devenit un pic mai pustie Moldova, depinde în care părți mergem și ne uităm. Chișinăul este foarte aglomerat, sunt foarte multe construcții, ceea ce pentru mine după 5 ani de zile e un șoc cultural, să zicem așa. Și șoferii conduc un pic mai agresiv decât pe timpurile când noi am plecat. Dacă e să mergem prin sate și dacă e să mergem chiar și mai la nord, în orașele de la nord – Bălți, Drochia…

În momentul în care noi am plecat, era foarte multă lume, erau mulți copii, cumva era mai viu, acum sunt foarte puțini.

Vocea Basarabiei: Violeta Gașițoi este din raionul Drochia, da?

Violeta Gașițoi: Da, eu sunt din părțile celea, din Crăsnășenii Mari, și în părțile celea situația e un pic mai tristă, pentru că e atât de puțină lume. În momentul în care noi am plecat, era foarte multă lume, erau mulți copii, cumva era mai viu, acum sunt foarte puțini. Mai ales în Bălți noi nu am văzut lumea cea care era atunci când noi am plecat.

Vocea Basarabiei: Roman?…

Roman Zadoinov: Da, e trist. Prima impresie a fost că nu s-a schimbat nimic, deoarece am fost întâmpinați la aeroport de câini vagabonzi, iarăși aceeași problemă, pe străzi, la fel, câini vagabonzi, ceea ce este imposibil, spre exemplu, în Statele Unite ale Americii să vezi măcar un câine afară, slobod și fără stăpân. De asemenea, e foarte aglomerat Chișinăul, clar lucru că construcții sunt prea multe anume aici în Chișinău, pe când în afara Chișinăului se simte lipsa atât a cetățenilor, cât și a situației economice, deoarece totul se concentrează numai în Chișinău. Aceasta nu este normal în viziunea mea. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii chiar și administrația publică este scoasă în afara orașelor mari, ca să nu creeze aceste aglomerări în capitală, bunăoară, sau într-un oraș unde și așa este foarte mult transport și se circulă foarte greu, iar în sate, într-adevăr, am observat că este o problemă lipsa oamenilor, deoarece au rămas foarte puțini oameni, mulți pleacă, îndeosebi tineretul, rămân doar oamenii în vârstă care nu mai pot pleca nicăieri, dar situația este la nivel general, nu numai că primăriile satelor nu au grijă de oameni, dar situația este la nivel general, cei din sate au încercat să plece la Chișinău, să-și găsească un loc de muncă mai bine plătit, ceea ce a creat această aglomerare a cetățenilor aici în Chișinău, iar acum, când cheltuielile s-au mărit, iar salariile practic au rămas la același nivel, puțin s-au mărit de când am plecat noi, dar nu esențial. Eu am observat că cheltuielile nu sunt comparabile cu veniturile cetățenilor care sunt aici în Chișinău, în sat mai poți trăi și din alte surse, cum se spune, ai acasă și o găină, și o rață, și un porc poți să ții, și o vacă, și în grădină mai cresc niște fructe, niște legume, pe când la Chișinău trebuie totul să cumperi, ca să ai ce consuma.

Noi din start am fost americani cu acte în regulă, noi nu am plecat fără documente în Statele Unite ale Americii.

Vocea Basarabiei: Și voi acum sunteți americani cu acte în regulă?

Roman Zadoinov: Noi din start am fost americani cu acte în regulă, noi nu am plecat fără documente în Statele Unite ale Americii. Deci, în Statele Unite ale Americii trebuie să ai două lucruri principale – să cunoști limba engleză și să ai actele în regulă. Dacă nu cunoști engleza sau nu ai actele în regulă, nu ai ce căuta în Statele Unite ale Americii, că n-ai să poți lucra, legea e foarte severă.

Vocea Basarabiei: Și voi ați mers ca și cetățeni americani?

Roman Zadoinov: Noi am avut așa-numitul Green Card.

Vocea Basarabiei: L-ați câștigat?

Roman Zadoinov: Da, Violeta l-a câștigat, ea a fost câștigătoare și noi am venit deja cu Green Cards ca rezidenți permanenți, cu statut respectiv de rezidenți, cu dreptul de a munci, cu dreptul de a învăța, cu dreptul de a rămâne pe teritoriul Statelor Unite ale Americii pe un termen nedeterminat.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când ați aplicat la Green Card chiar v-ați dorit să devină America o a doua țară?

Roman Zadoinov: Nu cred că am dorit…

Violeta Gașițoi: Asta a fost, probabil, o glumă mai mult. Sincer vorbind, Roman într-o glumă a aplicat și a zis că „eu am aplicat și am lăsat…” Eu am luat-o într-o glumă, pentru că niciodată nu m-am gândit că vreau să plec sau o să plec, deci nu era intenția de a pleca. Și în 2016, Roman mi-a zis că are o știre bună și una nu prea bună și nu știe cum eu o să reacționez. Și mi-a spus că „noi am câștigat Green Card-ul”. Zic: „Eu nu am câștigat nimic, pentru că eu nici măcar nu am avut intenția să plec. Asta a fost gluma ta, poți să pleci, dacă vrei tu”, dar el zice: „Ideea cea nu prea bună este faptul că eu nu pot să plec fără tine, pentru că tu ești principala câștigătoare, deci noi ca familie trebuie să mergem pe câștigul tău și dacă tu nu pleci, nici noi nu putem să plecăm”. Am avut o dezbatere un pic mai lungă în familie, fetele foarte tare își doreau să plece, mai ales fetița mai mare. Și atunci am decis că plec cu condiția că pentru 2-3 luni, nu mai mult și dacă nu mă aranjează, ne întoarcem înapoi. Roman între timp a luat și o bursă la studii acolo și a făcut studii și, după 2-3 luni, uite că…

Să nu credeți că a pleca într-o țară străină este atât de ușor să te integrezi, este foarte greu, mai ales dacă acesta nu a fost visul meu și dacă cumva m-am lăsat dusă de val sau după familie, ca să nu ne separăm, unul să rămână, altul să plece.

Vocea Basarabiei: V-ați integrat atât de ușor și v-a plăcut, și ați decis să rămâneți acolo, așa cum spune acum Roman, pe un termen nedefinit?

Violeta Gașițoi: Nu știu cum Roman, dar eu nu m-am integrat ușor, m-am integrat foarte-foarte greu și asta o spun onest și cinstit și să nu credeți că a pleca într-o țară străină este atât de ușor să te integrezi, este foarte greu, mai ales dacă acesta nu a fost visul meu și dacă cumva m-am lăsat dusă de val sau după familie, ca să nu ne separăm, unul să rămână, altul să plece. Am plecat într-o încercare, după care în momentul în care am decis să ne întoarcem, pentru că am vrut să ne întoarcem, deja nu am mai putut.

Vocea Basarabiei: De ce? Pentru că au mers copiii la școală?

Violeta Gașițoi: Nu. Pentru că nu avem medicină aici și eu trebuia să fac un tratament acolo de lungă durată, pe care în Moldova nu era să mi-l acorde.

Vocea Basarabiei: Și acesta a fost momentul decisiv, când ai zis că rămâi acolo?

Violeta Gașițoi: Da, pentru că trebuia să aleg – vreau să trăiesc, vreau să am o șansă la viață sau mă întorc aici și noi nu avem tratamente corespunzătoare în Republica Moldova. Ce fac? Și atunci am rămas acolo, am zis că poate finalizez tratamentul și poate mă întorc, am finalizat tratamentul, am finalizat studiile, în timpul tratamentului, eu în paralel făceam și studii, eram studentă și după ce am încheiat totul și am zis că, uite, acum e anul când trebuie să ne întoarcem, s-a început pandemia. Hai, mai stăm să treacă pandemia, s-a terminat pandemia și, uite, anul acesta noi ne întoarcem. Și am primit o ofertă foarte bună de muncă în domeniul nostru…

Vocea Basarabiei: Și voi ambii activați în același domeniu pe care l-ați profesat aici, pentru că în Republica Moldova ați reușit să acumulați o experiență bogată pentru a apăra drepturile omului?

Roman Zadoinov: Da. Știți care este avantajul unei profesii? Că tu dacă ești bun în statul tău, în țara ta – tu o să fii bun și în statul vecin sau în alt stat. De ce? Din cauză că aceleași principii sunt aplicabile atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Republica Moldova, puțin trebuie să faci anumite perfecționări de studii, spre exemplu, legislația puțin diferă, dar principiile de bază rămân aceleași, ca și în medicină, ca și în agricultură, dacă tu ești bun, un medic bun sau un agronom bun, sau un profesor bun, tu foarte bine și foarte ușor o să devii același profesor bun sau medic, sau jurist, spre exemplu, și în Statele Unite.

Vocea Basarabiei: Și, să înțeleg, voi ați mai făcut acolo nițel studii, dar tot în domeniul avocaturii?

Violeta Gașițoi: Da, exact!

Roman Zadoinov: Da, trebuie să faci, în domeniul juridic.

Vocea Basarabiei: Și acolo și aveți aceste specialități în baza cărora astăzi vă câștigați existența, sau cum să zic?

Roman Zadoinov: Da, în Statele Unite ale Americii trebuie să-ți alegi o anumită nișă, cum se spune la dânșii, de existență, deoarece cheltuielile sunt mari, tu trebuie să lucrezi în domeniul tău pe care-l știi mai bine. De ce pe care îi știi mai bine? Din cauză că concurența e foarte mare, populația este foarte numeroasă, sunt foarte mulți oameni, și concurența este foarte severă. Spre exemplu, atât la noi, cât și în Statele Unite ale Americii în domeniul tău sunt foarte mulți care sunt mai buni, mai deștepți, mai experimentați ș.a.m.d., de aceea când te duci undeva, într-un stat străin, cel mai bine să continui profesia pe care tu ai făcut-o aici, atunci toată experiența ta tu o poți transfera la locul tău de muncă și ea joacă un rol foarte mare.

Vocea Basarabiei: Bine, dar totuși, iată, trag concluzia – concurență este, așa-i?

Roman Zadoinov: Este!

Vocea Basarabiei: Și atunci a trebuit să fiți și luptători ca să puteți obține și acest loc de muncă, pentru că pe ochi frumoși sau pe pile, acolo probabil e mai greu să te gândești că poți să-l obții?

Tot timpul există concurs, tot timpul trebuie să ai, mai ales în Statele Unite ale Americii trebuie să ai recomandări de la persoanele care pe tine te recomandă, dar dacă ești un specialist bun…

Violeta Gașițoi: Și un CV bun trebuie să ai.

Roman Zadoinov: Da, un CV, Curriculum Vitae, trebuie să-l ai foarte bun la tine.

Vocea Basarabiei: Dar este o diferență între ceea cum trebuie să profesezi acest job în Republica Moldova și cum trebuie să-l faci acolo în Statele Unite ale Americii?

Roman Zadoinov: Nu-i mare diferență, același Cod de etică, deci trebuie să respecți Codul eticii profesionale, trebuie să respecți practica judiciară, trebuie să respecți legislația, codurile, ca să știți, acum nu e cum era mai înainte, era cutuma, dreptul cutumiar, acum în Statele Unite ale Americii există coduri, mai mult ca atât, Statele Unite ale Americii acum mai mult se concentrează pe crearea codurilor, cum la noi Codul Muncii, Codul Civil, Codul Penal, de procedură civilă, de procedură penală, așa și în Statele Unite ale Americii, ei au creat coduri, legislația este codificată, toată legislația, toată practica judiciară, tot precedentul judiciar a fost codificat în coduri și americanii foarte mult se bazează pe aceste coduri, pe aceste legi ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar voi aveți o specializare îngustă?

Violeta Gașițoi: Acum da, pentru că în State este practic imposibil să ai toate specializările, dreptul este foarte voluminos.

Vocea Basarabiei: Și voi ați ales, ce ați ales?

Violeta Gașițoi: Exact ceea ce făceam în Moldova, eram pe dreptul familiei, deci, exact aceasta fac în State, Roman…

Roman Zadoinov: Eu pe emigrare mai mult lucrez și pe domeniul administrativ, administrativ asta tot ce ține de contestarea actelor organelor administrative, procedurilor administrative și emigrarea, dreptul de a emigra în Statele Unite ale Americii și procedurile de emigrare.

Vocea Basarabiei: Iată pentru că ați vorbit de coduri, deseori se aduce drept exemplu Constituția Statelor Unite ale Americii, care e scrisă pe câteva pagini și încă nu s-a mai schimbat de mai mult de 200 de ani, și se zice că asta înseamnă o adevărată stabilitate. Dar nu e chiar tocmai stabil din moment ce e nevoie ca să fie aceste coduri multe, despre care vorbiți, da?

Roman Zadoinov: Da, 9 articole. Deci, care e diferența principală dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii? Că la noi Constituția este ceva formal, care nu se aplică în mod practic niciodată.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă ceva formal? Cine încalcă prevederile Constituției?

Roman Zadoinov: Nu le încalcă nimeni, dar pur și simplu instanțele de judecată nu le aplică în mod direct în Republica Moldova.

În Statele Unite ale Americii nu există Curte Constituțională, fiecare instanță de judecată aplică și interpretează Constituția, de aceea asta-i principala diferență dintre Republica Moldova și Statele Unite.

Vocea Basarabiei: Prima dată aud despre acest lucru.

Roman Zadoinov: Nu o să vedeți ca instanța de judecată să explice, să aplice Constituția Republicii Moldova în mod direct în hotărârile judiciare, apar anumite aparențe, dar nu la nivel general, la noi este o singură instanță care aplică Constituția și interpretează Constituția, este Curtea Constituțională, atât. În Statele Unite ale Americii nu există Curte Constituțională, fiecare instanță de judecată aplică și interpretează Constituția, de aceea asta-i principala diferență dintre Republica Moldova și Statele Unite. Anume din aceste considerente în Statele Unite toți cunosc Constituția și umblă cu Constituția în fiecare instanță de judecată sau la fiecare organ administrativ, și invocă această Constituție, pe urmă se duc în instanța de judecată chiar la nivel local, invocă această Constituție și se folosesc de această Constituție și de apărarea din partea Constituției a drepturilor lor. În Republica Moldova tu nu poți face acest lucru, tu trebuie să te duci la Curtea Constituțională ca să-ți aperi drepturile constituționale, dar să știți că cetățenii Republicii Moldova nu au acces la Curtea Constituțională în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar se discuta foarte mult dacă ar trebui și cetățenilor să le fie oferită această posibilitate ca să se adreseze Înaltei Curți.

Roman Zadoinov: Asta-i problema și diferența principală între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, acolo orice cetățean poate să se ducă în instanța de judecată, de la primul grad, și să spună: „Constituția ne dă acest drept”, și judecătorul să spună: Da, eu sunt de acord cu dvs., Constituția vă oferă acest drept și eu vi-l ofer prin hotărârea instanței de judecată, care este obligatorie, și executorii pentru toate organele de stat”. De aceea și Statele Unite ale Americii sunt Statele Unite ale Americii, iar Republica Moldova, cu părere de rău, rămâne încă la nivelul Constituției care nu este aplicată în mod direct în instanțele de judecată.

Cu părere de rău, mie nu-mi plac reformele în Republica Moldova cum ele se fac, cum ele se duc, cum se implementează.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați sprijinul pe care îl oferă Statele Unite ale Americii Republicii Moldova ca să reformeze justiția?

Roman Zadoinov: Da, eu mă bucur foarte mult că Statele Unite ale Americii s-au întors cu fața la Republica Moldova, la cetățenii Republicii Moldova care au nevoie de această experiență a Statelor Unite ale Americii, deoarece, cu părere de rău, mie nu-mi plac reformele în Republica Moldova cum ele se fac, cum ele se duc, cum se implementează. În Statele Unite ale Americii, pot să vă spun că așa ceva n-avea să fie implementat niciodată, din cauză că…

Vocea Basarabiei: Așa ceva ce, ceea ce se întâmplă pe reforma judiciară?

Violeta Gașițoi: Reformele care se întâmplă acum, da.

Roman Zadoinov: Reformele care se întâmplă acum în Republica Moldova, înțelegeți? Există 3 principii generale ale separării puterii: puterea legislativă, administrativă și judecătorească.

Când te uiți la reformele care se fac în Republica Moldova, administrația publică are un impact crucial asupra justiției, ceea ce nu trebuie să existe.

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova există această separație a puterii.

Roman Zadoinov: Cu părere de rău, ea există numai pe hârtie, când te uiți la reformele care se fac în Republica Moldova, administrația publică are un impact crucial asupra justiției, ceea ce nu trebuie să existe. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii judecătorul interpretează legislația, tu, ca legislator, ai adoptat o lege, iar judecătorul, chiar la nivel local, interpretează legislația și pe urmă mai departe Curtea de Apel, Curtea Supremă ori recunoaște interpretarea aceasta făcută de judecătorul ierarhic inferior sau respinge această interpretare și face interpretarea ei, mă refer la nivel foarte înalt. Și pe urmă organele administrative sunt obligate să execute această hotărâre a instanței de judecată privind interpretarea legislației. În Republica Moldova e cam oleacă altfel, la noi, în primul rând, merge puterea administrativă, care hotărăște absolut totul, dar puterea judecătorească – știți cum? – voi o să faceți aceea ce vrem noi, ceea ce nu este corect.

Vocea Basarabiei: Dar, din contra, se creează impresia că puterea judecătorească face ceea ce dorește?

Roman Zadoinov: Acum ea rezistă, asta este altceva, acum puterea judecătorească rezistă, face un fel de rezistență…

Violeta Gașițoi: Opune rezistență…

Roman Zadoinov: Sau opune rezistență, da, acestei încercări din partea administrației centrale de a influența sistemul judecătoresc. Într-un mod normal, într-un stat de drept sistemul judecătoresc trebuie să fie autonom, separat de administrație.

Vocea Basarabiei: Așa este.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.