VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Mihai Catan, primar de Molești: Pentru autoritățile locale nu joacă niciun rol culoarea politică a guvernului

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi mai mult despre administrația publică locală, vom vorbi despre nevoia modernizării localităților și, în general, vom căuta să aflăm răspuns la întrebarea dacă guvernarea locală a devenit sau trebuie, sau poate să devină de importanță națională. Și îl avem invitat pe dl Mihai Catan, care este primar în comuna Molești, raionul Ialoveni. Sunteți la al șaselea mandat, da?

Mihai Catan: Al șaselea, spre finalizare.

Vocea Basarabiei: Deci, 24 de ani de activitate în fruntea unei primării. Despre ce vorbește acest lucru? Că într-atât de mult v-ați dedat acestei meserii de a conduce o comunitate, într-atât de mult vă este drag să interacționați cu oamenii, într-atât de mult sunteți dedicat ca să schimbați lucrurile în bine în sat?

Mihai Catan: De fapt, visul meu de student a fost acela ca, adică punctul major era ca să fiu un director de școală medie, dar în circumstanțele care s-au creat în anii ceia, adică prin anii 1999-2000 în legătură cu situația, de fapt, era o sărăcie prin localități prin acea perioadă, era situația de diferite reforme, în special, reforma funciară, reforma nu știu care acolo mai era.

Vocea Basarabiei: Ce era atunci în bugetul local?

Mihai Catan: În bugetul local practic nu era nimic, era o vistierie goală, bugetul era foarte mic, era doar pentru salarizări și lucruri foarte mici, mărunte, pentru achitări curente în ceea ce ține de energie electrică în special sau gaze, de fapt, atunci nici nu erau gaze, apă dacă mai era ș.a.m.d. A fost o propunere a unui grup de oameni atunci, fiind și muzicant, cântam la o nuntă și cineva mi-a zis: „Uite, vrei să facem treaba respectivă?”, cu toate că, vă spun, în interior simțeam o frică…

Vocea Basarabiei: De ce să aveți frică?

Mihai Catan: Fiindcă eu eram din domeniul pedagogic, sunt alte relații acolo, profesor-copii este altceva când vii în fața lor. Eu îmi dădeam foarte bine seama ce înseamnă autoritate locală, primărie, fiindcă vedeam, adică nu vreau să zic nimic de anteriorii primari sau că au lucrat bine sau rău, niciodată n-am pus acest lucru în discuție, dar îmi puneam întrebarea dacă eu o să pot, o să reușesc să fac ceva, fiindcă vă zic un lucru – e foarte ușor să iei un mandat, dar e foarte greu să te menții în mandatul respectiv.

Vocea Basarabiei: Așa se zice, puterea o cucerești, dar după asta trebuie să o stăpânești.

Mihai Catan: Da, fiindcă odată pe valul nemulțumirii către anteriorul sau pe valul unei nemulțumiri politice e foarte ușor ca să vii în fotoliu, dar ca să te menții, în special, încă un mandat poate îl duci, dar dacă nu faci față lucrurilor câtuși de cât, nu ai o comunicare cu societatea, cu populația, cu băștinașii, atunci nu ai nicio șansă să mai ai un alt mandat.

De fapt, eu spuneam de multe ori că primarul trebuie să fie și un artist, trebuie să poată juca la spiritele lor, adică trebuie să dispună de o foarte mare cantitate de toleranță.

Vocea Basarabiei: Să cunoști și psihologia fiecărui cetățean, pentru că e nevoie să discuți cu oamenii, să-i convingi că trebuie împreună de schimbat situația.

Mihai Catan: Păi vă zic că vocea ridicată a unei autorități publice, a primarului în cazul dat, de fapt, a unui ales local, cred că nu duce la nimic bun, fiindcă eu am reușit să fac acest lucru prin buna înțelegere și prin respectul reciproc dintre autoritatea locală și societatea civilă.

Vocea Basarabiei: Dar câți cetățeni erau atunci în sat și câți cetățeni sunt acum în sat?

Mihai Catan: Cifra practic este aceeași, fiindcă din comună unii au plecat, dar au venit alții, avem în jur la 3 mii și jumătate, s-a menținut permanent cifra.

Vocea Basarabiei: Și la vot au ieșit de fiecare dată câți săteni?

Mihai Catan: De fiecare dată ies practic toți cei care sunt în localitate, oamenii sunt foarte activi, mai ales la alegerile locale. De fapt, diferă procentajul de ieșire la vot la alegerile parlamentare, prezidențiale și alegerile locale, fiindcă alegerile locale au un specific al lor, nu prea contează culoarea politică a primarului, nu-l interesează pe moș Ion culoarea politică, îl interesează capacitățile lui manageriale și lucrul făcut sau proiectele realizate în localitate. Dacă ești după un mandat oarecare, e și normal că ei pun pe cântar relația om-om, adică cum discuți cu ei și cum te implici.

Vocea Basarabiei: Și de fiecare dată a ieșit același număr de alegători la vot?

Mihai Catan: Plus-minus cam așa, da, a fost același procent cam tot timpul.

Vocea Basarabiei: Și ați obținut același sprijin de la alegătorii din sat?

Mihai Catan: Da, din primul tur. De fapt, vreo 3 mandate nu am avut contracandidați, să spun așa cum stau lucrurile, adică la mandatul 2 și 3 n-am avut contracandidați. Nu este chiar bun acest lucru, fiindcă, știți, iată, oponenții politici, văzând că nu au contracandidați, lansau o teză că nu e necesar să ieși la vot, că totuna rămâne el, adică să nu iasă lumea la vot, ca să fie alegerile nevalide.

Vocea Basarabiei: Dar cine v-au fost și oponenți politici?

Mihai Catan: Am avut din toate partidele politice care au fost pe arena politică a Republicii Moldova, dar cel mai important e că aproape în tot timpul ne-a reușit cu toți contracandidații să ne înțelegem bine, au mai fost unele deficiențe în comunicare poate, dar le-am depășit.

Vocea Basarabiei: Bănuiesc că ei au ajuns să fie consilieri locali, dacă nu au ajuns în fruntea primăriei?

Mihai Catan: O parte au ajuns consilieri, alții nu au fost pe lista de consilieri, doar au vrut să fie primari, dar eu tot timpul am spus, acum nu se prea respectă, dar în mandatele trecute eu am spus tot timpul din momentul finalizării sau validării alegerilor, noi atunci, chiar la prima ședință de consiliu, când se formau fracțiuni, chestii, întrebarea era una – uităm de politică și trebuie să facem treabă în localitate. Formam o grupă foarte compactă sau o echipă destul de compactă care toți mergeau în aceeași direcție, indiferent de culoarea politică. Acum nu se prea respectă lucrul acesta, fiindcă, mă rog, sunt alte tendințe politice.

Vocea Basarabiei: Adică și în sat sunt bisericuțe politice?

Mihai Catan: Niciodată nu m-am gândit că atât de pronunțat poate să fie aspectul politic în localitățile rurale, mai ales aici, în jurul Chișinăului, sunt foarte activi politic oamenii. Dacă vorbesc de Molești concret – da, sunt foarte activi politic.

Vocea Basarabiei: A fi activ politic nu e neapărat un lucru rău, se crede că e mult mai rău atunci când se politizează foarte mult.

Mihai Catan: Noi, autoritățile locale, tot timpul suntem cei care ținem mâna pe pulsul cetățeanului și normal că niciodată n-am avut intenții rele atunci când este opoziție constructivă, fiindcă foarte mulți colegi au problema respectivă, la mine nu prea este, dar câteodată aspectul sau membrii Consiliului local, dacă nu corespund cu aspectul politic al primarului, apar foarte multe greutăți în activitatea autorității publice locale.

Vocea Basarabiei: Adică trebuie să fie o compatibilitate între cei care sunt consilieri și cel care e primar, da?

Mihai Catan: Cu părere de rău, se face nu din motivul că nu trebuie, ei sunt conștienți că trebuie, doar că nu corespunde culoarea politică a autorităților locale cu culoarea majoritară a Consiliului local. De obicei, primarii, mergând în alegeri, cea mai mare parte au majoritate în consilii.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați avut grijă de fiecare dată totuși săîncercați să-i convingeți pe cei care într-un fel să vă fie loiali, ca să puteți să aveți o activitate rodnică?

Mihai Catan: Să promovez o listă, da, o listă de consilieri. Cu toate că eu zic de multe ori că cel mai multe probleme le am cu ai mei, adică polemici, nu că ar fi discuția împotriva mea personal, eu mă conformez de foarte multe ori, fiindcă primarul trebuie să poată și ceda. Eu analizez ceea ce spun colegii, în special colegii din fracțiunea majoritară, chiar poate undeva ceva nu-mi place, dar cedez, pentru că uneori îmi dau seama că sugestia lor a fost poate chiar mai bună decât ideea mea. Dar trebuie să faci eforturi pentru acest lucru, să nu înțeleagă cei din opoziție că cumva există o ruptură între majoritatea din consilierii tăi și tine ca primar.

Vocea Basarabiei: Dle primar, de fiecare dată ați reprezentant o culoare politică, ați fost independent, cum au fost aceste 6 mandate?

Mihai Catan: Primele trei am mers ca primar independent, apoi am fost politic, din partea Partidului Popular Creștin Democrat și ultimul mandat am fost cu Partidul Democrat. Dar trebuie de înțeles corect, că lucrurile acestea ce țin de primar politic în localitate nu au nicio însemnate pentru locuitori.

Vocea Basarabiei: Bine, dar să ne spuneți dacă există o diferență atunci când ești de o culoare politică și atunci când ești independent.

Mihai Catan: Cea mai fericită perioadă a mea a fost atunci când am fost independent, adică fericit în sensul activității ca ales local și consiliu, pentru că chiar nu mă interesa la acel moment politica. Era sărăcie, erau restanțe la salariu, era foarte greu. Nouă ne-a reușit, fiindcă am avut o echipă foarte bună, chiar a doua zi după alegeri noi am uitat de aspectul politic și am zis că trebuie să lucrăm pentru binele societății. La acea perioadă nu lucrau grădinițele, era închisă școala generală, Casa de Cultură era nefuncțională, în primărie mai ploua trei zile după ploaie, adică era totul distrus, dar noi am reușit, n-am pus niciodată pe niciun cântar, cu toată că eu eram dintr-o formațiune care era națională și cu direcția vestică, dar am găsit o foarte bună conlucrare chiar și cu acei care erau la putere prin anii 2003, 2004, până în 2009, fiindcă niciodată nu vorbeam despre politică, vorbeam doar de problemele localității.

Vocea Basarabiei: Atunci era guvernarea comunistă.

Mihai Catan: Da, era guvernarea comunistă.

Vocea Basarabiei: Și nu ați avut impedimente?

Mihai Catan: N-am avut niciun impediment.

Vocea Basarabiei: Și nici nu au venit să vă curteze, să vă spună că ar fi bine să treceți în partid pe lista lor?

Mihai Catan: Au fost asemenea propuneri, dar mi-am menținut poziția mea și am făcut așa cum am crezut de cuviință. Am avut discuții foarte productive cu ei permanent, de fapt, cu reprezentanții tuturor guvernelor.

Eu cred că pentru autoritățile locale nu prea joacă rolul care este culoarea politică a guvernului, fiindcă în toată această perioadă am găsit limbaj comun cu dânșii, indiferent de orientare și culoare politică, fiindcă primarul într-o localitate nu este ales pentru ca să facă politică.

Bine ar fi ca prin lege primarul să fie exclus din zona politică, din momentul validării mandatului să nu aibă dreptul de a face parte din formațiuni politice ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar la PD v-ați dus de voie sau de nevoie?

Mihai Catan: Nu, m-am dus benevol.

Vocea Basarabiei: Ați mers la dl Plahotniuc și ați spus că scrieți cere că vreți să fiți membru PD?

Mihai Catan: Nu, eu am fost la PD încă pe când era președinte dl Dumitru Diacov, pe urmă Marian Lupu, erau niște prieteni, cunoscuți mai vechi, adică nu m-a impus absolut nimeni într-un fel sau în alt fel, să declar nu știu ce, nu. Și am plecat tot benevol.

Vocea Basarabiei: Dar ce ați spus când ați plecat?

Mihai Catan: Păi am fost la o ședință a Organizației Primare a PD de la Ialoveni, era vicepreședintele organizației, am declarat ce am pe suflet, le-am mulțumit pentru conlucrare, după care am ieșit și la revedere, am plecat.

Vocea Basarabiei: Un divorț civilizat, într-un fel?

Mihai Catan: Da. Nu i-am tratat în niciun fel, nici negativ, nici pozitiv și nici azi nu am nicio obiecție sau să fac ceva ce ar fi împotrivă sau pentru.

Vocea Basarabiei: Dar eu îmi amintesc că pe timpul când PD era la guvernare, cam jumătate din primari au vrut să fie exponenții acestui partid.

Mihai Catan: Cum zicea tatăl meu – sunt oameni între oameni. Sunt oameni care încep să folosească tot timpul avantajele politice pentru niște scopuri. E bine când le folosesc pentru niște scopuri locale de comun interes, e mai rău când le folosesc pentru confortul personal. Poate au fost și de aceștia, eu n-am intrat în esență, m-am străduit cam tot timpul să fiu în afara lucrurilor respective, pentru că eu mă simt foarte confortabil acolo unde sunt eu. N-am pretins niciodată la o funcție mai înaltă, că am avut propuneri, dar n-am acceptat niciodată, fiindcă eu m-am autoapreciat că, uite, până aici e locul meu, nu mai departe.

Vocea Basarabiei: De ce?

Mihai Catan: Pentru că vocația mea o văd acolo și nu vreau nimic altceva, nu vreau funcții nici mai înalte, nici mai joase.

Vocea Basarabiei: Deputat, ministru…

Mihai Catan: Nu! Le-am refuzat cam pe toate pe parcursul anilor, pentru că eu mă simt bine cu populația noastră.

În fiecare dimineață, când vin la primărie, eu fac așa, un cerc prin sat și mă salut cu toți cei pe care îi văd. Pentru mine, cele mai grele zile sunt cele de sâmbătă și duminică, fiindcă nu merg la primărie.

Vocea Basarabiei: Frumos, tare frumos... Eu am fost în sat la dvs., am discutat cu mai mulți localnici din Molești și am văzut că și populația de acolo vă poartă un respect aparte și chiar țin la proiectele pe care le implementați, iar proiectele primarul de unul singur, fără oameni, tot nu le-ar putea câștiga și implementa.

Mihai Catan: Cred eu că sunt și din cei cărora nu le prea plac. Nu le plac din două motive: poate din gelozie politică, întrucât merg lucrurile, și din invidie. Da, într-adevăr, localitatea este foarte unită, dar sunt, ca și peste tot, și din cei cărora ceva nu le place, pot invoca motivul politic sau altceva, dar ei reprezintă un procent minim.

Dar vă zic că eu am format un grup de lucru cu care țin un contact permanent, în afara consiliului. Consiliul este consiliu, dar noi am avut câțiva ani în urmă și așa-numitul „consiliu al oamenilor în etate”.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.