VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Liliana Palihovici: Este complicat să fii la cârma unei localități sau a unei țări fiindcă societatea noastră nu este proactivă

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre implicarea femeii în politică, despre rolul femeii în societate, despre implicarea tuturor cetățenilor în luarea deciziilor discutăm pe îndelete astăzi cu dna Liliana Palihovici. Dna Liliana Palihovici are o experiență bogată, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, având și funcția de vicepreședintă a legislativului, aproape un deceniu de deputăție, tot aproape 10 ani ați fost și vicepreședintă a Partidului Liberal Democrat atunci, dar ați abandonat politica și ați decis să pregătiți politiciene, pentru că de vreo 5 ani sau mai mult în Republica Moldova activează Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, condusă de dvs. Ați reușit să instruiți mai multe doamne care au decis să se implice și ele în politică, fie la nivel local, fie că au ajuns și în Parlamentul Republicii Moldova. Tot dna Liliana Palihovici mai este și reprezentanta specială a președintei în exercițiu a OSCE, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa privind dimensiunea de gen. Mulțumim că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Liliana Palihovici: Vă mulțumesc mult pentru invitație! De fiecare dată este o plăcere pentru mine să vin aici să discut și să dezbatem subiecte importante pentru societate.

Vocea Basarabiei: Acum avem și un bun prilej, pentru că academia din acest an este Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare, vă propuneți ca să pregătiți 300 de doamne și domnișoare care vor să ajungă fie consilier local, fie primar. Cât interes există din partea doamnelor ca să se implice în politica mică, ca după asta, eventual, să ajungă și în politica mare?

Avem peste 500 de femei care au fost instruite pentru a participa în luarea deciziilor la nivel local, raional și național

Liliana Palihovici: Noi avem peste 5 ani de când organizăm acest program de dezvoltare a capacităților femeilor pentru participare în procesele de luare a deciziilor și în viața politică din Republica Moldova. Am început în 2018, până acum avem peste 500 de femei care au fost instruite pentru a participa în luarea deciziilor la nivel local, raional și național.

Vocea Basarabiei: Dar instruirea înseamnă că ele se implică sau nu toate?

Liliana Palihovici: Decizia finală le aparține lor, dar pentru a lua o decizie bine informată și a înțelege exact unde merg și pentru ce merg această instruire le ajută foarte mult. În vara aceasta planificăm să oferim instruire pentru 300 de femei din toată republica, care intenționează să candideze la alegerile locale generale din acest an. Pentru noi nu este important atunci când ele aplică pentru a fi selectate în programul nostru să indice din ce partid sunt sau dacă au o decizie fermă deja de a se înregistra în calitate de candidate pentru alegerile locale, important este că deja se gândesc la acest lucru, au o anumită motivație și noi le ajutăm cumva să înțeleagă mai bine care ar fi motivația, de unde pornește această motivație, ce anume ele cred că vor să schimbe în comunitatea în care vor să candideze la funcția de primară sau de consilieră locală, sau consilieră raională. Marea mea speranță este că cel puțin 30-40 la sută din cele pe care le vom instrui acum pentru participare în alegerile locale să se înscrie în lista candidaților și candidatelor pentru alegerile locale.

Vocea Basarabiei: Alegerile locale generale urmează să aibă loc în data de 5 noiembrie, campania electorală începe cu două luni înainte de ziua alegerilor. E cunoscută statistica câte doamne, domnișoare activează în administrația publică locală?

Liliana Palihovici: În calitate de persoane în funcții alese?

Vocea Basarabiei: Da.

Circa 25% din funcțiile de primari din Moldova sunt ocupate de către femei

Liliana Palihovici: Dacă vorbim despre primari, în jur de 25 la sută din funcțiile de primari din Moldova sunt ocupate de către femei, la consiliere locale sunt 35-36 la sută din poziții ocupate de femei, dar dacă vorbim de funcții de consiliere raionale, numărul este sub 25 la sută și acest lucru lasă de dorit o îmbunătățire, iar dacă analizăm numărul femeilor alese în funcție de președinte de raion, avem doar o singură femeie în calitate de președintă de raion. Dacă aș face o paralelă cu ultimele alegeri parlamentare, când a fost aplicată cota de gen dublă, atunci am văzut efectul acestei cote cu reprezentarea a aproape 40 la sută din mandatele de deputați luate de femei. Alegerile locale nu s-au petrecut niciodată cu aplicarea cotei duble.

Vocea Basarabiei: Este pentru prima oară în această toamnă?

Liliana Palihovici: Da, e pentru prima dată, de aceea eu îmi pun speranțe că vom avea și o îmbunătățire a reprezentării femeilor în consiliile raionale și la fel în consiliile locale. Dacă e să vorbim de reprezentarea femeilor în funcția de primară, aici cota nu cred că este posibil de aplicat, aici femeile ar trebui să fie mai vocale, mai convingătoare, mai bine pregătite pentru a face o campanie electorală corectă prin care să ofere opțiuni realizabile cetățenilor din comunitatea pentru care ele candidează și astfel își cresc șansele de a fi alese.

Vocea Basarabiei: Deci, din 829 de primării 25 la sută ar fi doamne în calitate de primar, aproape fiecare al patrulea primar? E complicat astăzi ca să te afli în fruntea unei localități? De ce vă pun această întrebare? Pentru că probabil din discuțiile pe care le aveți cu ele atunci când vin la instruiri, ele abordează problemele cu care se confruntă localitățile, de la depopulare, sărăcie, până la

Liliana Palihovici: …lipsa de resurse financiare.

Vocea Basarabiei: …un segment mare de cetățeni care au nevoie de ajutor și ajutorul acesta cel mai des de unde vine? Ei cred că trebuie să vină de la primărie, deși noi cunoaștem că protecția socială nu este domeniul de care se preocupă astăzi primarul. Se discută foarte mult unde ar trebui să se regăsească și această dimensiune de protecție socială, voiam să aflu de la dvs. dacă vă spun că este greu astăzi să fii la cârma unei localități.

Este complicat să fii la cârma unei localități și a unei țări fiindcă societatea noastră nu este proactivă

Liliana Palihovici: Da, este complicat să fii la cârma unei localități și a unei țări. Este complicat, fiindcă lumea este foarte diferită, încă mentalitatea societății per ansamblu nu este una de cetățeni proactivi, să vină cu inițiative, să monitorizeze poate mai mult activitatea primăriilor, fiindcă în felul acesta tu responsabilizezi și funcționarii care au fost aleși și pui cumva presiune a comunității, ca ei să se țină de promisiunile făcute în campania electorală și să le realizeze. Este complicat și din cauză că satele pe care primarii și primarele le conduc sunt pe foaie cu un număr mare de cetățeni, iar în realitate au un număr mic, deci, dacă este să vorbim despre dezvoltarea unor servicii comunale îți trebuie bani să investești. Spre exemplu, colectarea deșeurilor, dacă să mai urmezi toate regulile, cu groapă de gunoi amenajată, cu toate procedurile de colectare, cu sortarea gunoiului ș.a.m.d., aceasta implică resurse financiare mari. Desigur că sunt diverse proiecte care cofinanțează aceste inițiative, dar mai apoi ele trebuie întreținute de primărie, iar la acel moment tu trebuie să pui o taxă pentru serviciul pe care îl prestezi în calitate de autoritate publică. Și aici taxa se ia de pe cetățean în funcție de numărul de oameni care beneficiază de acest serviciu și cu cât sunt mai puțini oameni, cu atât este mai scump serviciul.

Vocea Basarabiei: Sau au rămas segmentele vulnerabile, pentru că majoritatea cetățenilor din mediul rural astăzi sunt vârstnicii.

Liliana Palihovici: Opțiunile de angajare în câmpul muncii în mediul rural sunt mai limitate ca în cel urban, veniturile populației în mediul rural sunt mai mici ca veniturile în mediul urban și de aici vine și accesul la servicii. Dacă analizăm structura populației în mediul rural, vom vedea o cotă mare a persoanelor în etate, care sunt de fapt cu venituri mici și pentru care autoritățile publice locale au anumite competențe să presteze anumite tipuri de servicii și au nevoie de mai mult ajutor. Deci, de la ei nu poți să percepi o taxă mai mare pentru serviciile publice, astfel provocări sunt foarte multe. Dacă este să vorbim de resursele disponibile, bugetul pe care îl are o primărie, ei au buget care este finanțat din bugetul național pentru anumite categorii…

Vocea Basarabiei: Și acoperă în mare parte salariile și rămân bani foarte puțini pentru investiții și proiecte.

Liliana Palihovici: Dacă este să fii un primar sau o primară bună, trebuie să muncești ca o albinuță, să scrii proiecte, să ai întâlniri, deci toată ziua să fii în comunicare cu cetățenii pentru a înțelege care este prioritatea cea mai mare pentru acea comunitate, dar, în același timp, trebuie să ai capacități de a convinge parteneri care să vină să-și deschidă afaceri la tine în localitate de unde să poți colecta taxe sau cu parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, care să accepte un proiect investițional în comunitatea ta. Deci sunt mai multe aspecte și o parte din aceste probleme nu pot fi depășite de femeile și bărbații aleși în calitate de primari de unii singuri, ele trebuie să fie făcute în comun cu autoritățile centrale.

Vocea Basarabiei: Ceea ce am observat eu, pentru că merg deseori acolo în Moldova profundă și discut și cu reprezentanții administrațiilor publice locale, și cu cetățenii, unii primari au reușit să-și facă o autoritate bună în rândul cetățenilor, localnicilor, pentru că implementează proiecte, insistă ca să fie și contribuția cetățeanului. Dar ce aud de la unii localnici? Că „da, avem un primar, dar e cu mari cerințe și iată vine alt partid și o să ne propună o altă candidatură”, pentru că acum partidele trebuie să-și desemneze candidații pentru funcția inclusiv de primar și de consilieri locali și sunt politicieni care oferă pomeni electorale și în societate votul încă mai poate fi cumpărat. Și atunci se împart viziunile într-o localitate – îl aleg pe un primar exigent și care are și autoritate sau îl aleg pe un primar care îmi va da peștele și nu undița?

Legislația a fost modificată pentru a penaliza mituirea alegătorilor, iar la următoarele alegeri astfel de situații se vor reduce la minimum sau vor dispărea cu totul.

Liliana Palihovici: Aceasta este o mare provocare în societatea noastră și atâta timp cât alegătorul nu înțelege că, de fapt, trebuie să-l aleagă pe cel care are mai multe argumente că lucrurile acestea se vor întâmpla, uite, cu participarea ta, ca cetățean din acea comunitate, noi vom face lucrul acesta. Dar dacă votul tău este cerut în schimbul unui beneficiu material pentru ziua alegerilor și marea majoritate a alegătorilor din acea localitate vor susține o astfel de abordare, acea comunitate este sortită să rămână neschimbată în bine și chiar să degradeze în dezvoltarea ei. Deci nu poate un primar singur sau un consiliu local să schimbe comunitatea atâta timp cât cetățenii nu sunt interesați de ce se întâmplă și nu pun umărul la această schimbare. Legislația a fost modificată pentru penalizarea mituirii alegătorilor, eu sper că la aceste alegeri și la următoarele va fi pusă în aplicare și astfel de situații se vor reduce la minimum sau vor dispărea cu totul. Totodată este important să înțelegi că atunci când vrei să trăiești mai bine trebuie să depui efort, nimic nu apare pur și simplu din nimic și despre aceste lucruri noi discutăm cu femeile în cadrul Academiei de Liderism pentru Bună Guvernare, un proiect care, vreau să menționez acum, este finanțat de Organizația Națiunilor Unite, Entitatea pentru Egalitate de Gen și Ministerul Afacerilor Externe al Guvernului Suediei, două instituții care investesc în capacitățile femeilor pentru bună guvernare în Republica Moldova și tare mi-aș dori ca aceste investiții să se valorifice pe deplin în alegerile pe care le vom avea în toamnă. Iar femei și bărbați bine pregătiți pentru a guverna comunitățile sunt deja un pas înainte în procesul de schimbare calitativă a vieții în comunități. Dacă nu înțelegem că omul pe care îl alegem trebuie să fie un om bine intenționat, bine pregătit și care să facă managementul comunității în interesul cetățenilor, atunci nu avem de unde aștepta schimbarea.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă vorbim despre cum sunt pregătite femeile să guverneze bine la nivel local, asta nu înseamnă că nu luăm în calcul că oricine care merită să ocupe această funcție trebuie să fie sprijinit și nu facem diferență între bărbați și femei, pentru că chiar foarte mult contează omul potrivit să fie la locul potrivit, calitățile bune sunt valabile și pentru ea, și pentru el, nu se face diferențiere.

Liliana Palihovici: Mottoul nostru este să oferim oportunități egale și echitabile pentru femei și bărbați de a se implica în procesele de guvernare. Deci, aici rămâne cetățeanul să spună care este mai bun în fiecare comunitate, fiindcă sunt comunități care au doar un singur candidat, sunt comunități care au 7, 8, 11 candidați și oamenii au posibilitate și să aleagă. Dar dacă m-aș întoarce la întrebarea precedentă, chiar știu un caz când într-o comunitate o femeie primară foarte bună în 4 ani de mandat a realizat proiecte de investiții în infrastructura comunității pe care satul acela nu le-a avut cel puțin de 40 de ani și toată lumea îi spunea: „Bravo, ești foarte bună și noi te vom susține la alegerile următoare”, cumva s-a lăsat pe…

Vocea Basarabiei: …valul ăsta că are sprijin din partea populației și era sigură că mai obține un mandat și nu s-a întâmplat, da?

Liliana Palihovici: Exact și nu s-a implicat activ în campanie, și au venit cei care au dat, așa cum le-ați zis dvs. mai devreme, pomeni și a pierdut mandatul de primară cu o diferență de vreo 10 voturi. Satul a intrat în 4 ani de stagnare, după care s-au întors sătenii să-i propună să candideze, dar ea a zis că niciodată nu se mai întoarce, fiindcă a fost o ofensă pentru ea.

Vocea Basarabiei: Pentru că a făcut un sacrificiu…

Liliana Palihovici: Ea și-a sacrificat viața ei personală, familia, timpul în familie, nu-și petrecea timpul în familie, cu nepoții ei, ea își petrecea timpul în primărie, alergând dintr-o instituție în alta să aducă resurse, să convingă că statul ăsta are viitor și poate ar trebui să se unească și alte sate în jurul lor să facă o primărie mai mare, să dea mai multe opțiuni și tot avântul acesta, elanul acesta al ei de a schimba comunitatea a fost înfrânt printr-o mituire de alegători. Acesta este un exemplu care ar trebui să dea de gândit tuturor înainte de alegerile locale și cele parlamentare desigur.

Vocea Basarabiei: Și aici cetățeanul e cel care e stăpânul, e suveranul atunci când aplică ștampila pe buletinul de vot și discutăm foarte des cu acești cetățeni care sunt alegători și ei spun: „Păi m-au momit, m-au ademenit și m-au convins în acea zi să dau votul pentru X sau pentru Y, ca după asta să am regrete că l-am votat pe cel care nu a meritat”. De asta e bine să cântăriți de 7 ori, să măsurați, ca într-un final să vă asumați această decizie pe care o luați atunci în ziua alegerilor.

Liliana Palihovici: Votul pe care îl dai la alegerile locale îți influențează direct viața în fiecare zi, fiindcă tu locuiești într-o comunitate unde sunt sau nu sunt servicii, unde sunt oameni care vor să trăiască altfel, alții – mai puțin. Deci, lucrurile acestea, poate dacă votul la alegerile parlamentare oamenii îl apreciază ca ceva care nu îi influențează direct, deși și acela influențează direct calitatea vieții lor, votul pentru alegerea liderului comunității lor și a consilierilor locali este ceea ce influențează zilnic, de dimineață până în noapte, și ar trebui foarte bine să se gândească pe cine votează.

Vocea Basarabiei: Dar în cadrul acestei academii ajutați doamnele care sunt prezente să știe ce înseamnă o promisiune, cât valorează promisiunea, pentru că multe și mari dezamăgiripornesc după ce, așa cum zic cetățenii, „au venit, ne-au bătut la ușă, ne-au spus că vor face și drum, și apeduct, și canalizare, și iluminat stradal, ca după asta să uite ceea ce au promis”. Instruiți și cât de mult contează ca să faci o promisiune realistă și nu să vinzi gogoși electorale?

Liliana Palihovici: Da. Trebuie să menționez că programul nostru nu lucrează în susținerea unor partide politice, este un program care oferă posibilități de dezvoltare a capacităților femeilor, cu viziuni politice diferite, deci doar care au dorință, intenție și hotărâre să se implice în acest proces și desigur că în cadrul instruirilor le învățăm că pregătirea pentru a candida la o funcție publică nu începe cu o lună-două înainte de alegeri, să ticluiești un mesaj siropos și promisiuni care crezi că oamenii tare ar dori să le audă, dar fără intenții de a le realiza și te pregătești de alegeri mult mai devreme, cel puțin cu un an înainte comunici cu oamenii din comunitate, înțelegi care sunt cele mai mari provocări.

Vocea Basarabiei: Dna Palihovici, putem noi mult să le vorbim și la instruiri, și pe platourile TV, pentru că există cazuri concrete. De exemplu, cum s-au câștigat alegerile în UTA Găgăuzia? S-a demonstrat că o persoană care nu prea a fost cunoscută a reușit să obțină cel mai mare număr de voturi.

Liliana Palihovici: Manipularea, din păcate, încă își are loc la masă în societatea noastră și ar trebui lucrul acesta contracarat. În sate oamenii sunt în comunități mult mai mici, ei îi cunosc pe cei care candidează și cunosc capacitățile fiecăruia, deci, aici dacă analizăm, eu cred că ar exista mai puține șanse să câștige în felul în care a câștigat, deși sunt, nu trebuie să ne ducem departe, sunt istorii recente care dovedesc lucrul acesta, dar atunci când le instruim în cadrul academiei, noi…

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți, dar mi-am amintim acum de scrutinul electoral din 2019, atunci când în raionul Orhei au fost aduce persoane total necunoscute în localități, dar care au obținut mandatul, pentru că s-a votat partidul și nu s-a votat omul.

Liliana Palihovici: Ceea ce noi încercăm să le instruim pe femeile care participă în academie e să analizeze și să vină cu două-trei propuneri în programul lor electoral, dar care sunt reale și atunci când vorbesc despre ce doresc să schimbe să spună și cum doresc să facă această schimbare, cu cine și cu ce resurse, și de unde acești bani trebuie să fie, fiindcă doar promisiunea că am să fac nu este suficientă, iar cetățeanul, atunci alegătorul care participă la o discuție cu un candidat la o funcție publică ar trebui să întrebe: „Înțeleg că vrei să schimbi lucrul acesta, dar cum ai să faci lucrul acesta, că au mai fost care au spus că au să schimbe? Spune exact cu cine, din ce bani și de unde ai tu acea garanție și convingere că tu ai să reușești să aduni banii aceștia”. Și atunci argumentele trebuie cântărite, este clar că niciun candidat nu poate vorbi exact, cu o garanție de sută la sută că voi obține resursele acestea, dar însuși exercițiul acesta de analiză a opțiunilor îi dă cetățeanului posibilitatea ca el să aleagă mai conștient și mai focusat pe o persoană care are mai mari capacități de a convinge și de a atrage resurse în comunitatea lui. Am avut suficiente experiențe în procesele electorale, experiențe negative de neîndeplinire a promisiunilor electorale și odată și odată trebuie să ne învățăm lecția.

Vocea Basarabiei: Dna Palihovici, îndemnați, încurajați femeile să se implice în politică, dar dvs. v-ați retras. Cât de convingătoare sunt argumentele dvs., dacă le spuneți că nu mai faceți politică?

Liliana Palihovici: Prin activitatea mea, de fapt, am o atitudine civică activă, care eu consider că influențează procesele și de obligația mea este ceea ce am învățat și am cunoscut eu să împărtășesc cu alte femei pentru a fi mai active și a face politică poate mai eficientă decât am reușit eu să o fac. Și tot în felul acesta încurajez toată lumea care are anumite capacități să facă lucruri similare și astfel putem schimba societatea și o modela în felul în care credem noi că se potrivește mai bine nouă și parcursului nostru european, dezvoltării noastre democratice.

Vocea Basarabiei: Ați spus că în parlament, în actuala legislatură au acces mai multe femei, în jur de 40 la sută din 101 deputați sunt femei, în executiv au fost un număr mai mare, după remanierile guvernamentale au rămas mai puține femei, în fruntea Republicii Moldova avem o femeie președintă, Maia Sandu, concluzia care e?

Liliana Palihovici: Concluzia este că aceste realizări nu sunt pentru totdeauna sau acești indicatori nu sunt pentru totdeauna, sunt rezultatul anumitor procese politice, în cazul când nu muncim pentru a menține acești indicatori, am putea să ne pomenim la partea opusă, deci cu o diminuare. Nu mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple, de aceea și investim în femei și le încurajăm să înțeleagă procesele politice, să se implice în ele, să învețe din ele și să fie cât mai vizibile în procesele de guvernanță. Eu mi-aș dori ca Republica Moldova să ajungă la o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților în procesele decizionale fără cote, dar deocamdată utilizăm acest instrument temporar, atât timp cât societatea încă mai are o doză înaltă de misoginism și sper că procesele și proiectele pe care le implementăm, programele de instruire similare academiei noastre de liderism contribuie la acest proces.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.